Webcafe

Вземете си пуканки. Филмът започва

Емилия Милчева
12.06.2012, 16:15 (обновена 16.06.2012, 08:04)
Огнян Донев, Любомир Павлов

Властта пуска безплатна прожекция

Вземете си пуканки, настанете се удобно, филмът започва.

В края му никой няма да бъде осъден, обвиненията срещу бизнесмените и медийни съдружници Огнян Донев и Любомир Павлов ще са се разпаднали - от само себе си или уредени чрез извънсъдебно споразумение, някой ще си плати, а ... собствеността върху изданията в Медийна група България холдинг най-вероятно ще е преминала в други ръце.

Филмът е компилация от: буфо жанр - противниците са облечени в цветовете на "добрите" и "лошите" и се дуелират с дървените мечове на "борба за истината", "свободата на словото" и "свободни медии"; и соцреализъм - в крайна сметка Властта (държавна, правосъдна и прочие власти) винаги е права и справедлива, ако и отделни нейни представители да сбъркат понякога в крачката.

Противниците са в любовен триъгълник с властта: силно я любят, и, естествено, силно се мразят един друг. Властта пък обещава брак на всяка от конкубинките си.

Разбира се, никоя от двете страни не спазва Сократовия принцип да живее според философията, за която (уж) се дуелира - сиреч по съвест. Моралът няма място тук. А и Сократ, все пак, официално бе съден и - и му бе присъдено убийство, от гражданите на Атина.

Тази война се води от доста време и ще продължи, докато властта я направлява както й е удобно. Единственото, което всъщност би трябвало да ни вълнува като граждани - и потребители на медийни продукти, е в отговорите на два въпроса, които така и няма да получим.

Първият: за колко точно лекарства от всичките 1673 в безплатната листа на НЗОК има договорени отстъпки, в какъв размер, колко от тях се произвеждат от "Софарма" и как това е "оптимизирало" средствата, които даваме като данъкоплатци.

И подвъпрос - с колко са поевтинели едни 10 лекарства за онкоболни, поскъпнали само за година между 254% и 497%.

Иначе да си ходи и "тежката артилерия" Атанасова и да влизат морските пехотинци...

Вторият: защо не се промени нормативната база, която да позволява държавните дружества да избират да държат парите си в банки с: ясна структура на собствеността, изисквания за основен капитал и/или определено балансово число - например от 300-500 милиона, или нека е по-ниско - 100-300 милиона. И, разбира се, гратисен период да се приведат съобразно тези изисквания, за да не вземе пък да фалира някоя банка (да чукаме на дърво!), ако се изтеглят парите отведнъж.

Така ще се лишим от еднообразните и постни обяснения на премиера и финансовия министър, че те - дружествата, чиито принципал е държавата!, видите ли, така си били решили.

Виж ти как държавата уважава Търговския закон, макар че когато реши, обезглавява ръководството на АЕЦ "Козлодуй" например.

В дуела на дървените мечове, в който се ръгаха едни други с "как ни ограбват Лакомниците" със скъпите лекарства, как една медийна група се финансира от банка (на седмо място по активи в банковата ни система), в която са парите на държавната енергетика - т.е. правят се частни медии с държавни пари, отговорите не се чуха. Гледаме още по-тъп вариант на "Криворазбраната цивилизация", в която мушват мошу Маргариди със сабичката, той изохква престорено и пада: "Въх, уби ма!"

Тези отговори ги дава държавата, т.е. Властта, благодарение на чието мълчание - и спомоществователство, се отхранва и едната и другата група. Впрочем, в България "как ти върви бизнесът" винаги е в зависимост от това дали си в орбитата на Тия-на-Власт. Никой от българските милионери не го е опровергал. От "Мултигруп" до Георги Гергов (виж вдясно).

К'во правим обаче, ако някой по-близо до коляното на Властта от друг си хареса нечий бизнес? (Или, не дай си, Боже, ако някой от властта си хареса нечий бизнес...) Много просто - гледаме действия ала Уго Чавес - цялата държавна машина се хвърля срещу него.

А на нас като общество ни липсват работещи механизми и институции, чрез които подобни наказателни акции биха могли да бъдат предотвратени - или разкрити.

