Ислямът и хората от гетото | webcafe.bg
Webcafe

Ислямът и хората от гетото

Цветана Георгиева, Ема Иванова
26.11.2014, 22:45 (обновена 01.12.2014, 21:21)

1 от 20 снимки Назад Напред

джихад

Снимка: © Webcafe

Навлизането на полумесеца в гетото на Пазарджик продължава с години, а вече и с поколения

Ислям - това звучи гордо в ромската махала на Пазарджик. В останалата част на града настроенията са на другия полюс - смесица от страх и отвращение. Два дни след полицейския рояк, джамията "Абу Бекир" - единствената сграда, вдъхваща респект на фона на цялата мизерия, изглежда самотно, само с групичка мъже на пост.

Няма журналисти, няма и униформени.

Джамията е като смарагд за гетото. Вярващите събират дарения, за да я поддържат в отлично състояние над десетилетие, и всеки знае как да ви упъти по калния път, включително и с оферта „да ви закара". Високото минаре с изписани думи на арабски език стърчи над схлупените постройки, където са натъпкани многодетни семейства, посуда и добитък, като очеваден символ на единственото упование за около 35 000 души, дамгосани от бедност, неграмотност и изолация.

В изкърпения от подръчни материали и няколко панелки кв. „Изток", официалното име на гетото, живеят и християни, има и такива, които се интересуват не от Бог, а от Насъщния, но общото за всички тях в момента (освен сателитните чинии) е силният афект от масираната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата - нещо подобно местните преживяха преди две години.

Сега обаче параноята изглежда по-голяма

На иначе сносен български език окаян мъж ни разказва последните слухове, кръвообращението на всяка капсулирана общност - ония с каските и автоматите щели да горят религиозна литература, да взривят джамията, дори щели да им забранят да се молят на Аллах - това щяло да се случи в следващите 24 часа.

За едно кафе време в центъра на Пазарджик до нас достига и мълвата, че жените в махалата получават по 300 лв на месец, за да носят хиджаб.

Други вдигат сумата на 400 лв и нищо не може да ги разубеди, че мотивите са безкористни и добронамерени, както твърдят ислямските съпруги. Техните мъже са заподозрени главорези в тайна завера на ислямисти, които се събрали наскоро посред нощ в „Абу Бекир".

Тъй като всеки е невинен до доказване на противното, контрастът между двете версии и двете места засега сочи право към дълбоката бездна на толерантността към другия, разделяща бавно от години един град, а от два дни цялата държава.

Чужденците не са добре дошли

Личи още с влизането - неодобрителни и изпитателни погледи, от мъжете, които повече висят навън, от жените, които повече вършат нещо - търговия, събиране на пластмасови бутилки, прибиране на децата на огромното бетонно чудовище, какво се явява училището.

Фотоапаратът предизвиква остри забележки, при всяко слизане от автомобила около нас веднага се скупчват жени, в чиито шалвари са вкопчени безмълвни деца, с дежурния въпрос: „Вие от коя телевизия сте?". Само че този път репликата е допълнена: „Не ви ли стига вече?", съвсем назидателно. „Защо дойдоха да ни плашат? Не сме спали цяла нощ. Внуците ги е страх да отидат на училище", оплаква се възрастната Айше*.

Мъжете пред джамията в прав текст казват да не се приближаваме.

Точно три минути по-рано безработният Наско* ни предложи джентълменски кафе, за да изкупи предупреждението, че може и да не ни разрешат кадър. Или „да ви се карат, да ви псуват или да ви направят нещо, защото са стресирани".

Всички бяха единодушни, че мюсюлманите в гетото не нарушават закона, уважават останалите религии и искат същото отношение от останалите. На другите въпроси отговарят заучено: „Защо ние, няма ли престъпници, които крадат милиони и убиват?" и „Какво крайно може да направят мюсюлманите?". Една и съща е реакцията и за духовния им водач.

Ахмед, който може всичко

Докато бяхме в най-одумваното място в България, прокуратурата и ДАНС внесоха малко яснота за мащабната операция, проведена едновременно в четири града на страната. От новата порция арестувани само 7 ще бъдат изправени пред сляпата Темида, един от тях е стар познайник - единственият осъден на четири години затвор за радикален ислям у нас.

В гетото арестуваният имам Ахмед Муса Ахмед се ползва с огромен авторитет, тъй като въвел ред и сигурност, научил местните да не лъжат и да не крадат, изгонил дилърите на дрога. Името му предизвиква възторг. „Какво е направил? Да е убил някого? Да е откраднал?". За останалите в града той е терорист, финансиран от Саудитска Арабия, за да промива мозъци.

По средата е мнението на адвокат Хари Харалампиев.

Той защитаваше проповедника на приключилото през март дело за радикален ислям - той го описва като смирен човек с интересни житейски разсъждения, но твърде стриктен цялостно спрямо догмите на исляма.

Роден като християнин, Ахмед Муса Ахмед не говори добре български език, описва се като самоук проповедник, неутвърден от Главното мюфтийство, жена му и дъщеря му се забулват, а наскоро сподели в интернет видео от сватбено тържество, чийто гости носят тениски на нещо, за което се твърди, че е страховитата „Ислямска държава".

През март Ахмед, единственият от 13-те имами в предишното дело, който няма религиозно образование, е осъден на 1 година затвор, увеличена на 4, тъй като има условна присъща за същото деяние. „Той стоеше като чуждо тяло в процеса. За мен присъдата беше очаквана", разказва известният юрист, когото може би помните от процеса срещу българските медицински сестри в Либия.

