Само за мъже | webcafe.bg
Webcafe

Само за мъже

Цветана Георгиева
06.01.2013, 14:38 (обновена 11.02.2013, 13:44)

1 от 5 снимки Назад Напред

мъжко хоро

Снимка: © Добринка Стоянова

Специален бент прегражда Тунджа, за да има достатъчно вода за мъжкото хоро

Напоените със светски хроники женски издания отдавна експериментират по темата "истинският мъж - има ли го", прибавяйки най-различни съставки към образа на този рядък екземпляр.

Ако изобщо съществува, той задължително трябва да е галантен, спокоен, с оформени нокти и чисти обувки. Не са се сетили да потърсят в Калофер, където всеки Йордановден концентрацията на вида "балкански мъж" е в пъти над нормата.

Субектът е с цървули, висок глас, бодро настроение и алкохолен дъх. Вдъхновен е от традицията и чувството за общност, топли се с вино и успява да надвика тъпаните и гайдите, нагазили в реката да водят мъжкото хоро.

Какъв мъж си, ако не скочиш в ледените води на Тунджа на Богоявление? Въпрос на чест и достойнство е да се хванеш на хорото, потопен до кръста в по януарски скромните води на реката.

Който и да питате ще ви каже, че вътре никак не е студено. Същото твърди и треперещ младеж от Карлово, докато се преобува до една ограда. Дошъл е специално да се топне, за да бъде много здрав през годината.

Старшинството отдава предимство на по-възрастните, но най-активни и сърцати са новобранците с гладки лица, зачервени бузи и мътен поглед. Техните гласове най-силно се чуват, когато хорото подхване бунтовническите песни, неизменната "Боят настана" и химна.

Солидна подготовка

"Пий една ракия да се сгрееш", казва един балканец на приятеля си, решил да щурмува реката гол до кръста - с дънки и маратонки.

Носията, разбира се, е класика в жанра. Дори и да нямате, никой няма да ви върне от хорото. Даже и ракийка ще ви попадат да си сръбнете. По-опитните предупреждават: хванете ли се - няма пускане. Тази година местните са доволни - хем много юнаци в реката, хем много публика. Всичко започва със салют от черешово топче.

На Богоявление Калофер гъмжи от народ. Срещаме мъж от Лом, дошъл в балканското градче специално за днешния празник. Недоволен е, защото от тълпата едва е успял да зърне хорото от четири кръга, което се изви в Тунджа.

Не заемеш ли позиция отрано, гледката изобщо не ти е гарантирана. Все пак мъжкото хоро продължава около половин час - от 8 сутринта.

Ритуалът започва в ранни зори с тържествена литургия в църквата. Хорото тръгва в 7 часа от дома на кмета, който лично води дружината. Следват няколко сухи тренировки до Тунджа.

"Развей по-силно знамето", крещи младеж с везана риза и потури на своя приятел. След минути ще са в реката, така че следват още няколко глътки вино и ракия.

Печели най-младият

Калоферското мъжко хоро е стара традиция, която някои връщат 200 години в миналото. Историята не помни нито прекъсване, нито някой да се е разболял.

Докато в други части на България битката за хвърления кръст е безмилостно жестока, в града на Ботев състезанието винаги се печели от най-младия участник. Който и да го хване, дава разпятието на невръстния.

Тази година победител е 4-годишният Веско. Гордият му дядо казва, че ритуалът се предава от поколение на поколение и ще се спазва, докато българският род е жив.

Това е особено форма на благородство, която балканските мъже изповядват помежду си. В мъжкото хоро няма състезание, а единство, дух и здрави корени.

Колкото до жените им - те се радват също толкова, колкото премръзналите си половинки, докато опитват да им направят най-хубавата снимка за спомен или носят по някое вълнено одеало.

Може би точно това им трябва и на хроникьорките, когато отново тръгнат да търсят "г-н Идеален" в дебрите на бетонната градска джунгла.

