„Знаете ли какво е да умре дете?” | webcafe.bg
Webcafe

„Знаете ли какво е да умре дете?”

Диян Божидаров, в. Сега
21.06.2014, 08:37 (обновена 23.06.2014, 08:20)
аспарухово

"Пред нас се събираше от 2-3 места вода. Коли, животни, хора... Едно от децата беше успяло да се качи на една кола, изтеглиха го в къщата срещу нас, където в крайна сметка успяха да го спасят", разказа пред "Сега" очевидка от "Аспарухово".

В 7.15 сутринта съм в квартал "Аспарухово" на мястото на трагедията. Информациите са за 8 -11 загинали. Вицепремиерът Цветлин Йовчев дава интервюта, след малко идва и премиерът Орешарски. "Не мога да ви кажа причината за наводнението, никой не е очаквал", заявява Йовчев. "Водосбор - това е. Водосбор", казва главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Вървят предположения за свлачище или за пропукан водоем, които са активирали приливна вълна след свирепия порой в четвъртък вечерта. Питам представителите на властта за причината за бедствието. От думите им се разбира, че не знаят със сигурност. Водещата версия е свирепият дъжд.

"Аспарухово" се намира в южната част на Варна. Отделен е от същинската градска част чрез плавателния канал, който свързва морето и Варненското езеро. Над квартала има невисоко гористо тепе, известно като Джанавара. Жилищните блокове и къщите са разположени по наклона. В средата на една от стръмнините има дере. То е било такова някога, сега е улица с ромски къщи - "Горна студена".

Трагедията се разиграва там

Въпреки наклона, нито релефът, нито височината предполагат да се случи потоп. Няма река, няма язовири. Но мнозина мислят, че "нещо се е скъсало и преляло".

"Снощи пожарникарите казаха, че горе, някъде на Джанавара, имало дере, пълно от последните дъждове с вода. Преляло ли, срутило ли се нещо, не знам, но е станало нещо подобно", разказва жител на "Аспарухово". Друг отдава случилото се на дъжда. Оказва се, че нагоре към хълма има водохранилища на ВиК-Варна. От дружеството заявиха, че няма проблем със съоръженията. Долното хранилище, което се пълни, ако горното прелее, било празно.

Вече е 8 часа, хората от "Аспарухово" излизат от домовете. В квартала няма ток, едни се изнасят при роднини в други части на града, други се редят на опашки пред магазините за хранителни стоки, осветени от свещи. По улиците - коли една върху друга, изкъртени тротоари, асфалт, кал, тиня, донесени бурени... Тече вода. На "Горна студена" са срутени постройки.

Отгоре им - паднали дървета. Пожарникари, полицаи, кранове на "Гражданска защита" ги разравят. Край тях изплашени хора си търсят автомобилите. Една кола се е спряла отвесно върху парапет на балкон. Друга се е забила в стълб. Машини за сладолед, бойлери, фотьойли, хладилни витрини са разхвърляни по улици и градинки.

В четвъртък във Варна валя на периоди, пороят се усили към 18 часа, придружен с невиждана гръмотевична буря точно над града. Дори възрастни варненци не помнят подобно време. Ето хронологията на бедствието, представено обобщено от хората в "Аспарухово":

В началото, докъм 18.30 дъждът предизвиква единствено обичайните реки по улиците. Изведнъж по ул. "Горна студена" нахлува вода.

Вълната за минути достига към 3 метра

Идва откъм Джанавара. Влачи коли, каруци, хора. Някои се спасяват. Други малко след повличането стават трупове. Деца бягат пред вълната. Едни оцеляват, други, както ще стане ясно по-долу - не.

Водната стихия, завличайки всичко, се влива в плавателния канал. Малко преди това хвърля в него четири автомобила, паркирани по крайбрежната улица. Петият е на човек, който шофирал. Вълната го завлича към канала, той скача навреме, хора от близките складове му подават въже.

Пороят спира към 20 часа и вълната бързо изчезва. По неофициална информация повечето загинали са роми от района на "Горна студена".

