Най-зловещите изоставени обекти в България | webcafe.bg
Webcafe

Най-зловещите изоставени обекти в България

Христо Узунов
23.07.2015, 18:35 (обновена 15.10.2015, 14:20)

1 от 22 снимки Назад Напред

Христо Узунов

Снимка: © Христо Узунов

Така изглеждаше вечер захарната фабрика до началото на 2015-та година. Днес повечето от тези сгради са съборени, а шумът от "самоволните" срутвания продължава да смущава съня на живеещите в близост до нея.

Както всичко друго на света, така и сградите имат свой земен път. Раждат се изпод ръцете на строителните работници, дълги години служат на обществото, а когато нуждата от тях отпадне, постепенно преминават във владение на разрухата.

Процесите, които настъпват, след като сградите бъдат изоставени, са много и различни. Резултатът обаче в повечето случаи е един - те се превръщат в мрачно и злокобно място, в което слънчевата светлина е дефицит, а неясните сенки, притаени зад ъглите на опустелите помещения, са в изобилие.

По света има много известни подобни обекти - напуснатият след чернобилската авария град Припят в Украйна, призрачният замък Шато Миранда в Белгия... Това са само част от дестинациите, които привличат любителите на нетрадиционния туризъм със зловещата си атмосфера, извадена сякаш от филм на ужасите.

България не прави изключение в това отношение. Макар и да е малка по размери, на територията на нашата държава са разположени стотици изоставени постройки, криещи своите мрачни тайни. Ето някои от най-ужасяващите.Захарната фабрика

Местоположение: София
Построена: 1898 година
Изоставена: 2009 година

Захарната фабрика в София е един от символите на столицата. Построена е от белгийски предприемачи през далечната 1898 г. Заради интересната си архитектура фабриката е обявена за паметник на културата от национално значение през 1974 г. Последното функциониращо помещение, служило като склад за архивите на БНТ, е затворено през 2009 г. Това са официалните факти.

Неофициално, заради статута си на паметник на културата, фабриката не може да бъде събаряна. Това е причината настоящите собственици на терена да организират нещо като перманентен нерегламентиран "ден на отворените врати". Само че през нощтта.

Минувачът, дръзнал да премине нощем покрай зловещото здание, може да чуе странни шумове, долитащи иззад стените на изоставената фабрика. Това обаче не са духовете на отдавна починалите работници, а роми, които изпълняват функциите на архитектурни лешояди, късащи от плътта на този нежелан от собствениците си паметник на културата...

Старата почивна станция

Местоположение: Златоград
Построена: Липсват данни
Изоставена: Края на 80-те години на миналия век

Надвиснала на самотен хълм в местността Белия камък край Златоград, тази призрачна сграда в миналото е представлявала кокетна почивна станция от социалистически тип, предлагаща всичко необходимо за пълноценен отдих сред красотата на Родопите. Разполагала е с ресторант, лоби бар и цели 32 стаи за гости.

След демократичните промени сградата е оставена на произвола на съдбата и днес зловещата ѝ фасада се извисява над пътя Златоград-Мадан с изпочупените си прозорци, чиито мрачни отвори се взират в случайния посетител сякаш са очните ябълки на отдавна изгнил череп. Из олющените зали, в които някога са се събирали почиващите, днес се гонят планинските ветрове. Ако от време на време тук се навъртат хора, то това са местните младежи, използващи терена на станцията като място за срещи и купони.

Военното поделение

Местоположение: Засекретено
Построено: 30-те години на миналия век
Изоставено: 2007 година

Това поделение споделя съдбата на много други български поделения, засегнати от реформите в армията. След дълга и героична история, то окончателно затваря врати през 2007 г. 50 семейства на кадрови военнослужещи и 100 наборни войника напускат завинаги пределите на малкото градче, в което са били базирани.

Днес, макар и с пустеещи сгради, поделението се пази от редовна охрана и проникването в него, особено през нощта, предлага изживяване, богато на силни емоции. Сред опразнените помещения на щаба все още могат да бъдат видени сандъци от боеприпаси, по подовете се търкалят войнишки кепета, противогази... Сред притихналия плац, чиято напукана настилка е обрасла с треви, стърчи забравеният паметник на служилите тук войници, геройски загинали при изпълнение на дълга си към Родината. А някъде там, в лепкавия мрак над всички останали постройки, се е надвесило огромното туловище на призрачната казарма...

Паметникът на българо-съветската дружба

Местоположение: Варна
Построено: 1974 година
Изоставено: 1989 година

Ако според Маркс духът на комунизма някога е бродил из Европа, то днес това не е така. Или поне отчасти. Духът на комунизма все още броди, но в България - из мрачните коридори на Паметника на българо-съветската дружба във Варна.

Този зловещ монумент се извисява над морската ни столица на мястото, на което по времето на руско-турската война се е помещавал щабът на руската армия. Като символ на дружбата между двата народа паметникът е служил по-малко от 20 години - от построяването му през 1974 г. до 1989 г. С промяната на политическия строй се изменя и символното значение на бетонния мастодонт и сега той е тъжно олицетворение на една противоречива епоха от българската история.

Някога респектиращ с вида си, днес занемареният паметник всява само страх. Намръщените физиономии на бетонните воини, напомнящи роботите от холивудски филм, и безкрайният лабиринт от тунели и подземия във вътрешността са една малка част от зловещата атмосфера, която ви очаква тук.