Хари Харалампиев цитира и репликата на имама при обжалването на присъдата: „Ако е рекъл Аллах, ще ми помогнеш. Ако не - ще ида в затвора".

Духовният водач твърди също така, че ислямът му е помогнал да се излекува от шизофрения, макар медицината до момента да не е постигнала успешна формула.

Събитията отпреди два дни доста напомнят на предния опит на прокуратурата да разбие организация за разпространение на салафизма - „Ал-Уакф ал-ислями", която се оказа фондация към кралското семейство на Саудитска Арабия.

Адвокат Харалампиев припомня, че и тогава имаше литература, в която разгледащите видяха текстове за свещена война, но след това се оказа, че въпросните книги са внесени легално от Турция и още на границата са щателно проверени.

Дали събитията няма да се повторят отново - предишното имамско дело приключи с още 2 условни присъди и 10 глоби, а Ахмед Муса Ахмед се превърна в супергерой за своите ревниви последователи от Пазарджик. Те са предани на самокоронования се имам поради една проста причина - никой друг не им е обърнал внимание. По-точно никой не е пожелал.

* - имената са сменени според етническата принадлежност и културната идентичност

Oще: абу бекир  ахмед муса ахмед  гето  дело  джамия  изток  ислямска държава  пазарджик  радикален ислям  роми  салафити  тероризъм 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

52 dimis | 23.04.201501:27

"Изолация" - те сами се изолират. Такава етническа търпимост, стигаща до крайности, не съм чул да я имаг в друга държава.
А са бедни, защото образованието не им е много по вкуса. Един приятел преди няколко години ми каза, че приемали всеки, който който се е изучил и издигнал като "черна овца".
А според мен и не желаят да се интегрират, защото чергарството все още е в кръвта им. Преди 7-8 години видях катуна на такава група близо до Сливен, може още да има такива катуни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

51 Xaoc | 01.12.201412:07

Кафето, модераторите ви да не би да почиват днес? Вижте коментарите преди мен за какъв спам става въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

50 dedo adji | 01.12.201409:21

Каспаре, умерената православно христианска ориентация се получава като се включи само една алинея за традицията между всички прогласяващи свободата на вероизповеданията. Оттам нататък никой никого не задължава.
Страшно ще стане ако се следва буква по буква старият завет. Той не е христианско а юдейско творение. И самите юдеи са го изживели и късните юдейски мъдреци са стигнали до принципа "Не прави на другите каквото не искаш да правят на тебе."
Православни терористи и аз не съм чувал. Масови убийства и войни в името на христианския Бог е имало допреди ок. 400 години, след това са изживяни. Ислямът, като 600 години по-нова религия още е в своето средновековие. И трябва да се неутрализира не защото е чужд а защото е опасен. Ако срещнеш глутница вълци и започнеш да разсъждаваш за правата на вълците, те ще си осъществят правото да те изядат.
Спирам, щото оная брадавица осмърдя всичко.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

49 qhasper | 01.12.201401:54

И още чакам да чуя как християнството ни определя законите и как точно е вписано в конституцията тва умерено християнство? Пише, че е традиция. Кой определя доколко стриктно трябва да се следва традицията? Ако почнем да следваме библията до буква, ше стане много страшно. Затва ирационалността на религиите няма място в управлението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

48 qhasper | 01.12.201401:48

За православни терористи не знам, но терористи християни като цяло има много...

Дедо не се усещаш май, че имаш абсолютно същото мислене като мюсюлманите, от които геройски ни защитаваш - твойта религия е правилната, а чуждата да я неутрализираме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

47 KingoftheROAD | 30.11.201422:30

Ролинс, е ся ако кайш, че има и православен талибан, ке те признаем Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

46 dedo adji | 30.11.201422:19

Ончо, типък, къде се слагаш за доларите. Аз имах предвид идеала на Ролинс. Ти сам признаваш, че ти плащат левчета, завиждаш на роуановите 800лв и броиш доларите в чуждия джоб.Аз не се отказвам нито от долари, нито от рубли, нито от юани, които ми плащат за труд, знания и умения. Ако не тебе не ти плащат колкото си мислиш, че заслужаваш аз крив ли съм?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

45 dedo adji | 30.11.201422:09

Ролинс, тоя камък на Каспар е в твоята градинка. Не съм виждал долари отпреди 50 години, може и да е прав за надписа. Аз във всичките си изяви в тоя форум се застъпвам за умерено православно христианство, както е по конституция, и неутрализиране на исляма. Ти скачаш в защита на всичко антибългарско и антиправославно. Ако си публикувал своята снимка, ами че ти си мечтата на рязаните гьотчии. Аз се боря за защита и на твоя задник, а ти ме плюеш. Плюеш срещу вятъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

44 Ролинс | 30.11.201421:23

qhasper | 30.11.201420:35

Каспъре, хабиш се. Виждаш ли го колко е безпомощен и за какви дребни сламки се хваща - някакъв надпис на някакви банкноти. Като ставаше дума за конституция и законодателство. Усмивка

Но си прав, че тамошните Евангелисти са голяма напаст, наричат ги Християнския талибан. Дедото обаче сигурно е съгласен с техните ектремистки тези Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

43 qhasper | 30.11.201420:35

Защото на тамошните христиени им се иска да живеят в теокрация и потъпкват тяхната конституция. До преди 50 и някоя година тоя надпис не го е имало на доларите. Ама нали трябва да се разграничат от атеистичния изток възможно най-много в тия години.

Логиката е следната: аз съм от религия Х, религия Х е по-по-най, защото религия Х казва така, всички трябва да играят по свирката на религия Х...... освен тва сме повече, ше се съобразявате. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.