С кеф на манифестация в Куба | webcafe.bg
Webcafe

С кеф на манифестация в Куба

Ивайло Стоименов
07.06.2013, 16:56 (обновена 10.06.2013, 13:26)

1 от 15 снимки Назад Напред

хавана

Снимка: © Ивайло Стоименов

Кубинците все още манифестират

Думи като "трудов колектив", "манифестация", "чавдарчета и пионерчета" може би звучат екзотично на част от читателите, а останалите щастливо сме ги прехвърлили от активния в пасивния си речник. Но не така стоят нещата в един от последните бастиони на социалистическия строй - Куба.

Тези анахронизми, белязали втората половина на ХХ век в Източна Европа, все още са на мястото си там, съжителствайки с големите американски коли от 50-те години, тип "екологична катастрофа", и тънещите в разруха красиви пъстри сгради от колониалната епоха.

Манифестация като карнавал

Такива мисли се мотаят в главата ми, докато подтичвам и снимам жителите на Хавана, бодро крачещи към Площада на революцията, където издига снага 109-метровият обелиск в памет на апостола на свободата от испанците - Хосе Марти, а на околните сгради са монтирани гигантски неонови образи на по-късните герои на Куба - загиналите след комунистическата революция от 1959 г. Ернесто "Че" Гевара и Камило Сиенфуегос.

Със своите униформи се отличават армията, флотът, пожарникарите, а по протежението на човекопотока почетна стража са направили учениците от гимназиите. Естествено, отвсякъде прииждат и цивилни граждани, но не стихийно, ами подредени по трудови колективи.

Веднага ми прави впечатление разликата от подобно преживяване в София през 80-те години, когато манифестирах "на конче" върху раменете на баща ми, който обаче съвсем не излъчваше радостта, струяща от кубинците, ами не спираше да попържа под мустак целия свят от шефовете си в работата до самия Тодор Живков.

Така че именно в настроението се крие разликата между източноевропейската и латиноамериканската комунистическа манифестация. Далеч съм от мисълта, че всички в Куба са доволни от общественото устройство, но поне като им е задължително да ходят на парада, го правят с кеф.

Дотолкова, че този 1 май приличаше донякъде на карнавала в Рио - всички са облекли новите си дрехи, пеят, танцуват, съревновават се кой ще покаже по-интересен плакат.

Отвреме навреме по наредените по улицата високоговорители се чува гласът на диктор, който обяснява за "54-те години битки и победи" и скандира "Вива Фидел! Вива Раул!", но сякаш народът не му обръща особено внимание, защото си има по-важни занимания - например да позира с огромно желание пред камерите на туристи като мен.

Други народи често се страхуват да бъдат снимани, но в Куба живеят има-няма 11 милиона фотомодели, на които бедността и комунизмът не са им скрили усмивките. По пътя обратно към хотела снимам (не само) три прекрасни хлапета с най-лъчезарните усмивки, заедно с баба им, а след тях младеж с раста прическа, но и с фланелка срещу марихуаната.

Сякаш именно защото го снимах, на следващата крачка го спряха за проверка на документите двама полицаи, които може би разбраха погрешно значението на фланелката.

Тяхната полиция ни пази

А полицаите - униформени и цивилни, са буквално на всеки ъгъл в Хавана и гарантират сигурността на туристите до степен, немислима не само във всяка друга страна от Латинска Америка, ами дори и в европейски градове като Барселона и Париж.

Местните изпитват огромен респект към полицията - до трагикомични размери. Така например, поисках да наема от случайно преминаващ по улицата колоездач неговия велосипед срещу $10 за един час. Доколкото средната държавна заплата за месец е около 30, мисля, че офертата ми беше добра.

Човечецът обаче отиде при близкостояща полицайка и я попита дали е редно да правим това. Тя нямаше нищо против и тръгнахме към хотела ми, където щеше да ме чака след час, за да получи обратно колелото си. По пътя минахме покрай сградата на Народното събрание, където той видя двама други полицаи и преди да стигнем до тях, се отказа.

Самото общуване с чужденци в близост до полицията плаши голяма част от кубинците, може би с основание. Така например момиче, което върви с турист, може да бъде задържано за проституция по усмотрение на органите на реда. Местните също така нямат право да влизат в хотелите и при наличие на любовна авантюра силно препоръчително е да се наеме квартира.

