Webcafe

Опровержение

Емилия Милчева
09.01.2014, 12:59 (обновена 10.01.2014, 16:41)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Министър Драгомир Стойнев опроверга информациите, че МИЕТ ще се разфасова на две министерства

В един и същи ден в два вестника от един и същи обръч излeзe една и съща информация: Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се разформирова, правят се 2 министерства, едно от които на енергетиката, властта разпада и шапката на държавната ни енергетика - БЕХ, (създаден по идея на първия икономически министър в тройната коалиция Румен Овчаров).

По-късно информацията беше опровергана. Първо, от самия министър на икономиката, енергетиката и туризма, от който нищо не зависи, така че още не беше за вярване. Когато го потвърди и правителствената информационна служба, вече не се съмнявахме.

От една страна се зарадвахме. Икономическата логика е изобщо да няма Министерство на икономиката в държава, където единствените неприватизирани държавни активи са в енергетиката. Е, има няколко процента други, но те не се броят - предстои приватизацията им.

Известно ни е обаче, че не трябва да търсим икономическа логика в действията на управляващите, макар че е напълно естествено да има само Министерство на енергетиката.

Вярно, че така беше по времето на Т. Живков, когато България строеше голямата си енергетика, но е и вярно, че сега само тя й остана, при това разширена с нови скъпи мощности. Като например 80-те мегавата на "Цанков камък" за над 860 милиона лева.

Кой би искал разпадането на МИЕТ? Например ДПС. Министерство на икономиката остава с Драгомир Стойнев начело - да не обидят БСП, пък и Стойнев да не му накърнят самочувствието.

Тук нищо за управление не е останало, освен почти фалирали държавни фирми като ВМЗ-Сопот, неатрактивни миноритарни пакети от други, както и т.нар. офсет - инвестициите, които фирмите, продали ни военна техника, би трябвало да правят, но не правят в икономиката ни.

А Министерството на енергетиката получава... как кой, Фамилията. Покрай него - и проекта "Южен поток", а също и възможността да избере определен проектант и изпълнител за тръбата, да смени бордовете на енергийните фирми, за да манипулира обществените поръчки, а в този сектор са най-големите в България, да се справи и с бъдещото строителство на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Всъщност само в този сектор има някакво оживление - наред с най-голяма задлъжнялост.

Туризмът може да се обособи в отделна агенция.

Не стана. В крайна сметка подобно разфасоване се прави преди да гласуват бюджета за следващата година. Но апетитът идва с яденето.

Oще: активи  дпс  драгомир стойнев  енергетика  миет  приватизация 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.