Webcafe

Подкуп за инвеститори

Емилия Милчева
09.09.2012, 09:19 (обновена 19.09.2012, 14:20)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Властта мисли подкупи за инвеститорите

И понеже правителствената пропаганда е устроена така, че премиерът ни говори дори когато не ни говори, пусната през почивните дни стенограма от заседание на кабинета показа, че единственият проблем пред правителството е създаването на нови работни места.

Разбира се, и пред хората, казва Бойко Борисов в същата тая стенограма. Разбира се. Нали власт и народ са едно.

Значи, това ще е лайтмотивът на новия сезон. "Хората са ни важни (мислим за вдигане на доходи, за нови работни места)".

Е как я вижда тая работа премиерът за по-малко от година? Нали навръх Съединението каза, че "за една или две години никой не може да вдигне икономиката, освен в комунистическите лъжи". А после ни пробутва същите.

Данните за новите работни места в САЩ са тези, които могат да снижат или изстрелят борсовите индекси и които всички инвеститори по света очакват, притаили дъх, всеки месец. Данните за нови работни места в България, даже и ако Агенцията по заетостта си ги доизмисли, едва ли могат да вдигнат дори рейтинга на Тотю Младенов. А и все ще се намери Евростат да ги опровергае.

След новите данни за работните места в САЩ тази седмица, оказали се доста по-ниски от прогнозните, скочиха цените на златото и медта на стоковите борси, а всички чакат Фед да стимулира с нова финансова инжекция работещата на бавни обороти икономика.

Ако имаше откъде, властта със сигурност щеше да си напазарува няколко хиляди работни места. Де да бяха гласове за избори! БНБ не може да инжектира като Федералния резерв, Българската банка за развитие, макар и държавна, е достатъчно употребена заради заеми на БДЖ и ДФ "Земеделие".

Мислила властта, мислила - и го измислила как да не се изложи пред чужденците. Като им предложи "подкуп" - напук на перманентния дефицит в НОИ и факта, че половин България се осигурява на минимална работна заплата. Държавата ще им покрива разходите за осигуровки за три години от разкриването на нови работни места.

Предвидили са го чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите на същото това правителствено заседание, на което Борисов споделя най-голямата си болка като управленец.

Но дали това ще е в сила само за първокласен инвеститор - т.е. всеки, чиято инвестиция е над 20 млн. лева в секторите преработваща промишленост и логистика, и във високите технологии, където прагът за инвеститор клас А е 4 млн. лева. Въпросните инвестиции клас А се сертифицират от Министерския съвет.

Според стария вариант на тази мярка, предложен от икономическото министерство по времето на Трайчо Трайков, тя щеше да се прилага само за проекти, създаващи голям брой работни места във високотехнологичните сектори на икономиката или в общините с безработица над средната в страната. (Макар че какви работни места, освен нискоквалифицирани, може да се открият в тези общини, поради липсата на специалисти?)

Според сегашните - редът за прилагането на мярката ще се уточни в правилника за прилагане на закона. Любим номер в България - вместо в закон, в подзаконов нормативен акт, за да се даде възможност на чиновниците и властта да правят каквото си искат.

Ами защо не предложат на инвеститорите да ги освободят и от данък печалба - бездруго почти не се плаща, и да им обещаят преференциална ставка по ДДС? Министърът на финансите Симеон Дянков дори предлагаше български паспорт срещу две хиляди столевки - колкото за гарсониера по морето.

Всяка година НОИ приключва с огромен дефицит, който расте непрекъснато и за м.г. беше около 300 млн. лева. За да не е на червено, т.е. да се гарантират болничните, майчинските, обезщетенията при безработица, пенсиите, подобни преференции трябва да се спрат. Както и най-сетне държавните служители, военни и полицаи да си плащат осигуровките.

Мотивът, че са им ниски заплатите, не е основателен. Средната заплата в МВР е 1070 лева, както стана ясно наскоро, един редови охранител не взема повече от 600-700 лева, а и по-малко.

Не никаквите осигуровки, а липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка, твърде корумпирана среда, голяма бюрокрация и мудно правосъдие са пречките пред инвеститорите. Освен това стимулът на практика е "скрита" държавна помощ и ЕК може би също трябва да се пита. А също и създава дискриминация, тъй като не третира по еднакъв начин бизнеса, така че и Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да се събуди най-сетне.

Да видим кои са големите инвеститори. Я, ама те не са ли едни и същи - ВТБ Капитал, които купиха "Булгартабак" и са на път да се сдобият с БТК до дни. И разни "инвестиционни фондове", регистрирани в офшорна зона като Люксембург, Кипър или швейцарски кантон със същия режим.

Да не забравяме консорциумът "Тотал Е&П България", които ще сондират за нефт и газ в Черно море. А защо не евентуално и "Шеврон", ако ги пуснат за сондажи на шистов газ и строителите на руския газопровод "Южен поток" и Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Вместо да обещават освобождаване от осигуровки, което топящият се брой работещи ще платим с данъците и осигуровките си, да бяха въвели е-правителство и намалили броя на администрираните от властта дейности.

Егати и инвеститорите, дето ще приемат най-бедната страна в ЕС, с най-мизерни заплати и пенсии, да поеме осигуровките на работещите за тях българи.

