Webcafe

Образованието, друже Борисов*

Петър Николов
14.08.2011, 14:47 (обновена 15.08.2011, 16:59)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Г-н Борисов, а образованието...

Ето премиерът ни пак удари камбаната, че трябва да строим, да строим и пак да строим - инфраструктурата, а с нея и новия живот. Пречиствателни станции по Черноморието, които ще спрат пълненето на сероводородното ни море с лайна. А в това време незаконно поникналите вилни и други комплекси ще изливат фекалиите в септични ямиА.

Говорейки за пречиствателните станции обаче Борисов пропусна - или не знае, нещо съществено. Кой ще ги изплаща? Курортите или общините? Защото ако са общините, цената на инвестицията ще трябва да се включи в цената на водата. Разбира се, това са много пари, милиони левове, които ще се изплащат за години наред - но и така да е, то значи, че водата ще поскъпва периодично, на етапи поне за 50 години напред...

Така както софиянци ще изплащаме колекторите и пречиствателните станции в "елитните" софийски квартали със сметките, които ще плащаме на "Софийска вода".

Но да продължим със строителството... Магистрали, които ще транзитират ТИР-ове, автобуси, камиони и леки коли от една точка на Европа до друга. А пътищата от по-ниската категория ще се чистят само от снега - при това не всички и не редовно.

Мегаспортни зали, в които няма да има място за спорт, защото наемът е скъп на спортистите ни, затова пък ще се пее. (И състезания по лека атлетика не могат да се правят заради едни 7 сантиметра - за новата софийска ми е думата, за която се платиха над 120 милиона...) А физкултурните салони на българските училища са като оня скапан салон някъде из Русия, където заседаваха съдебните заседатели от филма "12" на Никита Михалков.

Но да се не вайкаме, както казва Бойко Борисов. Строители й трябват на държавата. А вместо това образователната ни продукция бълва друг тип специалисти. Една трета от безработните висшисти са икономисти и юристи.

(Дори и Трудови войски няма да обучат ромите на някакъв занаят - зидари, кофражисти, мазачи, пътностроителни работници, все ще е от полза. А някогашните строителни техникуми се броят на пръсти.)

След като го удари на мълчание, бизнесът в лицето на БСК най-сетне се осмели да каже гласно, че липсата на квалифицирана работна ръка се превръща в пречка пред нуждите на чужди и местни инвеститори. Така че ако ще и нулев плосък данък да имаме е все тая. Няма кой да произвежда. Въпреки бодряшките призиви какъв финансов оазис сме.

Според БСК това е и причината някои производства да бъдат изнесени в съседни държави, където има достатъчно квалифицирана работна ръка. Зам.-председателят й Камен Колев обяви, че подобни намерения имат фирми в областта на електротехниката, машиностроенето и химическата промишленост, които може да се насочат към Турция.

Колев припомни, че връзката между нуждите на бизнеса и образованието никаква я няма - висшите училища обучават студенти с хуманитарна насоченост, докато бизнесът има нужда от инженери и специалисти с техническа насоченост. Липсват и подготвени хора, които да разработват авангардни технологии.

Така говоренето за лошото качество на образованието става паралелно. От една страна мрънкат преподаватели и ректори колко малки са им заплатите, колко лоша им била материално-техническата база, от друга - бизнесът, че произвеждат кофти продукция.

За която вина имат и цвъкнатите из цялата страна филиали, и преподавателите-номади, които четат едни и същи лекции от поне две петилетки. Поради същата причина - никой не инвестира и в тяхното развитие и допълнителна компетентност, а те гледат как да изкарат още някой лев в бизнеса, наречен "виЗшето".

Държавата продължава да дава на едните, разрешавайки на ВУЗ-овете да пъпкуват безконтролно, и да мълчи на другите. А междувременно Искра Фидосова обещава ВУЗ и на Лом, ако ГЕРБ спечели кмет там.

Разбира се, и бизнесът се прави на умряла лисица. Защото отговорността не е само на държавата. Като искат специалисти, да обявят стипендии и добре платени корпоративни стажове за най-умните студенти. Също и подобаващи заплати после.

Но държавата може да свърши своя дял от работата. Май всички забравихте, че министър Сергей Игнатов ни обеща "разтърсваща реформа" във висшето образование? Време й е - най-напред да друсне дървото, да окапят гнилите и презрелите.

После - да отреже всички тия хилави образователни филизи, да контролира всякакви смехотворни специалности, с които въшлясаха университетите, за да наблъскат в тях колкото се може повече студентчета. А със спестените пари - да вземе да обучи някой кадър в чужбина. Както ще правят Путин и Медведев в Русия. И у нас има клуб на възпитаниците на Харвард.

Иначе ахилесовите пети всички ги знаем. И си ги почесваме.

*По асоциация с "Икономиката, глупако!" - оня лайтмотив на предизборната кампания на Бил Клинтън през 1992 г., който вече е политическо клише.

