Webcafe

Единни (с) Русия

Емилия Милчева
15.11.2010, 16:42 (обновена 17.11.2010, 16:02)
Путин, Борисов и Бойчо

Снимка: © Sofia photo agency

Това кутре - каракачанска овчарка от личния си разсадник, премиерът Бойко Борисов подари на руския министър-председател Владимир Путин. Завъртяхме опашка в знак на признателност, че ще ни пуснат голяяяма тръба, пълна с газ, през собствената ни територия... "Комерсант" го каза язвително: "К "Южному потоку" присобачили Болгарию"

Знаеш ли, с визитата си Владимир Путин всъщност легитимира Бойко Борисов за години напред в чисто политически план. Казва го една умна моя приятелка, (също и колега). Двете наблюдаваме опашката пред храма "Александър Невски" през уикенда, а край нас минава синеок младеж с обло лице на Иванушка, в скъп костюм, който казва някому по смартфона си отсечено: "Короче говоря, ето провокация!"

Абсолютно вярно - не за провокацията, за легитимацията. Рестарт на руските енергийни проекти, рестарт на своите...

Я памятник себе воздвиг нерукотворный, к нему не зарастет газовая труба...

Тази груба частушка собствено производство по Пушкин се отнася за премиера Борисов - дори и да не чете стихове... На практика той увенча с лавров венец делото, започнато от президентите Георги Първанов и Владимир Путин със споразуменията от януари 2008 г., наречени Големия шлем. Така че Москва има за какво да му е благодарна по отношение на газопровода "Южен поток".

Другата тръба - нефтопроводът Бургас-Александруполис, беше отписана от миналата есен и руската страна я вадеше само като коз в енергийните си преговори, тъй като България все пак е подписала за съ-участие в изгодния за Гърция проект.

Защото в продължение на близо три години, правителството на Сергей Станишев, колкото и да е странно за мнозина, се опъваше на офертата на "Газпром". България пробва да постави и някои условия за участието си в проекта за газопровод "Южен поток": контролния пакет от "Южен поток България" АД, което означава поне 50+1 на сто, право на собственост на земята под газопровода и право да определи транзитната ставка.

Заглавията в руските медии след 13 ноември потвърдиха, че България вече не се опъва. "Три години е нищо пред многовековната дружба - просто поемане на дъх преди началото на големи съвместни проекти", съобщи информационната емисия "Вести" в репортаж от София...

След подписване на споразумението между "Газпром" и Българския енергиен холдинг преди дни, България няма контролен пакет, а 50%, правото на собственост на земята не е ясно, нито как ще бъде разрешен най-проблемния въпрос - колко ще получаваме за транзита и как ще се определя.

Ново двайсе: Едно и също дружество и в предпроектното проучване, и оператор?!

Като капак вчера един от депутатите на ГЕРБ произнесе нещо, което мина незабелязано, но е изключително съществено. След изграждането на газопровода, същата компания ще бъде и негов оператор, каза въпросният Валентин Николов.

Нещо не е както трябва - съвместното дружество "Южен поток България" АД се прави само за предпроектното проучване. От значение за българските национални интереси е операторът на тръбата да е българска компания - "Булгартрансгаз" например, а не дружество на "Газпром" и БЕХ. Дали отнякъде не ми се мярка призракът на "Топенерджи"...

Как се връзва това с предупреждението на Европейската комисия, изразено вчера от говорителя й Марлене Холцнер? "Правителството на Бойко Борисов е обещало да промени споразумението с Русия от 2008 г., за да е ясно, че нито "Газпром", нито българската страна ще имат монопол върху газопровода "Южен поток". И ако има подобни желания, първо да бъде питана ЕК".

Европейското законодателство разделя производството и доставката на енергия от инфраструктурата и изисква всички доставчици да имат равен достъп до нея.

През януари 2008-а, когато се подписа междуправителственото споразумение за "Южен поток", Европейската комисия е поискала от тогавашните управляващи от тройната коалиция да види документа. Не й отговорили.

Холцнер съобщи, че в него има текст, според който "българското правителство ще гарантира на руската страна пълен и неограничен транзит"... Което обаче преди това ЕК трябва да ни разреши - след питане.

Тръбата не трябва да е монопол на "Газпром"...

