Юлиян Попов отвори вратите | webcafe.bg
Webcafe

Юлиян Попов отвори вратите

Явор Николов
26.03.2013, 13:56 (обновена 27.03.2013, 13:47)

1 от 4 снимки Назад Напред

ден на отворените врати

Снимка: © Явор Николов

Стената на отдела в МОСВ за европрограмите прилича на детска стая

Ако не беше денят на отворените врати нямаше да разбера, че в Министерството на околната среда и водите има цветя и пеперуди, нарисувани по стените.

Те "хвърчат" в отдела, който се заминава с, а сега де, не може да се казва усвояване на европарите, защото служебният министър Юлиян Попов го забрани. Добре де, в отдела по кохезията, чиято шефка - Малина Крумова, стана един от зам.-министрите на Попов.

В самото Министерство на околната среда и водите, отделът, който отговаря за оперативните програми, изглежда като остров сред напукани стени, шкафове с документи, стари ксерокси и другите обичайни за родната администрацията гледки.

В най-шарените стаи работят най-младите хора.

Чувам водача ни: "Дотук свършва Националната служба за защита на природата и започва Оперативна програма "Околна среда".

Десислава Стефанова и Атанаска Колева - главен и старши експерт в отдела по управление на програмите, са доста по-млади от чиновниците, които ни се струва, че обитават министерства и разни ведомства. Това важи за целия екип, в който има и двама студенти от програмата "Старт в кариерата".

В момента те договарят следващия програмен период - 2014-2020, като успели да шашнат даже еврочиновниците, след като първи подготвили документите за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие".

Колева започнала като сътрудник със 160 лева заплата, но колегите и предизвикателството да правиш нещо за първи път у нас я мотивирали да остане. Но и приемливото заплащане. (Според разпоредбите експертите, които работят по европейски проекти, получават около две заплати плюс допълнително заплащане за участие.)

Старши експертът е категорична, че парите не идват след клатене на краката от 9 до 17 часа. Тя сравнява работата си с такава в частна фирма - непрекъснато звънят телефони, пристигат факсове и имейли, налагат се промени в последния момент. Заради всичко това и е по-добре с Брюксел да работят по-млади хора, които могат да издържат на напрежението.

Докато старши експерт Колева ми обяснява това, на другия край на стаята шумят група студенти. Те учат "Регионално развитие и политика" в Софийския университет и имат да разписват проект по оперативните програми като курсова работа.

В деня на отворените врати няма протестиращи - задали са въпросите си по електронната поща и се готвят за консултациите около обществения съвет към ведомството.

Основният контингент по коридорите е със средна възраст от 20 години - дошли са студенти от СУ, ЛТУ, ХТМУ, НБУ и УНСС. Някои са участвали в спасяването на Витоша и защитават екокаузи, но практически всички са тук с една основна цел - да питат за стажове в министерството. Заформя се импровизиран панаир на кариерата във фоайето пред конферентната зала.

Протоколно

В нея вече е препълнено с журналисти, които се интересуват от екипа на служебния министър Юлиан Попов. Заедно със заместниците си Евдокия Манева и Малина Крумова, той начертава приоритетите за микромандата.

Става ясно, че от Европа се очакват около 8 млрд. лв. за следващите 7 години. Същевременно допълва, че "еврофондовете не са за усвояване, а за катализиране на икономическите процеси".

Като важни казуси посочва Пирин и строителството в "Ропотамо". Според Попов, трябва да се съберат всички гледни точки по отношение на природния парк и да се води диалог. Министърът смята, че устойчивият зимен туризъм е важна цел, но ако концесионерът използва повече земя от разрешеното, трябва да бъде санкциониран. Шефът на резервата "Ропотамо" пък ще получи последно предупреждение за уволнение заради появата на дървена конструкция без документи в управляваната от него територия.

В края на пресконференцията възрастен господин се надига от мястото си и отправя тежки обвинения към отсъстващите екоорганизации. Той споделя недоумението си как може един лифт да замърси природата и заключава: "Ако е девствена планината, и те няма да се родят". Недоволният кани природозащитниците да дойдат при него на връх Вихрен на рождения му ден през юни, докато граждани и телевизионни екипи се изнасят на пръсти от залата.

Блиц

След края на срещата с медиите, служебният министър бърза за среща. От прозореца му се вижда... улица. След секунда размисъл, Юлиан Попов допълва, че пред него се разгръща "една цяла държава в много измерения". Той не е имал нужда от време за свикване с работата, единствено се изненадал колко добре функционира ведомството. Не иска да се задържа начело на МОСВ, но е категоричен, че ще продължава да защитава интересите на страната.

Според него служителите във ведомството са изключително "зелени", но има какво да се желае от екологичната култура на нацията. "Ние имаме много романтично отношение към природата, но трябва да го операционализираме във всекидневния си живот. Това е въпрос на образование и обща загриженост", казва Юлиян Попов.

Oще: ден на отворени врати  кариера  мосв  оперативни програми  юлиян попов 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 13.05.201323:27

Супер. Те взимат на месец колкото взима един стажант на ден.
Ако съберат 2 месечни заплати ще могат да се отправят към терминал 1 или 2.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.