Тухла в унгарската стена | webcafe.bg
Webcafe

Тухла в унгарската стена

Webcafe
23.06.2015, 07:07 (обновена 11.01.2017, 09:28)

1 от 6 снимки Назад Напред

сърбия, унгария, граница, бежанци, полиция, имигранти

Снимка: © Getty Images

Миналата седмица унгарското правителство стартира строежа на 4-метрова ограда по протежение на 117 км от границата със Сърбия

Приведени в мрака, на 500 метра от границата с Унгария, 15 сирийски бежанци шепнат как трябва да влязат в ЕС. На няколко километра преди това са изключили телефоните си. Взели са пръчки за самозащита от местни гангстери, пише "Гардиън". После се групират по двойки. По този начин могат да избегнат обхвата на топлинните сензори на границата. В този момент 23-годишният фармацевт Мохамед Хюсеин решава съвсем неблагоразумно да запали цигара.

"Изгаси я", изсъскват всички. Няколко от спътниците му са били задържани за 2 седмици от унгарската полиция, след като са преминали границата, а после са върнати в Сърбия. Сега правят пореден опит да я прекрачат. "Границата между Гърция и Македония беше много лесна", прошепва Селим, 36-годишен мениджър продажби от Сирия, чийто дом в Алепо е унищожен от ракета. "Но това тук е най-трудното - унгарската граница", допълва той.

И ще става все по-трудно.

Миналата седмица унгарското правителство започна да осъществява плана си за ограничаване на достъпа на хора като Мохамед и Селим, като стартира строежа на 4-метрова ограда по протежение на 117 км от границата със Сърбия. Правителственият говорител Золтан Ковач нарече това "необходима стъпка", целяща да "спре наплива".

Правозащитни организации видяха в тези действия на кабинета ксенофобия. В последните месеци правителството сложи знак за равенство между имигранти и екстремисти. Според Ковач обаче оградата е логичен отговор на огромния скок в миграцията, който тази година превърна Унгария в скритата фронтова линия на миграционната криза в Европа.

Световните медии се концентрират повече върху бежанския поток към Италия и Гърция, които познават и прииждането към държавните си граници по вода. Унгария обаче смята, че маршрутът на сирийските, афганистански и иракски имигранти през Балканите е такъв, че страната е най-засегнатата в Европа. Над 50 000 души са влезли в Унгария нелегално от януари насам. Тази бройка не е официално потвърдена, но със сигурност Будапеща трябва да се справя с имигрантски поток, сравним с този в страните от Средиземноморието.

Гора, разположена по поречието на река, която се влива в Дунав, е една от основните тайни пътни артерии за влизане от Сърбия в Унгария, особено за сирийците. "Хората започват да се събират тук около четири или пет следобед", казва сирийският лекар Абу Халил. "И после преминават нощем", допълва той.

Когато слънцето залезе, малки групи имигранти минават покрай реката. В други точки на границата плащат на каналджии да ги прекарат. В общи линии, всеки сам си е водач, който се води по съветите на други, които по-рано са успели да преминат границата. Заедно крачат лекари и бизнесмени, деца и старци. От време на време, далеч в тъмнината можете да чуете и бебешки плач.

Имигрантите казват, че стената няма да ги спре. "Ние сме сирийци. Можем да се справим с всичко. Измислили сме първия писмен език, така че можем да пробием една стена. Ако те използват ток, ние ще вземем ръкавици и ще го спрем", казва Мохамед Хюсеин.

По ирония на съдбата, на лявата му китка има татуировка, посветена на Pink Floyd, а на дясната - кораб. Втората е за да му напомня за лодката, с която опитал да стигне от Турция до Европа миналия декември. Казва, че точно на Нова Година изпаднал в беда и бреговата охрана го върнала в Турция.

"Унгарците няма да се справят с миграцията по този начин. Трябва да се фокусират върху истинския проблем - Башар Асад и "Ислямска държава", уверен е Мохамед.

Но точно в този момент тези конкретни сирийци са изправени пред по-належащ проблем. При дигата на реката, на няколко мили от границата, виждат два мистериозни автомобила. Това или са местните крадци, за които вече са чували, или полицията. "Човече, толкова съм стресиран", признава Низам, млад компютърен специалист, който напуснал Сирия, след като баща му загинал при бомбардировка. "Пазете тишина и се скрийте в гората", шепне Селим.

