Най-страховитият вулкан на Земята е в Северна Корея | webcafe.bg
Webcafe

Най-страховитият вулкан на Земята е в Северна Корея

webcafeLifecafe, El Pais
18.04.2016, 16:14 (обновена 20.04.2016, 14:16)
пектусан

Снимка: © Wikipedia

Сътрудничеството при проучването на смятания за най-страховит вулкан на земята Пектусан е единственото, което може да отвори Севена Корея за Запада

За първи път в историята на Северна Корея международна експедиция от учени беше допусната на територията на страната. Причината? Един страшен вулкан, който се явява и връх на свещената за севернокорейците планина Пектусан, разположена на границата между Северна Корея и Китай.

Пектусан е една от най-непознатите планини в света.

За първи път екипът от западни учени пресече границата на Северна Корея през 2013-та година, за да изучи най-непознатия вулкан на земята. Рамо до рамо със западните учени, в експедицията участваха и севернокорейци. Подобно сътрудничество е абсолютен прецедент за тотално затворената държава, наказана с множество международни санкции.

Вулканът Пектусан се издига на 2744 м надморска височина. Малкото, което се знае за спящия му кратер, е че през 10 век той е изригнал със сила, която го нарежда на първо място сред "изригванията на хилядолетието".

Това е сред най-мощните вулканични изригвания в човешката история.

Между 2002 и 2005-та година, Пектусан отново даде знаци за надигаща се активност, което вдигна на крак властите в Пхенян. А те, както е добре известно, не разполагат с необходимата технология и знания, които да установят вероятното му изригване.

Заради тази ситуация, диктаторският режим се обърна за помощ към международни институции.

Така британците Клийв Опенхаймер - вулканолог от Университета в Кеймбридж, и Джеймс Хамънд от Лондонския университет сформират международна експедиция, която през 2013-та за първи път от установяването на диктаторския режим на Ким Ир Сен през 1945-година посещава Пектусан.

Планината Пектусан е най-високата на корейския полуостров.

Освен че е дремещ вулкан обаче, в рамките на диктаторския севернокорейски режим тя е свещена, защото има връзка с комунистическата революция в страната.

Високият заснежен връх на Пектусан се появява преди телевизионните новини по националната телевизия, върху гербовете и като украса около хвалебствените диктаторски статуи в Пхенян.

Също така това е място за поклонение на всички севернокорейци, които изкачват внушителния връх или посещават революционните лагери в близост, както и прословутото място на рождение на бившия диктатор Ким Чен Ир.

В кратера си Пектусан приютява и огромно езеро - известно като "Небесното езеро", което има диаметър 14 километра.

В най-лошия случай, при изригване, езерото би могло да причини и наводнение, което да създаде допълнително проблеми, успоредно с тоновете лава.

В покрайностите на планината, от двете страни на границата с Китай, живеят десетки хиляди души. Това е и причина Китай също да участва в международната експедиция на учените.

"Този вулкан е способен да изригне 100 пъти по-мощно от исландския вулкан през 2010-та (Ейяфятлайокутъл)", обяснява Клив Опенхаймер пред изданието Materia.

Исландският вулкан изригна през 2010-та година, а облакът прах и пушек, изпуснат във въздуха, наруши сериозно европейското въздухоплаване и донесе загуби от 5 милиарда евро на европейските икономики.

Въпреки че е невъзможно да се познае кога Пектусан ще се активизира отново, едно ново изригване на хилядолетието би могло да има глобален ефект и да нанесе непоправими щети на земеделието, на комуникациите и на енергийната инфраструктура, смята Опенхаймер.

Притеснително е също така, че планината се намира на около 100 километра от подземното място, където Пхенян провежда експериментите си с ядрени бомби.

"Севернокорейските експерти си дадоха сметка, че техните сеизмоложки екипи по наблюдение не са адекватни в днешния свят", разказва Опенхаймер.

Основната цел на проекта е да се инсталира нова технология от широколентови сеизмометри, които да отчитат вулканичната дейност, но за тях трябва да се осигурят средства. Това не е лесна задача, предвид геополитическото напрежение между Северна Корея и света. Международните санкции над страната пречат на всякакви научни съдружия.

Още по-деликатен е случаят с използването на някои напреднали технологии за изследване на вътрешността на геоложките формирования, предвид факта, че те могат да се използват и за военни цели, например за установяване на местоположението на подводници.

"След две години на разговори с властите, се снабдихме с нужните инструменти за изучаваене на вътрешността на вулкана и за опознаването на структурата му", обяснява Джеймс Хамънд по телефона от Пекин.

Първите научни резултати от този проект бяха публикувани преди броени дни в научното списание Science Advances.

Уникалното е, че заедно с имената на Опенхаймер, Хамонд и други експерти от Геоложката служба на ЕС, статията е подписана още и от севернокорейски учени от Международния севернокорейски център за нови технологии и икономика и от Администрацията по земетресенията.