Никой не може да се бори с държавата. Пример - Гриша Ганчев. Виж, със закона да - стига да се доберете до много добри наказателни адвокати. (Кантората на Даниела Доковска е претрупана от работа.)

Големият проблем за нас като общество е, че властта не обяснява защо тоя, а не и оня, и другия, и третия. При дефицита на справедливост тази избирателност плаши, защото показва безпринципност. Но пък мнозина първосигнално ликуват, че разни нагрухали се през прехода ще си получат заслуженото. Което няма да си получат - поне не от земното правосъдие.

Тъкмо свикнахме, че в името на бизнеса - и просперитета - слагаме кръст на стореното през прехода: кой успял - забогатял, кой убит - Бог да го прости, кой убил - Бог ще го съди, кой изгубил - няма връщане назад. И ето ти теб държавата действа по мутренски. "К'во праим сега - ще плащаме или..." Аааа, филмът бил почнал. Дайте пуканките.

Oще: банка  власт  групи  лекарства  любомир павлов  огнян донев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

10 greenstreet | 15.06.201200:04

Навързани са както свински черва всичките отрепки. Ще трябва пак да се пали парламента и да пеят възрожденски песни иначе не виждам начин...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2012, 20:40

9 sa6ksaas | 14.06.201220:44

вижте истината http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/74632
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

8 Бояна | 14.06.201218:18

Няма защо да се удивяваме , че на българския борсов пазар не остана нито един чужд инвеститор и че благодарение на тази неоценима "помощ" на Б.Б. едва ли има Борса в света , която да е 80% под равнището , които БФБ бе стигнала преди да ни яхне правителството на Б.Б.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 14.06.201211:24

"Много просто - гледаме действия ала Уго Чавес"
----------------

с тая разлика, че не е 'в името на народа', а в името на партията muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

6 fata morgana | 14.06.201209:31

„Тъкмо свикнахме, че в името на бизнеса - и просперитета - слагаме кръст на стореното през прехода: кой успял - забогатял, кой убит - Бог да го прости, кой убил - Бог ще го съди, кой изгубил - няма връщане назад.”,
Това изречение е израз на демагогията и всъщност е начина такива като Огнян Донев да не бъдат пипани за нищо.
Всеки би се съгласил с това – имаме си вече едри капиталисти и сега е техен ред след като са се оказали на точното място и точното време и реално разполагат с пари да градят българския бизнес и това да е с благоприятни последици за всички останали.
Т.е. за „бизнесмени” от този порядък може да се каже, че откриват работни места, правят износ, плащат данъци и т.н
Но нека внесем едно уточнение – те перат пари сега! Това не е в минало време. За какви бизнесмени си говорим?!
Това да се сложи кръст на всичко през прехода е добре, но то очевидно продължава!
Филмът бил „Мутрагени рекетират комуняги”(условно казано), а народът вместо да си задава верните въпроси гледал сеир. Вярно е, но такова наблюдение е удобно за тях!

Моето мнение е: Да се тресе. Така трябва. Потоп. По един или друг начин трябва това много порочно нещо да се срути. Ясно, че ефектът ще е, че най-вероятно просто едните ще си разменят местата с другите. Но може пък и да има някакви благоприятни последици. Кой не смъква цените на лекарствата и пере пари? Защо трябва да заставаме зад твърдение, което работи в негова полза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 14.06.201203:16

Ами избираш мутра - ядеш бухалки! Толкоз просто ама и ние сме да го web@ толкоз прости явно. Добра статия и още много такива трябва да има, па ако ще и да се повтарят - при толкова икони с бухалки вместо ореоли явно трябва да се дудне.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2012, 14:34

4 SKANDALEN | 13.06.201218:51

Toен коментар и в часта за медиите около ГЕРБ финасирани от държавата чрез Корпоративна Банка и в часта за бизнеса на Ганчев на който са хвърлили око именно хората около тая банка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2012, 17:01

3 Mihail Atanasov | 13.06.201218:22

6 за авторката Усмивка много добре написано
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

2 Doberman | 13.06.201216:57

Мда, така е. За жалост. Точно така е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

1 Arsen Lupin | 13.06.201214:16

брилянтен анализ, браво на авторката!!! жалко, че такива мислещи хора са малко в Бг...
   

оценка

+2 -0