Надежда всяка тука оставете | webcafe.bg
Webcafe

Надежда всяка тука оставете

Емилия Милчева
13.03.2013, 17:20 (обновена 15.04.2013, 16:18)
Треблинка

Минута тишина и вой на сирена за депортираните за Треблинка

Паркингът пред митницата в Лом, пълен в този ден с мерцедеси с дипломатически номера и скъпи коли е на хвърлей място от жп линията, където в конски вагони са били наблъскани 4219 деца, жени, мъже, подготвени за заколение в Треблинка в един мартенски ден на 1943-а.

Може да си представиш жп линията, само ако затвориш очи, обърнат към Дунав, откъдето лъха на сиво-студено, а вдясно плющят знамената на България и ЕС. Така паметникът, на който пише, че на 23 март оттук са депортирани към концентрационните лагери евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, остава зад гърба.

В името на "политическата коректност", българските власти наричат днес териториите, откъдето са депортирани тези и още хиляди евреи, общо 11 000, Северна Гърция и Кралство Сърбия. За да не произнесат името Македония - поне докато не подпишем Договора със Скопие (Дали? Новият премиер и външен министър знае...)

А парчето мрамор е поставено тук, близо до дунавския бряг, от американци от еврейската общност в Ню Йорк, които дошли в един октомври на м.г., прегледали безплатно очите на 500 деца на Лом, изписали очила на 50 и после им ги купили.

Така децата на Лом носят очила, дарени от благодарни евреи, заради спасените над 48 хиляди свои от еврейския род - и в памет на депортираните от Лом, качени на четири сръбски параходчета, стоварили ги във Виена.

Последната им надежда е изтляла тук, на брега на Дунава, в това градче, където през 1943 г. са живели, освен българите, и евреи (имало е синагога и еврейско училище, днес разрушени), арменци, турци, власи, цигани. Днес в 20-хилядния град са останали двайсетина евреи. В двумилионна Варшава са едва 300...

Днес тук е най-красивото място в Лом, част от т.нар. Дунавски парк от 65 декара, където има детски площадки, пейки и беседки, благодарение на едни над 7.6 милиона лева от оперативна програма "Регионално развитие".

Гледайки паметника, си мисля, че и един черен обелиск от гранит би свършил работа. "...Имената на спасителите ще останат само в сърцата на спасените", казва кметът на Лом Иван Иванов, докато чете речта си пред събралите се да почетат паметта на депортираните.

Вали и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз внезапно слиза от трибуната, сваля връхната си дреха и намята с нея жената в инвалидна количка до трибуната. Шели Цветанова, била е дете, когато сънародниците й напразно са се молели за чудо в душните вагони без прозорци, а хората на Лом са им помагали с дрехи, храна и съчувствие, сред тях и тя самата.

Негово Превъзходителство също има думата - благодари на българите, чете имената на тези, които заслужават да бъдат споменати поименно като Димитър Пешев, Лиляна Паница, екзарх Стефан и митрополит Кирил... имената на праведниците на света, така както са записани от израелската комисия "Яд Вашем" (20 са българските имена в нея).

Но Негово Превъзходителство не може да се въздържи и да не обвърже Холокоста с новите битки на Държавата Израел. "Историята за спасяването на народ, заплашен от унищожение, за съжаление е актуална и днес - факт, който ни напомня, колко е важно да не пестим усилията в борбата с ксенофобията и фанатизма. Знаем, че президентът на Иран открито отрича Холокоста, призовава за унищожение на държавата Израел и подкрепя геноцида над сирийските граждани!", казва посланикът, споменавайки, че не се вижда краят на тази битка, в която са загинали други 70 000 евреи...

На 160 км оттук, в Гранитната зала на Министерски съвет в София една власт си отива и идва друга. В Лом хазанът на Софийската синагога Шломо Голденберг отслужва кадиш (молитма за мъртвите), а архимандрит Антим произнася, без да чете, своята реч, в която говори за един народ и българи, които уважават достойнството на личността и служат на пострадалите от един безчовечен режим на диктатура (ние ли сме били...), че сме доказали на света, че името България означава шанс за живот.

Следва поднасяне на цветя - от дипломати и организации на евреите от САЩ и България, под зоркия поглед на цивилни и униформени полицаи, някои от които дори по етажите на съседните сгради.

Оттук повече никой няма да тръгне за изтребление.

Oще: депортиране  евреи  концентрационни лагери  лом  северна гърция  холокост 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

3 Dian Dorev | 14.03.201315:24

Торкемада,Хитлер са евреи...Тези всъщност срещу кого реват? Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

2 abductor | 14.03.201312:47

Едно ужасно четиво в умилително-ревлив стил, най-вероятно - спонсорирано.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 14.03.201311:13

Оттук повече никой няма да тръгне за изтребление.
---------------------

доста категорично изказване. било каквото било, но днешните евреи би трябвало да се замислят дали пък арабелите от другата страна на оградата не се чувстват и те малко преебани?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.