Първи стъпки към пазарна икономика

Тези стаи под наем са един от малкото законни варианти на частна инициатива и сините табелки с котвичка са навсякъде по централните улици. Отскоро кубинците имат право и да продават недвижимите си имоти, като в събота на прочутата алея "Пасео дел прадо", където хаванските художници излагат творбите си, се събира тълпа от хора, с табелки, които рекламират къщи и апартаменти за продан.

Проблемът е, че на пазара има предлагане, но не и търсене, защото твърде малко кубинци разполагат със суми от порядъка на 50-100 хиляди долара или местния им еквивалент - кубинското конвертируемо песо (CUC).

Ситуацията представлява златен шанс за спекула, тъй като с навлизането на пазарната икономика в перспектива, цените на имотите ще се качат драстично. Там е работата обаче, че трябва да имаш кубинско гражданство, за да закупиш недвижимо имущество, което съответно е и повод за някои смесени бракове.

CUC vs CUP

С "кук" можеш да си купиш всичко в Хавана, но тежко му, който го няма. Поначало тази парична единица е предвидена само за чужденците, докато местните получават скромните си заплати в CUP - кубинско песо, което е в съотношение около 25:1 спрямо другото. И нещо повече, в магазините, където се пазарува с "куп", властва дефицитът.

В заведенията за кубинци дори куба либрето ти няма да е с кока кола (каквато иначе има, но се внася от Мексико, а не директно от САЩ), ами с някаква местна "кооп кола", по аналогия с познатата ни от миналото газирана напитка.

Така с "кук" разполага една привилегирована прослойка от обслужващ персонал, близо до чужденците - като търговци на дребно, сервитьори, таксиджии, проститутки. Те изкарват и невъобразими за по-голямата част от населението суми - един полулегален шофьор на лъскава американска кабрио лимузина от 50-те иска 30 долара на час.

В тази обстановка остават още две алтернативи на недоходоносната държавна служба, с която някак си оцеляваш на ръба заради купонната система, безплатното здравеопазване и образование и други екстри от комунистическия режим.

Много хора паразитират на гърба на свои близки, които са емигрирали в САЩ и други страни - те и им изпращат по стотина долара месечно, което е доста по-добре от заплата от 20-30.

Обаятелни мошеници

Предвид стълпотворението от туристи, в Хавана е пълно с измамници, които по цял ден спират наивните чужденци с "май френд, уеър ю фром?" и според насоката на разговора предлагат: евтини пури; безплатен концерт на оригиналните (!) Буена Виста в задимена квартална дупка, където свири просто някакъв оркестър и ще ти съдерат кожата със сметката; да инвестираш в брат му, който е обещаващ боксьор; да те запознае със сестра си, която те е видяла отдалеч и се е влюбила в теб, но се притеснява сама да те заговори (а всъщност е проститутка); просто ти искат няколко "кука" за мляко за бебето си, при положение, че купонната система гарантира по литър на ден за дете до 7 години.

След първите 2-3 дни започваш дори да не забелязваш мошениците и ги приемаш за част от екзотиката на пейзажа. Да не говорим и че от първия вариант има полза, ако разбираш от тютюн и можеш да прецениш дали ти продават истински пури на 3-4 пъти по-ниска цена от официалната или те лъжат с менте в хубава опаковка.

Вятърът на промяната

Въобще, положението напомня на България с чейнчаджиите и далавераджиите от края на 80-те, които след това в мътните води на прехода се превърнаха в уважавани бизнесмени, голяма част от които вече покойници.

Вятърът на промяната се усеща, но от сърце се надявам, че когато дойдат американците... тоест, ако дойдат, защото кубинският социализъм невъзмутимо размахва среден пръст на чичо Сам вече 54 години, напук на всички очаквания - на "Острова на свободата" ще намерят своя среден път, в който да бъде запазено положителното - всеобща грамотност, почти нулева престъпност и някакъв гарантиран социален минимум. Все неща, които са на другия полюс в повечето латиноамерикански държави.

