Ужасно богатите влиятелни дъщери на "скромния" Путин | webcafe.bg
Webcafe

Ужасно богатите влиятелни дъщери на "скромния" Путин

webcafeWebcafe.bg, Reuters
10.11.2015, 18:36 (обновена 13.11.2015, 11:49)
владимир путин, катерина путина, дъщери

Руският президент винаги е бил много внимателен относно личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите

Откакто Владимир Путин циментира хватката си около Русия през 90-те, много от неговите приятели станаха ужасно богати. Това не важи за самия руски президент, казват неговите поддръжници, които вярват, че той е над тези неща.

Съдейки по публичните му финансови декларации, най-влиятелният политик в света е човек със скромни средства. През април Путин обяви доходите си за 2014 г. - 7,65 милиона рубли (119 000 долара). Руският президент официално притежава 2 апартамента и дял в паркинг за автомобили.

Дъщеря му Катерина обаче се справя значително по-добре, с подкрепата на някои от заможните приятели на баща си, пише Ройтерс.

След като в медиите циркулираха спекулации относно самоличността на Катерина, високопоставен руски представител обяви пред агенцията, че тя използва фамилното име Тихонова.

Андрей Акимов, зам.-председател на "Газпромбанк", заяви, че е срещнал Катерина, когато е била малка, но я видял и наскоро и именно въпросната Тихонова е дъщерята на руския президент.

Според Ройтерс 29-годишната Катерина се представя за съпруга на Кирил Шамалов, който пък е син на Николай Шамалов - дългогодишен приятел на президента и главен акционер в банката "Rossiya", която според американските власти е банката на руския елит.

Като съпруг и съпруга, Кирил и Катерина имат вложения в размер на 2 млрд. долара, според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това богатство произтича главно от голям публично оповестен дял в голяма компания за газ и нефтохимическа промишленост, които Кирил придобил от Генадий Тимченко - друг дългогодишен приятел на Путин.

Младата двойка Тихонови има и крайбрежна вила в Биариц, Франция, която се оценява на около 3.7 милиона долара. Този имот също е придобит от Кирил от Тимченко.

Освен всичко това Катерина процъфтява в академичните среди и ръководи публично финансирани проекти в Московския държавен университет. Официалните документи показват, че малката дъщеря на президента е подписала договори на стойност няколко милиона долара с няколко държавни организации. Няма индикации, че тя е имала лична финансова изгода от това.

И все пак, тя заема ръководна длъжност в университета и помага в плана за насочването на 1.7 милиарда долара за разширяване на кампуса на висшето учебно заведение.

Официални съветници на Катерина в Московския държавен университет са петима души от най-близкия кръг на Путин - включително двама бивши офицери от КГБ, които я познават от малка. Двамата са служили с баща й през 1980 г. в Дрезден, ГДР.

По-голямата дущеря на Путин - Мария, също е свързана с Московския държавен университет. Тя е завършила медицинския факултет и в момента се занимава с ендокринология.Катерина, Мария и Кирил Шамалов отказаха да коментират информацията, с която Ройтерс разполага. Говорител на Тимчено също не пожела да обели дума за френското имение.

Придобивките, държавните бизнес сделки, "френската собственост" и олигархичните връзки предлагат рядък поглед върху живота на децата на Путин. Руският президент винаги е бил много внимателен относно личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите.

Катерина и 33-годишният Кирил са сред новото поколение руснаци, които се издигат бързо в обществото, благодарение на влиятелните си родители. Явлението наподобява "принцовете" на Китай - деца и внуци на лидерите на комунистическата партия, които печелят позиции във властта и трупат голямо богатство.

Олга Крищановская, социолог и бивш член на партията на Путин - "Единна Русия", заяви пред Ройтерс, че "новата аристокрация" участва активно в политиката и държавния сектор. Това второ поколение наследява състоянието на настоящия кръг около Путин. "Мнозина смятат, че тези хора не са работили, за да постигнат това, което имат, и поставят под въпрос доколко го заслужават", признава Крищановская.

