Величието на Македония | webcafe.bg
Webcafe

Величието на Македония

Webcafe.bg
15.04.2015, 10:58 (обновена 11.01.2017, 09:54)

1 от 12 снимки Назад Напред

паметници в скопие

В неокласическия си блясък Скопие изглежда лъскав и различен, aко не броим съмнителната естетическа стойност на новите статуи и сгради в центъра

В репортаж от македонската столица Скопие, изданието Гардиан разказва за новия македонски (почти завършен вече) проект "Скопие 2014-та".

В статията журналистът Кит Джилет се опитва да отговори на тревожещия много (далеч не само добросъседски) умове въпрос, а именно

"Как Скопие се превърна в новата европейска столица на кича?"

В неокласическия си блясък Скопие изглежда лъскав и различен, пише Джилет - ако не броим съмнителната естетическа стойност на новите статуи и сгради в центъра, за които поне едно нещо е сигурно: те представляват действително изненадващ и внушителен спектакъл от форми.

"Разходете се по поречието на река Вардар към същинския център на Скопие, столицата на Република Македония, и бързо ще се озовете сред неокласически сгради с колони и фигури на нимфи на покривите.

Тези сгради не бяха тук преди пет години", разказва Джилет.

Неговото впечатление от разходката му в началото на април е следното: баровете се протягат по поречието на реката, столовете и масите отново са изнесени на терасите, а всичко наоколо изглежда ново.

Наредени по мостовете, любопитно надничат към увеличаващия се брой посетители на "македонското чудо" така наречените "македонски" герои, местни писатели и артисти.

Дълго време забравено кътче от Европа, в бившата Югославска република, започна да работи усърдно след 2010-та година по строежа на огромни правителствени и национални сгради, както и по изработката на стотици статуи в центъра на столицата, напомня журналистът.

"Сега проектът, известен като "Скопие 2014-та", който трябваше да бъде завършен миналата година, е почти готов. И е точно толкова интригуващ и спорен, колкото беше според първоначалния си замисъл.

Проектът има две основни цели: да привлече повече туристи и да се опита да отдели историята на страната от историята на съседна Гърция (и България, бел. ред), разчитайки на местния патриотизъм на така наречните "етнически макдеонци".

Проктът е с цена между 200 и 500 милиона евро (цената варира, според това с кого разговаряш) и резултатът е абсолютно нов изглед на централната част на града", пише Гардиан.

"Голям кич е, но води туристи", споделя пред английския журналист Оливър Стефановски, управител на на централния Unity Hostel.

Според Джилет, много македонци осъждат схемата на огромно публично харчене на средства, да не говорим за естетическите качества на проекта. Противоречив е и начинът, по който се игнорира напълно ролята на албанската общност в историята на Македония.

Но без съмнение - новият център връща града на туристическата карта, а доказателство за това е пристигането на нискобюджетния превозвач Wizz Air.

В сърцето на новопостроения градски център може да се види 22-метровата статуя на Александър Велики, заобиколен от войници и фонтан, който през нощта е оцветен в различни цветове.

Наблизо, набутани по всички възможни места, са разположени статуи от бивши управници и светци.

Джилет не забравя да подчертае и новия символ на величието на Македония: триумфалната арка.

Ето още от неговия репортаж:

"В посока от статуята на Александър към реката се вижда статуя на Филип Македонски, който е издигнал ръка към небето. "Определено предпочитам тази нова част на града пред старата. Показва собствената ни история", казва Анета Гаковска, съдържателка на малък местен ресторант.

Преди туристите идваха в Скопие основно, за да се пошляят около красивия район на Стария Пазар, по неговите алеи, джамии и старата крепост. Но сега те могат да изпият едно турско кафе на това място, което, като архитектура и атмосфера, напомня по-скоро на традиционен град в Близкия изток, отколкото европейска столица, и в рамките на пет минути - да бъдат пренесени до центъра, където ще бъдат заобиколени от фалшиви статуи и сгради, имитиращи класическата европейска архитектура".

Мненията може и да са разделени по въпроса, но "Скопие 2014-та" определено създаде от македонската столица най-нетрадиционния град, който може да се посети в Европа, заключва Джилет.

Oще: александър велики  александър македонски  архитектура  галерия  история  кич  класика  македония  неокласика  скопие  статуи  филип македонски  център  център на скопие 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

29 паяка | 18.04.201519:07

Рован, " тук списващия „македонец“ е ..." някакво озлобено човече, което не е типаж..., поне се надявам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

28 Rowan | 18.04.201517:07

Паячке, нищо против нямам към никоя нация, но тук списващия „македонец“ е класически пример, как изкуствено създадените чрез ксенофобия нации, стават потенциална заплаха за нацията на чийто гръб се гради националното им самосъзнание.