Oще: богоявление  възраждане  йордановден  калофер  мъжко хоро  традиция  тунджа  хоро 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

317 Лудколю Деликолев | 20.01.201310:44

"Колкото по-дълъг става постингът на тъпия урод Делизаколен,
толкова по-яка бива чекията на плешивия пръдльо Лудсфинчо.
muhihihihi
Което не променя факта, че Стрина Ебелина Ламбрева, на 50,
фон Йекер..."
Еххх, любов, любов. Тя и твоята не е лесна, мийста потник - такъва емоционална обсесия към тази фрау не се среща в днешно време. Усещам аз, че нежната ти душа се къпе в страдание и любовна нега, като свиня в локва. Страданията на младият Вертер, пасти да ядат. Що не я поканиш на среща?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

316 Лудколю Деликолев | 18.01.201310:38

Я! Наш учен Петко продължава да се самовъзхвалява:

1. „Нямаш време да цитираш моето мнение, което е фактологически грешно, но имаш време да пишеш коментари-фермани по 5-6 параграфа?
Не звучи много правдоподобно.“
Нямаше да звучи правдоподобно, ако в мнението ти имаше факти, поради което да фактологически грешно. Само, че факти нямаше – имаше изразено мнение – че пиша глупости, с «аргумент» че трябва да прочета малко от друга наука, която няма отношение към конкретното ми мнение.
Ще ти го напиша още веднъж, бавно: поведенчески феномен (брачен танц, вдигане на опашка, клатене на ташаци, надуване на мускули, позиране с голем ум и научна кариера във форум) няма отношение към конкретен случай на еволюционен подбор (т.е. получаване на възможност да предадат гените си), ако всички индивиди които участват в този подбор практикуват този поведенчески феномен. Т.е. ако всички самци маймуни-ревачи в дадено стадо реват, колкото им глас държи, то самката ще избере този с най-силния глас. Това обаче не спира останалите да го правят. Когато напролет се разгони кучка и събере десетина «сватбари», всичките мурджовци правят едно и също, въпреки че накрая кучката се заклещва с един. Другите сватбари обаче не спират да точат лиги след нея. Това, че никой не може да ти трае правежите във форума не те е спряло да практикуваш този тип поведенчески феномен. Не мога да разбера какво конкретно се пудриш против този аргумент, при положение, че самият ти го практикуваш, при това без всякаква надежда да предадеш гените си на някой във форума. Така достатъчно правдоподобно ли е?
2. „Не знам какво си мислиш, че постигаш като излагаш образователната си история, освен да премахнеш всяка сянка от съмнението, че нямаш абсолютно никакъв ценз да говориш за наука.“
Образователната история си я изложих в отговор на твоя нападка, ако не помниш. Първо каза, че имам 5-6 докторантури, което е явно изкривяване на моите думи. След това се усъмни в достоверността на знанията ми и ме прати в ковачницата на научни кадри НБУ. Можех да го подмина, ама защо– да не си ми орал саксиите?
И най-вече: „ценз за наука“ няма мъжки. Има образователен ценз или професионален такъв. Цензът е официално потвърждение, че имаш необходим минимум от знания за да упражняваш конкретна професия или научна дейност. Но, винаги конкретно и никога в други области и професии. Ако имаш ценз за ватман нямаш формално право да караш влак без съответният изпит (въпреки че на практика няма разлика). Ако имаш ценз да преподаваш математика, не можеш да преподаваш физика и обратно, въпреки че на практика ще се справиш доста прилично.