Oще: дефицит  живот  имоти  куба  кубинци  магазини  пазар  полиция 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2013, 12:53

79 Bez maytap | 15.06.201303:23

До deowin (№ 82):Относно профила си знам, че съм писала там повече данни за себе си осевн името: рождена година, населено място, сфера на дейност (данни, каквито има и при теб). Защо не можеш да четеш моите данни, не знам, но и не е мой проблем. Аргументацията ми тук не е като за научна конференция, естествено. Освен това, струва ми се, че ти смесваш понятията „логически” и „технически” грешки. А за невладеенето на майчиния ми език, ще ми е интересно да посочиш пример. За разлика от баба ти Ванга съм минала всички степени на висшето образование – бакалавърска, магистърска и докторантура. И точно за това знам, че има различни сфери на комуникация и средствата за убеждаване на събеседника/опонента са специфични за съответната сфера. На мач човек не се държи като на концерт с класическа музика и обратно. Примерът пак е прекалено опростен и това също е в съответствие с комуникативната среда тук. Не усещам никаква разлика между написаните от мен предположения, без предхождаща ги уговорка, и твоите твърдения за мен, написани също без такива уговорки. Защо ти си СИГУРЕН и не си правиш труда да добавиш „предполагам”, когато пишеш, че аз нямам познания за нещата в чужбина, без да знаеш в кои държави и кога съм ходила, а и няма от къде да го знаеш? Защо беше СИГУРЕН, че не познавам нещата в Софийските университети и т. н., без да знаеш къде съм си завършила образованието и каква ми е професията? Ти си пишеш просто ей така за мен, но се подразни, когато аз направих погрешно предположение за теб. Най-малкото не е коректно от твоя страна. А хватката „оборваш измислен от теб аргумент, който слагаш в устата на опонента” е типична и за твоя стил. Ако искаш примери от дискусията ни дотук, ще ти ги дам много лесно. А и причините за използването на този метод вероятно тълкуваш въз основа на самонаблюдения: „Бориш сламения човек, вероятно защото е лесно и ти е по възможностите.”
А на Скучко (№ 81) ще отговоря само с това, че тази разлика между значенията на двете думи „емигрант” и „имигрант”, която той изтъква, е приета от повечето авторитетни източници, но според други разликата е в друго. Можеш лесно да се убедиш в това тук: http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F. А за онази разлика, за която аз писах, съм уточнила, че „някъде е прието” да се прави такова разграничение. Това означава, че то не е меродавно. Но така или иначе разликата между заселването в чужда държава по политически причини е нещо различно от заселването в чужда държава по икономически причини. Ей това исках да обясня, на тези за които политическите и икономическите аргументи са едно и също. Хайде сега да ви видя теб и deowin какво ново ще измислите за да се заядете!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

78 deowin | 14.06.201317:50

>по икономически и по политически причини (дори някъде е прието едните да се наричат „емигранти” с „Е” в началото, а другите „имигранти” с „И”)

Ъ.. моля?
Ти сериозно ли не знаеш разликата между думите "имигрант" и "емигрант"?

>може да се предположи

Да, може да се предположи.
Едно предположение обикновено звучи като "предполагам, че" или "вероятно".
Усещаш ли разликата между този начин на изразяване и твоя, и манталитета, който тази разлика разкрива?

>МГУ

.. определено е име.
Но какво се опитваш да обориш с факта, че МГУ е добър?
Твърдението ми, че никъде извън САЩ няма добри университети? За съжаление не съм казвал нищо подобно, всъщност дадох конкретен пример с TU/e, който е отличен университет.
Така че оборваш измислен от теб аргумент, който ми слагаш в устата.
Бориш сламения човек, вероятно защото е лесно и ти е по възможностите.
Колко типично..

>мога да те насоча към профила си

Там пише единствено името ти.
Или това би трябвало да е достатъчно, според теб?

>работя в сферата на науката

За човек на науката имаш отчайващо слаба техника на аргументация, владеенето на майчиния ти език ти куца, допускаш всевъзможни логически грешки, и като цяло рационалното мислене не личи да ти е сила . И не, това не са безпричинни обиди (независимо, че вероятно ще се обидиш) - по-горе казах съвсем конкретно откъде и как си вадя тези изводи.
Така че от моя гледна точка да се пишеш за човек на науката е аналогично на това баба Ванга да се пише астрофизик - превзето и претенциозно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

77 скучко | 14.06.201317:06

"...има две групи емигранти – по икономически и по политически причини (дори някъде е прието едните да се наричат „емигранти” с „Е” в началото, а другите „имигранти” с „И”)..."

