Webcafe

С личното съдействие на Бойко Борисов

Me and My monkey
17.12.2012, 21:35 (обновена 21.12.2012, 07:41)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

България гладува, но министрите напълняват

"Ти какво не си яла от нещата, които са на масата?", пита репортер на bTV момиченце, чиято майка има нещастието да работи в последната държавна оръжейница - ВМЗ-Сопот.

"Ами... почти нищо", отговаря детето. На масата има яйца, банани, шоколадови бонбони, сирене. Подарени са от хора, трогнати от мизерията на работниците в оръжейния завод, карали два месеца с 60 лева и малък аванс.

Тези хора не могат да участват в акцията на министъра на храненето ЕФтината Коледа (така сме я нарекли в Webcafe.bg). Просто Коледа няма.

А и в Сопот големи хранителни вериги не са представени, така че бездруго са изключени от министерските "примоции".

За община като Сопот с население от малко под 10 000 души (отцепена е от Карлово с указ на президента Първанов през 2003 г.), 3300-те безпарични работника от ВМЗ-Сопот са на практика тези, които я издържат. Умножете броя им по 3 - т.е. семействата им, и ще се убедите.

Но след стачка и писмо, адресирано до Горната земя и Човека, който я владее, работниците от оръжейницата получиха по заплата и половина. С ЛИЧНОТО СЪДЕЙСТВИЕ И РАЗПОРЕЖДАНЕ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ от "Кинтекс", прочутатата при Бай Тошо външнотърговска фирма, държавно до днес, преведоха един милион.

Какво прави "Кинтекс" днес? Каквото и преди. Продава оръжие. Индия, Ирак, Алжир, Египет, Етиопия, не, не и в Сирия, кой шушука там...?

Кой произвежда оръжието - оръжейните ни заводи, сред които и ВМЗ-Сопот, последната държавна оръжейница - и най-голямата, обявена за приватизация за трети път от трето правителство. Първият опит беше по време на кабинета на Царя. Произвежда боеприпаси и разполага с техника за утилизацията им.

Само че "Кинтекс" е редовно на печалба (виж вдясно), а ВМЗ-Сопот е с дългове към контрагенти за над 90 млн. лева и публични задължения от други 50 млн. лева, въпреки спечелените две поръчки на НАТО и други от арабски страни. А забавянето на заплатите и изострянето на напрежението се случва по време на обявената процедура за приватизация, която ЛИЧНО ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ обеща да забърза.

Стачката при всички случаи ще смъкне от цената, от която 1/5 бездруго ще се плати в компенсаторки. Очевидно накрая всички трябва да сме убедени какъв бладодетел е бъдещият собственик и единствен кандидат-купувач фирма "Емко". В началото на месеца компанията поиска от Агенцията за приватизация (АП) удължаване на срока за подаване на оферта с един месец, т.е. до 27 януари.

Дано да им е на късмет на оръжейниците. Металурзите от ОЦК явно удариха на камък. (Да не се разбира, че камъкът е сърцето на премиера.) Купувачите, за които говореха Борисов и Делян Добрев, явно се разбягаха, а източеният от Валентин Захариев комбинат отива за скрап. При същите гробари, които дойдоха за "Кремиковци".

Колко ефективен е мениджмънтът на ВМЗ-Сопот, че е оставил без заплати работниците си и защо Инспекцията по труда е проспала ситуацията, както и НАП, защото щом няма заплати, няма и осигуровки?

Дано работниците не са въвлечени в нечия игра за лесна и евтина приватизация. Не е като да не се е случвало.

Дотогова гладът им - и на други като тях, ще се промъква в някой репортаж, за да разваля мили  коледни картинки, в които министър Лиляна Павлова се умилява как дядо й Георги Павлов, министър на металургията и химията при Бай Тошо, е садил блатни кокичета, а колегите й Тотю Младенов и Десислава Атанасова, воглаве с премиера Борисов рецитират красиви думички в зала с елха, дядо Коледа и родители с деца, спасени с пари от фонда за лечение в чужбина.

А министрите дебелеят (но само Симеон Дянков си призна публично, че е наддал 15 кг от 2009-а насам).

Жалко, че не ги претеглихме в началото на мандата.

Oще: бойко борисов  вмз сопот  кинтекс 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

16 CrossFire | 30.12.201216:10

Не разбирам каква е тази омраза към приватизацията. Поразрових се в интернет и установих, че гореспоменатата Емко произвежда същата продукция, в почти същото количество както и ВМЗто само дето тя е на печалба и има 600 работника, докато ВМЗ Сопот има 3000. Как очаквате от държавно предприятие, да прави реформи, да има технологичен напредък когато хората, които трябва да го прявят нямат никакъв стимул. Те така или иначе си получават заплатите. Арсенал на времето беше стигнал до просешка тояга. В момента има 3 завода - в България, САЩ и Русия. Продава в САЩ повече Калашници от Ижмаш. Като го приватизираха имаше протести, скандали, масови съкращения. Накрая спасиха предприятието и то стана печелившо. Аз лично въобще не виждам смисъл от такова животно като държавно предприятие. Държавната администрация съществува за да осигурява ред и възможност за развитие на населението. Не да върти бизнес. За какъв преход към пазарна икономика може да се говори когато държавата преразпределя над 50% от доходите на хората и произвежда кисело мляко, кашкавал и още сума ти глупости? Наскоро слушах общински съветник на БСП, който твърдеше че Егида не може да издържи на конкуренцията. Значи да плащаме повече, за по-лоши блага за да има работа за държавните предприятия така ли? Убеден съм, че няма човек, който да може да даде доводи в подкрепа на съществуването на държавни предприятия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2012, 13:08

