За Русия без любов, част 1 | webcafe.bg
Webcafe

За Русия без любов - част 1

Мартен Демирев
17.03.2016, 12:32 (обновена 21.03.2016, 09:50)

1 от 4 снимки Назад Напред

москва

Снимка: © Ема Иванова

- Коя е най-високата сграда в Москва?

- Лубянка, защото от подземията й се вижда Сибир

Започвам нова поредица - „FOR RUSSIA WITHOUT LOVE". WITHOUT LOVE не значи WITH HATE, а просто така, без филство и фобство. Такова, каквото е.

В тази статия ще разкажа две истории от пътуванията ми до Москва и ще спомена два откъса от книга, която прочетох междувременно. Може би крайният резултат ще изглежда леко хаотичен, но иска ми се читателят да мисли за статията, като за литературен колаж.

Девети ноември, 2015 година, ГУМ ( Руският ЦУМ ), Красная площадь. В сградата на ГУМ се намира емблематичното кафене Bosco.

„Пием си кафето" и ни заговаря по незнайни причини около 60 - годишен руски господин, който ни казва долу-горе следното: „Знаете ли Борис Немцов, политика, когото убиха преди по-малко от година на няма и 200 метра от тук? Ето в това кафене той прекара последните си 30 минути".

Ще пропусна частта, в която той разказа колко красив и добър човек бил Немцов, как обожавал жените, но и те го обожавали, как обичал живота, как същият ден видял майка му и й целувал ръцете, защото е родила такъв син, как на 9 - ти Немцов щял да празнува рожден ден (после си дадох сметка, че заради това и възрастният руснак може би е бил в кафенето) и други такива неща, ( които може и да са субективни ), за да споделя отговора на моя умишлен въпрос - „Защо го убиха с шест изстрела в гърба?".

„Убиха го, защото беше срещу ти знаеш кого" , беше неговият отговор, което аз преведох на интернационалната ни компания, неразбираща руски, като „you know who".

Веднага изплува асоциацията с въображаемия свят на Хари Потър и Лорд Волдеморт, в който магьосниците ги е страх да назоват по име страшния магьосник и го наричат Ти-знаеш-кой/кого.

След моето you-know-who, някои от съпровождащите ме не разбраха за кого говоря и трябваше да поясня с Vladimir.

Не разбраха, трябваше да кажа Vladimir Putin. Така между you know who и V.P. лицето на руския ни събеседник изрази явно притеснение, въпреки опитите ми да го кажа максимално тихо и неясно, за да не притеснявам човека. Независимо какви са оценките за Путин като политик и човек, било то положителни или отрицателни, както и на делото му, разказът все пак предизвиква размисли.

Какъв е бил Немцов аз не мога да кажа, но изключителното в тази история е „you know who". Дали беше заучена поза, преиграване или изпитване на реален страх от приближените на опозицията?

На заминаване руснакът ни каза: "Завиждам ви за младостта, за красотата, за енергията, но най-много ви завиждам за свободата да пътувате и да видите света без притеснения."

Може би препратка към неговата младост, похабена в годините на затворения зад Желязната Завеса режим? Предупреждение дали пак определени политици и световни лидери не ни водят там? Заръка да пазим тази свобода? Не зная.

Втората история е от следващото ми посещение в Москва през ноември. Разговор с един дядо - юрист, който твърдеше, че е бивш сътрудник на КГБ.

Другата крайност на господина от опозицията в Bosco Café. Та заговорихме се с КГБ-ееца. Бих казал, че по убеждения е далеч по-краен и от поддръжниците на Путин.

За него, Путин е проамерикански, мекушав, прозападен.

Въобще не му харесва, но е по-добре от ... И вместо име, последва едно почукване под брадата. Символ на пиенето и алкохолизма, знак между алкохолици „Давай выпием!" („Хайде да пием!"), разпространен в Русия, в случая използван вместо името на Елцин (който обичаше да си пийва).

Краен, краен патриот, типично по руски, по-скоро по съветски.

Разбира нещата от политиката, но пречупва всичко през собствената си призма, с крайни гледни точки, със съждения, омаловажаващи човешки животи, съдби и заклеймяващи цели раси, етноси и т.н. В стил погроми, в стил "смъртта на милиони е статистика", в стил "важното е кой брои гласовете".