Другите деца от кръга "Путин", които могат да се похвалят с нарастващото си влияние, са: Борис Ковалчук, син на Юрий Ковалчук, най-големият акционер на банката "Rossiya" и близък сътрудник на Путин; Глеб Франк, син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на стоковия милиардер Тимченко; Игор Ротенберг, син на милиардера Аркадий Ротенберг, бивш партньор по джудо на Путин; Сергей С. Иванов, син на шефа на администрацията на президента Сергей Б. Иванов.

В интервю за Ройтерс опозиционният лидер Алексей Навални описва ситуацията в Русия като "нео-феодална система", която доминира в държавния апарат и едрия бизнес.

"Днес в Русия е абсолютно нормално бордът на директорите на държавните банки да бъде оглавяван от децата на служители на службите за сигурност. Това е повече от династична победа. Децата не само наследяват постовете на родителите си, но също така имат правото да изберат всеки друг пост, който им харесва. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на пет до седем семейства", смята Навални.

Ройтерс попита Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов. Прессекретарят на Руската федерация Дмитрий Песков отговори: "Ние нямаме информация за личния живот, семейното положение, академичните дейности, участието в конкретни проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова".

Катерина избягва общественото внимание, откакто баща й стана президент през 2000 г. През 2011 г. Путин каза пред руската телевизия, че малката му дъщеря специализира японски и история в университета в Санкт Петербург. Почти нищо друго не се знаеше за нея, докато руски блогър не разкри, че се подвизава с друга фамилия в Московския държавен университет.Двама висши академични източници - един в Московския държавен университет и един учен с близки контакти там, също потвърдиха пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин. Тя работи към факултетите по механика и математика, а освен това е вписана като автор на 6 научни статии и глава в учебник по математика.

Научната й дейност включва доклади за лекарствата и пътуването в космоса. Участвала е и в изследване на тема как човешкото тяло реагира при безтегловност. Повечето от трудовете й са в съавторство с ректора на университета Виктор Садовничий. В писмено изявление той казва, че Тихонова е "талантлив учен" и не разполага с информация за личния й живот.

Тихонова ръководи 2 организации в рамките на университета - National Intellectual Development Foundation (NIDF) и National Intellectual Reserve Centre (NIRC). Създадени са в рамките на проект, озаглавен "Innopraktika", който също се оглавява от Тихонова. Той спонсорира и подкрепя млади учени.

"Innopraktika" има набор от съветници и партньори, които също са близки до Путин, включително Сергей Чемезов и Николай Токарев. Двамата са били сътрудници на КГБ по време на шпионския период на Путин в Дрезден и живеели в същия жилищен блок, в който бъдещият руският лидер се подвизавал със семейството си.

Чемезов в момента е начело на държавния технологичен гигант "Rostec", а Токарев ръководи държавната фирма "Транснефт". "Rostec" подпомага развитието на промишлеността и в този ред на мисли съвместната работа с "Innopraktika" е "естествена и логична", заявиха от компанията.

Сред попечителите на "Innopraktika" са още Игор Сечин, ръководител на държавната петролна компания "Роснефт", и Андрей Акимов, зам.-председател на "Газпромбанк". И двамата отказаха коментар, въпреки че Акимов призна, че Тихонова е дъщеря на Путин. По думите му обаче към нея не е имало специално отношение и компанията му е помогнала на разширяването на дейността на Московския университет, независимо от рондининските връзки на младата дама с руския президент.Плановете за разширяването на ВУЗ-а са на стойност 1,7 милиарда долара. В тях е включено публично и частно финансиране. Целта е да се удвои размера на университетския кампус до 2018 г. с нови лаборатории, учебни сгради, училища, студентско настаняване, както и музей.

Според публичните данни едната от организациите, ръководени от Тихонова, - фондацията NIDF, е подписала от 2013 г. насам договори на стойност 2,8 млн. долара с държавните "Роснефт", "Росатом" и "Транснефт". При 8 от общо 10 договора не е имало търг. Договорите са предимно за извършване на изследвания в университета.

Говорител на "Роснефт" заяви, че петролната компания си сътрудничи с Московския държавен университет по 17 проекта, които са на обща стойност 530 милиона рубли.

