Webcafe

Изгори след намиране

Тома Захариев
08.12.2010, 17:16 (обновена 09.02.2011, 13:40)
брат пит

Героят на Брад Пит в "Изгори след прочитане" свърши прострелян в един гардероб

В един от любимите ми филми на братя Коен - Burn after reading, е събрана цялата пародия на непрофесионалната алчност на малкия човек, след като достатъчно неуравновесените и неграмотни фитнес инструктори (в ролите Франсис Макдорманд и Брад Пит) намират диск с мемоарите на уволнен агент на ЦРУ (Джон Малкович) и се опитват да го продадат.

А това, че обикновеният клетник намири смъртта си, заслепен от доларчетата, които започват да святкат в очите му (като ония в очите на чичо Скрудж) е просто метафора на факта, че парите не са за всеки - особено пък ако не си ги правиш сам.

Поучително, навръх студентския празник, вестник "Труд" публикува статия за студентката Наталия Дамянова, която открила забравена чантичка със 17 000 лева, ключове и документи - и без капка колебание решила да я върне на собственика й.

20-годишната студентка по предучилищна педагогика, продавачка в бензиностанция на "Цариградско шосе", намерила чантата в тоалетната, докато я почиствала. "Надникнала вътре и веднага я отнесла на управителката, пише "Труд". Разсеяният дошъл да си я потърси на другия ден.

До тук нищо странно - една добре завършила история за човека с големите пари, благодарение на абсолютно логична постъпка на момиче, реагирало така както би трябвало. Знам, че не всеки от нас всеки ден намира 17 000 лева, но пък всички чинно връщаме парите на някоя продавачка, която без да иска ни е дала повече ресто - защото така е НОРМАЛНО, а не щото очакваме да ни потупа по рамото или да ни даде 10% от това, което сме й върнали.

Каква обаче е реакцията на угнетеното общество, прочело тази трогателна история?

Коментарите на хорицата, общо взето, вървят в две посоки - едните са толкова изумени (че чак възмутени) как човек може да стори такова добро, а другите псуват оня с парите, който, моля ви се, бил дал на момичето само сто лева за благодарност (понеже, по думите на Наталия, заявил, че бил прежалил парите...)

Дребнавостта човешка стига и дотам хората да се питат: "Кой в днешно време може да носи у себе си 17 000 лева, ако не краде или ако не е чопнал нещо от реституцията..." И още: "Евала на момичето, но сега цял живот ще съжалява за тази добра постъпка...";  "Стисльото ще си плати скъпо"; "Бог си знае работата - Наталия ще бъде възнаградена по друг начин..."

Егати как на прага на 2011 г. хората все още не са се отърсили от сиромашкия си манталитет и не само се разстройват, че някой има повече от тях, ами и буквално му надничат в портфейла, редейки черни заклинания - дано му изгорят пачките, дано. Като в същото време - типично по български - вярват, че Бог е нещо, което следи всяка проява на геройство и мята по някой милион отгоре, ако е в настроение...

Някои хора излизат с аргумента, че в "белите държави наградата за такава постъпка е 10 на сто - в случая 1700 лв." В белите държави обаче никой няма да тръгне да издига на пиедестал нещо, което не би трябвало да ни учудва. Ако чак толкова ни учудва, че някой е върнал някакви чужди пари, значи живеем в наистина лабилна откъм морал диващина и възпяването на такива постъпки просто превръща коректността (дори не става въпрос за честност) в изключение.

Звучи ужасно фалшиво и ляво подобна случка да се превръща в драма, от която излиза, че са нужни огромни усилия, за да постъпиш правилно, но накрая - всички те съжаляват, че не си имал благоразумието да си пъхнеш едни лесни 17 бона под възглавката.

В крайна сметка, ако не намираш логика в честността на един обикновен човек и в скъперничеството на един богат - никога няма да спиш спокойно. Иначе - дай боже всекиму 17 хиляди. Нищо, че явно има такива, които ще ги запалят, само да не ги върнат на оня наглец богаташа.

