Хакерите, които влязоха в компютъра на италианския премиер | webcafe.bg
Webcafe

Хакерите, които влязоха в компютъра на италианския премиер

Webcafe
22.01.2017, 16:23 (обновена 24.01.2017, 13:37)
хакери

Снимка: © Getty Images

Те са хакнали компютрите в офиса на доскорошния италиански премиер Матео Ренци, а също и на председателя на Европейската централна банка - Марио Драги.

Те са брат и сестра Окионеро. Джулио, ядрен инженер - на 35 години и Франческа Мария - на 49, завършила химия. Обвинени са, че са получили класифицирана информация, след като са хакнали компютрите в офиса на доскорошния италиански премиер Матео Ренци, а също и на председателя на Европейската централна банка - Марио Драги.

Двамата са собственици на фирма за финансови консултации, наречена Westland Securities. Тя е работила и за поръчки от американското правителство.

18 хиляди мейла

На 10 януари полицията ги арестува. Оказва се, че освен на двамата високопоставени политици, братът и сестрата са имали достъп и до компютри в горната и долната камара на италианския парламент, както и на Италианската централна банка, кардинали от Ватикана. Двамата са хакнали общо 18 хиляди имейла.

Предупредени, че ще бъдат арестувани, Джулио унищожава няколко USB-та, както и карти за памет с данни.

В дъното - масоните

Но според разследващите освен тях, има и други замесени специалисти в областта на финансите и банките. А в дъното на цялата история са масоните. Всичко това прави сценарият доста мрачен, а истинските цели остават скрити.

Странно е за двама души, в средата на четиридесетте, които имат добър стандарт на живот с престижна работа, да се впускат в рискования свят на киберпрестъпленията.

Кои са двамата Окионеро?

Двамата Окионеро по лична карта се водят с местожителство в Лондон, но всъщност живеят в Рим. Те са известни във финансовите среди на Вечния град. Обвинени са в разпространяване на информация, свързана с държавната сигурност, незаконен достъп до защитената информационна система и незаконно влизане в информационни и комуникационни мрежи.

Според прокуратурата години наред, още от 2012-а година, те са заразявали компютрите на своите жертви с програмата „Eyepiramid", чрез която източват информации.

Роберто Дилегами, директор в полицията, който разследва случая казва, че Джулио Окионеро е човек с висока култура, обсебен от желанието да притежава информация.

За какво им е цялата тази информация?

Все още не е ясно какво е искал да прави арестуваният с цялата тази информация. Още повече ако наистина се докаже, че е свързан с масоните.

Джулио Окионеро е завършил университета „Сапиенца" в Рим. В Linkedin профила си се описва като „професионален и ангажиран изследовател", най-вече в областта на уравнението на Болтцман. Има „сериозен опит в бизнес развитието, създаването на партньорства, на процеси, свързани с прилагането на DevOps посредством Windows". Инженерът завършва представянето си с думите: „предлага услуги на най-високо ниво с опит при постигането на цели чрез иновативни стратегии и концепции".

В сайта на фирмата на брата и сестрата „Westland Securities", която също е обект на разследването, пише, че е „стартъп, собственост на частни лица, който се занимава с консултантски услуги в областта на банките и финансите". Впоследствие се занимава и с управление на ресурсите.

Прокурор Томазели припомня, че именно благодарение на Linkedin е потвърдено, че фирмата Westland Securities е била консултант на американското правителство при търговска сделка за изграждане на инфраструктура в пристанището в Таранто, в Южна Италия.

Сестрата Франческа Мария Окионеро, завършила също в римския университет „Сапиенца", пише в социалните мрежи, че от 15 години е на ръководни длъжности в различни фирми и управителни съвети". Работи в области, пряко свързани със стартъпи на нови фирми или фирмено управление по принцип - например управление на персонала, на администрацията, на правния отдел и т.н.

Фактът, че двамата са в ареста, потвърждава сериозността на подозренията, че са свързани с масоните. „Джулио Окионеро е свързан с масонските среди в Италия, той е член на ложа в Рим, даже е бил неин шеф" - твърдят от прокуратурата.

А според съдията интересите на Джулио Окионеро към събратята му масони може би са свързани с игрите на власт в италианската ложа. В списъка на хакнатите от Окионеро са и „хора от ръководството на масоните в Италия", включително великия майстор Стефано Биди, както и други членове на ложите в Рим.

По всяка вероятност шпионските дейности на брата и сестрата не са изолиран случай, а са част от един по-голям сценарий, в който повече лица действат в областта на политиката и на финансите. Всичко според предварително начертания план на Джулио и Франческа Окионеро.

Oще: джанфранко равази  европейска централна банка  италия  марио драги  масонска ложа  матео ренци  прокуратура  франческа окионеро 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.