И да те светнем – никой не може да забрани на никого да говори за наука, на какъвто и да е форум стига да си допуснат до него. Ако успееш да се пробуташ да докладваш пред Кралското научно дружество, учените глави там са длъжни да те оставят да си кажеш приказката, дори ако не можеш да събереш две и две. Затова и научните списания и форуми имат рецензенти – за да не се пръкне, например на конференция по генетика, някой като тебе и да почне да ги поучава, че всички науки на света могат да се сведат до физика и колекциониране на марки. В случая, рецензенти на този форум са модераторите. Ако не ти понася това което пиша – пиши заявление: така и така колегата Лудколю не е подкован научно, че и небръснат, пък и обижда и не иска да признае моята научна несъмненост или несъмнена научност или вътрешна красота или каквото там те стяга душата. Ако ти обърнат внимание и ми забранят достъпа – халал да ти е, академик да станеш. А дано, ама надали, както казала Айшето.
3. А това с мъртвата тяга беше просто капака на ковчега, който сам си изкова.
Щом си борче и някакъв як добитък - направи на всички услуга и избягвай да коментираш за неща от позицията на човек с образование, защото, както сам каза, не си такъв.
Аз, обаче, съм.
А, от моя страна, обещавам никога да не коментирам за това кое упражнение е най-добро за трицепс или да се бутам сред хора като теб, за които колко вдигаш от лежанка е основен фактор за това колко си прав.“
Тук, конкретно и научно направи сравнително добър ескиваж и ако бяхме на мазни борби, щеше да се измъкнеш. Ама понеже не си се намазал с шарлана на добрия тон, ще бъда принуден да ти изтрескам един интернет-суплес. „Як добитък“ не означава задължително тъп такъв. Платон е бил олимпийски шампион по панкратион (комбинация от бокс и свободна борба), а пък със сигурност е по-умен от теб. Не случайно е измислена поговорката „здрав дух в здраво тяло“. Пък и спортните постижени изискват концентрация и самодисциплина в не по-малка степен отколкото научните. Може да ти е странно, ама вдигащите двеста на лежанка са по-малко от хората с докторантури. По повод „услугата на всички“ – ако искаш да направим анкета, ама смятам че моите възтъпи изрязвания са по-забавни на форумството, отколкото твоите псевдонаучни подпръцквания. Тоест, ако млъкна ще направя услуга само на теб, но за момента не съм склонен на такава жертва.
И не знам защо реши, че съм казал че не съм човек с образование – напротив, в моята област съм си достатъчно образован и се справям повече от добре. Попитай и ще ти разкажа, въпреки вродената ми скромност. Аз просто приех за факт, това което ти упорито опяваш почти под всяка тема – че си много умен, образован и успял. Сравнявайки се с тебе, аз приемам, че съм тъп и необразован. При което стигаме да финала: като си толкова умен защо не можеш да вържеш две логически изречения и да защитиш макар и една теза без да упоменеш колко си умен и колко е тъп опонента ти? Нали си човек на науката – знаеш как гледат в научните среди на самоизтъкването. То дори писането във първо лице единствено число се приема за недопустимо и нарушение на научния етикет, научни ми колега, а ти не можеш да вържеш два лафа накръст без да обясниш на опонента си, колко си умен, рус и висок. Е като си толкова умен, защо един тъпанар те размята като прани прани гащи на твоя територия? Ъ?
П.П. По повод трицепса – безплатен съвет: ког
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