През март 2015 г. Тихонова е назначена за заместник на зам.-ректора на университета. Не е известно дали за този пост получава заплата. Ролята й в проекта за разширяване на ВУЗ-а беше изложена в доклад през януари, изготвен от руската информационна агенция RBC. Интересна подробност е, че тя не фигурира в списъка със служителите на университета, но е вписана като член на университетския научен съвет.

Тихонова е доста активна и извън университета. Под това име тя се е състезавала в продължение на години като акробатична рокенрол танцьорка. През 2013 г. тя и нейният партньор по танци завоюват пето място на световното първенство в Швейцария.

Днес тя е председател на руската Акробатична Rock'n'Roll федерация, чийто спонсори са "Sibur", "Новатек" и "Газпромбанк" - компании, които са съсобственост или съвместно контролирани от приятели и сътрудници на президента - Тимченко, Кирил Шамалов и по-големия му брат Юрий Шамалов.

Същите компании са посочени на интернет страницата на "Innopraktika" в графата корпоративни партньори.

Говорител на Sibur заяви: "В различни периоди компанията подкрепяше Руската федерация по баскетбол, Формула 1, много руски хокейни и футболни отбори".

Новини за възможна връзка между Тихонова и Шамалов се появиха в началото на тази година. Агенцията RBC съобщи, че двамата посети Швейцария заедно. Ройтерс пък има данни, че Катерина се е представила като съпруга на Шамалов по време на посещението си там.

Младият Шамалов има апетитни имоти във Франция. Преди 3 г. той придоби четириетажна къща с басейн, кацнала на върха на морска скала в курорта Биариц. Площта на имението е 300 квадратни метра, а дворът е 2000 квадратни метра.

Построена през 1950 г., къщата вече е на стойност около 3,5 милиона евро (3.7 милиона долара). Така поне твърди архитектът, който е реновирал имота преди 7 години.

Публичните регистри показват, че имотът е бивша собственост на стария приятел на Путин - Тимченко. През септември 2007 г. той и съпругата му Елена Ермакова регистрират дружество на име "SCI Atlantic", за да придобият къщата. На 15 ноември 2012 г. акциите на двойката в "SCI Atlantic", която все още е собственик на имението, са прехвърлени на Кирил Шамалов. Хората, живеещи в близост до къщата в Биариц, казват, че не са виждали младата двойка там.

През 2008 г. младият бизнесмен Шамалов стана член на управителния съвет на "Sibur Holding" - компания за преработка на нефтохимикали. Той е придобил 4.3 процента от акциите.

През 2014 г. е придобил допълнителни 17 процента дялово участие в "Sibur" от Тимченко и става член на борда на директорите. Тимчено пък създаде "Gunvor" - компания, която търгува с руски нефт, и която го превърна в мулти-милиардер.

"Sibur" има приходи в размер на 361 милиарда рубли (5,6 млрд. долара) и нетна печалба от 25 милиарда рубли през 2014 г. Миналата година Тимченко започна проект с Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА), за да се развие баскетбола в Русия. Проектът все още продължава.

Шамалов държи 21 на сто от акциите в "Sibur", които са на стойност около 2 милиарда долара, а може би и повече, по данни на финансови анализатори. В интервю за "Комерсант" през август Шамалов заяви, че е придобил дял на пазарна цена и взел назаем пари, за да го купи, но не уточни колко.

Въпреки всичко посочено по-горе, руският президент Владимир Путин си остава един мъж от средната класа. По официални данни той няма имоти в чужбина. Говорителят му неколкократно отрече, че луксозен имот, построен на брега на Черно море и известен като "двореца на Путин", е бил предназначен за руския президент. Както съобщи Ройтерс миналата година, имението е финансирано частично от Николай Шамалов - бащата на Кирил - човекът, който президентската дъщеря нарича свой съпруг.Голямата дъщеря на Путин - Мария, също стои извън светлините на прожекторите,
дори повече от сестра си. Тя е родена на 28 април, 1985 г. Учи биология в университета в Санкт Петербург, а после медицина в Московския държавен университет.

Според руски и западни медии, тя е омъжена за холандския бизнесмен Йорит Фасен. Според някои информации е живяла в Холандия известно време, но това не може да бъде потвърдено категорично.

