Най-опасният язовир в света | webcafe.bg
Webcafe

Най-опасният язовир в света

Webcafe, Ребека Колар, Салар Салим, Pri.org, Global Post
06.04.2016, 14:00 (обновена 08.04.2016, 13:56)
язовир мосул

Снимка: © Wikipedia

Язовир Мосул в Северен Ирак е в пъти по-опасен от "Ислямска държава" - не само според военните, ами и според местните жители

Амина Мохамед e прекарала целия си живот в село Вана на брега на река Тигър. Тя е била тук през годините на управлението на Саадам Хюсеин, преживяла е войната със САЩ и дори обсадата на "Ислямска държава".

"Един следобед ни изненадаха", припомня си тя деня, в който бойците на "Ислямска държава" нахлуват във Вана през 2014-та. "Просто влязоха в селото".

По-рано тази година кюрдските бойци пешмерга избутаха "Ислямска държава" извън Вана, с помощта на военни удари от страна на САЩ.

Но потенциално по-сериозната заплаха за живота на жителите е само на около девет и половина километра нагоре по устието на реката. Това е прокълнатият язовир Мосул, който задържа милиарди кубични метра вода.

През февруари, посолството на САЩ в Багдад предупреди американските граждани, че е възможно язовирната стена да се скъса. Това беше отправено като приоритетно предупреждение сред и без това сериозните заплахи за пътувания в Ирак.

Според САЩ язовирната стена е в риск от пропукване през пролетта и ако това се случи, тя би наводнила всичко надолу по течението на Тигър. Водата би изравнила стотици селища и би убила стотици хиляди души в рамките на часове.

"Досега никога не съм се бояла от водата, докато не чух новините за язовира", казва Амина Мохамед. "Сега съм ужасена".

А нагоре, при язовира, работниците по поддръжката са заети по 24 часа на ден, седем дни седмично. Те трябва непрекъснато да поддържат язовирната стена.

Всъщност язовирът Мосул съвсем не е толкова стар. Той е строен в началото на 80-те години и е сред големите инфрастрктурни проекти, подети от Саадам Хюсеи и иракското подразделение на партия БААС.

От самото начало има проблеми.

В района речното корито е съставено от нестабилна комбинация от мека почва и гипс - минерал, който се разтваря, когато водата преминава през него. През 2006-та, военното инженерно подразделение на армията на САЩ нарича Мосул "най-опасния язовир в света".

Сега пукнатините, които ежедневно се образуват в струкурата, изискват денонощна и постоянна поддръжка.

Акил Муслим, иракски инженер, надзирава работата по укрепването на язовира. Неговият офис представлява единствено голямо дървено бюро, което е разположено долу в тунела, на стотици метри във вътрешността на язовира, под коритото.

"Необходими са постоянно по 100 души, инженери и работници, за да се поддържа конструкцията", казва той.

Някои от пукнатините са малки, но има такива, за които са необходими по 50 тона бетон, за да се запълнят.

"Тази поддръжка е задължителна", казва той.

Но работата по укрепването на стената спря за няколко месеца през 2014-та, след като джихадистите от "Ислямска държава" завзеха язовира. Те го държаха под контрол за по-малко от две седмици, но дори когато иракските сили на кюрдските бойци пешмерга си възвърнаха тази ключова инфраструктура, трябваше да минат месеци, преди отново да започне работата по поддръжката.

Възможно е това сериозно прекъсване да е създало слабост в конструкцията, опасява се американското правителство.

Наскоро правителството в Багдад подписа договор с италианска компания, която да подпомогне за спешните ремонти в конструкцията. Очаква се европейският екип да пристигне по-късно този месец.

Но според Акил Мусилм, както и по думите на различни официални представители на властта в Ирак, заплахата е преувеличена.

"Медиите имат склонност да засилват страховете", заявява Мусим "Уверяваме хората, че всичко е наред".

Според властите в САЩ обаче не е точно така. През февруари, те предупредиха че от половин милион до милион и половина иракчани, които живеят около Тигър, няма да оцелеят, ако язовирната стена се разруши.

В село Вана, хората твърдят, че язовирът представлява за тях по-голяма заплаха от "Ислямска държава".

Ако стената се спука, Вана ще бъде първото място, което ще бъде залято. Жителите нямат план за евакуация и понеже селото е твърде близо, при евентуална авария те биха разполагали буквално с минути да избягат.

Кибийя Джамил, която живее в селото със своя съпруг и седемте си деца, заявява, че семейството й дори няма кола, ако се наложи да бягат. А да живеят извън селото за тях не е вариант.

"Не искаме да се местим", казва Джамил. "А и къде бихме могли да идем?"

И така тя и другите жители на Вана са категорични, че нищо няма да ги прокуди от дома - нито "Ислямска държава", нито страхът от язовира.

Oще: баас  война  инфраструктурен проект  ирак  ислямска държава  конструкция  мосул  река тигър  саадам хюсеин  сирия  тигър  язовир  язовир мосул  язовирна стена 


Още от Репортаж

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

2 mick | 06.04.201617:41

"Демокрацията" не прощава.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 06.04.201616:00

Това е сериозно! Този язовир е около 16 пъти по-голям от язовир Искър!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.