Webcafe

Ледът се пука, господа съдебни заседатели

Дияна Костова
06.08.2014, 17:37 (обновена 08.08.2014, 13:38)
южен поток

Снимка: © Газпром

Зад ледената физиономия на вечно подаващия оставка Пламен Орешарски кипял усилен труд по иначе замразения "Южен поток".

Има един стар съветски виц, в който шефът на КГБ Юрий Андропов се оплаква от лошите шеги на часовата разлика: "Обадих се на папата да му изкажа съболезнования за покушението, а то още не било извършено!"

Ситуацията е на път да се повтори в България и щеше да е много смешно, ако забавлението не беше толкова скъпо.

Преди един месец руските медии - съвсем не без да искат - предсказаха бъдещето на "Южен поток".

Те не просто знаеха, че проектът ще бъде размразен, ами и знаеха в детайли как ще изглежда схемата.

Не само знаеха, че фирмата на санкционирания олигарх ще се откаже от спечеления търг, ами и знаеха, че на нейно място ще влезе дъщерна фирма на "Газпром".

Не само това - знаеха още, че същата фирма ще спечели търга за строителство на Южен поток в Сърбия няколко дни преди сръбското правителство да го обяви. Нищо чудно да са го знаели и преди самото сръбско правителство.

Оказаха се прави с точност до последния знак след десетичната запетая. Зад ледената физиономия на вечно подаващия оставка Пламен Орешарски кипеше усилен труд по иначе замразения "Южен поток".

В оставка се правеха персонални промени в ръководството на управляващото дружество. Същото ударно изкупуваше земи по трасето на газопровода. А днес съвсем между другото става ясно, че миналата седмица Министерството на регионалното развитие е издало разрешително за строеж на първия обект от проекта на територията на България.

С указание за предварително изпълнение - "в защита на особено важен интерес"...

Докато в София се поздравяват с "успеха на протеста" и с "победата над задкулисието", под ледовете на "Южен поток" водата кипи.

Нищо чудно да се окаже, че онази схема, описана от руските официози, вече е изпълнена.

И както е тръгнало - нищо чудно на следващата приемо-предавателна церемония в Министерски съвет освен "Мила родино" и "Одата на радостта" протоколът да пусне и "Союз нерушимый".


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 08.08.201412:31

KingoftheROAD | 08.08.2014
Абе друзья и товарищи, а знаете ли какво казват самите братушки?

- Кремль - ето не вся Россия, а самая говенная ее часть .... "
----------------
Не-е-е!
Ресто, неуместно, не струва - долу ръцете от Дияна Костова и от уважавания съфорумник VK !
Да припомним .. Д.Костова се захвана с нелеката задача, да анализира руските медии пишещи по определени теми .

... характеристиката ... : ".. Оказаха се прави с точност до последния знак след десетичната запетая... " (Д.Костова- "Ледът се.. " ред 54 отгоре)
.. ме накара да възкликна :
"Не се прекланяй пред чуждото, Дияна, не завиждай .. не ги възхвалявай! И ние, българите можем - вместо да завиждаме е хубаво да се хванем за работа! Ти самата можеш!"

Уважаваният VK ме подкрепи по определен начин .. "VK | 08.08.2014 07:09 ..."По същия начин, навремето, "Работническо дело" ...

Оказа се, според VK , фактът че руската журналистика - ".. оказаха се прави с точност до последния знак след десетичната запетая... " (Д.Костова) .. му била напомняла качеството на писане в "Работническо дело" .. Същият господин, съвсем навреме си спомни и за други постижения на България- за "Правец-16" и се емна да рецитира съветския химн!

Лошо няма, сигурно за постиженията на "Работническо дело" и за "Правец-16" VK е говорил с акраните на едно и също място - на един старопланински връх -на Бузлуджа!
Там са си рецитирали и съветския химн, едни на други, за това така добре го знаят ...

Нека да имаме хора помнещи и знаещи! Знанието- то сляпото окато прави!
А на Дияна Костова, още веднъж и пожелавам и за нейна статия да има мнение .. ".. Оказаха се прави с точност до последния знак след десетичната запетая... "
Вярваме в нея, в Диянчето!
И няма за какво да изпадаме в чуждопоклонство, няма за какво да пишем за чуждите медии с възхита, нито да завиждаме, как чуждите правителства давали информация , на медиите, та да я обявяват на хората -" с точност до последния знак след десетичната запетая... "(Д.Костова)..

