Webcafe

Какво да има в музея на ДС

Петър Николов
10.09.2012, 16:11 (обновена 12.09.2012, 16:16)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Какво да има в музея ли? Пепел от изгорените досиета

Държавна агенция "Архиви" търси 1.75 млн. лева, за да довърши изграгдането на Музей на Държавна сигурност в София.

Идеята си е нейна, макар и да беше кооптирана от президента Росен Плевнелиев, който дори покани за откриването му германския президент Йоахим Гаук. Пастор Гаук е човекът, под чието ръководство бяха разсекретени архивите на бившата източногерманска тайна служба ЩАЗИ.

Не е ясно дали парите за музея ще се намерят. Освен ако, разбира се, президентът не реши, че този музей му е по-важен от другия, дето обяви, че ще прави в бъдещия бизнес парк.

Дали пък Музеят на ДС да не се подслони при музея на тоталитарното изкуство? Все пак онези, които са творили при соца, са в папките - изгорени и оцелели, на Държавна сигурност. А и изкуството е било умело направлявано от ДС - след като Политбюро, разбира се, даде генералната линия.

Засега за музея са мислени няколко стаи в сградата на агенция "Архиви" на ул. "Московска" 5. Макар че мястото му е в ДАНС или НРС - нали е част от историята на тайните служби в България.

По-редно и достойно е да се направи Институт на националната памет, а историята на тайните служби по времето, когато една партия и един човек със средно образование управляваше България, да е част от него. Дължим го на паметта на жертвите, може би и премиерът го дължи на дядо си, комуто посвети изборната победа на ГЕРБ. Така както Цветан Цветанов вероятно дължи встъпването си в редиците на МВР на баща си, шофьор в ДС.

"При издаването на Указ 56 Тодор Живков казва, цитирам по памет, че ние трябва да назначим наши, свои, отговорни другари, които да застанат в ръководството на тези новообразувани фирми. Което е прелюдия, преход към времето след 1989 г. В крайна сметка "Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка", заяви председателят на архивите Мартин Иванов при представянето на проекта "Протоколи и решения на Политбюро на БКП (1944-1989)".

Добре е да се четат документи, макар и да не са останали кой знае колко. Все пак достатъчно, за да видим как е заченат преходът и без справката за структурата на "Мултигруп", подготвена навремето от разузнаването на ТСбанк на Емил Кюлев. Какво ще влезе в учебниците по история на децата ни е друг въпрос. Само да не е вартбургът на Илия Павлов - мита, който разказваше за себе си, за да ни убеди в достоверността на първия си милион. А писачите на учебници все пак решиха, че Бойко Борисов и ГЕРБ са по-приоритетни от ДС...

Какво ще има в този музей? Ще има ли спомени на палачи - и на жертви, на оперативни работници, на доносници, имената на разкритите като работили за ДС по закона за досиетата, на истината за Петър Дертлиев, комуто попречиха едни хора от ДС да стане президент, а помогнаха на Желю Желев... Няма нужда. Достатъчно е да погледнем - през политиката, бизнеса и медиите до БАН и Църквата, ДС е била навсякъде. И това е само от оцелелите по-малко от половината папки, останали след унищожението и изнасянето.

Може да поканим Гаук, но съвършено умишлено в България отварянето на досиетата беше блокирано на няколко пъти. А трябваше да стане като в Германия - разсекретяват се архивите, а лустрацията за сътрудниците на ЩАЗИ е в сила до 2019 г.

Късно е за музей, защото истината закъсня. Но какво пък, Бойко Борисов ще среже още една лентичка. Нека да покани за откриването живите големи от ДС - те толкова му се възхищават.

Oще: архиви  бкп  досиета  дс  държавна сигурност  музей  политбюро 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

11 Govedo13 | 16.09.201218:38

7 axsbf | 11.09.201216:33
с уточнение към коментар № 1
Главите на досегашните управляващи, цялата пребоядисана и непребоядисана комунистическа сган!

