Животът на Женския пазар - между гетото и мола | webcafe.bg
Webcafe

Женският пазар - между гетото и мола

Екип на Webcafe.bg
15.07.2014, 19:11 (обновена 20.06.2017, 23:22)

1 от 20 снимки Назад Напред

женски пазар

Това представлява Женският пазар в момента

Нов паваж, скъпи кошчета за боклук и основата на нещо, което ще бъде банкомат. Никога няма да познаете мястото: това е входът на онова, което някога се наричаше Женски пазар в София.

Е, сега вече не е пазар и никога няма да бъде. Зад загражденията, които са заели две трети от площта между улица "Екзарх Йосиф" и булевард "Сливница", се издига нещо като мол с дървена конструкция. Що се отнася до останалата една трета от пазара - тя беше реконструирана още преди две години. Сега всички продавачи на плодове и зеленчуци, грънчари, цветари и бакали са преместени там.

Пазар, превърнат в "мол"?

Новият "мол" изглежда прилично - поне това, което се вижда зад и над огражденията. За сметка на факта, че очевидно мястото, което до миналата година беше символ на евтината търговия в София, вече го няма - има надпис. Пише "Женски пазар", с нови букви. Монолитният вход под надписа е оформен поне от две посоки: едното откъм улица "Екзарх Йосиф", а другото - откъм "Кирил и Методий".

Освен "мола", (в който няма да има щандове за плодове и зеленчуци) зад огражденията се виждат още детска площадка и зелени площи. Вътре се е изпънал заспал работник. За малко да си изпросим боя, докато го снимаме.

Въпреки реконструкцията, мястото не изглежда по-сигурно

Някогашните обитатели на Женския пазар не са изчезнали, просто са се преместили: и тумбите ромски деца, и проституиращите мъже и жени, и нелегалните продавачи на цигари. Сега те обитават сградите и дворовете около улиците "Кирил и Методий" и "Цар Самуил".

Откъм "Екзарх Йосиф" върху рибарско столче седи единствено дядото, който от години проси, подрънквайки с монети в жълта кутийка от крем. Но сега неговата опърпана фигура ярко контрастира с новата обстановка. Зад него магазинът за платове е превърнат в заложна къща. Циганско семейство се подпира на решетката на затворен магазин. "Ядките се преместиха", пише на табелата до тях.

Ремонтът убива търговията

Повечето от доскоро съществувалите магазини между "Екзарх Йосиф" и "Кирил и Методий" са затворени или седят празни.

Разговаряме с продавачката в сирийския магазин "Дубайска шатра". Магазинът се държи от Ахмед, когото обаче не можем да намерим.

Той притежава три магазина, като два от тях са на "Цар Симеон", а третият е точно срещу загражденията. Продавачката седи без работа. „Основната разлика между сега и времето отпреди ремонта е, че клиентите драстично намаляха. Оборотът спадна наполовина. Вижте какво е - никой не минава. И кой да мине, като всичко е заградено и тротоарът е широк половин метър?"

Другата продавачка в магазина откъм "Цар Симеон" потвърждава намаляването на клиентите и твърди, че не е заради увеличения брой арабски магазини на улицата (факт, който може да се обясни с увеличаването на броя на сирийските имигранти). "Че има повече конкуренция - има. Но просто не идват клиенти."

И двете жени с нетърпение очакват загражденията да паднат, което е планирано за 1 август. Продавачът на керамични изделия, който сега се е изместил в края на пазара, чак до булевард "Сливница", споделя, че от 1 август ще работи в „мола". "Наемът ми ще бъде 1000 лева на месец - колкото и преди, но ще съм на закрито. Вътре ще организираме и грънчарски курсове за децата - елате", кани ни той.

Не се прави така

Всички продавачи, с които разговаряме обаче, са единодушни: ремонтът е продължил прекалено дълго - почти година, и затварянето на огромния периметър е повлияло на абсолютно целия бизнес наоколо. За сведение - на табелата на входа на пазара пише „Срок за изпълнение: 155 дни".

Скулпторът Тео Бонев, който държи ателие за лазерни услуги в района, също смята, че затварянето на две трети от Женския пазар по този начин не е разумно.

"Постройката изглежда хубаво, но трябваше да се работи поетапно: да затворят един участък, след това друг. Не може да убиваш търговията, като заграждаш цялото място по този начин".

Малки деца - големи проблеми

Той възнамерява да започне артистични инициативи в района веднага, след като махнат загражденията. "Ще рисувам голям формат портрети на малки деца", казва Бонев, имайки предвид ромските хлапета, които се движат на тълпи в района. Съвсем между другото, той се е заел и с образователна инициатива. "Като дойдат да ми просят пари - ги карам да кажат азбуката, иначе нищо не им давам".

От екипа на Webcafe.bg искаме да снимаме група малки ромчета, но те се разкрещяват и дори стават агресивни. "Не, не!" - крещят. "Страх ги е да не ги видят в интернет" - уточнява продавач от друг магазин наоколо. "Някой им е казал, че е опасно да ги снимат".

Гетото пред сарашката работилница

В близост бедняшка група е застанала до прашасала витрина на "Сарашка работилница". Дали въобще работи този магазин за изработка на юзди и седла е твърде неясно. Сигурното е, че тези мними обитатели трудно ще напуснат, въпреки опитите за модернизация на култовото за София царство на евтинията.

Хората, които работят или живеят в района, се оплакват от гетото, формирано наблизо във вътрешния двор на няколко стари къщи. "Много хота живеят там нелегално и спят в кашони. Никой не може да каже колко души са, но някой непрестанно влиза и излиза оттам".

Разнебитените сергии станаха лъскави щандове, надупчените пътеки бяха покрити с нов паваж, камарите с боклук отстъпиха място на фонтани - Женският пазар загуби характерния си облик, но не и своята атмосфера, която не властите, а хората създават.

Това не са клиенти на моловете.

Oще: гето  градоустройство  женски пазар  магазин  мол  община  пазар  продавач  проект  работилница  реконструкция  ремонт  роми  сергии  столична община  търговия  тържище  цар симеон  цигани 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 17.07.201411:17

Абе, дано я изринат качествено тази безотчетна клоака, че и на пъпа на София...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.