Стоянович с ултиматум към Класическата | webcafe.bg
Webcafe

Стоянович с ултиматум към Класическата

Златина Димитрова
18.02.2014, 16:16 (обновена 20.02.2014, 08:17)

1 от 11 снимки Назад Напред

нгдек

Снимка: © В.Е.

Сградата на 13-о ОУ се намира на ул. "Св. св. Кирил и Методий", до Женския пазар

В едноседмичен срок Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) трябва да се върне в ремонтираната си сграда на ул. "Баба". Това е заповедта на министъра на културата Петър Стоянович, който се опитва да разсече възела от противоречия, възникнал покрай ремонта и местенето на Класическата.

Пет минути след началото на първия учебен час ремонтираната сграда на НГДЕК на улица "Баба" в столицата е празна. Дворът е обновен, обособени са зелени площи и игрище. По всички изходи са разлепени копия от заповедта на директора на училището Мариана Папазова: учебните занятия да продължат в сградата на 13-о ОУ. Седмица по-рано Министерството на културата, принципал на гимназията, разпореди връщането й на ул. "Баба".

До двора на училището спира кола. От нея слиза Мартин, а в колата го чака майка му. Той живее в кв. "Овча купел" и е ученик от 12-ти клас в гимназията. Заради проточилия се ремонт с европейско финансиране, учебният процес беше временно преместен в сградата на 13-о ОУ до Женския пазар.

В понеделник част от учениците бяха в едната сграда, а другите - в другата, затова Мартин решава да мине през ул. "Баба" за всеки случай. За него няма значение в коя сграда ще учи, защото завършва след три месеца. В понеделник е имал само първи час. След това са им казали да си ходят. От общо 25 души в класа му, само 5 са били на училище.

От колата слиза майка му, за да го извика. Казва, че е неутрална страна в този конфликт - и палят колата към другата сграда.

По време на час

Пет минути след края на първия час групи ученици стоят на ул. "Св. св. Кирил и Методий", до двора на сградата на 13-о ОУ. Полина е в 12-и клас и също като Мартин тази година е абитуриент. Предпочита да се върне в старата сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие" - по-близо е до дома й.

Съученичките й не искат, защото мислят, че промяната ще прекъсне учебния процес. До входа на гимназията е и Юдит Филипова, учителка по латински и италиански. За нея преместването на училището е сложен процес - трябва да се пренасят чинове и столове. Не че тя ще ги пренася.

"Друг въпрос е, че по-голямата част от преподавателите са срещу местенето", казва тя. Според Филипова отдалечеността на училището плаши кандидат-гимназистите и това води до отлив на ученици. Смята, че преместването на гимназията до Женския пазар ще облагороди района.

"От нашата колегия една много малка част е за връщане на ул. "Баба", но пък тази малка част е много активна, много креслива и обикновено се чува нейната дума", казва Филипова.

Още мнения

Часът вече е започнал, но по "Св. Св. Кирил и Методий" се задават две момичета - Симона и Екатерина, десетокласнички. Закъсняват за час, но не бързат, защото учителката им е "готина".

Според тях няма как гимназията да е спокойна, докато в нея преподава Орлин Йорданов. Той е сред учителите, които искат връщане на Класическата в "Модерно предградие". Казват, че по-голямата част от учениците предпочитат да бъдат в центъра.

Идва Александър Чакмаков - учител по английски език. Той е сред тези, подписали декларация, че при уволнение на директорката или при преместване на училището, ще напуснат. В гимназията е от седмица и половина. "Има разцепление, водено от синдикалния лидер на КНСБ на СУ (Орлин Йорданов), това е проблемът", казва той.

Заповедта на министъра

Причината да не бъде спазена заповедта на министерството е доклад на Столичната регионална здравна инспекция за състоянието на ремонтираната сграда, в който са установени "здравни неблагополучия". Според заключението в сградата на ул. "Баба" към момента няма условия за провеждане на учебни занятия.

Заместник-директорът на училището Кирил Галев обясни, че в момента се обжалва заповедта на министъра за връщане на училището в старата сграда. Според него не е възможно да се поднови учебният процес, преди да се изпълнят предписанията на РЗИ.

"В момента има ученици, които трябва да учат и да завършат и да не се занимаваме с местене на училище в средата на срока", казва Галев.

"С министерството имаме различна трактовка къде е мястото на гимназията, но това няма общо със спора дали е удачно да местим децата в средата на срока, след като веднъж вече го направихме. На този етап спорът ни е само за това", заяви Галев.

Според него до Женския пазар проблем със сигурността няма, защото в района често минават полицейски патрули. Той подчерта, че сградата на 13-о ОУ е дадена за срок от 10 години по същия начин, по който по-рано гимназията се е сдобила с дома си в "Модерно предградие".

