Oбувките с пръсти на съд | webcafe.bg
Webcafe

Oбувките с пръсти на съд

Сибина Григорова
11.05.2014, 09:23 (обновена 29.11.2017, 21:16)

1 от 2 снимки Назад Напред

бягане на босо

Почти 4 млн. долара ще изплаща Vibram заради подвеждаща реклама

Който носи такива маратонки, трябва да носи и на подигравки. Да свиква с мисълта, че в очите на доста хора прилича на Фродо от Хобит. За сметка на това обаче, обувките обещават много благини за тялото. Тъй като не са еластични и не пружинират, стъпалото само трябва да се грижи за омекотяването и това води до укрепване на съответните мускули в крака, казват убедените им привърженици.

Има доста бегачи, които се кълнат в маратонките с пръсти. Смята се, че рискът от нараняване е по-малък, заради чувствително по-развитите мускули в крака, които вървят ръка за ръка, или по-точно крак за крак, с ползването на такъв тип маратонки. Има ли обаче научни доказателства и застрашени ли са бегачите от травми като оток на костите или пренатоварване на средното стъпало? Спорът се води от доста време в Америка е стигнал до съд.

В резултат производителят Vibram е решил да обезщетява купувачите на обувките с пръсти по единично, тъй като го грози опасността от колективна жалба и много по-висока присъда. Според "NBC News" става дума за клиенти, които са си купили маратонките от Vibram след март 2009 г. Обвинението към производителя е, че е преиначил научните доказателства за предимствата от бягането на босо, което е накарало купувачите да си купуват модели от 80 до 125 долара, което не биха направили без тази препоръка.

Сега Vibram трябва да възстановят част цената в диапазона между 20 и 50 долара, както и да спрат да рекламират обувките си с аргументите за укрепване на мускулатурата и понижен риск от травми, освен ако не покажат нови научни доказателства. Обувките обаче ще продължат да се продават.

И други производители вече са изплащали обезщетения на клиентите си. След спор с американската потребителска асоциация Sketchers е трябвало да обезщетят всички клиенти на модела "Shape Up", което им е струвало 40 милиона долара. Малко по-евтино са минало от Reebok. Заради модела си "EasyTone" фирмата е изплатила 25 млн. долара обезщетения.

Засега проблемите на Vibram с обувките с пръсти възлизат на 3,75 млн. долара. Фирмата ще трябва да спре и всички обяви ви интернет и вместо тях да обяви процедурата по обезщетяване. Ако след изплащането на рекламациите на компанията ѝ останат средства, те ще трябва да бъдат дарени на Американската сърдечно-съдова асоциация.

В свое съобщение асоциациите на ортопедите и на хирурзите казват, че все още предимствата и недостатъците от обувки, които имитират бягане на босо, не са напълно изяснени.

Oще: vibram  бегач  бягане  бягане на босо  дело  маратонки с пръсти  обувки с пръст 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.