315 deowin | 17.01.201316:44

>нямам толкова свободно време

Нямаш време да цитираш моето мнение, което е фактологически грешно, но имаш време да пишеш коментари-фермани по 5-6 параграфа?
Не звучи много правдоподобно.

Не знам какво си мислиш, че постигаш като излагаш образователната си история, освен да премахнеш всяка сянка от съмнението, че нямаш абсолютно никакъв ценз да говориш за наука.
А това с мъртвата тяга беше просто капака на ковчега, който сам си изкова.
Щом си борче и някакъв як добитък - направи на всички услуга и избягвай да коментираш за неща от позицията на човек с образование, защото, както сам каза, не си такъв.
Аз, обаче, съм.
А, от моя страна, обещавам никога да не коментирам за това кое упражнение е най-добро за трицепс или да се бутам сред хора като теб, за които колко вдигаш от лежанка е основен фактор за това колко си прав.

@+
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

314 Лудколю Деликолев | 17.01.201312:07

В превод, "не си го казал, измислих си го, но ще се престоря, че не си го поставил под въпрос".

Що изобщо си правиш труда, ами не пльоснеш далеч по-простото и предпочитано от хора като теб в този форум "много си тъп ама няма защо да се аргументирам"?

>не съм като Ампели и няма да те изпитвам със задачки

"Сиреч, "не съм толкова глупав, колкото Ампели, че да ти дам дори теоретичен шанс да докажеш моята некомпетентност". Доста очаквано, като се сетя колко се изложи онзи тип с безсилните си напъни да ме предизвика."

1. Тц, нямам толкова свободно време, че да се занимавам с ограмотяването ти, а не си ме подразнил (все още) толкова, че да пожертвам част от малкото си свободно време за да очертавам границите на некомпетентността ти по въпроса.
Най-вече защото, когато аз говоря за ябълки (демонстрация на първичните полови белези по начин позволяващ да изглеждат по-големи, което е поведенчески признак на ниво популация, с който се занимава като наука етологията), ти ми обясняваш за краставици говорейки за теория на еволюцията, която определяла размерът на първичните полови белези (обаче при различни видове, в зависимост от сексуалното им поведение, което принципно е така, но пък значими отклонения в сексуалното поведение се срещат не само в рамките на отделните видове от едно семейство, но и в рамките на отделните популации, групи и дори индивиди) и аргументирайки се с особеностите на доматите (генетика, която пък изследва генома, без обаче да изследва фенотипа - където е морфологията). И къде казваш е генът за големите мъде? Тоест, много труд (умствен, те.е такъв за който ми плащат) за минимален резултат - дребното удоволетворение да се присъединя към букакето, което ти спретват останалите. Ами, мерси няма нужда - форумците се справят чудесно и без мен.

"Ако си човек на науката, би трябвало да отдаваш сериозно значение на опровержимостта на всяка хипотеза - необходимо условие за нейната научност. Трудно е да претендираш, че си такъв човек, когато с толкова лека ръка страхливо забраняваш всеки опит да се опровергае хипотезата за твоята мнима компетентност."
2. Не съм човек на науката, аз съм практик, който използва резултатите от работата си за научни цели, макар и рядко. И най-вече - ти си този, който първи взе да се пени на тема, че говоря глупости (сякаш това е форумът на Сцирус). Елементарният етикет изисква, този който първи извика "глупак" да се аргументира първи или ти си някакъв специален гъзар и твоите аргументи априори се приемат за аксиоми?

"От друга страна, не си казал по какво са ти магистратурите.. Биха могли да са от НСА, например, и изобщо да не твърдиш, че си човек на науката. Ако е така, просто кажи, за да спрем разговора където трябва."

3. Щом настояваш:
1. 1999 - Екологично моделиране и експертизи, Пловдивски университет;
2. 2008 МВА, Университет Джон Мур, Ливърпул (клон в ДБС - Дъблин, студент на годината);
3. 2008 Инженерна екология и устойчиво развитите, м/народна програма, ХТМУ-София
30+сертификата от курсове и обучения, Бакалавър по журналистика(ПУ), със скромна кариера в българско печатно издание, бивша млада надежда по свободна борба и бивш десен бек в селски отбор, с последните две се гордея най-много. Айде сега бягай да си играеш, че ще требе да си тренирам мозъчния мускул, който е като трицепса - трябва да се развива.
П.П. И на потника съм го казвал - мое съм тъп, ама съм як. Проблемът ти е, че аз съм повече як отколкото ти умен. Колко дърпаш на мъртва тяга, уе Ентелектуалеца?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

313 deowin | 17.01.201300:08

>не си дорасъл още ... да те цитирам

В превод, "не си го казал, измислих си го, но ще се престоря, че не си го поставил под въпрос".

Що изобщо си правиш труда, ами не пльоснеш далеч по-простото и предпочитано от хора като теб в този форум "много си тъп ама няма защо да се аргументирам"?

>не съм като Ампели и няма да те изпитвам със задачки

Сиреч, "не съм толкова глупав, колкото Ампели, че да ти дам дори теоретичен шанс да докажеш моята некомпетентност". Доста очаквано, като се сетя колко се изложи онзи тип с безсилните си напъни да ме предизвика.

Ако си човек на науката, би трябвало да отдаваш сериозно значение на опровержимостта на всяка хипотеза - необходимо условие за нейната научност.
Трудно е да претендираш, че си такъв човек, когато с толкова лека ръка страхливо забраняваш всеки опит да се опровергае хипотезата за твоята мнима компетентност.