Хероиновото депо

Според учителя по философия Орлин Йорданов, гимназията се помещава на ул. "Баба" от самото си основаване през 1977-а, като една трета от учениците са се обучавали в продължение на 10 години в сградата на 12-о училище на ул. "Иван Асен II". Мястото до Женския пазар определя като добро "за сергия за локум", но не и за училище.

"Това място е най-криминогенното, известно на полицията като хероиновото депо на града", казва Йорданов. Разказва за случаи с нападения над ученици от преместването на гимназията - единадесетокласник бил заплашван с нож, а негова съученичка - ограбена. "На много хора им бе предлагано да си продадат личните карти за 30 лева", казва още Йорданов. За сравнение в обновения двор на гимназията през почивните дни се разхождат майки с деца, което, по думите му, показва, че там е спокойно.

Освен това Йорданов подчертава, че сградата на ул. "Баба" е собственост на гимназията и затова няма да зависи от капризите на което и да е следващо правителство. Мисли, че е нормално училище-лицей да не бъде в центъра на града - както е с Италианския лицей в Горна Баня и с Американския колеж. А сградата в "Модерно предградие" дава възможност и за изграждане на общежития в бъдеще.

"Това дали едно училище е привлекателно или не зависи само от качеството на образованието и сигурността, която излъчва за живота и здравето на учениците си", казва Йорданов. "Класическата гимназия не е столично училище, че да бъде забучено в центъра на града. Да оставим това, че да си винаги в центъра издава толкова дълбок провинциализъм, че чак ми е обидно, че колегите  спекулират с това. Именно като класици трябва да потискаме сноба в себе си", казва още той.

Според него директорката Мариела Папазова упражнява натиск върху преподаватели, затова малка част от тях заявяват открито позицията си. "Миналата година уволни четири души дисциплинарно, чрез процедури на абсолютно фалшифицирани конкурси тя буквално разкара още около 10 души. На тяхно място назначи свои хора, които са лоялни и верни - в престижна гимназия в режим на криза", обяснява той. Йорданов посочи, че всички, които са съдили Папазова за неправомерно уволнение, са спечелили в съда.

Твърди, че една трета от колегите му са против действията на директорката, две трети са "за", защото са назначени от нея. Йорданов даде пример с Александър Чакмаков, който е официално назначен вчера.

Според закон, не според желания

Въпросът не е кой къде иска да е училището, а къде трябва да бъде според закона, казва преподавателят. Той подчертава, че ремонтът на сградата на ул. "Баба" е европейски проект и пет години училището няма как да бъде преместено заради изискването за устойчивост на проекта. Затова въпреки желанието на част от колектива гимназията да остане в центъра, тя трябва да бъде в кв. "Модерно предградие".

Според него ДНСК е издала уверение, че сградата на ул. "Баба" може да бъде използвана, а проблемите след ремонта отдава на небрежно управление от страна на директора, в чийто задължения влиза да се грижи за собствеността на училището. Докато разговаряме, край нас група ромчета играят карти на земята.

В същото време министърът на културата Петър Стоянович издава заповед, с която разпорежда неизправностите в ремонтираната сграда да бъдат отстранени в едноседмичен срок, а учебният процес в НДЕК да се премести в сградата на ул. "Баба" № 16 в кв. "Модерно предградие.

"Законът е на страната на тези, които искат да изпълнят разпореждането на министъра", допълни Орлин Йорданов.

Oще: класическа гимназия  минисерство на културата  нгдек  образование  петър стоянович 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 18.02.201420:25

Аз завърших средното си образование в 13-то и мога да ви кажа, че няма такава мизерия. Самото училище е прилично, но наоколо е коптор. Да не говорим, че всякакви мизерници и прошляци се облекчават в двора на училището. Гнусна работа. Съчувствам на всички, на които им се налага да учат там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2014, 12:35

1 thesoulfulman | 18.02.201418:25

Грешката е направена отдавна. 1. Вместо да похарчат сумати пари за ремонт на старото училище, можеха тези пари да се използват още през лятото за ремонт на училището на Женски пазар. 2. В момента върви цялостната реконструкция на Женски пазар, която като завърши през април ще направи района по-привлекателен. 3. Що се отнася до твърдението за Хероиново депо, цигани, нелегална търговия с цигари и други - бих казал, че тук е виновно МВР, които не си вършат работата, а както винаги само я гледат. Ако полицията не си затворя очите, а се заеме активно да изчисти района от роми, араби, бежанци и други представители на криминалния контингент няма да има некави проблеми. Още повече, че вече започна реконструкцията на Лъвов мост и скоро ще започне и паралелния ремонт на Мария Луиза. Района има потециал да бъде отново част от центъра на София. Разбирасе и полицията трябва да си свърши работата, вместо да пази измислените ни политици в парламента.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.