... И видях Терезин | webcafe.bg
Webcafe

... И видях Терезин

Галя Йотова
04.10.2013, 16:53 (обновена 11.10.2013, 12:57)

1 от 20 снимки Назад Напред

терезин

Снимка: © Галя Йотова

След половин век смъртта пак си мирише...

Тук мирише различно. Усещам го още в автобуса. Около мен речта е чужда, неразбираема. С раница, статив, спален чувал и с три момичета от Черна гора, с които се засичам в автобуса, вървим към мястото, където ще се настаним.

Тежките врати на портала са отворени. От една страна виждам стара сграда, от другата е по-нова, но със същото предназначение - лагер. Аз съм в лагер. Аз съм в Терезин. Градче на 60 км от Прага, на толкова от Дрезден.

Посреща ни местна организаторка със заръката бързо да се явим в залата за прожекции. На черногорките не им пука много и се скатават в една стая с други техни приятели. Аз оставам сама под твърдия поглед на местната. Появява се Наташа от Русия. Тънко като врабче, рускинчето ще е моята съквартирантка.

Остава само да си намерим стая - празна, необитаема. След обиколки по коридори, заничане в незаключени, но заети стаи, намираме такава, отговаряща на условието празна - под, стени, прозорец, врата. Не, външна врата няма. Има коридор с мивка без чешма и ... това е. "Ако ви харесва, ваша е!" - ми казва местната - "Ако ви трябва нещо, отсреща има склад!" "Но тук няма нищо..." - увисва плахото ми възмущение.

Навън е полумрак. В стаята мъжди крушка. Отнякъде намираме метла, кофа, вода, парцали. С Врабчето се разбираме без думи и надупени търкаме дървения под. Не знам, става ли по-чисто? Под жълтеникавата светлина надеждата мирише на мокро дърво.

Складът се оказва в другия край на нещо като плац. Минаваме покрай двуетажна сграда - там е единствената тоалетна, мивка, баня - и през огромни железни врати влизаме в търбух с овален свод. Мощни лампи осветяват търбуха. Тук има: метални табли за легло, пружини, пухени завивки, възглавници, бюро, етажерки, гардероб, закачалки, черно палто, лилава рокля, пожълтели бели обувки с дебел ток, грамофон, зелено колело с увиснала верига, купчини грамофонни плочи, от които разпознавам само усмивката на Карел Гот*, нощна лампа-висока, ниска, полюлей, зимни кънки, куфари-стари, нови, малки, големи, одеяла, радио, шевна машина, книги, списания, вестници, столове, фотьойл, маса... Ничии вещи за лично ползване без лимит. Или складираният наш, възможен живот.

С Врабчето избираме две легла, които се оказват ужасно тежки. Молим две момчета за помощ и някъде към полунощ сме обзавели празната си стая с шкаф, нощна лампа, килим, две дървени легла, фотьойл, рамка със закачалки и тежка виненочервена завеса за врата. На сутринта все още мирише на мокро дърво.

Всъщност аз, Наташа, трите черногорки и още към 20-30 момичета и момчета сме на международен фотографски уъркшоп в Терезин, Чехия. Годината е 2001-а.

Терезин е малко градче, замислено и построено за крепост с военен гарнизон. През 1780-1790 г. ерцхерцога на Австрия Йозеф ІІ, който до 1806 г. е и император на Свещената римска империя, решава да построи невиждано за времето си произведение на фортификационното изкуство, което да служи като преграда срещу чужди нашествия от север.

Крепостта Терезин носи името на императрица Мария Тереза, майка на Йозеф ІІ. Бастионът заема площ около 400 ха, дължината на крепостните валове е 3770 м, ширината им е до 30 м, прокопаните подземни тунели са с дължина 29 километра.

Строителството продължава десет години, но още през 1784 г. крепостта е най-голямата в земите на Хабсбургите. На моменти там са работили до 15000 работника. Укреплението е било разчетено да побира войска от 5500 войника в мирно време и до 11000 в случай на война, 153 склада за барут, конюшни за 6500 коня.

Състои се от три основни части: Голяма крепост, в която е старият град, Малка крепост - служеща за затвор и барутен погреб и междинно укрепление - вдлъбнат изкоп, който в случай на вражеско проникване може да се наводни от река Охрже.

Прозорецът на прясно обзаведената ни стая гледа на запад и разпознавам утрото само по отраженията на слънцето в други прозорци. Вече на светло се опознаваме с Наташа. Наташа е русичка, беличка, тъничка, усмихната и ококорена като дете, с една дума- врабче. Разказва ми как е родена и израснала в някакво бивше военно, затворено градче в Сибир. Как отива на изпити в Санкт Петербург през лятото миналата година, но няма пари, а и е прекалено далеч, за да се върне.

