Потокът на надеждата | webcafe.bg
Webcafe

Потокът на надеждата

Златина Димитрова
29.04.2014, 18:30 (обновена 03.05.2014, 14:23)

1 от 16 снимки Назад Напред

расово

От основите на компресорната станция сега е останала само площадката и постаментите, на които е била запоена символичната тръба на "Южен поток".

На всеки втори стълб e кацнало щъркелово гнездо, по стените на къщите - соц табели, които внасят ред в живота. В село Расово на 10 км от Лом, където ще бъде изградена една от компресорните станции на газопровода „Южен поток", живеят 1150 души*, безработицата е над 40 %, хората са работливи и предимно застаряващи.

Необработен двор няма дори в ромската махала, която по нищо не се отличава от другите в селото. В спретнато село има ремонтирани детска градина и училище, и лекарски кабинет, където често не достигат лекарства.

Там живеят предимно леви избиратели, но в последно време ГЕРБ все по-успешно размества електоралните пластове. В центъра на Расово има площад, паметник с петолъчка на върха и плоча в памет на Гавраил Веселинов - учредител на БКП.

Жителите на селото чакат с нетърпение „Южен поток"

Газопроводът, който ще мине през 11 области в България, ще има три подстанции - до плажа Паша дере, край с. Лозен, и край с. Расово. За строежа на компресорна станция „Расово" вече са изкупени над 100 дка земи на хората от региона.

Местните се надяват, че покрай тръбите с руския газ ще текат и възможности за младите хора - да работят и да останат там, а не да емигрират. Мислят си, че газопроводът е голям шанс за съживяване на икономиката.

В района друг голям инвеститорски интерес няма, няма и големи предприятия. Последното раздвижване е преди година, когато в селото пристигат работници, за да строят канализация. Очакванията са „Южен поток" са много по-големи от тогавашното вдигане на оборота по магазините.

В Расово се прехранват предимно със земеделие - и това си личи отдалеч. Заради дъждовете нивите около селото са избуяли, а като необработено петно стои пространството, върху което ще бъде разположена компресорната станция „Расово". До там се стига с кола по черен път през нивите. През октомври са поставени основите на станцията - площадка, посипана със трошен камък и тръба, на която е направена символична заварка. Сега е останала само площадката и постаментите, на които е била тръбата.

Основен път на селото е ул. „Георги Димитров", по която през деня се разминават чуждестранни ТИР-ове. В центъра е расовската социална мрежа - кафенето на магазин „Мираз". На маса отпред седят на по чашка група млади роми и възрастен мъж с бели коси и зачервени бузи. На въпрос за „Южен поток" всички поглеждат към него като най-запознат с темата.

Старецът казва, че не е имал късмета газопроводът да минава през земите му, а би му се искало - за декар земя плащали по между 900 и 1 200 лева. Казва, че знае всичко за „Южен поток". Надява се, че газопроводът ще бъде изграден, въпреки резолюцията на Европейския парламент, „за да има работа за младите, които иначе по цял ден ще висят по кафенетата".

Каквото държавата реши, това и прави

„Късметът" земите им да попадат на пътя на газопровода обаче са имали дядо Васко и баба Дора - и двамата пенсионирани инженери, прехвърлили 70-те. Продават 20 дка земя, наследство на дядо Васко от неговия дядо - теренът е собственост на семейството до 1947 г., когато е одържавен. След краха на социализма семейството си връща земите и ги обработва, но сега отново спират. „Оставих си земята - то да видиш пък късмет, баш в нашето, дето е имало и вади, и къща, и кладенец", казва дядо Васко.

Когато започва да говори как комунистическият режим е ощетил семейството му, баба Дора го прекъсва. "Продадохме го, нали е за държавата", вмъква тя и допълва, че са постъпили така, както всички останали. Дядо Васко е убеден, че към тях са били честни - платили са им всеки декар. Фактор за продажбата на наследствената земя е и синът им, който се е върнал да живее в Расово с надеждата, че „Южен поток" ще съживи района.

Други хора от селото са на мнение, че са щели да бъдат принудени да продадат земите си, независимо дали искат или не. Логиката - след като е от национално значение, никой не те пита за твоето мнение.

