Сапун и чифт здрави обувки | webcafe.bg
Webcafe

И чифт здрави обувки

Екип на Webcafe,bg
27.12.2012, 20:53 (обновена 01.01.2013, 09:38)

1 от 7 снимки Назад Напред

временно настаняване

Снимка: © Явор Николов

Пред центъра се извива опашка от хора, които искат да пренощуват на топло.

Обувки, сапун, чорапи, шапки, ръкавици. Намира ли ви се здрав чифт, дето няма повече да обуете, не ви харесва или ви е в повече? В едно забутано място в Захарна фабрика, а всъщност точно до кметството на район Илинден, всяка вечер се прибират да спят хора, за които тия неща са от жизнена необходимост. Изкарват един "работен" ден на улицата.

Колелото на късмета им така се е завъртяло, че ги е запратило в Центъра за кризисно настаняване на бездомници, пригоден първоначално за 30, после за 70, накрая за 90, а приема реално стотина на нощ. Понякога докарват премръзнали хора отнякъде си и се налага персоналът собственоръчно да ги къпе със специален шампоан за дезинфекция.

Пускат те при парното, чаршафите, топлата вода и топлата супа с по 5 филии хляб в 18 ч и най-късно в 10 ч на следващия ден е желателно да си напуснал. Нямаш право да влизаш с алкохол, оръжие и цигари, ако буйстваш или проявяваш агресия трупаш черни точки и на следващата вечер ще мръзнеш навън с помиярите. В тоя район са особено много. Поне още не са изяли никого.

Регистрацията е с лична карта или с акт за раждане.

Занесохме им няколко пакета дрехи, плодове, колбаси и сладкиши, но обувки не се бяхме сетили да сложим. Затова пишем - за тези, които ще отидат след нас и също ще оставят своя подарък. Парите, които ни изпрати един форумец от чужбина - Pueblo, похарчихме за луканки и пушено филе за хората от нощния приют.

За Коледа на всеки са дали по едно печено пиле. Банята е преди храната. Ако от социалните кухни остане храна, обаждат се и я карат тук. Чаршафите по леглата са по-здрави и чисти от тези в някои болници и се сменят след всяка нощна смяна, и изобщо е чисто и светло. В спалните, разбира се, си мирише, но с това няма как да се справят. В коридора са наредени масите за хранене, за да се освободи място за още легла в стаите. Зад масите за хранене са накачулени походните легла, които също се вадят при нужда.

До март центърът работи по общинска програма, лятото се затваря и всеки сам си дири късмета - и мястото за сън (поляна в парк, скамейка, кашон).

Не повече от десет процента от чакащите на опашката са жени. Някои са подпили, това си личи, но кротко са се подпрели и чакат да преминат "фейсконтрола". А охраната на входа може да респектира, когато трябва.

Как са стигнали дотук? Според персонала на Центъра голямата причина се нарича АЛКОХОЛ, а последващата е, че са останали без дом. Едни са изгубили жилището си, понеже са се пропили или са ги измамими в нетрезво състояние, други - заради загубата на работа и оттам - неможене да си плащат ипотеката. Повечето пият от сутринта - триста грама спирт, разреден с вода.

Казват ни довиждане, приятна вечер и весели празници. Весели.

Oще: бездомни  безпризорни  настаняване 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

35 Voin | 01.01.201315:50

"Просто като ги гледам тези хора и не знам как да коментирам... нормални хора да стигнат до това положение, хора които са работили и плащали ипотека. В нашата държава няма абсолютно никакъв механизъм който да помага на хора които са временно в някакво затруднение... една грешка и отиваш на боклука... тази мисъл просто ме изпълва с ужас.
Всеки един от нас може да стигне до това положение. Хора които са работили години наред и плащали данъци могат да стигнат до това положение и нашата скапана държава ги забравя. "
Скд от опит мога да ти заявя, че това се случва не само в България, а и в европйските страни. И то въпреки всичките им механизми за подпомагане.

"Във ВСИЧКИ цивилизовани страни важи златното правило: БЕДНИЯТ Е БЕДЕН, ЗАЩОТО Е ПРОСТ! ИЛИ МЪРЗЕЛИВ! Или и ДВЕТЕ, ВЗЕТИ ЗАЕДНО!"
Доста тесногръдо мнение. Да не говорим, че реалноста показва нещата доста по- различно. Може би ако си свалиш капаците от очите ще е по- добре.