Още по-странното е, че севернокорейските учени дори са пътували до Лондон за семинар в Кралското дружество, по време на който е била обсъдена експедицията. Това определено е първото подобно сътрудничество в областта.

Новото изследване съдържа детайлен анализ на дебелината на обвивката на Байтоушан (китайското име на Пектусан).

Изводите показват, че има зони, в които обвивката на земната кора е изтънена и е модифицирана заради магматичната активност. "Това, което виждаме е, че има скални образувания под повърхността, които най-вероятно са с произход от 2002 и 2005 година", обяснява Хамонд.

Този научен труд съдържа начални, базови изследвания, но може да има много голям отзвук.

"При всеки вулкан, трите основни цели са: да се наблюдава сеизмичността и изпускането на газове, да се познава геологията и вида скали, от които тя е направена и да се да се детайлизират геофизичните характеристики, което означава, тяхната структура в най-голяма дълбочина", уточнява Опенхаймер.

"Най-важните неща при един вулкан се случват в най-отдалечените от повърхността места, така че се нуждаем от тези методи, за да установим какво се случва на 10 или на 20 киломентра под земята", добавя той.

Публикуваното проучване ще помогне за разбирането именно на тази трета част, свързана с изригването.

Дали това ще ни помогне да разберем кога точно ще се събуди Пектусан?

"Реално не знаем кога може да се случи", признава Хамонд. Според Опенхаймер наистина големите изригвания се случват по-нарядко, но да се предрече тяхната интензивност е изключително трудно.

"В бластта на сеизмологията сме доста по-изостанали, отколкото в областта на метерологията и сме малко по-добре отколкото при предсказването на земетресенията".

Всъщност материалната база, необходима за провеждане не това последно изследване, е била повече от скромна. Бюджетът е бил едва 88 000 евро.

Въпреки ограничената материална база, проектът има огромен принос в още една област: той познава какво се е случило през 946 година, когато се случва "изригването на хилядолетието".

Данните, събрани по време на геоложката експедиция през 2013-та и при следващите две - през 2014-та и 2015-та, са много любопитни.

"Няма нито едно писмено свидетелство от свидетели на това изригване, така че наистина не знаем неговия мащаб", обяснява Опенхаймер.

Но всички налични подробности за събуждането на вулкана ще бъдат разгледани в следващата публикация, която отново ще бъде подписана от северенокорейски и европейски учени, работили за първи път рамо до рамо.

Oще: el pais  вулкан  вулкани  вулканична дейност  експедиция  загадъчна планина  заспал вулкан  избухване на вулкан  изригване на вулкан  изследване  лава  магма  магмена обвивка  непозната планина  пектусан  планина  северна корея  сеизмология  събуждане на вулкан  тектонична дейност  учени 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

5 ivod | 19.04.201621:03

Нооогу ми аресъ ,, А те, както е добре известно, не разполагат с необходимата технология и знания, които да установят вероятното му изригване. " ... колко ли знания липсват на писалия статията - МНООООГО .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2015, 12:34

4 krismin | 19.04.201609:32

Аз да добавя, че най-страховитият вулкан на Земята е Йелоустуон, който е гиганска калдера, върху част от която се намира прочутия парк Йелоустоун. Калдерата е с площ 55х72 (по други сведения 45х85) кв. км и ако недай си Боже изригне, всеки трети жител на Земята ще загине от последиците. Счита се, че периода на изригванията е на всеки 600 000 години и 21 век е точно в края на една такава последователност.
Да се пообразоваме малко преди да пишем гръмки заглавия из нета Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.02.2012, 01:11

3 nPoMeTeu | 19.04.201602:02

С две думи няма нищо вярно в статията. Е-мил ги разкри!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 18.04.201621:40

Само така Емилски. ДА!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 18.04.201621:35

Не е свещена, само защото има връзка с комунистическата революция, а най-първо защото според корейските легенди там е роден основателят на първото корейско царство.
А Ким Чен Ир както всички знаят (освен вас) е роден в СССР. Край вулкана обаче баща му Ким Ир Сен се е крил в шумата по време на японската окупация и Корейската война (или поне така твърдят доблестните северно корейски историци). Съответно приписването на такова рождено място за сина си е типична врътка, каквито има много в историята. Както навремето са създавали божествен образ на монарсите, така и сега корейците създават връзка хем с историческото минало, хем с легендите, хем със скорошната революционната история.
Даже отиват по-далеч - описват природни феномени на годишнината от смъртта на Ким Ир Сен, които се били случвали само край вулкана и около статуите на вожда.

Байтоушан не е китайското име на планината Пектусан, а на планината заедно с езерото. Само планината китайците наричат Чанбайшан.

На скалните образОвания в България им казваме образУвания. Защото се образуват.
А образованията са нещо, което трябва да имаме преди да започнем да пишем по медиите. Много щастлив
   

оценка

+8 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.