Webcafe

Какво се случва със сайта на БГ председателството?

Webcafe
02.07.2017, 15:32 (обновена 02.07.2017, 18:03)
БГ председателство

Снимка: © eu2018bg.bg

Няма вариант на английски език и не се индексира от Google.

Във връзка с критиките в социалните мрежи към сайта на бг председателството на ЕС от компетентното министерство обясниха, че в момента такъв интернет портал няма.

Ако напишете в Google: Бг председателство, ще ви излезе http://www.eu2018bg.bg. На този адрес ще бъде интернет порталът на няколко езика. Но от октомври-ноември. В момента на адреса е сайта на Министерството за българското председателство.

От министерството уверяват, че съвсем скоро ще стартира обществена поръчка за изработване на сайта, има направени специални проучвания, съгласувани с редица експерти, включително от Брюксел. От ведомството на Лиляна Павлова обещават, че порталът ще отговаря на всички изисквания за такъв сайт, защото има строги правила, и България не може да импровизира. Страницата ще бъде защитена от кибер атаки и натоварвания.

Реакцията на министерството на бг председателството дойде след критики в социалните мрежи от страна на бившия сътрудник на Румяна Бъчварова, експерт по електронното правителство Божидар Божанов и Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите по времето на царя.

„Признавам, не намерих нищо и на страницата с бюджета на председателството ни, но заедно с колегите и гостите от другите страни (които знаят български, естествено) ще намерите лесно информация и списък на кодовете за разплащнията към бюджета в СЕБРА като знак за Открито управление" - пише Илия Лингорски. Той иронизира възможността да се подаде сигнал за корупция още на титулната страница - „веднага с големи букви под календара на събитията, в който няма събития". „Сигурно това е и основната идея за брандинг и идентичност на нашата страна" - заключава Лингорски.

Божидар Божанов преди година и нещо като част от техническата работна група за председателството на ЕС  е предложил сайтът да стане с отворен код или „поне да го направят да се индексира от Google." „Година по-късно -  пише Божанов във Facebook, - сайтът (http://eu2018bg.bg/) продължава да НЕ се индексира от Google. Вярно е, че имаме повече поводи да се скатаваме, отколкото да се показваме. Ама елементарни работи..."

Но да хвърлим един бърз поглед към нашите предшественици от тройката на председателството - Естония - на www.eesistumine.ee/en. Ориентираш се бързо и намираш всичко, което ти трябва - на английски език. Детайлно са описани и ползите за Естония от председателството - видимост, имидж, туризъм, образование. От министерството за бг председателството обясняват, че и естонците си пуснали сайта едва преди няколко дни.

От самия сайт също става ясно, че това  всъщност е страницата на министерството за бг председателството. Особено от една от последните новини. „Интернет страницата на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 вече може да бъде намерена и на адрес www.bg-eupresidency.gov.bg Цялата информация ще е достъпна и на www.eu2018bg.bg до октомври 2017 година. Тогава на www.eu2018bg.bg ще можете да намерите официалния портал на Българското председателство на български, английски, френски и немски език".

Това съвпада и със срока за напълно функциониращ интернет портал на бг председателството, който е ноември 2017 година, така че настоящият сайт вероятно може да се счита за пробен. А истинският, който ще отговаря на всички изисквания - тепърва предстои.

Oще: бг председателство  божидар божанов  естонско председателство  илия лингорски  министерство на бг председателството  председателство на ес 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 02.07.201716:35

"Няма вариант на английски език и не се индексира от Google."

Емм... статията можеше да започне и приключи с това.

Ся дизайнове, работи... да не навлизаме в още подробности, че ще станем за смях пред чужд... упс. Объркан
   

оценка

+0 -0