Ненужен спомен от миналото на българската армия | webcafe.bg
Webcafe

Спомен от миналото на българската армия

webcafeХристо Узунов
30.07.2015, 14:14 (обновена 15.10.2015, 14:20)

1 от 19 снимки Назад Напред

1-0

Снимка: © Христо Узунов

Една забравена част от армейската история на България се крие в гънките на планината в близост до Скравена.

Близо до Ботевград, там, където едноименната котловина опира краищата си в подножието на хълма Медвен, едно малко село води своя скромен живот.

Името му е Скравена и през годините неговите жители, изхранващи се основно със земеделие, са ставали свидетели на редица знакови исторически събития. Тук по времето на Втората българска държава са положени основите на манастира "Св. Николай".

Тук на 3 юни 1876 г. османски башибозук донася главите на 10 четници, загинали след разгрома на Ботевата чета край Рашов дол.

Тук до 1962 г. е съществувал и печално известният женският концентрационен лагер...

Между два ниски хълма, разположени сред плодородните земи на селото, се крият и 4 други загадъчни постройки. За съществуването им са знаели малцина, а добре замаскираните им останки и днес са изключително трудни за откриване заради географския характер на местността, обрасла с трънливи храсти.

Декември 2014 г. В мъгливото зимно утро поемаме по пътеките край Скравена, за да разгледаме околията. Постепенно импровизираният маршрут ни отвежда към едно закътано място, защитено от две възвишения. Разнася се кучешки лай, забелязваме няколко сковани с подръчни средства бараки, вероятно служещи за подслон на местните земеделци. Продължаваме. Скоро пътеката, която следваме, се разклонява на две. Единият ѝ край продължава да снове между нивите, а другият изчезва сред дърветата на близка гора.

Поемаме натам и скоро достигаме до ров, който препречва пътя ни. Очевидно калната пътека е изкопана, за да се предотврати влизането на колесен транспорт. Предстои ни да разберем защо. Между клоните на дърветата се подават бетонни стени. Заради влажното време и разкаляния път придвижването е изключително трудно, но скоро достигаме до голяма четвъртита сграда. Става ни ясно, че това е склад за боеприпаси на Българската армия. Един от стотиците, скрити из различни, труднодостъпни краища на родината ни.

На това място са разположени общо 4 подобни постройки. Към днешна дата те са напълно празни. Съдържанието им е изнесено към друго неизвестно място, а защо не и към някоя от многобройните сергии, търгуващи с военни стоки от точно такъв тип складове?

Въпреки че в началото пътят е изровен, в рядката кал личат пресни следи от стъпки и гуми. Някой все още посещава това място. Вървейки по-нататък, разбираме и защо. Складовете са разположени два по два от различните страни на един овраг. Свързани са един с друг чрез земен път, а точно там, където пътят прави завой, за да излезе при втората двойка складове, има малка горичка. Или по-точно остатъци от такава. Намираме се сред малко сладко нерегламентирано сечище! Ето защо има следи от автомобили.

Дървосекачите обаче не са единствените хора, възползвали се от бившата военна инфраструктура. Пред един от следващите складове са наредени 5 кошера. Активни са. Въпреки че пчелите спят, някой редовно се грижи за тях.

Продължаваме да шляпаме из рядката кал и достигаме до малка къщурка, обградена с бодлива тел - КПП-то. До 2013 г. тук са се помещавали частните охранители, на чиито плещи е лежала отговорността военното имущество да бъде опазено.

Постройката е в окаяно състояние. Керемидите от покрива са изпопадали, а строшените прозорци са заменени с дървени пръти. Из стаите също цари безпорядък. На места мазилката е паднала, вратите са изкъртени, подът - осеян с боклуци.

В началото на милениума родната армия е в криза и това налага много поделения и складове да затворят врати. Все пак, за да се гарантира сигурността на тези имоти, армейското командване сключва договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за стопанисваните от Министерство на отбраната обекти.

Такъв е случаят и тук, в Скравена.

Активно използвани до 2000-та година, складовете постепенно са опразнени, боеприпасите са изнесени към други военни бази, а военнослужещите са заменени с цивилни пазачи. И така до заветната 2013 г., когато строените в края на 70-те години помещения окончателно изпълняват своя дълг към родината и, уморени, се предават на вечността.

*Още от фоторепортажите на Христо Узунов можете да видите на Facebook-страницата на "Изоставената България"

Oще: българия  военен склад  галерия  история  скравена  узунов  фотогалерия  фотографи  фотография  христо узунив 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

1 saturass | 02.08.201519:52

има доста такива обекти напомнящи че едно време България е имала армия, която е останала само един далечен спомен за който напомнят руините Тъжен
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.