На 20 мили на запад друга група бежанци е в още по-отчайваща ситуация. Сирийците обикновено нощуват в евтини хотели, докато афганистанците, които влизат в Унгария по по-западен маршрут, се крият около руините на изоставена тухлена фабрика.

"Това е известно място", казва 18-годишният Рахман, който е студент от Афганистан. "Всеки афганистанец минава оттук, защото винаги има хора, които говорят езика му", разкрива той.

Местен свещеник, който носи храна на имигрантите няколко пъти седмично, споделя, че около 200 души се събират в и около постройката всеки ден. Крият се в полета с царевица и наричат местността "джунглата", защото е много лесно да се загубиш.

Освен песента на щурците, можеш да чуеш гласовете на различни групи бежанци и по грешка да стъпиш в кухина насред храстите, от която да изскочат десетина души.

В този лагер на открито вода се пие от стар кладенец. "Моля те, поне вземи това", казва афганистанската лекарка Яма на непознат и му подава чаша мръсна вода от кладенеца. "В Афганистан е наш дълг да предлагаме на хората храна и вода", казва тя.

Наяб не е свикнал на такава гостоприемност. Бил наръган 4 пъти от талибаните по-рано тази година. След като се възстановил, взел жена си и двете си деца и минали през Пакистан, Иран, Турция, България и Сърбия, за да търсят място, което ще им предложи бъдеще.

Наяб казва, че търси безопасно място - страна, която ще го приеме и ще му даде шанс. Същия ден той научил, че Унгария вдига стена по границата, за да му попречи да осъществи мечтата си.

"В Афганистан не е безопасно. Всеки, който иска по-добър живот, би направил дупка в стената или би намерил друг начин", казва Наяб.

В "джунглата" е напрегнато. Много от хората чакат инструкции от т.нар. шефове - каналджии, обещали да им помогнат срещу 10 000 евро. Във всеки етап от одисеята си през Европа имигрантът звъни на каналджията, който му дава насоки. Студентът Ниази казва, че всеки каналджия си има свой човек в местната полиция.

Докато бежанците чакат инструктаж, се страхуват, че полицията може да ги нападне. Докато опитват да влязат от Иран в Турция, двама приятели на Ниази за простреляни от иранските граничари. В България студентът бил пребит и обран от местните униформени.

Ажмир е 21-годишен кикбоксьор от Афганистан. От близкия храсталак той разказва, че напрежението, на което е подложен, го накарало да започне да пуши. Негов съотборник бил убит, само защото практикувал "западен" спорт.

В другата точка на сръбско-унгарската граница, Мохамед Хюсеин гаси цигарата си. Заедно със спътниците си поемат дълбоко дъх, преди да минат границата. Окуражават се взаимно, шепнейки.

После групата леко се надига и минава покрай невидимата линия, където Унгария ще издигне стена. "Няма да приемем тази стена", казва Хюсеин с татуировката на Pink Floyd.

Oще: афганистан  бежанци  граница  имигранти  мигранти  ограда  пинк флойд  сирия  стена  сърбия  унгария 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

12 A4i | 24.06.201519:47

ЕС е група държави с общи ценности култура и история. Арабските държави са друга група с очевидно противоположни на нашите ценности и разбирания. Защо да приемаме емигранти от тази враждебна за нас група? Нека се солидаризираме с унгарците. Техните интереси са много повече и наши, отколкото тези на враждуващите ислямиски фракции, които немогат да се разберат кой да бъде тартура и губещите емигрират в ЕС. Въпрос на време е тези професионални революционери да обявят шариат в Дания, Швеция или Швейцария където са вече милиони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 24.06.201515:06

Що, бе, сигурно има и космонавти, ядрени енергетици и генни инженери, и просто им се пие хубава бира. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

10 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.06.201513:46

Статията на Гардиан е плитка манипулация, не знам кой е автора и.

