Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова | webcafe.bg
Webcafe

Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова

webcafeХристо Узунов
13.05.2016, 19:33 (обновена 22.05.2016, 09:38)

1 от 6 снимки Назад Напред

Странджа Бастет

Снимка: © Христо Узунов

През 1981 г. на това място в подножието на странджанския връх Градище започва тайнствена операция, която има за цел да разкрие гробницата на египетската богиня Бастет. Точното местоположение на обекта е посочен от Ванга, а покровител на експедицията е самата Людмила Живкова. По-късно същата година тя умира при загадъчни обстоятелства…

Заради многобройните археологически паметници, свързани с религиите на отдавна изчезнали древни народи, Странжда е една от най-мистичните планини в България. В нейните обрасли с буйна растителност гънки са скрити тайни от зората на цивилизацията, а най-голямата от тях несъмнено е свързана с местността Мишкова нива и разположената там гробница на египетската богиня Бастет...

Мишкова нива се намира в района на Малко Търново, на един хвърлей от границата с Турция. На това място са разположени останките от древно тракийско светилище, римска вила и още няколко археологически обекти с култово предназначение.

Близостта с турската граница обаче става причина достъпът до това толкова любопитно място дълги години да бъде строго ограничен. Въпреки всичко, в началото на последното десетилетие от социализма околностите край Мишкова нива привличат вниманието на неколцина висши държавни чиновници, които инициират началото на тайнствени разкопки в подножието на връх Градище.

Легендата...

Всичко започва през 1980 г., когато местен иманяр попада на стара карта с изрисувани върху нея мистериозни символи и йероглифи. В опитите си да намери някой, който да я разчете, иманярят се обръща за помощ към специалисти от БАН, чрез които за необичайния свитък научава и дъщерята на Тодор Живков - Людмила Живкова, по това време председател в Комитета за изкуство и култура.

Първата дама на българската култура е добре запозната с множеството археологически обекти в този регион и затова проявява силен интерес към картата. За да се разгадаят тайнствените ѝ символи обаче, се стига дотам да се търси помощта на самата Ванга.

В този момент историята придобива мистериозен характер.

След като разглежда документа, пророчицата заявява, че той сочи място до Малко Търново където има гроб на египетска богиня, държаща жезъл от непозната материя. Според нея гробът е дело на високи чернокоси хора, пристигнали от Египет, които били избити веднага, след като заровили тайнствената жена. Това било нужно, за да се запази в неизвестност местонахождението на мястото, в което, освен богинята, е погребана и голяма тайна, разкриваща човешката история 2000 години назад в миналото и още толкова напред в бъдещето.

Ванга описва местоположението с такива подробности, че още през пролетта на 1981 г. е сформирана експедиция, която да открие въпросното място в подножието на връх Градище.

Археолозите наистина се натъкват на голяма кухина, изсечена в скалите. Появява се версията, че това е вход към гробницата на египетската богиня Бастет - жена с котешка глава, покровителка на радостта, плодородието и бременните жени.

Наличието на подобен обект в Странджа те обясняват с предания, според които богинята някога е била тракийска принцеса, озовала се в Египет и придобила свръхестествени способности. Именно по тази причина се появяват и версии, че гробницата е врата към космоса, а мястото е заредено с особена енергия.

В началото всичко около експедицията върви добре, но в нощта на 5 срещу 6 май, след изгрева на луната, изследователите стават свидетели на нещо странно - пред една от стените се появяват две фосфоресциращи човешки фигури. Всички присъстващи са вцепенени от страх, а в последствие отново Ванга обяснява, че фигурите са холографски изображения на хора от друга цивилизация на светлинни години от Земята.

Въпреки необичайните явления, разкопките продължават още няколко месеца, но на 21 юли същата година отново е случва шок - при загадъчни обстоятелства умира Людмила Живкова, покровител и инициатор на експедицията.

Смъртта ѝ става причина за закриване на археологическите проучвания, а входът към гробницата моментално е запечатан с бетон.

Така и не става ясно какво точно са открили изследователите на това място, защо цялата история набързо е засекретена от властите. Този факт, както и поредицата от тайнствени инциденти, случили се с участниците, става причина да се заговори за проклятието на Бастет, което според много хора е и главната причина за мистериозната смърт на дъщерята на Тодор Живков...

