Webcafe

Плевнелиев е на ход

Борис Христов
04.01.2012, 17:02 (обновена 05.01.2012, 16:52)
Росен Плевенлиев

Новият държавен глава Росен Плевнелиев е на ход по темата със службите

Министър-председателят спази думата, дадена на президента. (Че кога не е.) До напускането на Георги Първанов на "Дондуков" 2 няма да има закони за разузнаването и НСО - защото би значело да се отнемат правомощия на държавния глава. Както каза, така и направи.

След малко повече от две седмици Първанов си тръгва. А днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи два нови законопроекта - за Националната служба "Охрана" (НСО) и за Националната разузнавателна служба (НРС). Ако новият президент ги одобри, те ще бъдат предложени за гласуване в пленарна зала, заяви Борисов. Ще ги одобри Росен Плевнелиев - то се знай.

Най-сетне единствените служби в държавата, за които нямаше закони, вече ще бъдат уредени - и преподчинени най-вероятно на премиера. Очевидно Първанов ще си тръгне, без да отговори на въпроса защо през десетте години на двата си мандата не иниицира законопроекти за НРС и НСО, същестуващи 20 години на база подзаконови нормативни актове - и в нарушение на Конституцията.

Очевидно написаните законопроекти са извадени в момента, в който трябва да бъдат извадени. Само че не ги предшества дебат за националната ни сигурност, нужна ли е разузнавателна общност и изобщо какви спецслужби искаме да имаме и какви задачи да изпълняват в контекста на новите заплахи през този век.

Сега всички тези: ДАНС (да й е честит днешният празник), ГДБОП, военното разузнаване, НРС декларират почти едни и същи приоритети - наркотрафик, тероризъм... Абе всичко в името на националната сигурност. Нещо много си влизат едни други в обувките - и в личното пространство на всеки, защото всяка една от тези служби си подслушва. Къде законно, къде не.

Идва и най-странното. Ако се вярва на премиера, на шефа на разузнаването Кирчо Киров, който беше назначен в първия мандат на Първанов и ще си тръгне с него, ще бъде предложен посланически пост. А на негово място вероятно ще бъде назначен заместникът му Звездомир Пенков.

Как така Киров, който също е бивш кадър на ДС, ще замине посланик, след като другите с досиета ги отзовават? Ако президентът Росен Плевнелиев се съгласи да подпише указа за назначението му, ще трябва да не подписва указите за отзоваване, което обеща да стори в първия си ден като държавен глава.

Очевидно и Киров ще си тръгне, а зад гърба му ще се затворят скандали, избухнали и неразкрити. Един от тях - странната смърт на шефа на архивите Божидар Дойчев през 2006-а.

Но ако новият държавен глава не иска да прилича на президент на повикване към Бойко Борисов, преди формалното одобрение на законопроектите, е редно да инициира дебат по темата разузнавателна общност и изобщо ролята на службите. Законите би следвало да са функция на този дебат. Така че Плевнелиев е на ход - президент или Мистър "Да" ще е. Нищо, че не е дефинирал темата за службите в десетте си приоритета.

Oще: бойко борисов  георги първанов  държавен глава  законопроекти  национална сигурност  нрс  нсо  общност  президент  разузнаване  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 05.01.201216:21

Ходът на Плевненлиев по този въпрос стана известен далеч,преди Б.Борисов да го определи за президент на всички други българи.Без себе си,разбира се!И съм готов да се обзаложа,че нова позиция няма и не може да има. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

3 YOLE | 05.01.201215:00

Авторе незнайний , за диалог с кого говориш ? С БСП , ДСБ ,ДПС ? Какъв диалог може да се води с техните откраднати милиарди ?Н
НАРОДЪТ си е казал думата на изборите . Да Бъде волята НЕГОВА !!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

2 Бояна | 05.01.201213:46

Още само 15 дни и властта на краля-слънце Б.Б. и на неговия пряк началник/не Господ-Бог а губернаторът Уорлик/, ще е до толкова абсолютна, че ще разполагат не само с нашите тела и пари, но и с душите ни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 04.01.201221:09

Е то к'ъв друг, освен Йесмен да бъде- просто няма начин!!!
   

оценка

+0 -0