15 Jordan Vitkov | 20.12.201213:09

Калинка да Калинката... Калинка до Калинката... И на кадровият връх ... Докторът на НЕуките
(Бойко Методиев Борисов - за когото със сигурност знаем, че не покрива изискуемият по Негово време "кандидатски минимум - владеене на Западен език" (?!).

Забавното е, че "Калинките" с най-големите "лъжици" (заплати) - Боко, Цецо & КО членове на "Политическите кабинети" и "Партийните комисари в Областите - лесно ще уволним - на Парламентарните избори-2013 (и без "трътката" Я.Я. - с нова тръпка Марешки и с нов прякор "Ярешки), но к'во да правят Спечелилите изборите с другите "мъжки" и "женски буби" полазили Съдебната система и Контролните и Санкциониращи органи и НПО-тата - след като Росенчо (Плевнелиев) обеща, че ще ги организира в "Хор на ревещите Калинки от "политически" уволнения"?!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

14 KingoftheROAD | 19.12.201210:30

Гризли Писах го и в друга тема. 2000 души са малка армия, добре организирани около общ интерес могат да направят много неща. Проблема е, че са разединени. И колективен иск могат да заведат, и да набият канчето на Тиквоча, вместо да му пишат писмо. Може и цялата работа да е постановка на ГРОБ заради изборите, та Тиквоча да си напрай рИклЯмЪтЪ, че видиш ли ТОЙ се намесил и ОПРАЙЛ нИщЯтЪ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2012, 22:34

13 ku40pero | 18.12.201222:43

Ами то май точно така са нещата! Какво да се умува и коментира.Имам познати там,винаги са го говорили това!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 10:15

12 райничка цветкова | 18.12.201220:15

Преди всичко трябва да се сърдим на себе си. Властимеющите са еманация/представителна част/ на това което ние представляваме ,като народ.Какъвто народа,такова и управлението му. Българската андрешковщина не може да даде други резултати.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.11.2012, 12:12

11 Kala Marina | 18.12.201219:56

Връщам си думите назад - да изнасяме и произвеждаме яйца и сирене, вместо оръжие. Напротив, в момент когато САЩ, едни от най-големите износители на смъртоносни оръжия, се кумят дали да ги забранят на собствената си територия /заради поредния инцидент с деца в училище/, идва нашият шанс да завладеем световния пазар на оръжие. Да запазим завода и открием нови!
Не е случайно, че нашият главнокомандващ /президентът/ и военният му министър, отново се заклеха в 20-те заплати обезщетение при освобождаване от военна служба. Кой друг в нашата държава може да разчита на нещо подобно?
Само военните трябва да се махат. И тяхното изчезване има цена, като всяко хубаво нещо.
Къде да отидат ли? Да пласират оръжие, разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2012, 17:09

10 Черен Петър | 18.12.201218:10

Тризначките в политиката Бате Бойко,Цветанчо Цветанов и Симеончо Дюкянчо-сега откриват магистрали,но след края на мандата ще имат открити сметки във швейцарски банки.Защо не си подаде оставката Бате Бойко който бойко тръбеше,че подава оставка ако народа не оцени усилията му и се вдигне на стачки и митинги.Ходил бил със оставката си в джоба,но така и не се видя тази оставка къде е!Няма и да се види,защото усилията му дават резултат.Сметките му в банката растат главоломно от перачницата за пари "булгаристан".А народа нека живее в нищета на него не му пука хич даже!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

9 Гризли | 18.12.201215:53

Хората не са взимали заплати от не знам колко месеца, но все пак продължават да ходят на работа!!! И защо?! В Сопот ще се намерят други работници ли?!
Или ще ги докарат отнякъде?!

Един колега съди бившия (вече) шеф на баща му за забавени заплати. Онзи казва - "Намалявам им заплатите - работят. Бавя им заплатите - пак работят. Никой не се пробва да ме съди, а дори да се пробва, няма да успее. Защо тогава да им плащам?! Те и без това не напускат, работят..."

Жалко и гадно, но е самата истина! Ние сме си виновни за положението, в което постоянно ни поставят! Докато търпим, ще ни мачкат!
А институциите така или иначе нищо не правят - обикновено пазят едрия бизнес... А и много често дори да искат, няма какво да направят, заради опитните и скъпи адвокати...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 13.11.2012, 12:12

8 Kala Marina | 18.12.201215:24

А защо да не произвеждаме за нас и изнасяме в бедна Етиопия "яйца, банани, шоколадови бонбони, сирене ", вместо оръжия?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

7 Зелен Бетон | 18.12.201214:46

АП трябва да се чете не като Агенция за приватизация, а като Агонията на приватизацията.
   

оценка

+1 -0