Предлагано им е, ако не искат да продават земята си, да я заменят с друга, но на по-голямо разстояние от селото. Някои са се чувствали притиснати, че ако упорстват, държавата ще им вземе земите на много ниски цени - около 100-200 лева на декар.

Без избор

Възрастна жена, живееща покрай пътя също е продала шест декара земя „Какъв опит имаме ние - така ни притиснаха бързо, че ние не можахме да разберем, да осмислим и си дадохме земицата бъдева**", казва тя.

За продажбата с тях е преговарял руснак, придружен от преводач. „Такива като мене си помислиха, че ще ни газифицират селото. Ама ние сме вече изкуфели бабички - на газ да умрем по-бързо ли?", шегува се жената.

При общественото обсъждане в Медковец е обявено, че изграждането на газопровода не крие опасности за здравето на хората. Въпреки това някои от жителите на селото се притесняват. Дядо Васко очаква, че ще има вибрации от работата на компресорната станция, които ще засегнат селото, но казва, че други са „умните глави", които трябва да взимат решения.

Никой обаче не е говорил с хората в селото - не им е разяснил какви опасности има от построяването на газопровода, дали трябва да се притесняват от шум, вибрации или последици за обработваемите площи.

Въпреки че според ОВОС няма да има опасност за здравето на жителите, според технически грамотните от тях всеки компресор вдига повече шум отколкото реактивен самолет при излитане. Затова и очакват дивите животни в района да избягат. Не могат да бъдат и сигурни какво точно ще се случи, защото на събранието в Медковец, на което е обсъждана оценката на въздействие върху околната среда, не са присъствали много хора. Чудят се и защо не в Расово, а в Медковец е проведено обсъждането.

Мантрата, която всички повтарят, е „работни места"

През 2011 г. 70 души са заети по различни програми за насърчаване на заетостта, а бизнес в района няма - нито мощни предприятия, нито инвеститорски интерес. Затова газопроводът е голяма възможност - при изграждането му се очаква местните да бъдат наемани за строителните дейности.

Поне такова обещание е дадено от „Южен поток България" - изграждането да осигури 700 - 800 работни места. Специалисти в селото, които да поддържат компресорната станция, няма, но местните разчитат да бъдат наемани за общи работници.

Заместник-кметът Емилия Цветанова предполага, че специалистите, които ще се занимават с поддръжката на компресорната станция, ще трябва да отседнат в района на селото. Прокрадват се надежди и за газицифиране на Расово, след като „Южен поток" мине през района. Освен това компресорната станция означава логистика - пътища, електричество, което със сигурност ще се отрази и на живота в Расово.

В селото се надяват още и, че при изграждане на скоростната линия София - Видин една от гарите да бъде Медковец - административен център на общината. Газопровод и гара - какво повече им трябва на хората?

Геополитиката на малка площ

„Когато е държавна политика, тя се прокарва. Ще мине оттук, няма никой да се опъне", казва за газопровода дядо Васко. За него европейски проект като „Южен поток" няма как да бъде спрян.

В селото се надяват, че въпреки препоръката на Европейския парламент проектът да не се прави, газопроводът ще бъде изграден. Медковец е малка община, за която е късмет „Южен поток" да мине точно през нея. Геополитиката не е тема, за която може да се говори с лекота.

Емилия Цветанова казва, че в Европа също използват руски газ, а „Южен поток" ще го пренася.

Независимо от очакванията и притесненията, строителството на българския участък на "Южен поток" ще започне през лятото, или поне така обещават и „Газпром", и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Независимо от предупреждението на Брюксел, че България ще понесе санкции, ако проектът бъде изграден в нарушение на европейското законодателство.

До тогава земите, които попаднат по пътя на газопровода, остават необработени.

* По данни от НСИ от 2011 г.

** - бъдева - напразно

 

Oще: газ  газопровод  газпром  компресорна станция  расово  село  южен поток 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 30.04.201413:27

То по тая логика да нацвъкаме пак АТЗ-та на всеки 5км2 - да има работа за "младите"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 30.04.201411:37

Снимката "Кафенето на магазин "Мираз"" в комбинацията с името на селото е някаква забавна гротеска!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.