Има нещо гнило във Витоша, в огнеборците - не | webcafe.bg
Webcafe

Има нещо гнило във Витоша, в огнеборците - не

Екип на Webcafe.bg
05.07.2012, 11:48 (обновена 07.07.2012, 12:25)

1 от 21 снимки Назад Напред

Бистрица

Снимка: © Стоян Георгиев

Доброволците заминават

В 7.30 сутринта екип на Webcafe.bg е пред кметството на Бистрица. Точно от тук преди дни са се виждали пламъците на Витоша, но сега пейзажът е чист, а във въздуха се носи съвсем лек спомен от пожара. Инспектор Тихомир Нинов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", намиращ се в щаба в кметството, потвърди, че ситуацията е овладяна, но са останали няколко локални огнища, които огнеборците ще обхождат днес.

На маса пред общината има сандвичи и сладкиши - изпратени са от доброволци, за които е невъзможно да дойдат в Бистрица днес. "Едно момиче цяла нощ беше правило сандвичи и ги беше пратило по приятелката си", разказва Анелия, доброволец от щаба в кметството.

Екипът ни не е тук, за да търси конспиративни теории заради появилите се по време на пожара мнения в социални мрежи и медии, че той умишлено е запален и че квалифицираните огнеборци и институциите саботират желанието на доброволците да помогнат.

Малко преди осем часа се събира третата за днес група от активисти, които са значително по-малко от предишните дни заради вече по-спокойната ситуация. Йонка, млада майка - и също доброволка от щаба, записва имената им, дава инструкции и назначава отговорник, който по думите й е направил много добро впечатление на огнеборците през изминалите три дни със скромността и отдадеността си.

Отговорникът Оги е на около 20 години и ще води група доброволци, сред които и няколко красиви момичета. Повечето млади хора обаче отказват да говорят пред диктофона, обяснявайки, че идват, за да вършат работа, а не да се изказват от първа инстанция. Оги обяснява, че от това, което е видял да се върши горе, не може да направи извод, че някой умишлено е попречил за по-бързото потушаване на пожара.

"Работеше се здраво, правеха се просеки и всичко беше в реда на нещата. Колкото до отказа на помощ от техника от Израел и Румъния - струва ми се нелепо".

Далеч по-емоционален доброволец със саморъчно направено мачете в ръка е по-критичен с "организацията е под всякакво ниво". Други доброволци също обясняват, че е имало проблеми в координацията между хората, които взимат решения, работят на място и тези, които доставят - като offroad доброволците, които са свършили много добра работа в трудно проходимата локация на пожара, до който се стига на четири крака по думите на едно от момчетата.

Според инспектор Нинов пък някои от момчетата са очаквали малко повече екшън в гасенето и от разочарование, че не могат да се хвърлят като истински огнеборци, са сигнализирали, че не ги допускат.

"Всеки един доброволец, който е идвал, е бил изключително полезен и ничий труд не е бил напразен", казва Нинов и добавя, че през цялото време професионалистите е трябвало да внимават да не се случи нещо лошо на младите и необучени доброволци.

Йонка, също доброволка от щаба, казва, че в такива случаи всеки гледа да намери някаква интрига, вместо да види и позитивните моменти. Разказва, че сред младите доброволци е имало дори чужденци и че момчетата и момичетата, които отиват на терен са изключително всеотдайни. По думите й някои идват след нощни смени, а други си взимат специално отпуска, за да помагат. Има и такива като 23-годишната Катя, които работят на смени и пожарът е съвпаднал с почивните й дни, които е решила да запълни с доброволчество.

За нея студентът по журналистика Ангел Иванов обяснява, че е била една от най-смелите при вчерашното гасене: "В един момент взе маркуча и всички мъже я гледахме как влезе в един пресечен димящ сектор с тлееща жарава и го обезопаси, поля го, ороси го..."

Ангел е за втори път в Бистрица и впечатленията му от вчерашния ден са, че огнеборците си вършат изключително професионално работата. "Не искам да прозвучи така, че все едно всички сме тук заради адреналина, но вчера наистина се получи добра атмосфера между доброволци, пожарникари, резачи, така че да се почувстваш като част от едни непринуден и честен колектив. Инспекторите в групата, към която бях прикрепен, са големи чешити и веселяци, като в същото време вършат работата всеотдайно.

Нашата група беше в долната част на пожара, слагахме помпа в реката, прокарвахме шлангове и обработвахме по границата, така че да не се разраства огъня, а също така и рязахме дървета, които може да паднат", обяснява Ангел. "Знам, че има супер противоречиви оценки за организацията и допускането на доброволците, но със сигурност проблемът не е в хората, които са на терен, те са много готини пичове".

