Сестрата на Ким Чен Ун - тайното оръжие на пропагандата на Пхенян | webcafe.bg
Webcafe

Сестрата на Ким Чен Ун - тайното оръжие на пропагандата на Пхенян

Webcafe
27.09.2017, 12:21 (обновена 29.09.2017, 09:57)
Ким Йон Джон

Напоследък на Ким Чен Ун и на Доналд Тръмп им харесва да си разменят остри реплики посредством социалните мрежи. Американският президент нарече генерала "човекът-ракета", а кореецът му отговори с "изкуфял старец".

Специален екип изучава всички американски статии, свързани със Северна Корея и изготвя своевременен отговор от името на Ким Чен Ун. Севернокорейската пропаганда е с дълги традиции, тя е специално оръжие за "масово разсейване". Но не може да се отрече, че някои послания са попадение. Като "изкуфял старец" - dotard на английски, термин, с който англосаксонските медии се занимаваха надълго и нашироко. Думата е стара и се е използва от Шекспир.

Пропаганда и агитация

Официалното наименование на комуникационната служба на Пхенян е Дирекция "Реклама и Информация", по-известна е обаче като Департамент "Пропаганда и Агитация". Тя се ръководи от Ким Йо-Джон, тридесетгодишната по-малка сестра на Ким Чен Ун, която разполага със сериозна власт зад кулисите, но рядко се показва пред публика.

Лицето на пропагандата е Ри Чун Хи, 74-годишната телевизионна говорителка, която от 1971 година с неизменния розов традиционен костюм, съобщава добри и лоши новини за Народна демократична република Корея.

Всъщност и прословутата реч на Ким Чен Ун от 22 септември не е произнесена лично от него. Той се снима с текста в ръка, седнал на бюрото. Цялото обръщение е прочетено по телевизията от гласа на Ри Чун Хи. Така младата Ким Йо-Джон и възрастната Ри Чун Хи са стожерите и разпространителите на великите планове на генерал Ким.

74-годишната говорителка Ри Чун-хи

Своеобразен успех

Размяната на обиди, в която Тръмп играе активна роля, позволи на Ким Чен Ун да постигне стратегическа цел: да се обърне директно към американския президент, игнорирайки Япония и Южна Корея, които де факто са най-заплашени от ракетите. Тръмп се чувства длъжен да отговаря на всяко действие на противника си в Twitter.

Снимките на ракети и бомби

Департаментът "Пропаганда и Агитация" подбира и разпространява снимките от изстрелванията на севернокорейските ракети. От миналата година те публикуват все повече фотоси и видеа. Като например Ким, който инспектира миниатюрна атомна бомба, готова да бъде поставена на главата на ракета. На 15 септември беше заснет и разпространен и тестът на балистичната ракета Hwasong-12, която прелетя над Япония. За случая бе използвана и самоходна ракетна установка. Големият камион се оказва невредим след изпитанието дали издържа на огън. Една от най-големите заплахи, идващи от страна на Пхенян, е именно способността да мести непрекъснато своите ракети, защото това намалява възможностите на американците да ги обезвредят. В заключение: Ким иска да има оперативна ядрена ракета и да докаже това пред света. Пропагандата му помага да предаде посланието: "Искаме да установим равновесие между реалната и ядрената сила, та американците да не посмеят да мислят повече за военни опции".

Сестрата на Ким

Ким Йо-Джон е церемониалмайсторът на режима, човекът, начело на пропагандата. От юли 2015 година тя ръководи департамента "Пропаганда и агитация" на мястото на възрастния Ким Ки-нам, който я въвежда в занаята. Според наблюдатели на режима в Пхенян, тя е в дъното на много събития, целящи да подхранват култа към личността на брат й. Но разликата между сестрата на диктатора и предшествениците й е, че тя действа с размах. Именно тя предлага образа на Ким като "човек от народа", с непрекъснати посещение на фабрики, инсталации, сгради, училища и детски градини. Нейна е и идеята страната да се отвори за чуждестранни посетители.

Швейцарският колеж

Много време информацията за дребната млада жена е доста оскъдна. Тя е родена на 26 септември 1987 година и няколко години посещава същото училище в Берн, Швейцария, като брат си. Така двамата живеят в непосредствен контакт, под зоркия надзор на чичо си и леля си и, а десетки агенти следят всяка тяхна стъпка.

Свидетели разказват, че Ким Йо-Джон непрекъснато е била следвана от жени, които са я придружавали по пътя от резиденцията до училището. През 2000-та година Ким Йо-Джон се връща в Северна Корея, но не се изключва междувременно да е учила в университет в чужбина. Връзката с брат й става все по-близка, и се усилва след смъртта на родителите й и възкачването му на власт.

Първата публична поява

Около 2007 година Ким Йо-Джон влиза в партията и вероятно две години по-късно, тя се появява за първи път в обществото. Сестрата е редом до Ким в селскостопански университет. През 2013-та година е назначена за началник на кабинета на председателя. Скоро след това тя става шеф на пропагандата. Това е важен пост, защото САЩ и Съвета за сигурност на ООН наложиха санкции именно на департамента, ръководен от нея, считайки, че той е от изключителна важност.

Преместванията на Ким

Ким Йо-Джон диктува какво да пишат медиите чрез своята служба, решава кои снимки да бъдат разпространени, координира коментаторите, готови само при подаден знак да се обявяват в подкрепа на Пхенян. Анализатори твърдят, че са виждали сестрата на Ким в различни случаи да дава заповеди и прави знаци на охраната на брат си. Счита се, че именно тя е посъветвала лидера да бъде по-предпазлив при появите си пред публика, притеснена, че мерките за сигурност няма да издържат на атака.

Бързи реакции

Нейна заслуга е, че направи комуникационната система по-гъвкава. Преди време минаваха дни преди да бъде публикувана реакция на правителството или на държавния ръководител, а сега отговорът идва в реално време. Цели отдели анализират публикациите за Пхенян, като обръщат специално внимание на социалните мрежи. Други се занимават да поддържат жив огъня на революцията със стихотворения, слогани, разкази, плакати и пощенски марки. Паралелна дейност, която се добавя към мобилитационната кампания в страната, където всичко е замислено за "двойна употреба" - за граждански и военни цели. Северна Корея всъщност е в постоянно състояние на война.

Сбогом, чичо!

Отново според наблюдателите тя въвежда повече прозрачност при отразяването на определени теми, дори и по деликатни въпроси. Такъв е случаят с арестуването на чичото на Ким - Джан Сон-Тхек, обвинен в най-ужасни престъпления, който в действителност е преговарял с китайците. Режимът вече признава и неудобни факти, разбира се след това идва поредната доза триумфализъм, епитетите към Тръмп и масовите хореографии с десетки хиляди хора, дошли да засвидетелстват своята солидарност с Ким Чен Ун.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.