И ние- българите - можем!

Правили сме компютри"Правец-16", имали сме и върхове в журналистиката - според VK , на подобно ниво-"...с точност до последния знак ..." (Д.Костова) , навремето се било списвало "Работническо дело"!

Имаме знаещи и можещи хора - ей я Дияна, ей го - способният да рецитира стиховете на чужди химни до безкрай - VK !!
Ето защо уважавам мнения, споделяни на събора на Бузлуджа, като това на VK !!! Защото подобни хора имат в себе си и Национална Гордост!

Поздрави на всички, и не бива да изпадаме в чуждопоклонство!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

13 KingoftheROAD | 08.08.201409:25

Абе друзья и товарищи, а знаете ли какво казват самите братушки?

- Кремль - ето не вся Россия, а самая говенная ее часть Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 08.08.201409:06

sim4o | 08.08.201409:00
.. форумното приятелство задължава, да му се дава най-различна информация, вкл. и непотърсена.
В такъв случай- благодаря горещо VK, но ми е любопитно , откъде пък реши, че написаното от тебе ще ме заинтересува??? .. "
--------------------------
Да бе VK, то и за текста на химна ми стана върло интересно ..

Еваларката , че ги знаеш стиховете наизуст и съвсем лесно може да сравниш старият текст с новите промени!
Това показва интелектуална мощ!

Но по къв повод, се емна да ги рецитираш на сей форум .. недоумявам .. някой те пита, или що???

Все пак, да ти кажа още веднъж - благодаря! Аз винаги благодаря, дори когато ми дават някаква неинтересуваща ме информация ..и нещо там ми обясняват запъхтени!
Ей така трябва- да сме учтиви на форума! Ако знаеш още някое руско стихотворение - може да го рецитираш и него .. ще те прочета с интерес!
Поздрави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 08.08.201409:00

VK | 08.08.201407:09
"Но има хора с различно интелектуално ниво, та като се налага .. повтаряме и потретваме и обясняваме, обясняваме, обясняваме ..."

Това го казва Симчо.

Той може би мисли , че руските журналисти са преровили поне 9737 прашасали тома информация и така са стигнали до великото си прозрение?..... "
----------------------------
Симчо са му на к..ра руските журналисти и не ги коментира въобще, ни как получават информация , ни какво ядат и пият, нито нещо друго!
.... Това може да се види при внимателно прочитане на симчовите коментари - там няма и думица симчова, досежно журналистите . За притежателите на различно интелектуално ниво - коментарите могат да бъдат и потретени и подробно анализирани ....

Симчо, КАКТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ , КОМЕНТИРА СТАТИЯТА .. давайки конкретни цитати! И по тези цитати, обсъжда Авторката - младата усмихната Дияна!

А по какъв повод, на Симчо, му се обяснява за руските журналисти???
Да не е питал??? .. или просто - приятелски .. форумното приятелство задължава, да му се дава най-различна информация, вкл. и непотърсена.
В такъв случай- благодаря горещо VK, но ми е любопитно , откъде пък реши, че написаното от тебе ще ме заинтересува??? дал съм повод някакъв?? ... какъв - сподели???!

Та така , със здраве VK !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

10 VK | 08.08.201407:09

"Но има хора с различно интелектуално ниво, та като се налага .. повтаряме и потретваме и обясняваме, обясняваме, обясняваме ..."

Това го казва Симчо.

Той може би мисли , че руските журналисти са преровили поне 9737 прашасали тома информация и така са стигнали до великото си прозрение?
Той може би мисли, че руските медии имат връзка с оня суперкомпютър "Дълбока мисъл", способен да даде отговор дори на великия Въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало?
Питали са го и той им е дал отговорите на въпроса за бъдещето на "Южен поток"?

