Webcafe

Нова конспиративна теория за последните протести

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
18.09.2018, 16:06 (обновена 21.09.2018, 11:00)
Протест пред парламента

Снимка: © Facebook

Ако предишният популист е обещал цялата вселена, какво остава за следващия? Паралелните вселени?

Понеже си имах по-важна работа, не проследих на живо как българите от чужбина помитат системата в неделя, но после се зачетох, защото ми стана интересно може би поради вроденото ми увлечение по гротескното и карикатурното. Разбира се, най-атрактивни ми се видяха конспиративните теории, добросъвестно систематизирани от проф. Ивайло Дичев.

Според най-разпространената, този фарс е пореден епизод от многогодишния поход на Станислав Трифонов към властта, поход, започнал още в младостта му и почиващ на философията, че в България чалгата и демократичният процес са почти едно и също нещо - впрочем твърде зряла и адекватна философия, за съжаление.

Тъй като исканията на неделните протестиращи са абсолютно същите, за които и Трифонов се бори - референдуми, мажоритарни избори, електронно гласуване и т.н., - то в крайна сметка бунтът на изтеклите мозъци негово мероприятие ли е, или не е?

Ако е негово мероприятие (между другото, лидерите поразително приличат на участници в кастинга за политици), защо не го оглави, за да покаже истинската си политическа тежест, а се отрече от борбата и се скри?

Ако пък не е негово мероприятие, защо не се солидаризира с него, защо не го подкрепи, при положение че издига същите искания? Не остава ли така у публиката убеждението, че за Станислав Трифонов правдата е правда само когато лично той е начело? Ето защо не вярвам особено на тази теория.

Друга конспиративна теория гласи, че всичко това е постановка на БСП. Ето, столетницата тръгна сред народа и веднага се появиха българите от чужбина, барабар с нощните вълци на Путин, русофилите с фланелки „СССР", Йоло Денев и Босия, очевидно прекратил, както можеше и да се очаква, гладната си стачка. За БСП всяко сътресение, дори и най-миниатюрното, е добре дошло.

Подвариант на тази теория е сценарият, при който се създава хаос, Румен Радев „се вижда принуден" да обяви извънредно положение и - хоп! - ето ти военен преврат и още един начин социалистите да вземат властта.

Влезе в обращение и подозрението, че зад цялата работа стои Цветан Василев, но аз така и не разбрах защо и как. Със същия успех можеха да кажат, че е Иво Прокопиев - стилът прилича, пък и мащабът е същият.

Най-зряла в конспиративно отношение обаче е теорията, че Бойко Борисов сам си организира протести, за да изиграе за трети път сценария „отивам си, за да се върна". Излишно е да се коментира параноичността на това, макар че знае ли човек...

От своя страна, привържениците на бръснача на Окам са на мнение, че трябва да приемем най-простото обяснение, а именно, че случващото се не е нищо повече от акция на повярвали си дребни хорица (но с гигантско самочувствие), за което говори и целият самодеен облик на мероприятието.

Аз обаче имам друга конспиративна теория.

Протестите от подобен вид се организират от илюминатите или рептилите, за да се окарикатури по принцип явлението „протест" като такова, така че един ден, когато наистина има за какво да се протестира, да излязат Йоло Денев и Босия, а останалите да им се присмиват. Тия подозрения ги имам още от „арт" изпълненията с вувузелите и барабаните срещу правителството на Орешарски. Преминаването на протеста към комедийния жанр започна още тогава.

И наистина, последните протестиращи трябва или да са пълни кретени, или ловко да разиграват някакъв цирк. Няма трети вариант. Вижте:

Искат да сменят системата. В момента системата ни е либерална демокрация, многопартийна парламентарна република с разделение на законодателна, изпълнителна и съдебна власт.

С каква различна система искат да я сменят? Хаганат? Абсолютна монархия? Теокрация? Да си кажат, може пък да ни стане интересно. Но докато не казват, ще си мислим за тях само неприятни неща.

