Webcafe

Недосегаемите

Петър Николов
16.10.2012, 16:13 (обновена 19.10.2012, 08:16)
EVN first fire

Снимка: © В. Атака

За своите обявени 1 милиард лева инвестиции EVN беше наградена със ... сертификат от наследника на Трайо Трайков - Делян Добрев

Когато голям инвеститор се издъни - независимо дали ще е химическа катастрофа като в Бопал, Индия в завода на американската Union Carbide, или трафопостът на австрийската EVN, гръмнал под блока в Бургас, първото, което правят корпоративните душици е да видят как... може да се измъкнат.

Само допреди няколко месеца от EVN хвърчаха прессъобщения, в които пиарите на компанията щедро описваха какви инвестиции планира в енергийната мрежа на Югоизточна България - за едни 128.2 милиона лева.

За своите обявени 1 милиард лева инвестиции за седемте си години в България EVN беше наградена в средата на юни със ... сертификат от Делян Добрев, министъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което всъщност би трябвало да се нарича само Министерство на енергетиката (и туризма, от нас да мине).

А сега електроразпределителното дружество, което държи една трета от домакинствата в България, се държи така както са ги посъветвали адвокатите и пиарите: Не признавайте нищо, дори очевидното. В техния случай - плащаме при доказана вина.

В подобни случаи се задвижва цяла една машинария от раздрънкани бюрократични болтове, гузни съвести, депутатски плам плюс щипка-две сол и пипер от "Атака" и ВМРО да изгоним бруталните монополисти и да национализираме енергото. (За да крадат тези, които са на власт - поне са си българи... Справка: състоянието на държавната енергетика.)

Дежа вю

Ще стане както в случая с падналата сграда на "Алабин" в София, убила двете млади жени на по 24 и 26 години преди 6 години. На юруш се правиха карти на опасните сгради в София и тук-там. И какво? Нищо. Нито някой ги укрепва, нито ги събаря. А за случая на "Алабин" преди повече от година отново беше възобновено разследването.

Сега най-вероятно ще се юрнат екипи да проверяват техническото състояние на трафопостовете. В Бургас вече се проверяват трафопостовете, които са в сгради. Ако междувременно някъде падне стълб и аварира електропровод - е, тогава ще тръгне друга спешна акция от страна на ЕРП-ата, при която предишната авария ще бъде забравена. Слава богу, при взрива в Бургас по едно чудо няма жертви.

Със сигурност един трафопост няма място в жилищен блок, нито на 3-4 метра отстояние от вход на жилищен блок, каквито има на много места в страната - и София. При намаления до - кой може да каже близо или под санитарния минимум, брой на аварийните екипи във всяко ЕРП, какви гаранции имаме ние, гражданите, в случай на сериозни аварии?

"Кривосъдието" и съоръженията

Прессъобщенията с ефектните милиони инвестиции не ни гарантират, че такива действително са направени. Нито контролът от страна на държавата, че съоръженията действително са изправни. Впрочем, както няма гаранция за нищо в България - дори един фонтан като онзи на площад "Славейков" може да се окаже опасен за живота. Там намери смъртта си един млад мъж през 2005-а, съоръжението оттогава е неработещо, заковано, макар че щяха да го пускат, като делото приключи.

Документите на следствието показаха, че при проектирането на фонтана и изграждането на електрическата инсталация са допуснати сериозни нарушения и така във водата е имало напрежение 220 волта. И накрая "кривосъдието" (така го нарича майката на убития млад мъж) си каза думата. Фонтанът струва 1 милион лева (!!!), изпълнен е без проект от фирма, която няма лиценз за монтиране на ел. инсталации, поддържат го общи работници, а не ел.техници... И въпреки това е пуснат от ДНСК и приемателна комисия.

Делото приключи. Окончателно през януари 2011 г. ВКС потвърди, че Васил Каменов, изпълнителен директор на пазари "Теменуга", стопани на площада, трябва да заплати глоба от ... 1000 лева.

А защо версия "тероризъм" да не влезе пак в употреба

Сега какво ни чака? Разследване, двойна, тройна, четворна, петорна експертизи? Хората са писали куп жалби, че трафопостът е опасен и искат да бъде премахнат. Сега, след аварията, за ден се изгради нов - наблизо, в двора на болница.

Нищо чудно, нечии мозъчета да измътят версия за терор и да я лансират. Лесно е предвид атентата това лято, който за зла участ беше пак в Бургас. Почвата е благодатна да се посеят подобни слухове, предварително отиграни като медийна стратегия.

През това време семейството, чиито апартамент, магазинче и кола си отидоха - т.е. имущество, за което един живот почти не стига в България, ще се чуди какво да прави оттук нататък. Добре, че кметът на Бургас Димитър Николов разпореди пострадалите да бъдат настанени в общински жилища от 17 октомври. Четири от най-засегнатите семейства бяха на хотел тази нощ на разноски на ЕVN.

Трафопостът в Бургас от поне 50 години е в блока. Според строителния министър Лиляна Павлова, законът позволява, когато няма друга техническа възможност, трафопостът да се монтира в блока, но при 100-процентово съгласие на живеещите там, като при това тяхното съгласие трябва да бъде нотариално заверено. След като хората са подавали жалби, значи такова е липсвало. Е, защо не е бил премахнат?

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че вече е изискала проверка от ЧЕЗ за състоянието на трафопостовете в София. Сетих се за думите й, след като погледнах през прозореца тази сутрин и видях трафопоста, който е на два метра и половина от входа ми. Някой помни ли колко бяха инвестициите на ЧЕЗ?

Oще: evn  електроразпределително дружество  ерп  инвеститор  инвестиции  компания 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

6 Дебел | 18.10.201217:40

Еееееех,по-идиотска снимка не бях виждал.А този г-н Плевнелиев на всяка снимка ми изглежда напушен.Не го знам какво взема,явно е нещо силноУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 18.10.201215:35

Извън темата!

София - мъж си стои в колата - традиционното задръстване. Неочаквано на стъклото се чука:
- Какво искате? - пита мъжът.
- Ами, разбирате ли, терористи са хванали за заложник Симеон Дянков и искат 10 милиона долара откуп. В противен случай ще го залеят с бензин и ще го запалят. Ние решихме да минем по колите - който колкото даде - да помогнем.
- Някой дал ли е нещо?
- Дават по 2-3 литра!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 17.10.201218:52

тия ако може да се фанат сите.. как са комплект за един по-голем.. цена нема да имат!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2012, 15:02

3 Nikki Bor | 17.10.201212:13

ама друг път сте недосегаеми и май си разбрахте по неприятен начин. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 17.10.201211:47

Павуре, не е нужно да си мнителен. Както и да го кръстят, знаеш, че им го плащаме тока на крадящите, щото безплатен обяд няма. Като си си разглеждал разпечатката, видя , нали, че цената на киловат е колкото и всички останали компоненти , т.е. дублират ни цената с още толкова, кръстени с най-различни имена неуловими пълнители. Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 17.10.201211:36

Вчера,се зачетох у сметката за тока на неолибералите,ойро-атланти от ЕоН-ТИМ-Варна и гледам че са напляскали нова такса:НЕВЪЗОБНОВЯЕМИ РАЗХОДИ.Да не е за циг...пардон-ромския ток,бе?Аз щот малко тесногръд антиглобалист,националист си падам.Че и мнителен.
   

оценка

+3 -0