Циничен. Леко налудничав. Наблюдавах лицето му, докато говори. Цялото в белези. Като изгорено, но на странни линии, резки и фигури, сякаш отпечатъци от нещо по лицето му. Части от носа (около ноздрите му) липсват. Нещо в слъзните канали и носа му не работеше правилно, тъй като непрестанно отделяше секреция от носа и очите, която попиваше с кърпичка.

Обезобразен човек. Битова злополука или професионална? Лъхаше на соц, на номенклатура, на задкулисие.

При всички положения - интересен разговор. Доста интересни неща разказа. Включително и за посещенията си в България с висши съветски политици. Когато разбра, че съм от Варненско, започна да изрежда имена на хотели в курортите „Златни пясъци" и „Св.Св. Константин и Елена" ( тогава „Дружба" ). Добра памет, фотографска, дори разположението на хотелите помнеше.

Разказа ми виц или по-скоро уж реална случка, която той беше украсил в анекдот. Горе-долу следното:

Стоя си аз тук („тук" беше международно изложение за недвижими имоти в Москва - б.авт.) и се заприказвам с двама литовци. Обвиних ги, че ни изгониха като окупатори, а ние им поддържахме икономиката с доставките за Ленинград по съветско време. На изпроводяк ги питам:
- Коя е най-високата сграда в Москва, знаете ли?
- Източната кула от Кулите на Федерацията.
- Не!
- Кулата Меркурий (Меркурий Сити Тауър)?
- Не!
- Moscow Tower?
- Не!
- А коя е тогава? - вече се изнервиха те.
- Едно здание на 12 - 13 етажа, на улица „Лубянка" се намира, където се помещаваше КГБ.
- Е как така е най-високата? Сам каза, че е на 12 - 13 етажа?
- Най-високата в Москва е - казах аз - защото от нейните подземия се вижда Сибир".

Помислих си, че освен забавен виц, това би могло да бъде и интересна метафора за това у кого има повече власт в Русия. Дали в Ситито - новобогаташите, „модерните" бизнесмени, олигарсите, руските Зукърбърговци, или в КГБ (и неговите приемници).

Да, говорим за две взаимосвързани групи с общо минало, но не липсват борби за надмощие между тях.

Декември. След въпросните визити попаднах на една много интересна книга - „Владимир Путин. Неизбежните войни" от Михаил Зигар - главен редактор на независимия канал Дождь.

Книга, която ще цитирам или коментирам навярно често в поредицата. Два откъса ще спомена в тази статия - нито са най-важните, нито най-впечатляващите. Просто са първите, които ми дойдоха наум след написването на по-горните редове.

Първият цитат:

„Почти всички едри бизнесмени са наясно, че в някакъв момент тяхната собственост (или част от нея) може да бъде експроприирана в интерес на държавата и те отдавна са се примирили с това. Прието е да се твърди, че едрите руски бизнесмени не са милиардери, а само работят като такива. Те управляват собственост, която Владимир Путин им е позволил да управляват".

И вторият:

„През декември 1999 г., една седмица преди Елцин да го назначи за президент, Путин отива на улица „Лубянка" на празника по случай Деня на чекиста. В речта си на приема той се шегува:
„Докладвам, че групата служители на ФСБ, командирована от вас да работи под прикритие в правителството, на този етап се справи със задачите си." Аудиторията избухва в аплодисменти. А всички онези, които след това гледат на телевизионните екрани репортажа от празника, леко потръпват."

Няма да тълкувам или анализирам историите и цитатите. Исках да ги разкажа. Оставени да висят така събуждат по-силни впечатления и мисли у читателя.