Намираме се там. "За нула време влезе вкъщи водата, телевизора покри. Носихме децата на ръце, нагоре, при роднини. Водата беше до гърдите ни. Имам ограда, хванах се за нея, едно момче дойде и ме издърпа", казва 74-годишният Илко Алексиев.

Край мен са паднали дървета, постройки. Били магазин, къщи. Чувам пожарникарите да си говорят, че човек им казал как минути преди вълната имало 7-8 души струпани там. Почва разчистване, всички се молят да няма хора под руините.

"Имаше един Пламен, излезе да види какво става и да хвърли едни боклуци. Водата го стигна, видях го. Какво стана с него не знам. Днес не съм го виждал, надявам се да е добре. Деца са бягали тук, на улицата, дали ги е завлякла водата, не знам. Гледаш - не можеш да помогнеш. Ужасно е", казва 60-годишният Мехмед Сабдулов. Разказва за завлечен възрастен мъж, удавена жена, снаха й пък се издирвала. Добавя, че

три пъти звънял на 112,

но никой не вдигнал. Съобщава и за друг проблем: "Ако трябва да дойдат хеликоптери да ни спасяват, да пуснат въже, няма как да го направят - тук беше паяжина от кабели. Какви ли не - интернет, телевизия. Трябва да се помисли за тези работи". Казва, че всички къщи на "Горна студена" са законни.

Малка скоба: На Джанавара от години се сече. А къщите на "Горна студена" най-вероятно наистина са законни, но трябва да се види кой ги е узаконил. Преди 70 години Варна преживява подобно бедствие, но щетите са по-малки. На Джанавара е имало гора, а дерето, т.е. сегашната "Горна студена", не е било задръстено от къщи.

Наоколо жена плаче, загубила е близки. Пред шок е, не иска да говори с журналисти. По-надолу, на ул. "Балкапан", в две съседни къщи смъртта са намерили две възрастни жени. Трагедията не може да се опише. Един говори за семейство, удавено в кола. Друг - за шофьор, слязъл от автомобила и завлечен от вълната. Десетки свидетелстват за хора, хванати за парапет, стълб. За отчаяно понесени към високото деца, завити в одеала.

Екипи на енергото отварят трафопост наблизо. Казват, че токът няма да се пусне скоро. Първо, заради евентуални оголени проводници, второ, заради наводнените мазета, където таблата ще изгърмят.

Намирам се на стотина метра в посока центъра на "Аспарухово", до местното РПУ. Там през нощта е намерен

труп на дете,

довлечен с кофи за боклук. Пенсионерката Николова, живееща на първия етаж на блок, разказва с треперещ глас: "Излязох да си прибирам прострения анцуг, видях момче до кофата. Трима мъже хукнаха да го спасяват. Много се мъчиха момчетата, накрая го завиха с едно одеало".

Един от спасяващите е Теодор Лазаров, семеен лекар, живеещ наблизо. "Обади се майка на мое дете пациент. Тя и други хора видели момчето. 20 минути обтривахме, мъчихме се да го върнем към живота. Имаше охлузни рани. Може да е починало от тях, може от удавяне. Беше 13-14-годишно. Знаете ли какво е да ви умре дете?", казва Лазаров.

Работещите на крайбрежната улица също знаят какво е смърт. Стихията довлича жена и забива тялото й в уличен знак. Хората ми го разказват, докато водолази и кран вадят падналите в канала автомобили.

Наоколо са варненски политици. Преживяват ужаса, личи им. Според Борислав Гуцанов наистина е възможно да е преляло дере на Джанавара. Общинският съветник Костадин Костадинов обаче казва, че познава района, няма дерета. Тази сутрин обходил местността, видял следи от малки поточета, прерастващи в реки - вълната се е образувала, естествено, от дъжда. Свидетелства за изсечени дървета, за нови свлачища.

Приближавам пазара в "Аспарухово", там щетите също са огромни. Пожарни обикалят квартала, край тях кранове, тежки машини, мъже в униформи. Градският транспорт върви, едни хора чистят, други отиват на работа. Никой никого не обвинява. Никой не казва, че държавата или общината са виновни. Всички искат управниците да са единни и се възмущават от възникналите политически прения.

www.segabg.com

Oще: аспарухово  варна  добрич  дъжд  жертви  мвр  наводнение 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.