Webcafe

Тази реклама не е платена

Борис Христов
06.08.2013, 13:00 (обновена 07.08.2013, 15:21)
съд

Стига да имаме нерви и пари, може да съдим банките заради начина, по който определят лихвите по кредитите

Какво рекламираме ли? Рекламираме усилията на един български гражданин, който не се е примирил с позицията си на безгласен подпис под договор за кредит и е осъдил банката, която не е успяла да защити фиксираното си в договора за кредит право да вдига лихвата когато и колкото й скимне.

Рекламираме и едно съдебно решение, което, даваме си сметка, е взето въпреки банковото лоби у нас. Същото това лоби, което успя да върне наказателните лихви при предсрочно връщане на кредит по време на управлението на ГЕРБ, премахнати от 40-ото НС по предложение на депутата Минчо Христов.

И което няма да позволи нито закон за личния фалит, какъвто има в останалите европейски страни, вкл. и в Румъния, нито промяна в закона, която да позволи при изпадане в несъстоятелност на длъжник по ипотечен кредит, банката да не търси задължението си след като продаде жилището му. (Става въпрос за случаите, в които това е единствено жилище на човека.)

Русенският районен съд постанови, че клауза в договор за кредит, даващ право на банка по свое усмотрение да увеличава лихвения процент, е неравноправна и я обяви за нищожна.

Новината за решението, което е по дело срещу "Юробанк И Еф Джи България" (Пощенска банка), взето на 30 юли 2013 г., съобщи Offnews.bg.

Ако и Окръжният съд потвърди решението, това означава, че всеки случай, в който банката не може да аргументира увеличението на лихвата, може да бъде даден на съд.

Във всеки договор за кредит на физическо лице, отпуснат в България, банката се държи като "последна инстанция", която еднолично може да наложи каквато си пожелае лихва, а "собственикът" на кредита няма никакво, ама никакво право да я оспори или предоговори.

Всъщност може - стига да има добри познания по одит и финанси и време, в което да спори с юрисконсулта на банката. Познавам човек, успял да свали по този начин лихвата си по ипотечен кредит с повече от 3 процентни пункта и тя е паднала до едноцифрено число. Но той е наясно и международните счетоводни стандарти.

Няма договор за банков кредит, в който да не пише, че базовият лихвен процент (БЛП), който всъщност определя лихвата, не подлежи на договаряне и всяка промяна в него става задължителна за страните. Любимото клише на банките е, че промяната на БЛП е свързана с промяна в "пазарните условия", каквото и да значи това, тъй като не се упоменава.

И точно това отбелязват и магистратите.

"Съдът намира, че е недопустимо в един потребителски договор предпоставките за упражняване на това толкова съществено от гледна точка интересите на кредитополучателя право на банката, каквото е правото на едностранно изменение на лихвения процент, да бъдат формулирани по подобен начин и едва в рамките на едно съдебно производство това пределно широко понятие - изменението на пазарните условия, да бъде попълвано със съдържание, с твърдения за настъпилите сътресения на кредитните пазари и с промяна на рисковите условия при кредитирането".

По въпроса за промените в "пазарните условия", от съда пишат още: "Икономически затруднения изпитват обаче не само банките. Такива трудности изпитват и техните потребители, чиито интереси също следва да бъдат защитени".

Клаузата, която дава право незабавно налагане на неясно как увеличен БЛП "се явява изцяло неравноправна, тъй като изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на ищеца и ответника и следователно е нищожна на основание чл. 144, т. 10 от ЗЗП, пише в решението.

Така че не се отказвайте. Властта няма да ви помогне, Комисията за защита на потребителите - също, тя по принцип едва приема рекламация за обувки, камо ли банков договор, но все още има справедлив съд в България.

Oще: банки  договор  лихва  решение  съд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

5 Гризли | 07.08.201310:59

Mile Manolov | 07.08.201306:25
имаш да връщаш 20к на банката - имаш гоуем проблем!
имаш да връщаш 20млн на банката - банката има гоуем проблем!

Напротив - банката няма проблем... Просто се получава поредно вдигане на лихвения процент (поради "промяна в пазарните условия") за обикновените кредитополучатели...
Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 07.08.201308:11

Да, не се отказвайте. Хайде всеки, който е изтеглил кредит, понеже просто не може да живее без десетгодишния си таралясник, плазма в хола, най-новия Въй Фон или някоя друга жизнено необходима придобивка, да обвинява Големите Лоши Банки и да ходи да ги съди. Евала на човека, че си е търсил правата, но статията е написана доста тенденциозно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 07.08.201306:25

имаш да връщаш 20к на банката - имаш гоуем проблем!
имаш да връщаш 20млн на банката - банката има гоуем проблем!

тва е мили ми смехурковци. заем от 20-30-50к нема ви оправи живота.
нито 7 годишно bmw или една смешно нафърляна външна изолация. Тва е.
квото - такова muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 06.08.201316:20

* човекът, който осъди Уникредит имах предвид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 06.08.201316:19

Хубаво е, че някои хора имат нерви и успяват да доведат борбата си до край, макар и после да си патят за това. Човека, който осъди пощенска банка за неправомерното вдигане на лихвата успя, но май отмъщението на Левон беше да му направи ипотеката незабавно изискуема. Не знам какво е станало след това.
Помня обаче, че Левон много просташки и нагло използва влиянието си в медиите и нападна и обиди лично човекът, който фактически осъди банката му в българския съд!

То като си в правото си те се гаврят с теб, какво остава ако си в затруднение и не можеш да плащаш поради някаква причина - тогава направо те свалят до ниво червей, докато мазни, гнусни същества като Левон готвят засукани манджи на силиконови чалго-селянки по ТВто.
Трябва да има такъв закон за фалита, нещо което да предпази обикновения човек и да му даде някаква сигурност, да му даде увереност да опитва да израстне без огромния риск да спи в кашон ако не му се получи. ОК е, че банките съществуват за да печелят - но трябва да има и предпазна преграда между тези разбеснели се питбули и хората в затруднение.

Аз лично ги храня при всеки сгоден случай, особено напоследък когато много банки наемат 3ти агенции да сондират за къстъмър сатисфекшъна им. Хубавото е, че тея агенции като им кажеш от какво не си доволен, не го игнорират а прилежно си записват!
Колкотои да звучи странно Левон също има шеф над себе си и неговия шеф от време на време се интересува от репутацията на подчинените си. Именно защото всичко е пари Усмивка
   

оценка

+3 -0