* Текстът е публикуван в блога на автора

Oще: богаташи в русия  борис елцин  борис немцов  владимир путин  кгб  комунисти в русия  лубянка  опозиция в русия  пътепис от москва  режим на путин  репресии  репресии в русия  русия  русия на путин  сталин  страх в русия  съветска русия 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

88 SamVaims | 25.03.201618:26

@прякор.
"Ха хаа , това ли е инвестицията ? ТЕЦА дето ни дерат кожите с четворно по - скъпия ток. Ти си жалък бе . За кой е тая инвестиция ? Спечелиха милиарди с нашите мощности и ни одраха кожите .
Боклук си ти , ето това си."
Ами като се замисля всъщност жалкият си точно ти, защото на мен лично сметката за тока не ми е никакъв проблем. Т.е аз нямам чувството, че някой ми дере кожата. Със средно образование съм и получавам средна заплата за страната ни. Проблемът при теб изглежда е, че работиш ниско квалифициран труд със съответното мизерно заплащане. Ако си мислиш, че след като си някакъв бездарен прошляк, който спи на пейка в парка и се завива с вестници/образно казано/, американските инвестиции ще подобрят качеството ти на живот на теб персонално значи дълбоко грешиш. Капитализмът не работи така. Така работи комунизмът. Много е добре да схванеш, че начинът ти на мислене превръща теб в боклук а не мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

87 prqkor | 21.03.201619:47

Ти си като латерна , едно си знаеш , едно си баеш. В ТВОЯТА СТАТИСТИКА ПИШЕ ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ЗА 25 ГОДИНИ СА 12 МИЛИОНА. Осъзнаваш ли колко е смешно това ?
Както и да е , кажи ми една инвестиция бе , не ми пускай статистически данни , назови ми нещо реално.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

86 Nikkor | 21.03.201610:13

Ооооо, с нетърпение чакам "За Русия без любов - част 2, 3, 4 и т.н".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.06.2011, 19:24

85 д-р инж Георги Вълков | 21.03.201609:04

Г-н автор,
Не съм съгласен с твърдението, че " руски бизнесмени … управляват собственост, която Владимир Путин им е позволил да управляват". Самичт Путин бе поставен на власт от същите тези милиардери…
Иначе двете истории с "опозиционера" и "чекиста" не доказват кой знае какво - има и от двете крайности в обширната Русия. А анти-руско отношение, макар и модно в момента, не е коректно, защото правителството не е еднозначно на народа. Както и у нас, и по света…
Георги Вълков, д-р инж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2016, 11:44

84 Rodger Voskresensky.545534505608336 | 20.03.201611:56

Колкото по-далече от Русия, толкова по-спокойни, че руснаците ще не дойдат "защити" с изнасилване за съзнанието и унищожава всичко по пътя си.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

83 TheRock | 20.03.201611:38

А ето го резултатът, че над 30% от българската икономика е в руски ръце:
​Годишно плащаме за #КОЙ 17 млрд. евро и няколко стотин хиляди принудителни емигранти
http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/69714-godyshno-plastame-za-koy-17-mlrd-evro-i-nyakolko-stotin-hilyadi-prinuditelni-emigranti.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

82 TheRock | 20.03.201611:33

prqkor | 20.03.201611:10
Прочети каква е дефиницията на термина "инвестиция" и тогава задавай въпроси.
На глупав въпрос няма как да получиш отговор от интелигентен и знаещ човек, защото и отговорът ще е глупав.
Затова нямаш отговор на въпроса си.
Аз на глупави въпроси не давам отговори, защото и те ще са глупави като въпросите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

81 TheRock | 20.03.201611:26

prqkor | 20.03.201611:10
Ти в България ходил ли си???
И в България е така, докато имаш пари и плащаш си "господине" ако нямаш не те познават, в Русия също е така.
Аз ти давам данни и факти ти го обърна на туроператорски приказки!
Несериозен си!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

80 prqkor | 20.03.201611:10

Скалчо , ти в Америка и в Англия ходил ли си някога ? Имаш ли идея как се отнасят с българите тия хора. Докато им даваш пари си "сър" , после ме те познават. Винаги хората които не са излизали от нашата държавка са най големи застъпници за този или онзи.

Така , ти Лук Ойл и Железото не ги мисли , те намалиха цените, а и те уверявам , това че има руски имена , не значи , че са руски. . Сега твоите американци пак ще ти дигнат тока , нема милост. Кредита ще ти намалят ли ? Сега правителството изтегли 16 милиарда - кредит , кой ще го връща ? Руснаците ли ни пият кръвта.
Така и не можахте да ми посочите инвестиция , освен корпоративните дерачи. Знаеш ли защо , ЗАЩОТО НЯМА НИТО ЕДНА.
Айде кажи ми защо се вдига тока , нещо в ядрения синтез ли се промени или може би нашата река и нашите водни турбини нещо не се въртят като преди.
   