Искат правителството да подаде оставка, искат партиите да се разпуснат, обаче парламентът да продължи да работи, за да назначи посочено от тях правителство, което по този начин да е „законно". „Състав на друго правителство, освен излъченото от нас, няма да приемем!!!" - казват революционерите.

Че за какво ви е тогава парламент бе, пичове красиви! След като същият парламент, назначил отстраненото правителство, ще трябва да назначи друго, как ще го принудят - с автомати? Нима няма да оставят депутатите да гласуват по съвест и по политически убеждения? Или ако ги оставят, как очакват да гласува управлявалото досега мнозинство? Ако пък прекършат волята на народните представители със сила, как да наречем това? Виждате ли колко е идиотско?

Искат референдуми по всички въпроси. Искат мажоритарен избор за почти всички позиции в държавата с възможност за отзоваване при незавършен мандат.

Само тези две неща са в състояние трайно да парализират всяко общество, ако въпросното общество прояви неблагоразумието да ги допусне.

Програмният им документ е в жанра „Уведомление, входирано в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството от Росен Пламенов Миленов", но по съществото си е манифест, който само дето не започва с думите „Един призрак броди из България, призракът на Бойко Борисов". Пълен е с внезапни от стилистична гледна точка изрази като „според мен" и „искам да подчертая" и с лозунги в духа на „...задушаващ феодализъм навсякъде, който спира икономическото и социално развитие и е причина за демографската катастрофа и институционалната разруха".

Все ми се ще да вярвам, че идеолозите и активистите на „самоорганизиращите се" протести не са нито толкова глупави, нито толкова политически неграмотни. Остава наистина да изпълняват някакъв сценарий и моята конспиративна теория е тази: те са част от световен заговор за превръщането на протестирането като форма на гражданска активност в грозен фарс. Така рептилите и илюминатите ще яхат човечеството, а пък то, като няма какво друго да направи, ще гледа тъпо, лишено от инструмента на протеста.

За всички е очевидно, че става въпрос не за друго, а за ескалиращ популизъм. А популизмът е характерен с това, че всеки следващ популист е длъжен да обещае повече от предишния.

Ако предишният е обещал цялата вселена, какво остава за следващия? Паралелните вселени?

Ако тези обещават съд, утрешните, които ще дойдат на свой ред да „пометат" днешните, какво ще обещаят - разстрел? Обидното е, че в очите на популистите популацията (народът - между другото, популус и плебс имат общ корен) е толкова тъп, че ще приеме и най-безобразните им лъжи. Това е обидното.

А страшното е, че почти винаги са прави. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Oще: иван стамболов  йоло денев  николай колев босия  партия на слави трифонов  протест  росен миленов  слави трифонов  сула 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 21.09.201820:13

Онуфрий | 20.09.201823:45

Един от най-активните апологети на мажоритарния вот е Валери Найденов ..
----------------------
СЛЕД Росен Плевнелиев могат да се появят безброй много хора с подобни виждания и искания.

НО РОСЕН БЕШЕ ПРЪВ! Именно той ни показа, на всички нас, каква е силата на референдумите !

.."Президентът Росен Плевнелиев за първи път в историята на тази институция задейства възможността да инициира национален референдум. .."

.." Президентът Росен Плевнелиев
- "референдумът е ядреното оръжие на демокрацията.."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

28 Онуфрий | 20.09.201823:45

Един от най-активните апологети на мажоритарния вот е Валери Найденов - отявлен левичар и основен "съветник" на Дългия по този въпрос. Беше заедно със сценаристите му, когато внасяха подписката.
Също така известен като агент Сашо, работил за Първо, Второ и Четвърто управление на ДС от 1983.
Предполагам никой от вас няма да тръгне да твърди, че след като и двамата са се обявили за мажоритарен вот, имат друго нещо общо освен това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 20.09.201816:38

>Аз българи от чужбина и румънски модел не видях на тия протести...