а, не не не!! Айде като всички новоизгрели медийни звезди разбираме от всичко и се изказваме за всичко. Чуди се

Емигрант- човек напускащ родината си , отиващ да живее, труди, палува, мърсува, ...мре в ДРУГА държава.
Имигрант-човек напускащ родината си , отиващ да живее, труди, палува, мърсува, ...мре в ТВОЯТА държава. пиши, пиши
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2013, 12:53

76 Bez maytap | 14.06.201315:08

До Трендафил (№ 7Кул: Да, аз бях студентката, за която е горният текст, и аз съм чела доклада за Чилингиров, само че не съм от Варна. И благодаря за мнението Ви!
До Оня Дето Го Трият (№ 77): Отговорът на въпроса ти изисква уточнение: има две групи емигранти – по икономически и по политически причини (дори някъде е прието едните да се наричат „емигранти” с „Е” в началото, а другите „имигранти” с „И”). Ако на някой му се иска да живее по-богато и за това си напуска родината, ясно е, че ще иде в по-богата държава, където се надява да забогатее, а не в държава, на която е наложено икономическо ембарго. Но ако иска да има политическа и лична свобода, може да напусне и най-богатата държава. Има през ХХ век много случаи на преуспели в Щатите хора, които напускат тази страна, за да отидат в Европа, тъй като САЩ вече не им харесва по една или друга причина. Такива са например Чарли Чаплин, Лорънс Оливие, Набоков и др. А и много от „кореняците” американци като Френсис Скот Фицжералд са предпочитали в по-голямата част от времето си да са извън Щатите. А по.специално за Куба също е била предпочетена за емиграция от преуспели хора, на които им е било „задушно” в родината. Като оставим настрана класическият пример с Хемингуей, който целувал кубинското знаме, може да се добави далеч по-съвременния пример с Диего Марадона. Така че и хората са различни. Едни се стремят към повече пари, а други – към повече въздух.
До deowin (№ 80 и 79): В профила ти пише, че в САЩ работиш в сферата на финансите, за това може да се предположи, че и в България си работил в тази област. Не съм убедена в нещо, което е абсолютно грешно, а се доверявам на инормацията от профила ти. Но интересното е, че аз пък не съм чувала досега по-негативно настроени към САЩ млади хора от твои колеги математици, някои от тях може и да са твои възпитаници. Я, да видим как става тази работа? Точно от тези хора съм чувала, че страхотни постижения имала математиката в МГУ „Ломоносов” и в РАН. Аз не съм специалист в тази област и не мога да се произнеса. Ти какво мислиш по въпроса? А ако не си разбрал досега какви срещи съм имала със студенти и докторанти, мога да те насоча към профила си: там пише, че работя в сферата на науката и образованието. И специално за теб мога да добавя, че сега си пиша дисертацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

75 deowin | 13.06.201317:56

>Може би защото аз имах контакти повече с хора от хуманитарните, природно-математическите и техническите науки, а той – с хора от сферата на икономиката

Забавно е колко силно си убеден в нещо, което е абсолютно грешно.
През живота си не съм взимал клас по икономика.
Преподавах математика и информатика във ФМИ - това, което съм и учил.
И, уверявам те, всеки що-годе разбиращ математик, информатик, физик може да ти каже къде са повечето от най-добрите университети, където би искал да учи.
Има официални класации на университетите, виж къде преподават Нобеловите лауреати и авторите на важните учебници в тези области от науката, виж къде се правят cutting-edge изследвания и къде индустрията влага най-много пари в R&D лаборатории.