От 2013 г. България вече няма да бъде най-бедната страна в Европа, каза Борисов. Тъкмо написахме как се боят да обещаят, че във втория мандат България ще е предпоследна по беднотия и премиерът обеща да стане още през този. Такива ми ти чудеса в ГЕРБ.

На бас, че ще е. Само че на 1 януари 2014 г. едва ли и самият Борисов ще помни какви ги е приказвал. А може би се надява след влизането на Хърватия в ЕС от 1 юли 2013-а съседката да е опашкарят. Излъгал се е.

Oще: безработица  бойко борисов  доходи  инвеститори  компании  работни места 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

10 Mladen Marinov | 13.09.201212:03

БББ - Бойко-Борисова България...
Национално-исторически феномен едновременно страдащ от детските болести на капитализма, изкривяванията на социализма и заблудата на нео-мутризма.
ББ § компания се изживяват като месии и спасители. Дори започват да забравят истинския си статус на марионетки поставени с цел. (Сори ако ги заболи - такава е истината).
Сега са решили да "подкупват" инвеститори... съвсем нашенско решение. И то тъпо. Като им гледам "стръвта" се сещам каква "риба" ще захапе...
Вместо да се насочим към единственото което може да ни помогне ние пак сме "у лево" както казват някъде.
Какво ни трябва?
1. Ясни и прозрачни правила за инвеститорите които да се спазват
2. Облекчаване на процедурите и административните процедури
3. Комисия за контрол на инвеститорите и изпълнение на плановете им
4. Квалифицирана работна ръка и правилна политика за набавянето и (тук намеквам за внос на млада и квалифицирана работна ръка от изток и юг)
5. По-твърда протекционистична политика към нашата икономика и селско стопанство

И ако точка 1 и 2 са не много важни то 3, 4 и 5 са абсолютно необходими.
Най-вече 4!!!!!!!!! Нека не се залъгваме... А българско гражданство на всякакви квалифицирани и обучени кадри само на принципа на Канада за легална имиграция! Не се залъгвайте че така ще се влоши половението... тези пенсионери сега и в следвашите 20 години кой ще ги храни?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

9 Vasil | 11.09.201211:44

мафиоти от СИК , ВИС и тн , мутри , ченгета от ДС
и темп подобни от бизнес не разбират приятели !

1-во не могат да създадат нищо 2-ро си въобразяват че могат само да взимат !

а налудничави карирести тип- селски коплексар които се надценяват много над възможностите си като Шимон Дянкофф който разсипа финансите ни икономиката на държавата само за 3 години са другата главна причина за настоящето положение ...... кагато оставиш простоията и некадърието да управлява една държава резултатът няма как да е друг !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

8 Vankata_820 | 10.09.201211:25

Страхотна статия - поздравления за автора!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 10.09.201210:40

В българия има реално два броя партии-СДС и БСП.Другото са някакви мътни ментета, да се чуди човек на акъла на българите как може да гласуват за кукли на конци."Проекти" ама тия проекти нищо нямаше да струват, ако гламавите българи не се хващаха като шарани на разни измишльотини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 10.09.201210:36

За да ни стане ясна картинката, трябва да си спомним следните две неща-кой го направи главен секретар-царя, кой го направи генерал-лейтенант-предложи го Доган, указа издаде Първанов.
Такива ми ти работи, едни хора-оплетени като свински черва.Нищо не се разбирра-кой с кого е и за какво се бори.
Май наистина началниците им са едни и същи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

5 Govedo13 | 10.09.201200:26

Позо, оня Симеон не му е началник, такива като него се наричат бушони или кукли, Боко също е бушон- на едно ниво са,Боко просто е по-нов проект както се изразяват въпросните.
Сделката е била следната- оставяме малкия Симеон жив но го обучаваме да ни служи. ДС с БГ държавни пари си отглежда един псевдо-цар,храни си го промива му мозъчето, подстрекава неговите проблеми и зависимости с хазарта, в определен момент, когато отдела по социално инженерство подготвя почвата за "големото завръщане и оправяне".
Плебса с промити мозъци гласува за тоя бушон, той си изпълнява задачите и си заминава от където е дошъл с мааалко имоти крадени от държавата,който ще подсигурят внуците на неговите внуци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2012, 10:15

4 райничка цветкова | 09.09.201220:22

Тъпня след тъпня.Толкова си могат хората.Какво да им коментирам?Чудя се само туземците населяващи територията, кога ще изпищят на умрело. ядосан
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

3 don Pozo | 09.09.201217:35

Неговия началник ни "оправи"за 800 дни и се измете.Каквото успя измъкна.
Тоя за 800 дни не изпълни нито една от лъжите си. Сега за 100 дни ще станем богати. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ДЯСНОТО МУ МЪДО ЗА 50 Г. МУ ЮБИЛЕЙ
ЗАЯВИ "НА ИЗБОРИТЕ НА НАШИЯ ЛИДЕР ЩЕ ПОДАРИМ ДЪРЖАВА". Това са точните думи. От тогава намразих тази подарена държава.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 09.09.201215:34

Медийното поддържане на посредствеността,или на царски генерал,е голяма грешка и категорично доказателство,че от лайно локум не става.Колкото и красива да е кутийката на локума.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.12.2011, 10:21

1 тутурутка | 09.09.201212:20

абсолютно точен анализ,браво на автора.тежко на нас,българите,че все още спим и се оставяме да ни манипулират
   

оценка

+2 -0