По-рано тази година Путин заяви, че и двете му дъщери живеят в Москва, но не даде повече подробности.

Мария вече използва фамилното име Фасен и гради кариера в биомедицината. На интернет страницата на Московския държавен университет тя е посочена като съавтор на 5 проучвания, публикувани през последните 2 години. Съавтор е и на книга, публикувана по-рано тази година от "Lambert Academic Publishing".

Мария е докторант към Центъра за изследване на ендокринология в Москва и се занимава с благотворителен проект, който помага на децата с ендокринни заболявания. В имейл до Ройтерс тя не отговоря дали е била омъжена и дали позицията на баща й се е отразила върху кариерата й.

Проектът й е финансиран от "Alfa Bank" - голяма руска банка с клонове в САЩ, Великобритания и Кипър. Най-големият акционер е Михаил Фридман, милиардер с интереси в областта на банкирането, енергетиката и телекомуникациите.

Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голям кредитор със силни връзки в елита около Путин. До август тази година Йорит Фасен е записан и в уебсайта на "MEF Audit" - руска консултантска фирма, като неин заместник-председател. Името му вече не фигурира там.

Oще: innopraktika  lifecafe  national intellectual development foundation  national intellectual reserve centre  nidf  nirc  rossiya  rostec  sibur  акции  алексей навални  андрей акимов  аркадий ротенберг  биариц  виктор садовничий  владимир путин  газпромбанк  генадий тимченко  дмитрий песков  дъщери  екатерина путина  игор сечин  имение  йорит фасен  катерина путина  катерина тихонова  кгб  кирил шамалов  кремъл  мария путина  московски държавен университет  николай шамалов  новатек  олга крищановская  русия  семейство  сергей франк  транснефт  юрий ковалчук  юрий шамалов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 14.11.201512:12

deowin | 11.11.201520:21
.. ..и изобщо не говорим за общи публични изяви на президента с членовете на семейството му ..
----------------------

Абсолютно вярно!
И не му дадоха Служебна Жена, а го потирват с Аню, на посещение!
Що така правят тия хора??

Браво deowin -много добро мнение!
Слагаме пръст в раната !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 14.11.201512:06

И още за Публичните Личности .. преглед на печата:
--------------------------
.. "„Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава „Стандарт. Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам. Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана?
Пък в „България днес” пише, че във фирмата на президентшата Плевнелиева "Мейз лабс" ООД нямало бюра, а дюшеци на пода и работели легнали. Като искаш нещо да поговориш с колежката и отиваш и лягаш до нея… А когато правят съвещания си е направо като…
Както и да е. Ако Юлиана беше от Шоплука, да кажеш – сбъдна се мечтата на Нане да копа легнал…
Всъщност, тя откъде е? В интернет няма дума къде е родена. Ще останеш с впечатление, че е родена на някое срамно място, та затова се крие. А то срамно място нема. Зорка беше от Якоруда и не го криеше… .."
-------------------------
Та ЩО има едни политици-крият близките си??
И в Русия, и по други места .. що не вземат пример от Обамови-ей ги какво задружно семейство са !

П.П.
Абе, за Служебната Жена на Плевнелиев , бяхме позабравили .. ама има ли някакво развитие?? .. Кафенцето-а некоя статия??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 13.11.201510:56

А и нещо друго -ДАЛИ САМО НА ПУТИН ДЪЩЕРИТЕ, СРЕД СЪВРЕМЕННИТЕ ПОЛИТИЦИ, ИЗБЯГВАТ ПОКАЗНОСТ, И ДАЛИ САМО ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ НЕ Е КАТО НА СЕМЕЙСТВО ОБАМОВИ???

ето какво се пише и у нас - .. "Стандарт” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама. Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо. А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли… Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”. Просто ми хрумна…"

Та какво става с Плевнелиев и Плевнелиева???
Що не спазват евроатлантическите добри практики??
Що не се гушкат заедно -ей така-да ги видим .. както правят на Обамови щерките???