На съвместния брифинг, даден от Путин-Борисов, стана ясно колко, естествено, е недоволен руският премиер от енергийните правила на ЕС. Но не и дали "Южен поток" ще допуска други компании да транзитират количества газ по тръбата.

Шефът на БЕХ Мая Христова е уточнила пред Mediapool, че в акционерното споразумение е записано, че при незает капацитет на обемите на тръбата, ще се допускат и други компании. Това обаче отваря вратички за блокиране на евентуални желаещи с мотив "вече договорени обеми и липса на свободен обем", отбелязва авторът на публикацията Владислава Пеева.

За Европа е важно да знае дали по този тръбопровод, който влиза на континента през страна-член на ЕС, може да се транзитира газ от Иран, Туркменистан, Ирак и др. Това, на практика, означава промяната, за която настояват от Европейската комисия. Забележка, която Москва очевидно се кани да пусне покрай ушите си и да остави Борисов да решава. Как? Като се направи и той, че не я е чул, или като обещае и не го направи - това са негови любими прийоми.

Статия в руския "Комерсант", озаглавена "К "Южному потоку" присобачили Болгарию", показва отношението към страната ни в тези преговори, както и детайли, които не станаха съвсем ясни публично. Разбираемо, руските издания се оказаха по-информирани за постигнатите договорки - в този случай с тях охотно са били споделени подробности. От нашите разбрахме главно какво е хапнал Путин и с какво искрено вълнение е целунал кутийката с обявените за мощи на свети Йоан...

Горко ми, кат си нямам медии

Борисов шумно огласи какъв плюс е "Южен поток" в типичния си стил - без да навлиза в детайлите, където се крият не един, ами стотина дяволи. И в понеделнишката сутрин по БиТиВи каза нещо, от което хлъцнах - съжали, че няма свои медии, за да пишат като руските за руските интереси... Ами ония, дето преди изборите така ви плюеха, а после така заобичаха - нещо в този стил му каза водещият Виктор Николаев, който не остана длъжен.

А премиерът като се засегна и като започна - ами Слави Трифонов как го плюел пет дни в седмицата, ами Светла Петрова в "Сеизмограф", ами вестникът на "посредника" - сиреч Овергаз,  и даже и карикатурите в него - т.е. "Сега" и великия Комарницки?

Добре де, ами всички останали, г-н премиер, пък как ви обичат...

Та тази статия на "Комерсант" не е ласкателна за българската страна. И ясно показва и нежеланието на Борисов да се чуе цената за АЕЦ "Белене", с която, оказа се, руската страна е готова. А Путин го поизнерви на съвместния брифинг, след като аха-аха да я назове... Впрочем, какво стана с онзи мощен инвеститор от Германия за Втората атомна, дето беше почти сигурен?

Кой газопровод има приоритет все пак

Борисов не казва още нещо съществено. Кой газопровод има приоритет за България - "Набуко" или "Южен поток"? Едва ли някой вярва на обяснението "и двата" по съвсем елементарна причина - те са конкурентни, а българските държавни енергийни компании нямат пари за двата. Нито за АЕЦ "Белене". Затова Трайков не разформирова БЕХ, както беше обещал - на "Булгаргаз" няма да му стигнат силите, и цялата държавна енергетика ще е впрегната да цеди пари за "Южен поток", както правеше за "Цанков камък".

Бившият министър на икономиката Петър Димитров е прав, че ако трябва да прави всичките енергийни проекти, БЕХ ще трябва да усвои всичките милиарди евро от ЕС. Но и да не беше го казал, достатъчно е да си спомним как милионите за "Цанков камък" обезкръвиха НЕК откъм ресурси и я натовариха с нови заеми...

Което означава, че оттук нататък София формално ще бави единия газопровод, за да върви другият. Ха познайте кой - Н----о. Същият, който доскоро българските власти обявяваха за свой приоритет - поне гласно и голословно. Но след разговорите на премиера на Италия Силвио Берлускони, който лично обещал на Путин "да повлияе на решението на една от страните, участващи в проекта, с която все още не са постигнати договорености", нещата се променили.

А като притурим и американските страхове, че по "Набуко" един ден ще църцори газ от оня техен враг Иран, САЩ вече не изглеждат такива отявлени крепители на европейската алтернатива...

