Webcafe

„Ако на 40 си социалист, нямаш мозък” – откъде дойде фразата на Цецка Цачева

Webcafe
21.10.2016, 13:55 (обновена 21.10.2016, 17:46)
Бърнард Шоу

Снимка: © Getty images

Приписват фразата на Бърнард Шоу, но наистина ли е така?

С тази крилата фраза Цецка Цачева се опита да оправдае членството си в БКП, слабо място, за което непрекъснато я атакуват. Това се случи вчера в ефира на Btv по време на първия дебат между основните претенденти за президент: Цецка Цачева и Румен Радев.

Така и не стана ясно дали БКП е било „младежко увлечение" . или ГЕРБ е мъдрият избор за кариерно израстване, но фразата, която Цачева приписва на Бърнард Шоу ни накара да се поровим и да потърсим откъде идва.

Според кандидата президента на ГЕРБ мисълта е на ирландския критик, полемик и драматург Джордж Бърнард Шоу. Като такава тя битува и в много интернет страници за интересни сентенции, тя се превръща в повод за дискусии сред тези, които не долюбват социалистите по форумите.

Има различни версии, според някои автор е британският философ Бъртранд Ръсел, но думите му са: „Ако не си социалист (лейбърист) на 20 години, значи нямаш сърце, ако не си консерватор на 50, значи нямаш мозък".

Други приписват авторството на френският политик Жорж Клемансо - „Който на младини не е бил социалист, на старини ще е мерзавец.", на Вили Брандт, на Чърчил, та дори и на Бисмарк.

В интернет страницата за произход на цитати „Куотс инвестигейтър" се посочва, че фразата води началото си от 1875 г., с автор академик Анселм Поликарп Батби в сборник с биографични портрети. Там тя гласи:

„Този, който не е републиканец на 20 години, всява съмнение в щедростта на сърцето си; но този, който след 30 години, продължава да е републиканец, всява съмнение в стабилността на ума си".

През 1923 г., шведският крал Оскар II също използва тази мисъл, за което свидетелства Wall Street journal. Неговият вариант се доближава до Цачева:

„Човек, който не е бил социалист преди 25, няма сърце. Ако продължава да бъде социалист след 25, няма глава".

Вярно е, че Бърнард Шоу използва въпросната мисъл по време на реч в университета в Хонконг през 1933 г. Точните му думи са:

„Ако не си революционер, докато си на 20, тогава на 50 години ще си старо изкопаемо. Ако си червен революционер, когато си на 20, тогава имаш шанс да си актуален, когато си на 40".

Колко актуална е Цачева на 58 предстои да видим на 6 ноември. Едно е сигурно, тя не може да изпее песента „Аз не съм комунист и никога няма да бъда", но все пак й остава „Цъфнал ГЕРБ".

Oще: ако на 40 си социалист  анселм поликарп батби  бърнард шоу  бъртранд ръсел  нямаш мозък  уилиям чърчил  цецка цачева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.