Е, ще трябва да го разочаровам! Просто са получили един текст и са го публикували. Текстът е пратен от място, което не приема въпроси или възражения. Всичко, което идва от там, просто се изпълнява. И целта не е да се информират руските читатели, а съвсем друга!
По същия начин, навремето, "Работническо дело" свеждаше до знанието на народа решенията на Партията. И други неща разясняваше...
Толкоз за ЗНАНИЕТО!


dedo adji явно е запознат със химните на доста държави. Странно обаче, как не е запознат, че химна на СССР и химна на Русия се различават.
Като стана дума за компютри, числото 16 има връзка с близкото минало на България, не само в името на великото творение "Правец 16 " , а и по още един начин.
А каква е връзката между числото 16 и "Союз нерушимый" оставям на хората с "по-различно интелектуално ниво", на които не се налага да " повтаряме и потретваме и обясняваме, обясняваме, обясняваме ..." .
Ако искат, да я открият!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

9 sim4o | 08.08.201404:52

Вярно бе, дали всъщност в наратива на авторката , не се крие възхита от цитираните медии ??
А професионална завист - няма и не е имало ...??!

Ето и от къде съм чувал, за наративната семиотика ... не ме питаш, ама да ти го кажа: Росица Миленкова "За термините наратив и наративна семиотика"

Да питам и аз .. ... : "знаене / знаеха / знак" ... абе, а няма ли при авторката похват "низходяща градация" съчетано е семиотично, с анафора, нали ??

Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 08.08.201404:39

VK | 07.08.2014 21:43
За каква журналистическа завист става дума, за кви пет лева??? .... "
--------------------
Симчо, ВИНАГИ ПИШЕ КОНКРЕТНО и е показал, с цитати, точно за какво иде реч ..
Но има хора с различно интелектуално ниво, та като се налага .. повтаряме и потретваме и обясняваме, обясняваме, обясняваме ... "за кви пет лева" иде реч!

В горната статия присъства - като основа на авторовия наратив - описание на информираността на руските медии .. ето как :

sim4o | 07.08.2014 18:16
"Дияна Костова 06.08.2014, 17:37 (обновена 06.08.2014, 18:5Кул
.... Преди един месец руските медии предсказаха ..... Те не просто знаеха ... ами и знаеха в детайли ... ..ами и знаеха, че .....Не само това - знаеха още...
.. Оказаха се прави с точност до последния знак след десетичната запетая... "
--------------------------
Моето отношение, е правилно, мисля .. твърдя, че МЕДИИТЕ точно такива знаещи - ТРЯБВА ДА БЪДАТ! ...

Това са НОРМАЛНИТЕ МЕДИИ , които информират хората!

А дали чувството на Диянчето е завист .. или иска да изкаже възхита от професионализма на руските медии , с цитираните от мене конкретни думи и изрази .. за това, приятелю VK , да си призная - не се замислих ...

Може би- възхита, а ??

Видя ли приятелю, че и Дияна е като мене - ЦЕНИ ЗНАНИЕТО!
Показва го, чрез стилистичният похват анафора .. "ами и знаеха ... ами и знаеха, че .. знаеха още ... десетичен знак ... ..." като акцентирането при авторката е .. "знаене / знаеха/ знак"

Та съм прав, дето и викам , ЧЕ и ТЯ МОЖЕ , нали???

Другият път .. в Русия да има подобна статия, пълна с възхита ... че някоя си Диянчето на Уебкафето, всичко знаела ...


Поздрави ..
И на Диянчето увереност желая, и от твое име , нали ??!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 08.08.201400:54

VK, благодаря, че ме открехна затекстовете на руския химн. Аз вече си признах, че не знаех нито стария, нито новия. И какво от това? Можем да цитираме и "Deutschland Deutschland uber alles" И какво да правим? Айде да забием един ултиматум на Русия и Германия да си променят текстовете на химните за да не дразнят VK.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 07.08.201423:44

Или не се схваща разликата , или ....Не става дума за музиката, а за текста!

Въпрос с понижена трудност - каква е приликата и разликата между двата текста ?
Жокер - въпросът не касае разликата в думите !

1. "Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь.
..........."

2. "Россия — священная наша держава,
Россия — любимая наша страна.
............. "
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 07.08.201422:55

VK, ако предпочиташ America, america, from sea to shining sea, слушай си я до утре. Аз вече казах, че искам да слушам само "Мила Родино", а какво си тананикат червените боклуци ми е, както е казал Юлий
Цезар "trans mihis penitas". Но от "союз нерушимий" и America не можем да избягаме, колкото и да ни се иска. На мене много ми се иска, но не дават.
   

оценка

+0 -0