От друга страна, не си казал по какво са ти магистратурите.. Биха могли да са от НСА, например, и изобщо да не твърдиш, че си човек на науката. Ако е така, просто кажи, за да спрем разговора където трябва.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

312 Лудколю Деликолев | 16.01.201322:18

Деовин,
"Къде точно? Цитат?"
Не се надценявай мъШки, не си дорасъл още - ни на ташаци, ни на импакт фактор, че да те цитирам.
Самият факт, че първо тръгна да ми се правиш на отворен и да ме пращаш да чета по теория на еволюцията за да оспориш етологичен феномен и после врътна трътката в посока генетика, като междувременно взе да дуднеш нещо за глобалното затопляне и накрая да завършиш по корем в калта чрез: "разбери", "нямаш изразни средства, не владееш езика" и "познавам много, наистина много хора от много университети" говори достатъчно колко си подготвен.
С две думи: дървен философ - пенкелер, който от всичко разбира, ама нищо не може.
П.П. Нямам 5-6 докторантури - имам всичко на всичко една започната, 3 магистратури и едно бакалавърство, при това съм тренирал борбъ и футбол. По твоите високи академични стандарти - тъп, като на гайда дъното. Това обаче, прави падението ти още по-обидно. Както е казал народът: "Да ме ритне турчин с подкован ботуш - как да е, ама то циганин със съдран цървул..." Ама няма да се плашиш - аз не съм като Ампели и няма да те изпитвам със задачки от експериментите на Мендел, с граха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2013, 15:29

311 Tichawonnа | 16.01.201314:14

Много ме е яд и направо побеснявам, когат образовани, интелигентни и успели хора спорят. Побеснявам именно, защото аз не мога да се намеся, защото никога не съм бил експерт в нищо в живот ми. Винаги съм мразил учението и развитието, те не са нормални за хората. Да, виждал съм как хората правят много различни неща, виждал съм как пред очите ми успяват, забогатяват, създават красиви семейства и деца. Това ме изважда от нерви и понякога не мога дори да дишам! Нямате право да сте щастливи, докат аз не стана щастлив! Разбирате ли ме, отрепки!
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

310 deowin | 15.01.201323:27

>Не можеш да направиш разлика между генотип и фенотип

Къде точно? Цитат?
Смешен си с глупавите си обвинения - това е точно все едно аз кажа, че ти не правиш разлика между ДНК и ДСК.

Разбери, че не говориш езика.
Нямаш терминологията.
Липсват ти изразните средства.
А без тях няма как да звучиш по друг начин, освен лаишки.
Независимо колко се пънеш да изтъкваш, че имаш 5 докторантури и работиш по 6та.
Дори родният ти български език ти е проблемен.

Познавам много, ама наистина много хора с доктурантури от MIT, Harvard, Stanford, Cornell, Caltech, Rutgers, NYU и прочие. Знам как говорят. Виждал съм що за езикови способности са нужни, за да напишеш докторантура (не такава в УНСС). Това, именно, поражда и силното ми недоверие към твоите мними квалификации в областта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

309 Лудколю Деликолев | 15.01.201322:27

"айде ся па и тоя,коле нали ти споменах вече да не се гепиш на полуамерканеца,получовек,полуинтелигент,полуташак"
Що бе Лъки, мене ми е забавен как се гърчи и гъне, докато опитва да запази наукообразното си лустро. И не мога да отрека, че е лъзгав като мазен пехливанин на одринските борби, ама бати му колю, освен бивше борче е и действащ форумен чаламбаджия Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

308 Лудколю Деликолев | 15.01.201322:23

Абе то се видя кой говори глупости, на батя научния кадър недоправен. Не можеш да направиш разлика между генотип и фенотип, смесваш степента на експресия на даден ген с поведенската проява, която я демонстрира и т.н.
И вземи мерки по тази твоя фиксация към ташаците. Апропо, спомена че си щудирал генетика. Ще се поизпитаме ли по материала?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.