Не си гледал където трябва. Трябвало е да гледаш не самите протести на място, а какво пише за тях във вестниците и какво казват по телевизора. Къде се буташ да наблюдаваш реалността със собствените си очи и уши, че и да я интерпретираш, по-добре от журналистите? Те са професионалисти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 20.09.201812:59

Онуфрий | 20.09.201810:48

To тогава ясно кой е зад протестите- кръгът "Капитал" ..
=======================================

Нали твърдяхте, че те плащали на десетки хиляди предния път,? Как така сега не успяха пак да задействат "протестърите", а бяхме свидетели на тази жалка гледка? Парите ли свършиха, какво стана?
-------------------------

Хубави въпроси, към един от изявените автори на Кафенцето - Иван Стамболов-Сула ..! Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане Пляскане

Лично аз - НЯМАМ СПОМЕН баш СУЛА да е твърдял, че някой плаща на Йоло Денев и водените от него протестъри, през 2013 .. Шокиран

Ако не е така - значи Онуфрий с мнението си от 20.09.2018 10:48 - нагло , тъпо и злобно клевети автора ..
Ако пък Стамболов е писал за плащане - значи Онуфрий му припомня неприятни истини ..

... но да оставим темата за Иван Стамболов и какво е казвал, преди 5 години ..

Това , дето СЕГА четем е мнението на Иван Стамболов за исканията на новите протестъри ..

..."референдуми, мажоритарни избори, електронно гласуване и т.н., - то в крайна сметка бунтът ... негово мероприятие ли е, или не е? .."

Като лично АЗ СИ СПОМНЯМ, че Росен Плевнелиев - един от кръга "Капитал" - пръв в българското публично пространство засегна тази проблематика , па даже инициира и рерферендум, лично той ..

Та така..

П.П
Мисля си, че всички трябва веднага да засичаме тъпите клеветници .. Тъжен Тъжен .. това да е и политика на сайта ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

25 Онуфрий | 20.09.201810:48

To тогава ясно кой е зад протестите- кръгът "Капитал" ..
=======================================

Нали твърдяхте, че те плащали на десетки хиляди предния път,? Как така сега не успяха пак да задействат "протестърите", а бяхме свидетели на тази жалка гледка? Парите ли свършиха, какво стана?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 20.09.201809:11

"Няма по-силен инструмент, с който да повишим доверието на гражданите, от референдумите , заяви Росен Плевнелиев в обръщение. Той допълни, че използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че, ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот ще спечелят всички – и партиите, и гражданите и институциите, коментира той.

Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата система в страната далеч по-устойчива и стабилна, отбеляза държавният глава..."

--------------------------
.."Президентът Росен Плевнелиев за първи път в историята на тази институция задейства възможността да инициира национален референдум. Държавният глава има право да предложи на Народното събрание темата и въпросите, но решението е негово.

В обръщение към нацията Плевнелиев избра за тема на първото допитване избирателната система. Той посочва три конкретни въпроса, които би искал да бъдат обект на референдума, който да се проведе съвместно с изборите за Европейски парламент през май. Президентът пита българите :

1. Подкрепяте ли .... народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? ..."
----------------------

Край на цитатите ..
To тогава ясно кой е зад протестите- кръгът "Капитал" ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

23 Kenny McCоrmick | 20.09.201807:49

Аз българи от чужбина и румънски модел не видях на тия протести... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

22 sim4o | 20.09.201806:34

Идеите на протестърите - изказани първо от Росен Плевнелиев .

Случайно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2017, 12:39

21 Владимир | 20.09.201801:06

Толкова ли е неясно, или се правят, че не разбират ведно с автора? Това очевидно е активно мероприятие, за да се окарикатурят не просто протестите, а протести на българите в чужбина по румънски модел. Кой стои зад това? Не е Трифонов. Задайте си въпроса кому е изгодно и ще откриете широка гама от заинтересовани поразително приличаща на сегашната управляваща коалиция: от слугите на Москва до уж европейците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

20 Онуфрий | 19.09.201823:28

Ако исканията на лицето Х са същите или подобни на лицето У това въобще не означава, че Х плаща на У.
Ако две събития се случват едно след друго това не ознчачва задължително, че има причинноследствена връзка между тях.
   

оценка

+0 -0