Webcafe

София - за всички!

Guns&Ducks
17.09.2010, 11:57 (обновена 19.09.2010, 12:11)
народно събрание

Снимка: © Уикимедия

Стига сме се делили на кореняци-софиянци и провинциалисти! И точно София ли да делим по този начин - този най-космополитен български град.

Поне днес трябва да говорим с обич за София. Не защото така се прави на празника на града. А защото точно този ден е добър повод поне за малко да се оттърсим от типичното си българско недоволство и черногледство.

Колко прекрасно би било, ако този град всички го чувстват като свой. Не само всички, които са родени в него, не само всички, които са се заселили в него, а всички българи. Защото е столица на всички българи. И защото е български.

Нима не е съвсем естествено да чувстваш като свои редица български градове и села, които обичаш, нищо че не си живял в тях? Нима не е хубаво да се чувстваш у дома си навсякъде в собствената си страна? И нима когато харесваш и обичаш някой град като свой, местните ще ти забранят да го чувствуваш свой? Напротив, ще се гордеят още повече с родното си място и ще бъдат още по-гостоприемни.

Стига сме се делили на кореняци-софиянци и провинциалисти! И точно София ли да делим по този начин - този най-космополитен български град. (А за нашите си географски и цивилизационни размери той е точно такъв.) Колцина са кореняците софиянци, които са поне трето поколение софиянци? Още от провъзгласяването й за столица, София е все град на пришълци - от цялата страна и от останалите отвъд границите български територии. Дори най-успешният столичен кмет, който безумно е обичал града си - инж. Иван Иванов, е сливналия.

После, при социализма, стотици хиляди станаха за нула време столичани заради ускорената урбанизация на страната. На социализма му трябваше бърз и решителен превес на работническата класа и на градското население. Хубаво, и тези хора вече са станали кореняци. Какво да говорим пък за децата им.

При демокрацията десетки хиляди дойдоха и продължават да идват в София в търсене на по-добър живот. Нима нямат право като човешки същества и като граждани на своята страна? И нима няма какво да дадат на града? Та той има нужда от всички - както от обикновени строители, така и от висококвалифицирани специалисти. Има нужда и от постоянно опресняване на културния си генофонд, за да е столична квинтенсенция на страната.

Някои обаче се дразнят от толкова много култура на мек говорен диалект из града. Или пък на твърдото „че" от най-западните говори. И им се струва, че столицата страшно се провинциализира. Нищо, че цялата ни страна е една дълбока европейска провинция.

Истински дразнещото е не произношението, а нецивилизованото поведение. А това хич не е по „селски признак". Едни „нови столичани" имат доста по-градско държание от редица „кореняци". Други пък са като отвързани и правят неща, които не са правили по родните си места. Хвърлянето на боклука през прозореца, или дори само на фаса, не е отличителен белег на новозаселниците. А на една общонационална селяния, която може да избуи винаги и навсякъде.

И избуява бързо там, където се загуби социалната норма. А нея вече я няма, ако се чувстваш отчужден и анонимен. Ако не чувстваш блока, квартала, града си свои. Ако няма на кого да подражаваш. И ако няма съседи и съграждани, които да те дисциплинират кое бива и кое не бива да се прави.

София изглежда е обречена да е вечно млад град, в който старото градско население, родено от поколения в града, никога няма да достигне критична маса, която да задава норми и стил на поведение за всички. Защото в София са прииждали и продължават да прииждат хора от цялата страна и носителят на местната традиция винаги остава малко и невлиятелно малцинство. Така София трудно може да възпроизвежда градска култура от своя собствена градска традиция, за разлика от Пловдив и Русе например.

Но точно този недостатък трябва да се окаже силата й. В противовес на местния градски патриотизъм на другите български градове, София може да гради космополитен български патриотизъм. Космополитизмът е патриотизъм в универсални измерения, до вселенските предели на територията и населението. В случая тези предели са цялата страна и цялата нация.

Така столичанинът, за разлика от пловдивчанина и русенеца, когато обича града си, няма да е за сметка на Пловдив и Русе. Докато пловдивчанинът и русенецът е по-вероятно да обичат градовете си за сметка на София.

Затова София е и трябва да бъде на всички български граждани. И всички трябва да я заобичат като своя. Иначе София няма шанс да (о)стане истински жив град.

Oще: град  софия  столичани  черногледство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

4 Kiril Atanasov | 19.09.201016:53

Както се казваше в "Специалист по всичко":
"- Че какво от това? В провинцията не живеят ли българи? И то по-добри от нас, пардон от Вас.."
Хубава статийка. Накара ме да се замисля защо толкова го мразя този град. Нямам нищо против хората, повечето са супер точни, но самият град ми някак си противен като атмосфера, като условия на живот, като място. Може би щото си няма море Усмивка Но както и да е... не смятам да го посещавам, освен ако не направят пистата за Ф1 Усмивка
Anyway, това за чувстването на града свой доста страни чувства предизвика в мен. Наистина като, че ли има нещо вярно в това твърдение. Откакто съм направил 12 години, забелязах, че постоянно гледам да си изхвърлям боклуците на определените за целта места и.. абе с 2 думи да си пазя града чист и спретнат. И това си е без значение къде се намирам. Явно си е до култура поне хигиената в частност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

3 zvezdha | 19.09.201002:10

Тъпа статия какво обикновенно. Темата столичани - провинция е актуална само за някой крайно задръсне провинциалист. Преди 20 години щеше да е интересна статия, но сега е направо смешна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 18.09.201012:40

за съжаление достаг често Е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

1 SeoKungFu | 17.09.201014:56

Просто супер. Арогантната надменност много често е присъща на особено нискокачествени хора, чието единствено преимущество е, че са били родени в един малък столичен град в една малка балканска страна. Няма нужда !
Първата стъпка към космополитността е да се отърсиш от провинциалистичното мислене. А кой къде се е родил не е фактор за личностни качества.
   

оценка

+0 -0