Е, драматургията свърши. Путин дойде и изигра ролята, отредена в тази пиеска. Силният "брат", който идва на крака при един мъжествен премиер на една малка страна. (Брат се наричат един друг с Бойко Борисов в телефонни разговори - или поне така казва нашият премиер...)

И какво накрая? Единни с ЕС или с "Единна Русия" ...

Oще: бойко борисов  владимир путин  запад  русия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

8 Начко | 17.11.201020:53

@pier: Мда, като добавим доставчиците, които пряко или косвено също зависят от "Газпром", и онези, които евентуално могат да бъдат изкупени от руснаците, току-виж средата е подмината. И разбира се, понеже на Русия се дължат едва 6.5% от общите енергийни доставки, не е това причината чиновниците от Брюксел да подскачат в "panic mode" от година и нещо насам и да бърборят като папагали за "диверсификация на газовите доставки", нали? Сигурно някаква друга е причината, ама защо ли не се сещам каква точно? Алжир не притежава безкрайни запаси, а в бъдеще французите ще се уредят да да са с преференции на тая тръба, за сметка на останалите държави от ЕС, норвежците в близко бъдеще ще се наложи да налеят маса пари за разработване на находищата, които са им останали, а това ще вдигне цената на техния газ, Египет не е сигурен доставчик поне в близко бъдеще, Иран и Либия - още по-малко (по политически причини) и какво остава...? Русия или някоя от околните републики, в които "Газпром" не от вчера води преговори за изкупуване на находища и компании... И не говорим само за днес и утре, все пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

7 pier | 17.11.201012:17

@Начко
Да не се излагаме. Делът на руското гориво в общите енергийни доставки на Европа е 6.5%, Русия е най-големият външен доставчик на газ за ЕС - до малко над 40%, а България е единствената страна в ЕС, която е почти сто процента зависима от руския газ и нефт...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

6 Начко | 16.11.201018:00

Милчева пак праска полуистини на едро. Пак забрави да каже, че дори политик от ранга на Герхард Шрьодер клекна пред руснаците, че Европа така или иначе се захранва с руско гориво. Прави се, че не е разбрала - тръбата щеше да мине през България при всяко положение, въпросът беше за цената... а в цената, уважаема, разлика със сигурност ще има.
И още нещо - за коментара под снимката. Кучетата, както повечето от нас знаят, се отглеждат в РАЗВЪДНИЦИ. В разсадниците могат да бъдат намерени цветя, чушки, корнишони или тикви. Като Милчева.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 10:05

5 Hermine | 16.11.201015:08

и да се напъват, и да не се напъват журналята, фактите са си факти. Добивите на газ в Северно море намалят, а прогнозите за потребление на газ в Европа през следващите години сочат увеличение. Вече стартира Северен поток, ред е и на Южния. За Герхард Шрьодер знаем че е на заплата в Газпром. Да не разберем след година-две че и ББ е на заплата там Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

4 Ицо | 16.11.201014:37

А бе кво се напъват някои журналисти ....
Ние сме част от Европейския Съюз.
Те от Европейския Съюз са се нагъзили на Русия, щото от там взимат нефт и газ и те ... та ние ли. Какво може да направи България ? Нищо.
Просто като част от ЕС, евентуално можем да искаме еднакви цени на газа.
И най-вероятно това ще става рано или късно.
Въобще от малка България нищо не зависи.
А тия дето плюват против Русия .... да си спомнят че никоя западна страна не е искала да я има България, само Русия е направила нещо навремето, макар че все пак си е търсила своя интерес. Но коя ли голяма държава не си търси интереса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

3 emo13 | 16.11.201010:59

Хубава статия. Браво. Русофилските хомвейбини обаче си знаят тяхното. Истината е, че отново /за хиляден път/ бяхме нагъзени от русия, а след акта казахме "благодаря за семето в а*уса".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 16.11.201010:47

Никой не може да избяга от своята орис, и човек, и държава. Основите на нашата държавност бяха положени от Русия. През каквито и перипетии да мина и да й предстои да мине нашата държава, Русия е била и ще си остане основен фактор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 16.11.201009:09

Пляскане
   

оценка

+0 -0