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 12.11.201512:18

Mako | 12.11.201509:49 , червени куфарчета, тъмните страни на прехода, политически убийства, показни убийства, мафия, разчистване на конкуренцията с убийства и т.н.
Отново се налага да се умиля. Защото никаквата разлика между горното пропагандно твърдение и ответното / на червените руски адеквати/ "Путин е чист като сълза!" е просто и само умилителна!
-------------------
Де да го знам Путин, дали е като сълза ..

НО С ПАРИТЕ НА МИХЕЛСОН , НА ГОЛОДКОВСКИЙ И НА ШАМАЛОВ , ПУТИН НЯМА МНОГО ОБЩО...
Михелсон, неизвестно как , става олигарх, по времето на Елцин ...

П.П.
А тази Тихонова нещо злоупотребила ли е .. щото такова нещо се не пише ???
Ясно - тя и мъжът и имат 2 млрд.$ .. ами мъжът и е вицепрезидент и акционер при Михелсон ...
За него, за МИхелсон пишете, и за Миллер, и за Абрам Голдщайн .. интересно ще е и поучително!
Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 12.11.201512:10

Бе наистина, я пишете за Яков Голодовский и за Михелсон ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 12.11.201512:09

1.Тази аджеба Тихонова, ЗАЕДНО С МЪЖА СИ има 2 милиарда $ ... а по някои данни 4 милиарда $ ... ако се разведат, не дай Боже-тя му взема половината ..
Мъжът и, Кирил Шамалов е вицепрезидент на "Сибур холдинг" ...

2.Ето за Сибур .."Ключевые фигуры Михельсон, Леонид Викторович (председатель совета директоров), Конов, Дмитрий Владимирович (генеральный директор) .."
Като отворим за Михелсон .. "председатель совета директоров и крупнейший акционер холдинга «СИБУР». .. ..Обладая личным состоянием $11,7 млрд.." и видим, че Михелсон е издигнал Шамалов, още по времето, когато Путин не е бил приемник на Елцин , а някакъв бивш офицер, прилепил се към демократите .. не можем да не стигнем до извода, че богатството на Шамалов /ок. 4 млрд. $/ не се дължи на Путин ..

Та .. Тихонова и Шамалов, се богати /с 2 милиарда $ ..или с 4 - няма значение? НЕ ЗАРАДИ ПУТИН, А ЗАРАДИ МИХЕЛСОН ..

Ама какъв е тоя Михелсон, от къде се взе, как така стана богат / 11.7 млрд $ / .. та за това Уебкафенцето, кой знае защо, не пише ???
А за Шамалов - ясно - имали са общи познати и съдружници и с предния президент на "Сибур" , - Яков Голодовски .. и сега с Михелсон !!

Та айде, Уебкафенцето .. айде за Михелсон, а???
Щото двата милиарда $ Тихонова и Шамалов, ги имат, заради работата на Шамалов, като вицепрезидент, при Михелсон!

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 12.11.201510:28

За ойро-атлантическия гьотверен Ролинс:

http://www.ibtimes.com/winner-most-iraq-war-contracts-kbr-395-billion-decade-1135905
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 12.11.201510:12

Горкия Обама-на една заплата,чака жинътъ да фърли некой леф да си купи цигари.И сичките в Държавния Департамент забогатяли честно-най-веке Дик Чейни,дето е набъркан в Халибъртън и ''възстановяването''на Ирак,Кондомлиза Райс,фамилията Буш и прочие.Затънали са до шията в лицемерие,а гушите им са тройни точно заради войните и мръсотиите които вършат по целия свят на държавно ниво.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 12.11.201509:49

Ролинс | 12.11.201502:18


Ами... на запад политическата класа си е изкарала парите с честен труд и законно. Схващаш ли разликата? Няма КГБ/ДС, червени куфарчета, тъмните страни на прехода, политически убийства, показни убийства, мафия, разчистване на конкуренцията с убийства и т.н.
****************************

Отново се налага да се умиля. Защото никаквата разлика между горното пропагандно твърдение и ответното / на червените руски адеквати/ "Путин е чист като сълза!" е просто и само умилителна!
Кой казваше, че ние, българите, сме нация от партийни секретари, затънали в модела на черно-бялото мислене? Няма такова нещо!

Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 12.11.201508:01

Ролинс, как си е изкарал парите бащата на прославения президент Кенеди?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.