Как оцелява през есента и зимата с гуменки, върху които слага хартия и найлон, а дрехи събира от кофите. През смях ми разказа за семейството си - бащата умрял, майката - алкохоличка, сестрата - недъгава. Учи архитектура, а снима поради някакви далечни спомени за баща си, фотограф-любител. Седях на ръба на дървеното легло и си мислих, че това е най-тъжната история, която някога съм чувала. След време, в София, разказах за Наташа на моя приятелка - рускиня. А тя ми отвърна: "Нищо особено! В Русия всички истории са трагични."

... и историята на крепостта Терезин. Замислена като отбранително съоръжение, само няколко години след построяването си, Голямата крепост е гарнизон, казарма, населена с офицери и обслужващ персонал, а Малката крепост е строг тъмничен затвор за политически затворници и военнопрестъпници.

В началото на XX век най-известният затворник там е Гаврило Принцип, атентаторът от Сараево, убиецът на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София, виновникът за избухването на Първата световна война. След окупирането на Чехия от нацистка Германия от 1941 -1945 г. Терезин се превръща в най-голямото еврейско гето, от което евреите са разпределяни и препращани към други лагери на смъртта.

Официалната пропаганда рекламира Терезин като "курорт" и старчески дом за заслужили евреи. До края на войната през гетото - Голямата крепост - преминават над 130 000 евреи, а Малката крепост е затвор на Гестапо с газови камери и крематориум. Поради пренаселеност и лоша хигиена върлуват епидемии и по тази причина през 1944 г. на инспекция идва комисия на Международния Червен кръст.

В градчето се подготвят и изнасят представление с бутафорна банка на центъра, детска градина, магазини, строят кафене и цветни градини. На 8 май 1945 г. съветската армия влиза в Терезин и намира 11 068 живи лагерници**.

Онова, което стои между нас и другите (миналото) е вратата на Ада, над която стои "Arbeit macht frei".

А между мен и останалия свят вече няколко дни стои пълна фонокарта за телефонен автомат, какъвто в Терезин няма. Има поща със странно работно време, но там никой не разбира (или не иска) друг език освен чешки. Малкото местни, които виждам са излезли от сериала "Жената зад щанда"***. На площада-плац има катедрална църква, два смесени магазина, ресторант с меню за местни и меню за чужди.

Всички улици тръгват от площада-плац и всички свършват пред висока крепостна стена. Единственият път, който излиза, е за Малката крепост - Мемориалния комплекс в памет на жертвите от Холокоста. Там се оказва и единственият телефонен автомат с фонокарта. След серия от неуспешни опити да открия някой по телефона, решавам да пратя съобщение на пейджъра на приятел в България. Накрая чувам топлия глас на оператора:

"Моля, оставете вашето съобщение!"

С истеричен вопъл, заекваща от сълзи крещя в слушалката:

"Не мога повече! Не издържам тук! Искам да си ходя! Ужасно е! Не мога да се храня, не мога да спя, мирише ужасно..."

Операторът със същия топъл глас ме прекъсва:

"Извинете, бихте ли повторили след "Ужасно е!"

....

Рано сутринта на следващия ден напускам Терезин. Качвам се на автобуса за Прага. Полетът ми за София е чак след седем дни.

Снимките, които направих в Терезин са върху негативи, които след прибирането ми в София през август 2001 г., бях скрила толкова усърдно, че успях да ги открия чак през август 2013 г.

*Карел Гот - най-популярният чешки естраден певец, наричан крал на чешката поп-музика. Участвал е в "Златния Орфей" през 1974 г. и 1986 г.

**Данните са от електронна еврейска енциклопедия http://www.eleven.co.il/

***Популярен чешки телевизионен сериал от 1977 г., излъчван и по БНТ.

Oще: евреи  крепост  лагер  нацисти  теризин  чехия 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 16.02.201416:38

В Терезин не са ли избити 6,5 милиона?? ..и после-унищожени по тайствен начин, та да не остане от тях никаква следа ..
... или бяха 65 милиона??
Защо не се споменават тези цифри !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 08.10.201317:34

Диане, от коментара ти става повече от ясно, че олигофренията не е прерогатив само на евреите, а се среща и сред православни българи. Тоест, предполагам си православен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

19 Dian Dorev | 08.10.201316:03

До фрида ...Хомосексоализма и олигофренията са широко пазпостранени сред евпеите...Като гледам и ти не правиш исключение...Сигурно и твоите родители са братовчеди... Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 10:47

18 valerianski | 08.10.201313:26

Незнание и липса на интелект хахахахахахах. Всичко за което съм писал са глупости хахахахах. В синагогата с номерца ли ви дават достъп до коментарите, за да си личи различията в глупостта ВИ. Аз вече спирам с коментарите , очевидно са излишни. С овце не се спори, те се колят!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

17 greenstreet | 08.10.201313:03

valerianski,

писанията ти си една смесица от незнание и обикновена липса на интелект. Наистина не ти е тук мястото.