Oще: бойко борисов  бск  вузове  икономика  инфраструктура  образование  строителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2011, 19:22

57 Angel Angelov | 18.08.201119:48

Харесвам статията Усмивка Поздравления за автора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

56 Чинчифон | 17.08.201114:46

Драга Magesty,точно за това става дума!Не съм единственият,който бърка понятията.Често пъти те се губят или се деформират заради превода,от емоционалното състояние или други подбуди,свързани с интереси.Докато квадратурата на кръга е истина,която е еднакво безапелационна по отношение на възраст,пол,раса,вероизповедание и местонахождение.В същност тя е безспорна,относителна истина /важи за лицето на кръга,
но не и относно квадрата!/.За това си падам по такива истини! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

55 My Majesty | 17.08.201112:51

До Lara Croft: Ларче, явно си се объркала Чуди се Ние с теб не спорим. За да има спор, трябва да се опитам да те оборя. А аз явни лъжи не се опитвам да оборвам. Просто от сто клометра си личи кота един човек лъже и се опитва да представи нищоправенето си като "велика политика".
Освен това темата под тази статия е друга, тя е високо интелектуална и следователно неразбираема за членове и симпатизанти на ГЕРБ Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

54 Lara Croft | 17.08.201112:46

Това за "надника от герберите" го чувам всеки път когато споря с някой на обществено-политическа тема и накрая той остане без аргументи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

53 My Majesty | 17.08.201112:13

До Lara Croft: Ясно ми е, че трябва да заработиш надника от герберите, ама чаааак пък толкоммозъчно безсилие. тованеса истини на Борисов, това са истини казани от десетки други политица преди него, а сега той само папагалски ги преповтаря.
И като сме почнали да говорим за комунисти, Б.Б също като Костов е бил член на БКП. Факт.
И да слушам кпинити за тройната коалиция от човек, който беше в листите на НДСВ и беше във власта при НДСВ Чуди се сори ама е НАГЛО И ЦИНИЧНО
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:46

52 Lara Croft | 17.08.201111:34

А истини от Б.Б да чуе човек е толкова невъзможно, колкото да си види ушите без огледало. Усмивка

----------------------

Палав Ето две:

Първо това е трябвало да стане много отдавна и тук Иван Костов носи пряка отговорност, защото Димо Гяуров му е докладвал на времето и е можел да предупреди Петър Стоянов и въобще да не загубят изборите. Но той ( бел. ред. — Иван Костов) толкова много мрази десните и иска да помага на БСП, че тогава си е замълчал, за да може Стоянов да загуби — в отговор на въпрос какво смята за агентурното досие на Георги Първанов, 31 Юли 2007 пред Медиапул

Костов работи за БСП, за антидясното обединение. Стоянов трябва да събере останалите център — дясно и да излъчат един кандидат — пред Mediapool, 12 май 2006
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

51 My Majesty | 17.08.201110:31

До Чинчифон: Дълбоко уважаеми, Чичифоне,
бъркаш понятията според мен. Майка Тереза говори за самота, а У.Дъглас говори за уединеност, за правото ти другите да не ти досаждат. При това Майка Тереза говори за онази самота, която неизменно изпитват невярващите в Бог.
А истини от Б.Б да чуе човек е толкова невъзможно, колкото да си види ушите без огледало. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

50 strawsPulledAtRandom | 16.08.201121:38

"...или са създали държавното устройство и понятието "автономност" за това че страна като България, изоставаща технологически, не е поробена от някой по-голям съсед както би се случило в миналото..."
----------------
Точно затова започнах да споря, между другото. Тъкмо чета една История на Европа (не заради фактологията, разбира се, а заради новата гледна точка) и съм между двете световни войни, та ми е пресен "материала", иначе сигурно щях да си затрая. Освен това, понякога се заглеждам какво става и около мен в наши дни. Ами... лично мнение - споменатите от теб науки не са мръднали на милиметър от Античността насам. Ако ми кажеш с какво сегашните демокрации и републики са по-различни от Атина и Рим в политическо и донякъде социално отношение... Може би най-големият пробив в развитието на хуманитарните науки е откриването и усъвършенстването на пропагандата. Но някак си, не мога да го оценя подобаващо. Всичко останало е тъпкане на едно място и обличането на този неуспех в в подходящи одежди за пред обществото (виж горе за пропагандата). Това е моето мнение и затова мрънкам, а не че бих имал нещо против, ако действително обществото ни се развиваше и духовно, не само материално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

49 Чинчифон | 16.08.201121:23

Драга Magesty,истината я знае единствено Б.Борисов.И тъй като не смея да го питам,ще се радвам ти да определиш дали е ИСТИНА твърдението на Майка Тереза/1910-1997/,че САМОТАТА Е НАЙ УЖАСЯВАЩАТА МИЗЕРИЯ.Защото според мен противоречи на мнението,че ПРАВОТО ДА БЪДЕШ ОСТАВЕН САМ Е НАЛОТО НА ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ СВОБОДИ-Уилиам Дъглас/1898-1980/-съдия от Върховният съд на САЩ.Кое е истина? Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

48 Rowan | 16.08.201120:34

Тцтцтц и тук се заформил "теологичен" спор, хората се замерят с разни автори написали по един вагон книги...

Те ви едно профанско мнение. Всичко е пазар да го еВа. Като почна прехода, едни червени боклуци съсипаха производството, едни други май бяха сини боклуци, го разпродадоха на безценица и го доразсипаха. Куцо и сакоато се юрна да прави търговийка. Сите инженери останаха без работа и на мода излязоха икономистите и правистите, който не знаеше какво му се учи, напираше за филологиите, щото звучи фешън сигурно. Да учиш в ТУ - наричаха те балък най-малко. Сега някои се опитват да възродят производството, но се оказа, че нямало специалисти... и за това е виновен Боко разбира се, то който и да беше, пак той щеше да е виновен де. Ако не се строеше инфраструктура, журналята щяха да плюят, що се дават пари за образование, а не за инфраструктура...

Няма угодия, още дедо Макиавели го е казал, правиш ли промяна, засягаш едни и облагодетелстваш други. Засегнатите реват, другите мълчат и чакат да видят какво ще стане първо. Засегнатите те атакуват при всеки повод, облагодетелстваните те подкрепят колебливо... щото нали си чакат да видят какво ще стане...
   

оценка

+0 -0