Според някои учени обаче легендите са свързани с дългогодишната изолация на околността и факта, че само местни жители са допускани да участват в разкопките, които от своя страна са строго охранявани заради близостта на обекта до турската граница и повишения интерес от страна на чуждите граничари.

В наши дни...

Днес достъпът до Мишкова нива е напълно свободен, а местността е една от най-популярните край Малко Търново. Тя предлага чудесни възможности за разходка сред природата, съчетана с посещение на разнородни археологически обекти.

Разбира се, гробницата на Бастет е едно от култовите места в района, което продължава да привлича не само любители на излетите в гората, но и много от почитателите на мистериите. Тяхното въображение рисува ту котешки глави, ту човешки силуети по скалите над входа, който от своя страна, случайно или не, е запълнен с вода.

Ако сте решили да посетите това място, трябва да знаете обаче, че освен дълбоката тайна на Бастет, тук дебне и още нещо...

Не е рядкост, както се разхождате сред гората, измежду дърветата да забележите смътните очертания на човешки същества. Понякога по едно-две, понякога на групи. Понякога стискащи куфари и чанти в ръцете си, а друг път малки деца.

Това обаче не са мистериозни представители на извънземна цивилизация, а бежанци! Защото местността е предпочитаната от тях точка за пресичане на българо-турската граница, на път за сърцето на Европа...

Oще: богиня бастет  ванга  людмила живкова  мистерии в странджа  проречества на ванга  странджа  тракийската богиня бастет  христо узунов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

10 peta_wawa | 17.05.201620:16

Започвам да пиша сценария! Холиуууд (или Бояна), идвам Смее се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2014, 09:45

9 белоризецплах | 17.05.201607:13

"холографски изображения",пак Ванга и т.н.А къде е нейният пророк-Нешка Робева?!Как са я пропуснали в статията?!Абе нищо свято не остана!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

8 Von Bl | 16.05.201623:03

>Преди време четох една книга "Фараон" на полския писател Болеслав Прус. Там много внимателно е описано отношението на египтяните към техните божества< В книгата има и дистанция от божествата, да именно жрецът, който е астроном и математик и предсказа затъмнението. Обаче макаронче, кака" ЛЮ" беше абсолютно "куку" съвършенно откачена червена принцеса, чиито капризи костваха на държавата безмислени разходи. Жалка картинка беше дъщерята на "тато" без речетатив, без стил и с некви тюрбани по главата и с отвратителен грачещ глас. Тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 16.05.201609:49

Преди време четох една книга "Фараон" на полския писател Болеслав Прус. Там много внимателно е описано отношението на египтяните към техните божества. Съвременните хора се дистанцират от тази тема, но все пак е необходимо археологическите паметници да бъдат внимателно опазени.
А относно действията на Людмила Живкова има толкова много гледни точки, че трудно може да се каже дали нейните действия са имали за цел египетските вярвания да бъдат разбрани, или просто е търсела някакви изгоди в цялата работа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

6 Manuela Gerenova | 15.05.201619:02

Еми няма да е само Царичина я! Да се неначуди човек как на тая една педя земя са се навъдили все извънземни, първи човеци, вампири, русалки... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 15.05.201609:40

покрай
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 15.05.201609:39

straight,
ама те само минават по край нея, транзит, нямат зор да влизат и да търсят гроба на Бастет. Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 15.05.201600:43

След като внимателно прочетох тази статия (впрочем, добре и увлекателно написана), натрапва ми се следното заключение : Пещерата, с всичките си холограми, магическа сила и мистичен потенциал, е довела (изглежда) до скоропостижната кончина на Людмила Живкова, но е напълно безсилна пред пълчищата орки, напълзяващи югоизточната граница на България и Европа! И пещерите ли вече са политически коректи, да ги в таковата!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 14.05.201621:49

".... отново Ванга обяснява, че фигурите са холографски изображения на хора от друга цивилизация на светлинни години от Земята."


холография...баба Ванга...всичко си идва на мястото
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

1 Winora | 14.05.201616:38

"Гроб на богиня" е оксиморон. По дефиниция, боговете са безсмъртни.
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.