Webcafe

Дайте си ми парите!

Пич Божи
28.05.2010, 14:58 (обновена 28.05.2010, 15:56)
секс

... правителството ни прецаква всеки ден

Казват ми някои: „Млад си още, що си блъскаш главата с глупости, я доживееш до пенсия, я не!" Ами точно затова бе, чоджум, щото я доживея, я не, а пък трябва да плащам ДОО.

Ама колко от вас се интересуват, че ни дебнат нови пенсионни реформи...

Ето, от 1 юли 2011 г. се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж - 37 г. за жените и 40 години за мъжете. Запазва се сегашната възраст за пенсиониране - 60 г. за жените и  63 г. за мъжете.

Лицата, които са навършили пенсионната възраст, но на които не им достигат до 3 години осигурителен стаж,  имат право на пенсия в намален размер. За всяка година недостигащ осигурителен стаж размерът на пенсията  се намалява с 2,4 г.

Еми, не съм съгласен!

Така на пръв поглед излиза, че ако реша да се изуча, тоест да се сдобия с диплома за висше образование и взема, че завърша на 25-годишна възраст, евентуалната ми пенсия ще бъде орязана, защото, виждате ли, съм си изгубил времето в учене.

Недай си боже да останеш и без работа някоя и друга годинка - ами то ще се гътнеш само като сметнеш колко още трябва да работиш, за да вземеш пенсия.

Но да кажем, че ти си от щастливците, дето са почнали работа на 23-годишна възраст и са работили непрекъснато 40 години, а бе ти си направо уникален случай, особено в днешното кризисно време. Навършил си заветните 63 години и си станал горд пенсионер в България... само дето статистиката ти дава още има-няма седем години живот.

Я чакайте да сметнем оти ручааме жабета

 Значи, аз плащам ДОО горе-долу 16% върху брутното ми възнаграждение. Разбира се, една част от тях плаща работодателят ми, но пак аз съм ги изработил, пък и не това е важното . Важното е, че ако аз получавам примерно 500 лв., то всеки месец като данък се внася сума от 80 лв.  За една година това са 960 лв., а за 40 - 38 400лв. Това са сметки без да смятаме лихвите, които би трябвало да се натрупат през годините.

Продължаваме. Пенсионирам се с всички екстри, остават ми седем години живот и съответно 5 485 лв. на година или 457 лв. на месец, повтарям - без лихвите, които биха се натрупали върху осигуровките ми през тези 40 години.

Но като се поогледам, повечето пенсионери само си мечтаят за такава пенсия, а чувам и че пенсионерите се увеличавали, пък парите във фонда намалявали. Причините няма да ги обсъждам, щото ще трябва да спомена роднините на доста политици, а и не ми е това целта. Схванахте идеята.

Та ето какво е моето предложение към правителството: Не ви ща пенсията!

Да, да - правилно разбрахте. Не ви ща пенсията!

Не искам да тежа на държавата.

Дайте ми възможност да се откажа да получавам държавна пенсия, като не плащам социални осигуровки. Вместо да ви ангажирам да се грижите за моето старческо благоденствие, аз сам ще си спестявам по 80 лв. всеки месец, ще се договоря с шефа да ми дава парите на мен, аз ще си ги инвестирам и аз ще си нося рисковете за тяхната сигурност.

Някак си, по имам вяра на себе си, отколкото на вас, а и днес са едни - утре други на власт, можеш ли да имаш доверие на всички?

Дайте си ми парите!

Oще: осигурителен стаж  осигуровки  пенсионна възраст  пенсия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

4 чичо | 06.07.201007:00

Има и друго. Работил си някъде - постъпил, напуснал, примерно три години. Не се смята този стаж, а осигурителния - търсят се ведомостите. Те междувременно услужливо са полуунищожени. Или пък работодателя е бил недобросъвестен и нито те е осигурявал, нито ти го е казал. Лично на мен от около 13 години в едно предприятие ми липсват към 7 години! За една от липсващите имам само два дни болнични и месец неплатен отпуск! Интересно, какво съм правил в останалото време! И навсякъъде нещата стоят долу горе така. Даже във фирмата която сега работя, съм "порязан" с година и половина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

3 mittag | 31.05.201016:23

И аз така! съгласен! всеки месец ще си слагам в банката, ще ми се трупат лихви, не ви ща пенсията мизерна.
защо ни е тази държава, щом е такава изедница? ей, либерал ще ме направят накрая Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2010, 21:51

2 Elisaveta Dimovchyiska | 30.05.201021:59

дълбоко се лъжат всички, които си мислят че нашата пенсионна система е капиталово базирана. така ни заблуждават управляващите ваце ен н-брой години. истината е съвсем проста. на пенсионерите се дават толкова пари, колкото има в системата. математически това е средната заплата по процента на осигурителните вноски по коефициента на съотношението работещи/пенсионери - от там даже е надолу щото в системата има разходи, които даже и да се субсидират от държавния бюджет не се покриват напълно.... така че нашата пенсионна система си е чисто и просто разходо-покривна, не се лъжете, че е другояче. точно затова ме е страх какво ще е след 30 години, при тоя демографски срив и при тия ниски /в сравнение с преди/ осигурителни доходи... без реформа би било някакъв ужасен хорър. примерно на мен след 25 години сигурно ми се очертават 100 лв пенсия. но предпочитам да не се замислям по въпроса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 28.05.201023:15

И аз така! Не вярвам на държавата нито да ме осигурява за пенсия, нито да ми пази здравето. Всичко е само извинение за създаване на още по-голям батак.
   

оценка

+0 -0