Webcafe

А защо не протестират пред ДПС

Me and My Monkey
10.07.2013, 12:28 (обновена 11.07.2013, 17:53)
тютюн

В пети пореден държавен бюджет на България се залага една и съща сума за подпомагане на тютюнопроизводителите от 73 милиона лева.

Това побързаха да съобщят и от тази власт, след като Националната асоциация на тютюнопроизводителите, основно избиратели на ДПС, обяви, че ще блокира гранични контролно-пропусквателни пунктове.

Гневът им е предизвикан от отказаните им европейски субсидии. Такива обаче са отказани не само на тях, а на всички в ЕС, които отглеждат тютюн. Макар и да го знаят, нашите продължават да твърдят, че спрямо тях се извършвала "дискриминация".

Съществува списък на култури, които могат да бъдат подпомагани с европейски средства и тютюнът не е сред тях като част от общата политика на ЕС в борбата с тютюнопушенето. Този регламент е одобрен за Общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г.

Не е нормално ЕС, от една страна, да финансира мерки за отказване от цигарите, а от друга - да отпуска средства и за отрасъла.

Но държавата, в която действа от година забраната за тютюнопушене на закрито, казва на българските тютюнопроизводители: "Бъдете спокойни, поне до 2020 г. бюджетът, т.е. всички данъкоплатци, ще отпускат тия 73 милиона лева, за да се подпомага отглеждането на тия култури". Разбирай, да създава изкуствена заетост - и да не сърди ДПС.

Така. Стигаме до същността на проблема. Нека тютюнопроизводителите да бъдат така добри и да се позиционират за протест на бул. "Стамболийски" 45 в София, където е централата на партията им - Движението за права и свободи. Ако искат, да се поразходят и до Боянските сараи.

От 2001-а, с идването си на власт, ДПС, и министрите му, които държаха именно Министерството на земеделието и храните и управляваха огромни ресурси, обещаваха алтернативна заетост - именно с оглед на това, че ЕС обяви прекратяване на доплащанията за тютюн.

За тия два мандата - или 8 години, в които ДПС беше окупирало земеделието, ако бяха боднали бадемите и орехите в районите, дето се гледа тютюн, досега няколко реколти да бяха прибрали хората, вместо да превиват гръб на тютюна.

Ако някой си спомня как сладкодумно Доган и депесарите около него обещаваха алтернативно земеделие - то не бяха малини, къпини, други овошки и какво ли не, че и фабрики за преработката им. За биволиците от Индия по-добре да не споменаваме.

Нищо не направиха.

Но наред с неизпълнените обещания, има и един друг проблем. Нито едно правителство, вероятно обяснимо, предвид факта, че и Мирослав Найденов беше бивш кадър на ДПС, не си е направило труда да провери действителни ли са регистрираните тютюнопроизводители и декларираните площи с тютюн. Най-вероятно не иска.

Площите, засети с тютюн, намаляват, по няколко причини: младите хора не искат да участват в тая тежка и изнурителна работа, а част от тях намират къде по-добро заплащане навън, тъй като цели махали и села от Родопите се преселват да берат ягоди и други култури в Испания, Гърция и Великобритания.

А сумата от 73 милиона лева неизменно е една и съща, нали?!

Регистрацията на тютюнопроизводители се извършва в общинските служби "Земеделие". Но няма общ регистър, за да подлежат данните на публичен контрол. По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите у нас има 41.9 хиляди официално регистрирани тютюнопроизводители. Колко от тях обаче са реални - и колко фиктивни, вероятно само в ДПС си знаят.

Няма ли да им задоволят апетита милиардите от ВиК-сектора, върху който получиха пълен контрол с Министерството на инвестиционното проектиране...

Oще: бюджет  доплащания  подпомагане  поминък  сума  тютюнопроизводители 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

1 Kenobi | 11.07.201311:50

Куче влачи автобус, диря няма ...

73 000 000 : 42 000 = 1 738,09 лева
   

оценка

+0 -0