Oще: бог  богаташ  награда  пари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 10.12.201018:44

Хора чесно ви казвам, че аз не бих върнала парите Усмивка Това е положението. А това девойче което ги е върнало за мен е пълна овца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

9 Mariana Antova | 10.12.201014:10

... а и много хубав филм, by the way... Намига
Знам го почти наизуст и все се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

8 Mariana Antova | 10.12.201014:07

Тома Захариев, чудесно мислите според мен:-)

Поздравления! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

7 strawsPulledAtRandom | 09.12.201017:42

Кой пък го е определил като крадец? И едва ли много хора мразят богатите амо защото са богати. Хората мразят тези, които плащат по 300 лв. на шивачки за 12 часа гърч на ден, не им плащат осигуровки, подкупват институциите и т.н. и т.н. Разбира се, не всички са такива. Но ако ти се откъсват 100 лева награда за студентка, която току що ти е върнала немалка сума... ами дали пък този човек дава по 100 лева повече от тези 300 всеки месец, на всеки един от двайсетте си служители? Съвсем хипотетично си говоря... Може да не е крадец въпросният човек, може дори да не е задник, но конкретната случка е една прекрасна илюстрация на баналната теза, че бедният си остава беден, именно защото е честен (или страхлив). А богатият в много случаи е богат, именно защото се е оттърсил от честността (или страха) си. Нека не обобщаваме, все пак говорехме за конкретен случай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 18:55

6 elitsa | 09.12.201017:03

Вместо да разсъждавате върху парите на другите - ходете забогатявайте - никой не ви спира. Никой не би могъл да бъде искрен колко пари би бил дал, ако си загуби милиона, на тоя, който му го е намерил, преди да е направил сам тези пари. И е много смешно всеки с няколко хилядарки в джоба да бъде определян веднага за крадец - това е част от нелепия постсоц популизъм в тая страна, богата на присъди без разследване (и обратното).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 09.12.201017:00

Я да направим една елементарна сметка, колко време от живота на въпросната студентка, са 17к лева. Не знам колко изкарва, но по груби сметки са някъде към 2 години. Две годинки са си сериозен период от време. Еми според мен си е или рядко срещано тъпа, или се е уплашила да не я усетят, че тя ги е намерила. И в двата случая не бих и се възхитил.

А оня с парите, че си е абсолютен задник, не подлежи на съмнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

4 strawsPulledAtRandom | 09.12.201015:57

1. Хубаво е, че има камери по бензиностанциите, но... не и в тоалетните им, нали? Така че, момичето е можело да вземе парите и да остави чантичката. Тоест, аз съм склонен да мисля, че наистина го е направила от честност, а не от страх. Браво, дано има повече такива хора Пляскане
2. А относно стиснатостта на богат човек, който връща по-малко от 1/100 от парите (+ документите), които са му върнати (почти подарени)... еми стиснат си е.

Дотук с моето мнение по двата казуса, сега един въпрос към автора Усмивка Защо трябва да разглеждаме "в комплект" учудването на хората от честността и стиснатостта? Не може ли да имаме различни мнения относно моралната страна на въпроите поотделно? В смисъл - да се възхищаваме на момичето и да презираме скръндзата, без да се чудим защо светът, в който живеем е такъв? И двете неща ли са "нормални" според автора? Според мен не, напротив. Защото наистина богатите хора са стиснати и със сигурност именно това им е помогнало да станат богати. Но те би трябвало да бъдат стиснати само към хора, към които нямат отношение - и аз не бих дал левче на просяк например, защото не съм длъжен на мързеливия. Но ако някой ми върне такава сериозна сума + кредитни карти и други документи... той недостоен ли е? След кaто собственикът ги е бил прежалил, според собствените му думи, ами да и ги даде всичките, м? Прежалил ги бил...
Както и да е, не разбирам защо според автора честността е норма, стиснатостта също? Според мен или , или . Иначе какво става... точно това, което наблюдаваме - 1.) бедни и честни и 2.) богати.... хм, просто богати. Е как да не се прокрадва мнение сред хората, че богатите са си натрупали богатството по не съвсем почетн начин, след като отношението им към хора, които им правят добрина е такова?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 14:06

3 Katerina Grancharova | 09.12.201009:56

Страхотна статия Усмивка Абсолютна истина е, че хората се растройват разбирайки че някой има повече пари от тях, но това са толкова дребнави чувства, че не си заслужава човек да си хаби емоциите по подобни поводи!
Ето видях едно мило личице над линковете за рубрики, сега ще чета за Део - много е по-приятно занимание за мен, отколкото да коментирам някои си с 17-те милиона Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

2 garo | 08.12.201021:06

олеле майко, и сега гледай как тая девойка ше мине по всички сутрешни блокове... тая работа с "човек за пример" направо напомня на едни социалистически времена. авторът е пропуснал само факта, че бензиностанциите са с камери и затова постъпката е по-скоро логична, отколкото героична. не мога да разбера що хората трябва да се фукат с честност, след като тя трябва да бъде просто даденост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 08.12.201020:46

Въпреки всичко това е хубава новина - Браво на момичето! Пляскане
Но щастливия собственик май тънко е минал - почерпка семки и бонбонки за персонала и 100 лв. за студентката ..... това вече не е добра новина НЕ!
   

оценка

+0 -0