Задочен репортаж от обществото на русофилите | webcafe.bg
Webcafe

Задочен репортаж от обществото на русофилите

Webcafe.bg
08.07.2014, 12:39 (обновена 08.07.2014, 13:15)

1 от 2 снимки Назад Напред

сергей лавров

Между тежките политически разговори с правителство и парламент в оставка, Лавров намира време да представи пред отбрана публика новата си книга "Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят".

Зала 6 на НДК едва събира държавните мъже и жени, научни работници и църковни деятели, зажаднели за среща с дипломат No.1 на Русия - Сергей Лавров. Между тежките политически разговори с правителство и парламент в оставка, Лавров намира време да представи пред отбрана публика новата си книга "Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят".

Сборникът, събрал в 1000 стр. речи и политически позиции на Лавров, е отпечатан в луксозно издание на български език от Форум "България-Русия" на Светлана Шаренкова. Самата тя въвежда в залата Сергей Лавров и седи неотлъчно до високия гост.

Залата не е избрана случайно - зад президиума грее стенописното пано "България" на акад. Светлин Русев, символизиращо възходящите и низходящите моменти в историческото развитие на нашата страна.

Вицепрезидентът Маргарита Попова е първа сред малцината избрани да прелистят дипломатическия труд още преди той да залее книжарниците. Върнала се с носталгия към годините си на коректор във "Военно издателство", Попова отговаря на оказаната чест с поздравителен адрес и кратка презентация на книгата.

Вицепрезиднетът призовава "с разумна политика с човешко лице, с умела дипломация, с нови подходи чрез искрен диалог, взаимно уважение и равнопоставеност ще работим в името на най-висшите ценности - мира, свободата, човека и неговото достойнство, благоденствието и общото ни бъдеще".

"Грях е да отказваме да живеем исторически", казва още в речта си вицепрезидентът Маргарита Попова.

Повечето от присъстващите вече са се запознали с приветственото й слово, отпечатано в актуалния брой на в. "Земя" (но пропуснато в официалния сайт на президентството). Почти целият вестник е посветен на "външнополитическо събитие No.1", а издателят му проф. Димитър Иванов кима одобрително от първия ред.

От дясната му страна е седнал бившият президент Георги Първанов, който винаги ще помни с топли чувства последните визити на Владимир Путин и планирането на Големия енергиен шлем в неформална обстановка на питие с ядки в пиано-бар "Синатра".

А до тях почетният консул на Оман проф. Стоян Денчев се ослушва внимателно, когато Светлана Шаренкова припомня стратегическите интереси на Русия в банковото и застрахователното дело в България.

И едрият национален капитал е представен в залата в лицето на семейство Николай и Евгения Баневи, решени в бели костюми. Дори зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев (бивш юридически съветник на Георги Първанов) слуша с интерес представянето на дипломатическия сборник.

Тук е и проф. Захари Захариев от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, който ден по-рано е анонсирал намерението на русофилските организации в цяла България да се обединят в обща мрежа.

Сакралната тържественост на събитието се допълва от присъствието на видинския митрополит Дометиан - неотдавна завърнал се от посещение с патриарх Неофит в Москва и Санкт Петербург, където бе отслужена съвместна панихида за упокоение на Цар Освободител - когото БПЦ споменава при всяка литургия.

Преди да даде началото на двудневен българо-руски научен форум, посветен на юбилея на съвместните дипломатически отношения, Сергей Лавров раздаде автографи на нетърпеливото множество.

Oще: българия  вестник земя  георги първанов  димитър иванов  дипломация  захари захариев  книга  маргарита попова  ндк  паметник на съветската армия  русия  русофили  светлана шаренкова  сергей лавров  стоян денчев 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.