Детската градина

Местоположение: Кърджали
Построено: 80-те години
Изоставено: Средата на 90-те

Служила като базова за начинаещите педагози от учителския институт в Кърджали, тази детска градина функционира само около 15 години, преди детският смях завинаги да напусне помещенията й през 90-те. Оттогава пустеещата сграда се е превърнала в един малък еквивалент на печално известния Припят, само че без радиацията.

На двора, сред непристъпна мрежа от треви и храсти ръждясват пързалки и въртележки. Из празните помещения се търкалят никому ненужни играчки, а избледнели рисунки на стилизирани плодове контрастират с опожарените стени на част от сградата. Прашни стъпала отвеждат към подземията на градината, а там, сред мрака, са разхвърляни изкорубените телца на злокобни детски кукли. Лай на бездомни кучета долита от стаите.

*Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България"

Oще: webcafe  анализи  бизнес  българия  забавление  изоставена българия  изоставени сгради  коментари  лайфстайл  медии  новини  политика  развлечение  словещи сгради  снимки  фотография  христо узунов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 07.08.201515:12

Dox | 24.07.201522:49

Горепосочените 22 бр.снимки въобще не изчерпват истинския размер на трагедията, случила се в България за последните 26 /вече/ години. 26 години на "преход" /извинявайте, ама още ли приемате това на сериозно?/
-------------------------------------
Пляскане Пляскане ДА!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

11 IRCPoliceman | 07.08.201512:00

На мен ми хареса статията...само че моля престанете да наричате онова племе роми! Те са си мазни мангали!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

10 Ролинс | 25.07.201517:48

Паметникът на българо-съветската дружба трябваше отдавна да бъде РАЗРУШЕН, ако бяхме нормална държава. Той е като монумента на червената армия - възхвалява окупаторите. Робските комунистически души обаче са много НЕ!

Ето какво правят гордите румънци и защо им дишаме прахоляка:

20 г. затвор за политически ръководител в Румъния при сталинизма

http://news.ibox.bg/news/id_125376057
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

9 vanko | 25.07.201509:22

Пропусната е една от, наистина, най-зловещите изоставени сгради в сърцето на столицата:

http://www.sofia.bg/photo/20101213172251.JPG
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2015, 18:34

8 лапам само втората половина | 25.07.201500:39

Най-зловещите изоставени обекти в България Чуди се
Какво да кажем за Детройт- центъра на световното автомобилостроение ?
Рибата се разваля откъм главата и скоро целия свят ще е едно гробище . Яжте , пийте и си носете новите дрехи . Не дръжете пари в банките и взимайте колкото се може по-вече заеми .
Да се пукат душманите !

https://www.google.com/search?q=Detroit+today&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCAQsARqFQoTCNy44ILb9MYCFUdWPgodn3EAkg&biw=1600&bih=737
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

7 Dox | 24.07.201522:49

Горепосочените 22 бр.снимки въобще не изчерпват истинския размер на трагедията, случила се в България за последните 26 /вече/ години. 26 години на "преход" /извинявайте, ама още ли приемате това на сериозно?/

Всичко, което е налично в момента на тази територия е вече музеен експонат. Материал за бъдещи телевизионни предавания на разни учени - историци, икономисти, антрополози и т.н. За материали на тема - какво и защо се е случило в древната България. Защо тази древна държава изведнъж изчезва? Всъщност - въпроси подобни на тези - защо е изчезнала цивилизацията на Маите? Много интересен отговор на този въпрос четох наскоро в интервю с доц. д-р Иво Христов. В него той направи аналогия именно с Маите. Каза, че всички смятаме, че маите са изчезнали. Но ...., това не е вярно, - казва той - Те не са изчезнали. Те са си там и до ден днешен. Само че няма маи - има жители на Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика. Това, което е правило маите известни, като цивилизация е бил автентичният дух, който вече го няма. За това вече няма маи, а жители на горепосочените държави. Нещо подобно се случи /не случва/ и тук. България беше! Вече я няма. Защото отдавна го няма духът и. Той се предаде на "цивилизационните ценности" на една общност, дръзнала съвсем нескромно да се нарече "международна". Само че, на мен все ми липсва нещо, когато някой се изцепи цивилизационно и каже "Международната общност". Като че ли преди думата "общност" липсва "бандитска" или "престъпна". В такава "общност" е невъзможно да вирее какъвто и да било дух.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

6 Mario Cheung | 24.07.201518:39

Пропуснали сте най-зловещата сграда в Бъргария - къщата в Мусачево.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

5 Xaoc | 24.07.201511:58

Самата Захарна фабрика не е толкова зловеща, но около подлеза особено през нощта е наистина страшничко - влага, мрак и няма жива душа и като излезеш от подлеза - се озоваваш под моста, което е доста депресиращо. Самият подлез е дълъг и минава под ЖП релсите и ако уцелите едновременно преминаващ влак и неизправно осветление/присветваща лампа през нощта, усещането е свръхестествено. Стените на подлеза са облицовани с болнични плочки, което те кара да мислиш, че си в психиатрично заведение. Преди време подлеза беше наводнен и след това си личеше до къде е стигала водата (почти до тавана) и това също беше леко стряскащо.
Впечатленията ми са от преди 4-5 години, но се съмнявал нещо да се е променило особено.

https://www.google.no/maps/@42.712941,23.288152,3a,75y,176.8h,90.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1smXl0jzuBlq3iiy7C62rCWA!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=en
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 24.07.201511:14

Този досаден бъбривец да беше се понаучил поне да снима като хората...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

3 GETI | 24.07.201511:08

“*Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България"
***************
“Удивителна находка!Олицетворение на настоящето,а и както върви-и на бъдещето на страната!
Скоро ще разрушат и душите ни”
   

оценка

+2 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.