Webcafe

Кримският мост - най-новата мега-придобивка на Путин

Webcafe, по Spiegel
17.05.2018, 11:27 (обновена 18.05.2018, 14:19)
мост между русия и крим, кримски мост

Снимка: © Twitter

Грандиозният строеж трябва да потвърди, че Крим е руски

Това е проект за милиард долара в бурни води, но по моста вече се движат коли между Русия и анексирания полуостров Крим. За Владимир Путин мега-проектът е истински триумф и тежък удар по претенциите на Украйна.

В Крим все още има малка група хора, които отказват да приемат руските си паспорти. Това, което има значение за тях, е да успеят да останат на черноморския полуостров.

Те могат да пътуват в страната, но е по-важно да успеят да се съберат със семействата си, които са в района и в Севастопол. Много от тях споделят дори за разпити.

Тези граждани не могат да отидат в държавна болница, няма да получат пенсия.

Тези, които не издържат на ограниченията, най-накрая приемат руското гражданство. ООН определя натиска от страна на руските власти като сериозно нарушение на правата на човека.

Постепенно жителите на Кримския полуостров свикват с новото си ежедневие и интеграцията си като руснаци. Откакто през 2014-а Русия анексира Крим - акт, който Европа и САЩ смятат за противоречие с международните закони, Руската федерация иска да се увери, че не само всички са с руски паспорти, но и че има физическа връзка с полуострова.

От сряда насам коли и автобуси пътуват по 19-километровия кримски мост. С това Москва предприема решителна стъпка към интегрирането на полуострова. До момента можеше да се пътува със самолет или с ферибот.

Държавната телевизия в региона непрекъснато показва кадри на превозни средства, преминаващи през съоръжението, и казва, че е най-дългият мост в Европа.

За целта статистиките за строежа са представени по този начин - използвани са 12 млн. тона материали, над 10 хил. работници, а над 595 стълба крепят моста.

Статистиката е от съществено значение за Русия и представянето й. В случая с Крим е особено важно страната да докаже, че е способна да изгради такъв проект, за който харчи над 3 млрд. евро въпреки санкциите.

И това се случва в земетръсна зона, където често бурите са много сили, а морското дъно представлява дълбок слой от кал и пясък. Затова мостът трябваше да бъде стабилизиран с 6500 стълба, които повдигат въпроса за неговата стабилност.

Олигархът и стар приятел на Владимир Путин - Аркади Ротенберг, осъществява рискования проект чрез своята компания "Стройгазмонтаж".

Ротенберг успя да направи всичко по силите си, за да може президентът официално да открие съоръжението шест месеца преди посочения срок.

Въпреки това за Путин мостът вече е голям успех. В Киев непрекъснато казват, че строежът му е почти неосъществим. Вече е имало мост през Керченския пролив - Червената армия успява да го построи. Но той издържа само три месеца.

През зимата на 1945-а вятърът запраща огромни късове лед към пилоните и те поддават. Останките са доразрушени впоследствие.

Сега Путин демонстрира пред света, че руските инженери са способни да осъществят такъв строеж. Руският държавен глава дори го нарича "чудо".

Мостът, заедно с конструкцията на газопроводи на дъното, би трябвало да потвърди, че Крим е все по-свързан с Русия. Транспортът на стоки е по-лесен и по-евтин, туристите ще могат лесно да стигат до полуострова. Връзките с Украйна също ще са улеснени.

Руското правителство помага на голяма част от населението да подобри състоянието на живота си. Пенсионерите са  доволни от по-високите си пенсии, жителите на Симферопол се радват на нови улици. Москва инвестира милиарди евро в Крим. Изгражда се магистрала между Симферопол и Севастопол, както и две електроцентрали.

Киев, който е зает с конфликта в Донбас, трудно може да отговори.

Украинското правителство осъди строителството на моста, само че без него почти всички връзки с полуострова биха били прекъснати. А и човек трябва да има много търпение, за да изтърпи разпитите и проверките на украинските и руските граничари.

На тема политика Киев вече започва да изглежда много отдалечен от Крим. За младите на полуострова започва да става по-лесно да отидат в Русия да учат и работят. За тях Украйна изглежда все по-малко привлекателна.

По-възрастните обаче не губят надежда. Според тях докато има украинци в региона, ще я има и Украйна. Много от тях носят в портфейлите си малки знаменца в синьо и жълто - знамето на Украйна.

Oще: владимир путин  керченски мост  керченски пролив  киев  крим  кримски мост  кримски полуостров  москва  мост до крим  русия  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 17.05.201823:50

Имаше некога едно изречение... мое и да бъркам ама.. либералите строят мостове, а другите просто ги ползват. Нема как да обявя Путин за либерал, но човека направи живота на много хора днес по-добър. Прост факт. Историята ще реши кой е бил прав. ние само минаваме
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2017, 22:53

1 Тъпчо | 17.05.201817:28

Носели малки знаменца...глупости...
   

оценка

+0 -0