Webcafe

Мръсен ефир

Тома Захариев
29.11.2011, 15:42 (обновена 30.11.2011, 17:33)
пламен трифонов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Тъкмо в медия се появи новата версия, че на мястото на убийството е имало доста мъже...

Мисля, че всяка публикация или разговор в медия за смъртта на Яна в Борисовата градина трябва да почва с извинения към близките на убитото момиче. От пет месеца по темата се появяват всякакви предположения, които недоказани, са просто гавра с паметта на млада жена.

Тъкмо в медия се появи новата версия, че на мястото на убийството е имало доста мъже...

Освен попадналите като заподозрени в разследването на прокуратурата досега Николай Русинов по прякор Чеци (каза, че е правил секс с Яна) и Пламен Трифонов (отрича да я познава), вече има трети издирван - просто циганин.

Това стана след като почти пет месеца след убийството честен таксиметров шофьор избра предаването Директно: Карбовски, за да свидетелства публично, че близо до местопрестъплението е взел за клиент този циганин, който е бил заедно с единствения обвиняем в момента Трифонов.

Съвестта на шофьора се обади не когато медиите се тресяха от публикациите за Яна. А точно след като единственият задържан като убиец беше пуснат от съда поради липсата на убедителни доказателства.

След гледаемите показания в ефир, от прокуратурата заявиха, че на мястото на убийството е открит биологичен материал от повече от двама души, различен от този на жертвата.

Досега бяха известни данни за ДНК на Русинов по Яна и нейните вещи, както и косми, сходни по морфология (но не и доказано същите) с тези на Трифонов, заради които той беше държан четири месеца в ареста.

От прокуратурата не коментираха дали данните за ДНК на Русинов са били достатъчни, за да му се повдигне обвинение. В същото време при задържането на Трифонов е имало "достатъчно доказателства за виновността", каза говорителят Маргарита Немска. И после пак поясни, че намирането на веществени доказателства никога не е достатъчно, за да се обоснове авторство на престъплението.

Прокуратурата е нежна към Русинов още от края на юли, когато след около двуседмично укриване и общодържавно издирване той се предаде и бе набързо пуснат на база собствените си показания (отказвайки да се подложи на детектор на лъжата). В същия ден Мартин Карбовски имаше политическо-лично интервю с вътрешния министър Цветан Цветанов и го попита няма ли да се извини на Русинов, обявен гръмко в началото за един от извършителите (последва отговор в посока към луната).

Безспорно е, че Цветанов сбърка - особено относно изнасянето от МВР на информация, посредством която незадържан заподозрян може да си изгради алиби, както и да унищожи доказателства.

Цинично е обаче Карбовски да отправя призив за извинения, след като в събота допусна само едната гледна точка - в деня на телевизионните "показания" на шофьора, Трифонов вече беше на свобода и можеше да му бъде поискано мнение. Ще се извини ли Карбовски на обвиняемия, ако версията на шофьора не бъде доказана. Или извиненията покрай това убийство станаха повечко.

Карбовски освен това прибърза с натъртването на невинността на Русинов, който - преди да се предаде - се свърза с него по Skype, обяснявайки му, че е употребявал достатъчно наркотици и алкохол, за да не си спомня какво е станало. После адвокатът му категорично отрече, че клиентът му е употребил наркотици в онази нощ. Но поне до вчера нямаше резултат от изследването за употреба на алкохол от Русинов, взето преди 3 месеца.

Днес стана ясно, че т. нар. Чеци отново е извикан на разпит заради съдебно-медицинска експертиза, която показа, че Яна е починала между 00.00 ч и 04.00 ч, а в своите показания той е казал, че до 06.00 ч е бил с нея и я е оставил жива.

Имаме случай, при който 4 месеца свидетел, а не обвиняем е човек, чието ДНК е открито на местопрестъплението и е бил там в часа на смъртта на жертвата. Но сега се търси циганин. (Между другото какво прави циганин в Борисовата градина при концерт, на който е пълно с метъли. Метълите бият цигани за закуска).

За единствения в момента обвиняем Трифонов е най-важна митохондриална експертиза в Австрия, която трябва да покаже дали морфологично сходните косми са наистина негови. Ако не са, трябва да свалят обвиненията.

За космите се заговори, че са пратени за изследване още 40 дни след убийството. Ако разследващите вярваха в това доказателство, за изследването отдавна щеше да е платено (струва над 10 000 евро). Не е ли логично експертиза, която не устройва обвинението, да се бави (или да не се огласява...). В това време трябва да има и нов заподозрян, за да не бъде нарочено разследването за некадърно.

Остават въпроси. Като например защо ключов свидетел се появява толкова време след юлската истерия покрай смъртта на Яна, когато му за лицето до циганина и лицето на този мистериозен циганин със сигурност са били по ясни.

Не казваме, че свидетелят лъже. А че по линията свидетел-телевизия-прокуратура няма хигиена.

И питаме Карбовски защо вместо като представител на Четвърта власт да го насочи първо към разследването, допусна в ефир за смъртта на Яна да се говори, като за кошмар на Дейвид Линч.

След което липсата на истина продължава да тежи.

Oще: мартни карбовски  николай русинов  пламен трифонов  убийство  циганин  яна кръстева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

10 Art Pepper | 02.12.201112:01

Има нещо важно в подобни статии - изграждат чувствителност към проблема, до каква степен е добре и професионално написана не се наемам да коментирам. Много по-важен е очеизвадният дефицит в чувствителността на обществото към подобни проблеми - и когато има журналисти (Карбовски не е журналист) които продължават да пишат за подобни престъпления и следят за развитието на процесите покрай тях е знак че нещата не са чак толкова зле...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 18:30

9 Dam Duk | 30.11.201118:42

Карбовски е рядко противна личност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 30.11.201113:27

My Majesty,Поздравления!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

7 My Majesty | 30.11.201112:45

Карбовски е слугинаж на Цв.Цв и Б.Б. Те прекрасно знаят кой е виновникът, но явно трябва да го прикрият. Затова "подхвърлят" на Мартинчо "свидетели" и той им дава гласност. Нали му плащат. Карбовски няма нито съвест, нито морал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 30.11.201109:47

Наш'то скинър също НЕ бие.Зулуми правят пънкарите.Поне у Варна е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

5 strawsPulledAtRandom | 29.11.201120:28

Да поясня - имах предвид режисиран клип към песен, а не действително сниман бой на клип. Доста двусмислено ми се получи Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

4 strawsPulledAtRandom | 29.11.201120:26

Видял той метали да бият... в някой клип в ютуба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2011, 20:17

3 Evil Trin | 29.11.201118:02

Ъъъъ. Метълите НЕ бият цигани. Всъщност, метълите НЕ бият никого.
Бъркате ги със скинарите, което, имайки предвид дължината на косите, е трудно обяснимо. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

2 pier | 29.11.201116:56

Това с циганите се изтърка. Да бяха намерили евреин... Почивай в мир, Яна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 29.11.201116:51

Журналистите обичат да разследват нещастия,автомобилни злополуки,
лекарски грешки и всичко,което не иска ум,но става за сензация.Ярката липса на собствен журналистически талант Карбовски замества с медийни ритници в слабините на човешката чувствителност.Харчи много,но не е постигнал сам никаква важна истина!По-добре е да се опита на цигулка,или да рисува? Плези се
   

оценка

+0 -0