От обясненията на инспектор Нинов излиза, че в първите дни на пожара не е имало достатъчно резачки, като повечето са били доставени едва вчера, включително от една от големите у нас компании, която е предоставила "цели" пет. Относно отказа от предложените от Израел два тритонни Air Tractor, той коментира, че самолетите не биха могли да свършат по-добра работа от хеликоптерите.

"В Израел гасихме пет дни пожар с 42 самолета - докато не влязоха хора на терен, нямаше почти никакви резултати", казва Нинов. Той не коментира какво трябва да направи държавата от тук нататък, за да има по-бърза и адекватна реакция в подобни случаи. Според него причина за негативните мнения на някои доброволци е прекалено сложният терен, до който не може бързо да стигне техника, както и да се вземе бързо решение къде от какви хора има нужда. Качилите се тази сутрин добороволци от последната група ще помагат при сеченето на дървета от спец групи, допълва той.

Колкото до теорията за умишленото подпалване на Витоша, доброволците от щаба и местни жители твърдят, че на пламналата площ не могат да се построят ски писти. За тях е по-важно след като пожарът бъде напълно изгасен, да се организират още доброволци, които да изчистят земята от пластмасовите бутилки вода по терена.

Oще: бистрица  витоша  доброволци  пожар  пожарникари  репортаж 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.11.2011, 12:15

4 Един Българин | 05.07.201220:43

Познавам лично Йончето,тя е може би най добрия Човек когото познавам и я Обичам със цялото си Същество,но относно последния абзац от статията искам да припомня на добрите хорица от Бистрица,че според проект за изграждане на ски зона в района на хижа Алеко на 9 декара именно от резервата Бистришко бранище е предвиден строеж на микроязовир за изкуствен сняг още преди три години ...за изграждане на ски и почивна зона в района на Алеко, които буквално ще презастрои и унищожи природния парк...дори още тогава е имало поръчан анализ на евентуалните щети, ако проектът бъде приведен в изпълнение,ще Ви ситирам дословно,Цифрите са потресаващи:
 
"Ще бъдат изсечени 33 490 бр. дървета
1 650 дка ще бъдат застроени от територията на Природен парк „Витоша”
Над 270 дка вододайни зони ще бъдат засегнати
Общата площ на изсечените гори ще са 325 дка
1 380 дка ще са засегнатите местообитания от „Натура 2000”
Над 166 дка морени ще бъдат застроени с писти и лифтове
 
Още тогава анализът, поръчан от Природен парк „Витоша” алармира, че предвидените трасета в проекта за някои от пистите ще засегнат пряко резерватите „Торфено бранище” и „Бистришко бранище”. Оценката е била направена на база косвена информация, защото още тогава инвеститорът „Витоша ски” АД не е представил в ДПП „Витоша” проектна документация. Поради този факт оценителите смятат, че реално негативното въздействие от реализацията на плана ще бъде значимо по-негативно.
До момента:
В района на каменната река в подножието на връх Малък резен, над междинната станция на лифта са взривени общо около 400 скални образувания (морени)!
Взривен е хотел „Щастливеца”, за да се открие площ за ново строителство!
Взривен е и ресторант „Щастливеца” към него!
Изорана е писта „Витошко лале”!
По непотвърдена информация се предполага, че на това място ще бъде построен модерен 5-звезден хотел от групата на световна верига, чието условие за изграждане на хотели от този ранг е минаването на 4-лентов път в близост до хотела."

...това идеално обяснява защо топпожарникарят на републиката и цялата "държавна" машина 5 дни не успяха да се справят с огъня,и защо не е предприето нищо в първите дни на пожара, за да се предотврати трагедията, на която сме свидетели днес. Защото ако засега помощта за офшорката с лобисткия Закон за горите влезе в задънена улица, то един огромен пожар може да свърши също доста работа за фирмите около ГЕРБ.И сетете се кой "държи" 5 звезден хотел на Банско... Се1,сега НАЙ важното е да се издейства от Народа МС да излезне с незабавно! решение за залесяване с нова (млада) гора! Има 2 варянта,ако го направят или "някой" ще вземе да им повярва..,или ще им се объркат ама МНОГЦИФРЕНО сметките на някои "хора"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

3 fALLEN | 05.07.201219:21

еее, бате, излагаш се с тая цена на тока вече! хората ти казаха, че могло над 30% да е поскъпването, а то само 13, щото те лично теб са те спасили от тва повишение! и ти пак си неблагодарен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 05.07.201219:16

важно е секо да говори за пожара... а цената на тока?
майната и
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

1 Meteora | 05.07.201217:48

Всяко чудо - за три дни.
Всеки пожар - за четири!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.