Факти като култът към личността на Хитлер, милионите жертви във Vernichtungslager и Arbeitslager за теб очевидно са мит. Мога да ти препоръчам да се разходиш до Полша или Германия и да посетиш един от тях или да разгледаш снимковия материал и документите в някои музей (например в Нюрнберг). Ако след това си на същото мнение, може да си сложиш въжето и да спреш да хабиш излишно кислород.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 21.08.2013, 10:47

16 valerianski | 08.10.201311:30

Вече забелязвам че терминологията Ви не отстъпва по интелект на празна туба. Изказването за расовите ви разбирания засега държеше върха, но глупостта с "ХИТЛЕРИЗЪМ" бие всички рекорди досега. Това някакъв култ към Хитлер ли трябва да е? Вие ако имате някакъв афинитет към него макар и отрицателен, на мен тази личност хич не ми допада. Знаете ли какво е антисемитизъм? Знаете ли кои са най-големите антисемити? Това мила моя са хората които последните 60 години подлагат на тотален геноцид всички семити в близкия изток, а именно Евреите. Милиони са жертвите на ционистите, защо не коментираш това? Защо не коментираш измисленото ембарго дори за медикаменти и храни?
Защо ционистите решават кой, как и къде ще живее? Нали това направи с Вас Хитлер и казвате че не е човешко. Вие защо го правите?
Зная че на нито един от тези въпроси няма отговорите смислено и реално. Но какво да иска от вас нормален човек щом карате децата си да пишат по снаряди и ракети "Sent with love from Israel", що за извратени и болни мозъци отглеждате? http://untilallarefreenooneisfree.tumblr.com/post/4024532695/jewish-children-writing-messages-on-bombs-intended
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 08.10.201300:32

хаха, ама, валерианчо, нима искате да кажете, че хитлеризмът е рационален, логичен, практичен, разумен? наистина пропуските във възпитанието ВИ са крещЯЯЯЩи muhihihihi да не са ви възпитали в ьАОНСУ - ционизъмът е много ясен там, както и световната революция, контрареволюция и световният евствствено, империализъм... как пък не се пенсионираха тези възпитатели, веее
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

14 Dian Dorev | 07.10.201316:25

Ха ха ха ...евреин и раса..ще падна от смях...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 10:47

13 valerianski | 07.10.201313:33

Аз поне не виждам някой да ви е нарекъл "непълноценни" , виждаш ли точно там е проблема. Вие постоянно обвинявате някой и нещо, и въпреки разбирането от моя страна че от малки деца ви обработват ментално просто ме изумявате с безочието си към очевидни факти и доказателства. Нелогично и непрактично звучи да арестуваш някого от Франция например, да му организираш, транспорт , , охрана, някаква храна , да се строят лагери и прочие проблеми вместо да му теглиш куршума на място. Да имало е лагери , но са били трудови/временни , след войната Хитлер наистина е имал план да ги екстрадира на изток. Информация има много и достатъчно по всички въпроси относно този период, никого не защитавам, но не мога да си затварям очите пред явните лъжи излизащи от ционистите. А това че Вие персонално се гордеете със своето невежество е учудващо, все пак разбирам че това е проекция на възпитанито ви. Желая ви лек и прекрасен ден, между другото в Солун има една синагога която си заслужава да се види. Мисля че бихте се гордели с нейната история, тя напълно експонира вашето..........
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 07.10.201311:07

ми, първо да благодаря, както може би, смятат, че трябва валерианчо и бягай кумчо, да бягаме, за възможността да кажа нещо и аз, презряната еврейка. първо да благодаря за невероятната възможност, че съм се родила изобщо, а след това да благодаря, че все още съм жива, тъй като някой обявил расата ми едновременно и за напълноценна и за смъртоносно опасна.
и тъй като Хаим Вайцман обявил война на сесесере на 5 септември, аз, като еврейка трябва да се чувствам смъртно отговорна. ами какво да правя, кажете ми, валерианчо и бегай кумчо вълчо, как да засвидетелствам тази своя отговорност пред онеправданото целокупно човечество, което тъй самопожертвувателно, подобно на своя фюрер се нагърбвате да представяте? как да посмея да сравня своята готовност да разкъсам дрехите и да заголя гръд пред дулата ви, като имам безпримерното ви самоотричане пред себе си, поставено в служба на преследване на истинитена как, как да потвърдя тези исконни истини, които тъй старателно и безответно търсите? как? като свидетелите на тези истини ги няма, а са останали само некои артефакти - като аушвиц примерно. само някои лични фотографии и предмети от бита - носители на моя геном, мумифицирани потвърждения на това, до каква степен моята раса е възбуждала нечовешкото у съвсем мирни и скромни хорица. всъщност е много интересно какво са казали чембърлейн, Чърчил, сталин, хитлер, рузвелт, фройд, туполев, дучето, сикорски, хорти, луков, чесънов и семков на тази дата - 5 септември 39 година, а на 6 септември - молотов и чан кай ши, хирохито и ген-.жуковуф, ох ,наистина нямам такъв исторически и идеен капацитет да ви удовлетворя макар и свръхминимално, за което много ама много силно изказвам цялото съжаление, на което съм способна в случая.
,
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.