Webcafe

ДПС 2, ама ромско

Цветана Георгиева
18.08.2013, 12:03 (обновена 19.08.2013, 16:55)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Ромите се стягат за далеч по-трайно присъствие в политическия живот у нас

Бат' Сали ромска интеграция не прави. Само шоу. Изгря като резерва от ръкава на ДПС, стана депутат по заместване и три дни ръсеше неописуем парламентарен колорит. След това го позабравихме. Покрай него - и цялата общност, към която се числи.

Май винаги става така - осмиваме Сали и пропускаме около един милион като него уж български граждани. Тяхното политическо участие свеждаме или до купен вот, или до властово нахалство. Така в шеги и закачки отлежава сериозният въпрос за политическото представителство на ромското малцинство в България.

До днес, когато се появи нова ромска партия - ОПС. Или "Обединение, прогрес и справедливост". Никой не иска да се извинява, ако сте забелязали семантиката. Братята-роми вече казват, че им писна да ги лъжат разни политици и са готови сами да си помогнат.

Докато обикновените обитатели на гетата се чудят на коя партия да вярват, няма как да им обръщат внимание повече от веднъж на четири години, а такива като Бат' Сали да са възприемани като нещо повече от екзотична гарнитура към депутатския списък. Един вид, имаме всякакви и широка етническа подкрепа, казват големите партии.

Тази обреченост е от време оно и се дължи на партийни амбиции за присвояване на сочния електорален дял, какъвто представлява най-многобройното малцинство у нас. Още през 2001 г. БСП направи монтанския прокурор Тома Томов депутат. За "Евророма" и левия й уклон няма какво да говорим, освен че така и не направи нищо съществено за ромите.

Опит за политическа инвазия направи и босът от Катуница Кирил Рашков, който през 2005 г. си хареса "Евророма" и НДСВ за евентуални коалиционни партньори. До там.

ДПС най-лесно се котира сред ромското население, което в последните години масово се ислямизира. На ръководни позиции в партията обаче попадат хора от други етноси. Така че е напълно естествено ромите да искат свое ДПС 2, което да им дава шанс за повече от един представител в парламента.

ГЕРБ също не се сдържа да подсилва уличната си подкрепа с хора от малцинството. Като изключим интереса към еднократни и прости действия - като протестиране и гласуване - събратята на Бат' Сали стават безинтересни.

През годините тази общност бе опитна мишка и за многострадално религиозно инженерство. Само една бегла справка - махалата в Пазарджик, където ислямски проповедници от години обръщат заблудени електрони във взривоопасната "права вяра". А ДПС упорито иска строеж на нови джамии. Да не говорим и за протестантските емисари, които търсят последователи в гетата.

Резултатът е ясен - ромите са тотално разединени, най-вече по религиозна принадлежност в последните години. Ето това е най-големият проблем пред новата им партия - първата дума е "обединение".

При наличието на около 800 000 роми в България, ОПС би била втора, а защо не и първа политическа сила. За сега вратата е отворена за всички. Първа добра стъпка. Само да не е единствената, ако близките до БСП нейни учредители се окажат не разочаровани, а възнаградени от партията-майка. Или от други, които не искат ромски филиал на ДПС.

Oще: бат сали  дпс  евророма  избори  опс  парламент  партия  роми 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

1 vanko | 19.08.201312:49

Беше въпрос на време да се появят и други етнически "партии". Даже много закъсняха... НЕ!

"При наличието на около 800 000 роми в България, ОПС би била втора, а защо не и първа политическа сила."
Да, ако участФа и всичкото чааве... Женят се на по 12, та едното гласуване ли?!
   

оценка

+1 -0