оценка

+1 -7

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

79 TheRock | 20.03.201608:29

Русия нагло ограбва България
От регистрираните в Търговски регистър субекти думата „Руска Федерация” се среща в 51415 фирмени досиета като гражданство на собственици или управляващи на тези фирми.

Само на 30.09. тази година са регистрирани осем нови дружества с такива собственици.

На 29.09. – девет нови, на 26.09. – девет нови. Такива са темповете и в другите дни назад.

Новорегистрираните хиляди фирми на руски граждани са основно в Бургас, Варна, Созопол, Царево, Ахтопол, Равда, Св. Влас, София.

Шест от руските фирми са декларирали над 20 000 000 лв. годишен приход, както следва

ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД – приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба – няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата 15 000 българи, работещи в рафинерията.

ТИТАН МАШИНАРИ АД – приход 80 333 000 лв.(80 милиона), печалба – само 798 000 лв.

СОК КАМЧИЯ ЕАД –

Едноличен собственик на капитала: ГРАД МОСКВА ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МОСКВА, ДЕЙСТВАЩО ЧРЕЗ СВОЯ ОРГАН ДЕПАРТАМЕНТ ПО ИМУЩЕСТВОТО НА ГР. МОСКВА

приход 23 000 000 лв. (23 милиона лв.), печалба – няма. Заб. – тук съуправляващ е Станка Шопова – ЦК на ДКМС.

ТРЕЙДНЕТ БЪЛГАРИЯ ЕООД – приходи 397 879 000 лв. (397 милиона лв) Печалба – 3 247 000 лв. или под 1 %.

ПРОМЕТ СТИИЛ АД (в борда има руснаци и украинци) – приходи 441 000 000 лв. , печалба – НЕ!!!

ЛУКОЙЛ БУНКЕР ЕООД – еднолична собственост на Руска Федерация. Дори в графата приходи резултатът е отрицателен, а за предни години при приходи от порядъка на 500 000 000 лв. печалба няма декларирана.

За сравнение - ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ ЕАД декларира приход от 423 000 000 лв. и печалба от 201 000 000 лв.

РОМФАРМ КОМПАНИ ООД (фирмата е българска) отчитат приход от 250 милиона лв. и печалба 154 милиона лв.

При фирмите с деклариран приход между 5 и 20 милиона положението е същото. Общо 21 на брой. При проявен интерес ще публикувам списък с имената им и данните от счетоводните им отчети. Търговски Регистър е публичен и всеки може сам да провери.

Руските фирми с годишен приход между 2 и 5 милиона са 20 на брой. Сред тях е и веригата Берьозка”. Деклариран приход за 2013 г. (добре, че има касови апарати, все пак) – 2 875 000 лв. Печалба – ха, сетете се сами?

Сред регистрираните като чуждестранни представителства с приход от 5 до 20 милиона са три руски фирми, но отново нито една не е декларирала и една стотинка печалба.

Към списъка прибавете и стратегическите предприятия като БТК, която стана руска собственост през 2012 г.

БТК е декларирала приход за 2012 г. от 849 000 000 лв., но не е отчела и стотинка печалба.

За 2013 г. все още не е декларирала печалба.

Добавете към списъка и онези руски образувания, които са регистрирани чрез подставени лица (като ТИМ например) и ще видите, че цели сектори на икономиката ни, освен енергетиката са руска собственост или в зависимо положение от Кремъл - вътрешния въздушен транспорт, речно плаване, вестници, електронни медии, ТЕЦ- ове, пивоварни, цели курортни комплекси и огромен брой хотели, зърнобазите в Добруджа, чрез които се рекетират зърнопроизводителите и се контролира и цената на хляба, МОЛ-ове... Да изреждам ли още???

30 % от икономиката на България е в руски ръце, а възвращаемост - ъ!
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/30015-strashno-i-tazhno-rusiya-naglo-ograbva-balgariya.html%7D
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.