Това да има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

10 Boicho Boichev | 12.09.201220:41

нужно ни е помирение-национално помирение.Между Царска България, комунистическа България и сегашна България-та това е една и съща страна, една и съща държава.Та ние въпреки всичките си различия сме един народ.Нужно е национално помирение, ден на националното помирение-както в Испания, в Русия-във всички страни ,преживели гражданска война.
Иначе няма да ни бъде.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

9 Зелен Бетон | 12.09.201205:28

Много по-полезно би било да се направи виртуален музей на ДС в интернет. Със сканирани документи, снимкови галерии, звукозаписи, видеоматериали и т.н. Само за част от споменатата сума може да стане сайт за чудо и приказ. И то представящ много повече материал от един традиционен музей; да не говорим, че във виртуален вид може да бъде много по-добре организиран и лесен за разглеждане, включително с разнообразни възможности за търсене.

Ако се направи традиционен тип музей, в него ще ходят чужденци, журналисти и в редки случаи обикновени граждани, специално отделили време да го посетят. Даже столичани няма да се наредят масово на опашка, да не говорим за хората от провинцията.

А такъв музей трябва да се разгледа от всички. Най-вече от обикновените граждани. Защото, въпреки всичко изприказвано и изписано по темата, все още удивително малко хора имат ясна представа какво е представлявала ДС. И то не само сред тийнейджърите, а и сред онова поколение, което е било достатъчно възрастно през 89-та. Изприказваното и изписаното досега, вместо да разсее мъглата около тази структура, по-скоро я сгъсти.

От музей на ДС има смисъл най-вече ако ще помогне да се разсее мъглата – чрез обективния и безпристрастен подход, с който се описват и представят музейни експонати. Защото именно мъглата около ДС, в която фактите са омешани със слухове, легенди и емоции, е една от основните причини вече повече от две десетилетия да не можем да затворим страницата на соца.

Затова разсейването на тази мъгла трябва да бъде главният критерий, по който ще се решава какво да съдържа музеят, по какъв начин да бъде представено то, и дали изобщо да се прави нещо такова. Ако целта е някакви политици или ведомства да си пишат точки за активност, по-добре да си спестим парите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 11.09.201216:48

А главите на фашистката сган да ги има ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

7 axsbf | 11.09.201216:33

с уточнение към коментар № 1
Главите на досегашните управляващи, цялата пребоядисана и непребоядисана комунистическа сган!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 11.09.201213:47

Или тази държавна сигурност в която е бил шофьор бащата на Цветан Цветанов?И в която е започнал работа сегашният вътрешен министър?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 11.09.201213:31

Коя Държавна сигурност?тази в която е служил Никола Гешев ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 11.09.201213:25

Един факт от музея за ДС!Той е,че през епохата на Древен Египет още не е бил създаден СДС,а седесарите са били още примати.Доказателството е,че мавзолеите на фараоните не са съборени и до днес!Те дори още си стоят непокътнати за историята и дразнят "победителите" с малко,но завинаги?. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.09.2012, 12:35

3 Asen Krastev | 11.09.201212:38

Медалите на Тодор Батков, и тогава вси4ки Хора 6те разберат 6то за стока е бил и е. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

2 Doberman | 11.09.201212:12

Да има копия на килиите, графично да са описани начините, по които са мъчени затворниците. Да бъдат описани най-големите акции и дейности на ДС (както убийството на Георги Марков, така и прословутия "Терем", ама преди '68-ма).

Да има стена със снимки (ако няма снимки), то с имената на всички, които по един или друг начин са пострадали от ДС или са били разработвани от тях. С големи букви да бъде описана продцедурата, по която действали, за да получат информация и при арестуване. Начините, по които са дейсвали със семейството на арестувания. Всичко това би трябвало да е описано в някой учебник или пособие. Да се опише в проценти - колко хора са били арестувани от ДС, защо и какво е следвало - съд, разстрел, безследно изчезнал, психиатрия или Белене. Колко души за изтърпели наказателна мярка, без да стигнат до съд.

Да се опишат методите на работа на ДС в проценти - информация от агенти на щат, от агенти, които не са щат, от доноси, от сътрудничество с чужда агентура (не само КГБ, ЩАЗИ, а с всички, включително и НАТО-вската агентура).

Отделно - отношенията между ДС и "братските" разузнавателни служби.

Да се опишат точно и ясно правомощията на ДС, които са й дадени по закон. Да се знае как е била разпределена агентурата на ДС по отрасъли (лека промишленост - %, тежка - %, химическа, земеделие, туризъм, наука, ръководини кадри - % и т.н.).

Убеден съм, че ако се направи това то резултатът ще е шокиращ, както за всички, които се пишат демократи, така и за всички, които защитават комунизма.
   

оценка

+0 -0