Лошото е, че те нямат избор за друг път на съхранение, щото нямат един от стълбовете на естествено възникналите нации – литературата. Всичко друго могат да си припишат, но литература не се създава за няколко десетилетия, а литература написана на техния „македонски“ език просто няма. И компенсират тази липса с отричане на нашата нация – демек, благодарение на политическите игри на Сталин и Тито сме абонирани да имаме за комшии заклети врагове.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

27 Алилуйщина | 18.04.201515:26

AlahAkbar
Сега вече всичко ми е ясно, благодарение на теб разкривам нови неща...за 25 г,“Демокрация“ нищо не си разбрал.Нямаш и понятие от „ЕС“ „Евроатлантически ценности“ "Европейско поведение" „Свобода,човешки права“ „Толерантност“и най-вече за„Тубичката вазелин в джоба“
Твоите националсоциалистически възгледи напълно съвпадат с „нациста“В.СидеровМного щастлив Много щастлив
„„Атака" иска връщане на територии от Македония и Сърбия“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1180232

Да си кажа честно и аз искам,ама знам добре- не може.Каква е разликата от тия дето ни „разделиха“ от тия дето „не ни позволяват“? А б с о л ю т н о никаква.
Един скрит „Атакист“ бе разкрит… Подозрителен muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

26 AlahAkbar | 18.04.201512:42

Алелуйщината, другарите от Кремъл, БКП и сърбите ни разделиха, в случай, че още не ти е ясно. Първите за да прокарат имперските си интереси и да владеят разделяйки, вторите защото са отвратителни безродници на заплата при първите, а сърбите защото са шовинистични свине, които и себе си мразят... Колко кръв се проля из Македонията и все българска.
И резултата е налице - сърбомани и празни кратуни като тоя Гуце. Рован ти е дал демографията на района преди по-малко от 100 години, изводите са ясни.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

25 паяка | 18.04.201511:12

Гоце, ти си тъпо копеле. Дръж се възпитано, когато си на гости. У вас може да правиш каквото си искаш. Тук си сред българи. Човек ти пусне под масата, а ти се опитваш да му се качиш на главата. Ако ти е подаден пръст, не отхапвай цялата ръка. И с течен азот можеш само да се замразиш.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.04.2015, 05:59

24 Агнес Нит | 18.04.201506:06

А всичко онези македонци,които драскат за българско гражданство и всички онези,които го взеха,за да могат да пътуват свободно в Европа? Те македонци ли са,или българи? Или зачеркват изведнъж всичко мило и родно и стават деца на света??? Удивителна Въпрос
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

23 Алилуйщина | 18.04.201501:56

Goce Potirov.1099750048 | 18.04.201500:41

Никой, нито българи,нито македонци осъзнаха как ни скараха.Как един етнос бе разделен и сътворен народ,враждуващ помежду си.
Недей да съдиш всички еднакво знай,че има българи наясно с публикацията на подобни иронични статии.Целящи точно това,което в момента правим- разпра.
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 18.04.201501:12

Главни букви, супериорност, "ДО СМРТ"..
Определено се взимате твърде насериозно.
Така става със сериозни комплекси за малоценност.
И най-смешното е, че на абсолютно никой друг (дори на българите) не му дреме кой знае колко дали македонската ви нация е измислена или не, докато за вас самите това е въпрос на живот и смърт.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 15.04.2015, 23:47

21 Goce Potirov.1099750048 | 18.04.201500:41

...сега знаете зашто се викам Гоце, крстен по Војводата Гоце Георги Делчев, роден во егејскиот дел на Македонија. Сличностите се скоро исти...и тој, па и јас се борел против бугарските врховистички чети кои биле плагијат или бедна копија на ВМРО (Внатрешна Македонска Револуционерна Организација) ...да биле бугари , партијата би се викала ВБРО ???
А искрено по коментарите чуствувам дека е фер борба:
1 Македонец спроти 15 бугари ...мислам дека толку и вредите
Сакале или не, морате да сватите дека ние сме СУПЕРИОРНА НАЦИА за вас и сите останати соседи. Имате две опции: да се помирите со судбината или да се отруете со течен азот....ја искрено би сакал ова второто.
ПОЗДРАВ ОД МАКЕДОНИЈА !!!!
МАКЕДОНИЈА ДО СМРТ !!!!
   

оценка

+0 -8

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

20 Алилуйщина | 17.04.201500:00

kovatz,
"соросоидите" в Македония” са твое лично съждение,в моят коментар-14 ги нЕма…
не разбирам
   

оценка

+1 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.