Цели в читателят да остане впечатление, че бежанците са... цитирам:
фармацевти, мениджър продажби, лекари, бизнесмени, почитатели на Пинк Флойд, компютърни специалисти, студенти, непушещи кикбоксьори.

Е, не са.
Поне аз такива бежанци не съм виждал, а виждам, и съм виждал, много.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2014, 13:38

9 Desislava Georgieva.1276228930 | 24.06.201512:13

Дара го каза най-точно! Докато правителства, неправителствени организации и бежанци включително не приемат факта, че правила трябва да има и те да се спазват от всички, ще си имаме страхотни проблеми. Ориана Фалачи ни предупреждаваше точно за това - ислямизация на Европа.
Изглежда, че това което Турската империя не успя да постигне насила, бежанската вълна от Близкия Изток ще постигне по мирен път.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

8 Govedo13 | 24.06.201507:28

Евала на Унгарците.
Ако и нашите управници имаха мозък и топки както гърците и унгарците нямаше България да е кочина.

Гърците си строят стената още през 2012 година. Ако в България тогава имаше стена то сега нямаше да имаме един разход от няколкостотин милиона годишно да храним хора, който не само не са полезни за държавата по какъвто и да е начин ами са и вредни.

Не е етично и нормално български граждани като циганите например да живеят в пълна мизерия докато държавата храни и облича чужди граждани.
Ако парите бяха използвани за циганите с цел обучение и намиране на работа, то тогава нямаше да има случки като тази в Гърмен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

7 ММ | 23.06.201521:34

Поздравления за Дара. Отдавна не бях срещал смислен постинг по темата в родните плявкаджийници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 07:20

6 Buferinho | 23.06.201520:37

http://www.theguardian.com/world/2015/jun/22/migrants-hungary-border-fence-wall-serbia

Оригиналната статия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

5 AlahAkbar | 23.06.201514:29

Не знам каквочакат още унгарците?
Да се мятат на танковете и да освободят Сирия и Ирак! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

4 Дара | 23.06.201512:08

``Унгарците няма да се справят с миграцията по този начин. Трябва да се фокусират върху истинския проблем - Башар Асад и Ислямска държава, уверен е Мохамед.``

Това горе-долу ти казва всичко. Той очаква унгарците , или изобщо някой друг да се справи с проблема
Не е рбота на унгарците да се фокусират върху Асад или Ислямска държава. Негова работа е.
Ако Европа дава убежище , трябва да е на жени и деца до 14 години.

Те бягат от нещо, но не приемат нашите ценности. Ако не преамт светските ценности и начин на живот, може би трябва да търсят убежище в други старни с мюсюлманско, вместо светско управление?
Отделно , че ако дадеш убежище на семейство от 4 души , т.е. преценил си че можеш да издържаш 4 души, когато родят още и станат 5 -6, трябва да ги върнеш обратно. Защото не си обещал да издържаш 5 или 6. Просто не можеш.

Може би убежище трябва да се получава малко по подобие на получаването на работа.
``Какво можеш да правиш? Ние имаме изискваня към облеклото и поведението.Имаш ли проблем с това че няма да се забулваш, жена ти ще учи и ще работи, няма да обрязваш децата, мъжете и жените са равни, ще спазваш нашите светски закони и т.н. ? Ако това е проблем, не си за тук. Търси си друго място. ``
Убежището не е безусловно. Трябва да приемеш нашите условия. Ако не ти харесват условията, иди другаде. Ако ги нарушиш, си отиваш.

Хора сме. Съчувстваме. Искаме да помогнем. Винаги ще подслоним някого в беда. Но не можем да подслоним някой , който иска да разруши нашата къща, критикува порядките ни, храната ни, облеклото ни и възпитава децата си че ние сме по-лоши, а неговият начин на мислене е по-добър. Нали ако неговото беше по добро, нямаше той да е в беда.
Ако ние станем като него и ние ще имаме нужда от убежище.
   

оценка

+14 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

3 GETI | 23.06.201511:14

западът има само едно средство, за да реши проблема с бежанците - спешно и енергично да започне възстановяването на светските режими, които собственоръчно разруши.

и защо САЩ не си поемат квотата бежанци- примерно 50% от влизащите в Европа Въпрос
   

оценка

+3 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.