Ъъъ...една жена, аз съм от глупавите и тя българска дума "дуенде" я не знам...

"Pueblo браво бе!!! Я виж ти каква мека душа имал нашия съфорумец..."
Той, Пуебло, отдавна я е показал, ако има кой да гледа.
Ама да го бяхте подкрепили, вмето да го бравосвате по коментарите... И той би се зарадвал повече...

"с произтичащите от това стълкновения, гибелта на Гавраил
и днешната уредба на Земята. "
Айдеее...пак религията ни виновна, че сме се нахендрили сами на кола...

"пък и честно казано ми се струва нелепо да Му приписваме наши състояния"
И Бог ъздаде човека по свой образ и подобие...мен ми се вижда логично.
Ах да, ама забравих, че него пак ние сме си го измислили... Логично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

34 Tichawonna | 30.12.201223:24

България!


http://www.youtube.com/watch?v=gQEuvM-a7MQангелче
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

33 Tichawonna | 30.12.201220:09

Коя съм, никви камбанарии нема, окрадоа ги и това е добре така.
Защото у наше село на времето, кат удари камбаня, дрътите
са застопорчваа на джадето и всеки са ослушваше и питаше,
врътоглав, с мрежа у ръка:
- Аве, кой е умрел... Шокиран за кого бий...Чуди се веднаж ли тресна,
или дважка, малииий Объркан

muhihihihi Алелуя на бира

Иначе всеки един от нас, еднажена, мигове преди да склопи очи, независимо от силата на морфина, изправя се и на бог ендорфина му очите отваря за сетен път. Тогава за пръв път в своя живот той, на път, избутва ръцете на своите близки -
аз бях неколкократно свидетел, пък и Стив Джобс го направи с разширени от гледката в треска зеници - това е единственият миг на Истината във всеки един живот, величествен или жалък, семпъл или от скрижали, когато простосмъртният гоненик, недокопал на безсмъртието плода от дървото на бога получава осенение свише, последно, неописумата картина в зениците с думи, а само с възклицание: "УАУ!" - застинал в гримаса от неземното щастие,
за пръв и последен път в своя живот, картини видял и своя извор, където сега оковаваната му през цялото шибано време душа изписква и с клаустрофобичен страх, в ужас се плахо натиска, за да излезе през разтворената на мъртвото тяло уста, пред която я чака въртящо се топче, в което захваща се, увива се тя със сетните свои сили, за да я изнесе то, топченцето въртящо се около своята ос, с едно сладко, невинно, добродушно жужуне на невидимия си двигател от свойто ядро през открехнатата врата - гостът-душа в едно тяло-коруба, цял свят живяло и раздирало се между суета, творчески полъх, диващина и обноски. Много щастлив

Та така. Ща схрускам на бира на бира ангелче
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

32 еднажена | 30.12.201219:32

За Божията скука не знам , пък и честно казано ми се струва нелепо да Му приписваме наши състояния , но човешката такава е пагубна.Говоря от опит.
Не мога да не си задам въпроса защо децата не изпитват досада пий едно
Логичният отговор би бил , че това е така , защото има толкова много неща , които не знаят и изглеждат толкова интересни.А естествената последица - любопитството и изяждането на някоя и друга ябълка. Много щастлив Или ще кажеш , че на Адам и Ева също им е станало леко скучновато Въпрос
Но след като така или иначе много искаме да знаем и все истината ...ами ето ни тук - убийци на време , един вид.Уловката е , че колкото повече трупаш знания ,опит и разбиране , толкова осъзнаваш колко много още има да учиш . И няма скука , поне не перманентна.Само чат-пат - "ръсене на мозъци" , които и без това едва ни стигат.Поне на мен.Скуката , ама истинската , идва когато някой си въобрази , че знае всичко и още по-зле , ако това е така.Или тогава се превръща в божество, не зная....
Че на човек е трудно да обича Бог съм съгласна , пък и донякъде е разбираемо. Усмивка Виж , обратното е истина , макар че любов е единствената дума , която ми идва на ум , когато се опитвам да опиша усещането си , че ние сме Негови деца , леко непослушни , но любими!
Леко ти влязох в опозиция , но не от желание да противореча , колкото да обясня
( горе - долу ) как мисля.При всички положения , всеки има право на мнение , както и своите причини за него.

пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

31 koya sam? | 30.12.201218:59

Тича, аз и ти сме човешки същества. И ти разсъждаваш от тази камбанария. Как можеш да разбереш мислите на един бог?! Той е по-висше същество. По-низшето не може да разбере по-висшето Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

30 Tichawonna | 30.12.201218:50

Ала само един бог би разбрал своя син - аз съм, ти едва ли...
Независимо от титлите ти, коя съм.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

29 Tichawonna | 30.12.201218:45

Скуката божия, мое дете.

Само си помисли как ти и аз сега,
всеки един от нас по света, е седнал
и ги реди едни такива мозъци ръси
пред монитора, ум да му зайде на
страничен човек, от по-миналия век,
телепортиран случайно тук. Смее се

Значи, това че скуката е равнозначна на бездействието,
раждащо действие, лови дикиш в твойто твърдение.
Пишейки постинги, ние изваждаме от привидното му равновесие
всеки, както и всеки нарушава това равновесие другиго.
И това са миниатюрни отражение на божественото сътворение,
макар и ние нищо да не казваме, всъщност. Но все пак, това е
илюстрация на моето твърдение и друга истина няма -
скуката е мотивът на бог да си раздмърда задника
и да ни сътвори. Ти си нямаш представа какво е да
живееш сред ангели, да си бог, който им чете мислите,
а в същото време да ти е така писнало, че да нема
накъде повече Отегчен И няма измъкване от таз орисия -
щото ти чуваш мислите на другите, ю ъндъстенд ми?
Не3 можеш се скри никъде от тез мисли на ангели,
ушите си да запушиш не си в състояние, дори!

И кво ти остава в такъв случай - ако си бог, твори себеподобни,
които да ти се молят само на тебе и само тебе да славословят;
ако си човек от 21-вия век - пак от скука ръси мозъци
just killing time Ща схрускам

На тоя свят и тоя живот, включително самият свят и самият живот
е плод на скука и бягство от нея с акт на една спасителна мисъл. на бира

Не търси в нета и където и да е, научна сътрудничке Смее се
На теб ти говори последният жив истински българин -
най-големият, умен, красив, силен, потентен и справедлив.
Визионерът, преживял приживе цялата фантасмагория
и единствен от всички съзрял в полусън на живо
как струи светлината от корема на Буда Много щастлив

Друго обяснение за тоя живот няма и тук липсва каквато
и да е измама, защото Буда го прави това - да свети
с живота си лъч без да влага емоция като любов или омраза,
а само просто щото така се полага, когат ти е скучно
да правиш квото и да е, тоест на инат, на инат, на инат, ве България!

Таъка са и действали всичките богове в древността, които са имали всеки един от тях свой любимец и неговите врагове са юли от него пердах, както и сега моите тук си примарт от страх.Шокиран
Смях muhihihihi
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

28 koya sam? | 30.12.201218:14

Тича, за всяко нещо си има причина. Съгласно природните закони, известни досега, за да има нов свят, трябва да има действие, което да води до отклонение от равновесното положение. Защо се е наложило това, не е ясно. Може би някой физик-теоретик е по-наясно със съвременните хипотези. Така че, нещо е разрушило баланса, че да се стигне до създаването на света Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

27 Tichawonna | 30.12.201217:10

Много хубаво звучи, еднажена, за да е верно Усмивка

И от Библията, и от Сатанинската библия става известно,
че Бог - доколкото би могло да се твърди, че Той е създал
света и хората - е сътворил всичко, само от скука.
Поради този факт се опълчва на акта му Луцифер
с произтичащите от това стълкновения, гибелта на Гавраил
и днешната уредба на Земята. Много щастлив
По-конкретно, в един момент на Господ му било писнало
от ангелите, с които си четяли мислите и си знаели зъбките,
затова решил да създаде човека, от скука, и то, забележи -
с единственото условие към творението Му: да Му се кланя
и славослави само Неговото име. Смее се

Те така стоят нещата в действителност, скъпа.
Всичко друго е халюцинация. Любов няма -
нито от Негова страна към човека и хората,
нито в обратен аспект. Сори за приземяването. на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

26 Thea Atanasova | 30.12.201216:00

Pueblo браво бе!!! Я виж ти каква мека душа имал нашия съфорумец... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.