Може да не ти харесва, че университетите в САЩ са много добри, но това не го прави по-малко вярно.
И спести ми проекцията - за мен няма никакво значение, че това е така. Нито ми харесва, нито не ми харесва. Безразлично ми е. Не изпитвам същата вътрешна нужда светът да е такъв или онакъв, както явно е при теб. Аз просто наблюдавам и се опитвам да не окрасявам наблюденията си с личните си пристрастия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

74 deowin | 13.06.201317:42

>те си знаят тяхната: „От САЩ и капитализма по-Убаво нЕма”

С малката подробност, че нито аз, нито Оня, сме казвали каквото и да било, сходно на горното.
Ако бъркам, цитирай ме.
Като сложиш твоите думи в кавички, между другото, те не стават моите думи.
За пример на мои думи бих дал това, което е абсолютно противоположно на това, което ти твърдиш, че съм бил казвал:

>познавам ... хора ..., много от които са доста критични (и с право) към местната система
>САЩ, като всяка друга държава, си има доволно много кусури.

В момента просто звучиш като човек, чиято едничка гордост не му позволява да приеме истината, че, след като му липсва информация от първа ръка, то няма как да има информирано мнение, а това, което мисли за такова, са просто предразсъдъци и заблуди, подбрани за да служат на илюзорната му, субективна представа за света.
Съжалявам, ако това ти е извора на гордост, но също и отказвам да участвам в пиеската ти "Аз мислител съм голям, всичко мога, всичко знам".
Защото, обективно погледнато, ти не знаеш.
Няма как да знаеш.

>имах множества срещи със студенти и докторанти

Не те знам какви срещи си имал и по какви поводи, но аз им преподавах. В СУ, ТУ и малко в Русенски. Наблюденията ми са абсолютно противоположни на твоите - студентите идваха и ме питаха как и къде да кандидатстват в САЩ, и няколко заминаха докато бях там - едно момиче за Caltech, едно за Columbia, едно момче отиде в MIT. За тези знам, вероятно е имало други.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

73 Оня Дето Го Трият | 13.06.201308:28

Опита ти за ирония със "От САЩ по-убаво нема" е крайно глупав!

Има само един критерии къде е хубаво и къде е лошо - всички от Куба (и от "хубавите" страни) мечтаят да емигрират в САЩ, никой от САЩ не отива да емигрира в Куба (или "хубавите страни).

А приказки като твоите ги слушаме под път и над път. Но първо преди да пишеш романи тука, обясни този факт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2013, 12:53

72 Bez maytap | 13.06.201303:33

Наистина този отговор на Lucky Stike (№ 66) не се нуждае нито от реплика нито от коментар, а само от емотикони, каквито му е сложил Трендафил. Същото май се отнася и до Оня Дето Го Трият и до американския финансист deowin. На тях каквото и да им се каже, те си знаят тяхната: „От САЩ и капитализма по-Убаво нЕма”. Изглежда трябва да им припомня нещо: навремето американският президент Роналд Рейгън беше казал, че никоя битка за свободата не е последна. Мисля, че е прав. Ако битката на 80-те беше против социализма и СССР, днес или утре на мушка ще дойдат капитализмът и САЩ. Никоя битка не е последна. А освен това се чудя, че времето, когато българинът с американско съзнание deowin е бил в София (2007-2011 година), съвпада частично с времето, когато и аз бях в София и работих там също в сферата на науката и образованието. Също имах множества срещи със студенти и докторанти и не срещнах сред тях нито един възхитен от САЩ, но срещнах много студенти и докторанти настроени негативно към тази държава. Как се е получило това несъответствие между моите и неговите впечатления? Може би защото аз имах контакти повече с хора от хуманитарните, природно-математическите и техническите науки, а той – с хора от сферата на икономиката. Или обяснението е по-простичко: всеки от нас е виждал това, което му се е искало да види.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

71 Оня Дето Го Трият | 12.06.201315:00

Рома е без пари, ама хляба е с купони.
Като няма хляб, пийте ром и си чукайте кубинките - да ти имам и разсъжденията луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

70 Dimitar Stamboliyski | 12.06.201314:02

Оправдание, пропаганда? Бъркаш ме с някой Смее се

За мен са интересни фактите и историческите процеси като такива, а не моментното състояние на нещата по конкретна тема. Не споря с никой хубаво ли е или не в Куба. Там (както навсякъде) си има от всичко. Предполагам, множеството са щастливи именно щото не ги интересува макроикономическото им положение, а факта че рона е почти без пари, чинитас пускат без много уговорки, кокошките снасяти Очун ги пази Кул
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.