Асад проговаря | webcafe.bg
Webcafe

Асад проговаря

Webcafe, по New Yorker
03.11.2016, 07:18 (обновена 05.11.2016, 10:35)
Башар ал Асад

Докато по-голямата част от света приема войната в Сирия като граждански конфликт - започнал с поредица от народни демонстрации, зад които са стояли сирийци, недоволни от правителството си - Асад твърди, че тя е наложена от САЩ и техните съюзници, които подкрепят бунтовническите групи.

Рано в понеделник сутринта Башар ал Асад, президентът на Сирия, стои пред портата на своя дворец в центъра на Дамаск, за да посрещне група американски репортери и учени. Висок и слаб, облечен в син костюм с вратовръзка, Асад поздравява всеки от тях с усмивка и ръкостискане. Неговият дом - голяма, богато украсена сграда, строена в последните дни на Османската империя - е разположен в защитена зона, зад лабиринт от контролни пунктове и устойчиви на взривове стени. Асад, който говори английски от времето на следването си като студент по медицина в Англия, изглежда нетърпелив да започне.

"Ще бъда много открит и ще говоря за всичко," заявява Асад.

В изминалите от началото на бунтовете в Сирия 5 години и половина войната там се е превърнала в най-катастрофалната на новия век, и Асад е сред най-охулваните национални лидери в света. Близо 400 000 сирийци са загинали, а около 11 милиона - около половината население на страната - се е наложило да напуснат домовете си.

Стотици хиляди избягаха в Европа; стотици от тях се удавиха в Средиземно море. Асад е определян като военнопрестъпник, критикуван за употребата на изтезания от неговото правителство, бомбардиране на цивилни и употреба на хлорен газ. Повечето от правителствата на Запад, включително и това на САЩ, са прекратили дипломатически връзки; Обама редовно го е призовавал да се оттегли от поста си.

Въпреки остракизма, Асад си остава на власт, донякъде заради нежеланието на Запада да се ангажира сериозно с конфликта и заради решителната военна интервенция в негова полза от Русия, Иран и "Хизбула". Алепо, някога икономически център на страната, сега е почти напълно в руини, а правителството чрез поредица от брутални бомбардировки обсажда последния анклав, който още не е под негов контрол.

Дамаск, макар и заобиколен от бунтовнически групи, е забележително тих и спокоен, а из Сирия много граждани, които не са избягали от страната, живеят в райони, контролирани от правителството.

Състоянието на Асад е по-голямо, отколкото преди началото на войната. Тази седмица като демонстрация на увереност неговите съюзници организираха конференция в столицата, в която излагат своята теза пред западните репортери, учени и малък брой правителствени чиновници.

Посещението в двореца му е в края на конференцията, като своеобразно заключително изявление.

В хол след голямо мраморно фоайе, питат Асад какво е усещането да бъде заклеймяван като военнопрестъпник. "Няма нищо лично в това - аз съм просто едно заглавие," казва той. "Заглавието е: "Лошият президент, злодеят, убива добрите. Те са борците за свобода." И така нататък. Вие го знаете. Нещата са черни или бели." Той отхвърля мащабните свидетелства и документни доказателства, че режимът му е отговорен за варварски действия срещу собствените си граждани. В доклад, разпространен тази година, Human Rights Watch обвини правителството на Асад в "умишлено и безразборно нанасяне на въздушни удари върху цивилни," включително употреба на т.нар. "бъчвови бомби" - обикновено това са метални цилиндри, пълни с високоексплозивна смес и парчета метал - в зони, изобилстващи от цивилни.

В своя защита Асад изтъква, че в избори, проведени в контролираните от правителството райони през 2014 г., той е спечелил почти 90% от гласовете. По това време говорител на американския Държавен департамент отхвърли изборните резултати, като заяви, че "те са продължение на 40-годишна семейна традиция на брутално смазване на политическото дисидентство." За Асад обаче това е доказателство за лоялността на неговия народ. "Нека приемем, че тези твърдения са верни, и че това е президент, който избива собствения си народ и е извършвал престъпления, и свободният свят и Западът помагат на сирийския народ срещу един злодей," коментира той. "След пет и половина години, кой ме подкрепя? Как мога да бъда президент, ако избивам народа си и народът ми е срещу мен? Това е чуждо на реалността."

Асад изглежда спокоен и ангажиран, като прави изразителни жестове и на моменти се смее.

Но притиснат по въпроса за военните престъпления, той предпочита да говори за двуличието на западните лидери. "Не сме ние хората, които атакуваха Ирак без решение на ООН - бяха САЩ, Великобритания и техните съюзници," казва той. "Не бяхме ние тези, които атакуваха Либия и унищожиха правителството й, независимо дали е било добро или лошо правителство. Не в това е въпросът. Дори и в Либия да има най-лошото правителство, това не е ваша мисия, на САЩ или някое друго правителство, да сменя властта в други държави."

Асад демонстрира огорчение, понякога чуващо се в екстремни партийни кръгове в САЩ - че е невъзможно да бъде изслушан безпристрастно от утвърдените медии. Западната преса според него публикува безброй статии за неговия режим, като игнорира престъпленията на бунтовниците. "Основната причина за това може да са културните различия - и различните тези и наративи в масмедиите," коментира той.

Когато кореспондентът на Times Ан Барнард го пита за задържането без съдебно решение на мирни демонстранти, Асад преминава на темата за прилагането на правосъдие и наказание. "Първо, трябва да бъдете прецизни по отношение на тези понятия - какво имате предвид под "политически затворник"?, пита той. "Подкрепяте терористите - това не са политически затворници."

"Ако подкрепяте терористите, подкрепяте убийци."

Миналата година Amnesty International съобщиха, че силите на Асад са "държали хиляди задържани без процес, често в условия, равняващи се на принудително изчезване." Когато Барнард прочита списък от цивилни сирийци, които са били задържани без обвинения, Асад контрира, че като ръководител на изпълнителната власт не може да направи много за тях. "Имаме институции - имаме съдебна система," коментира той.

"Нямам власт да правя каквото и да е по отношение на който и да е." Задържаните според него са били осъдени за престъпления. "Има терористи в много райони на Сирия," заявява той. "Има много хора, които сътрудничат на терористите - или защото те самите са престъпници или терористи, или защото имат нужда от пари. Но според законите те трябва да бъдат хвърлени в затвора."

Докато по-голямата част от света приема войната в Сирия като граждански конфликт - започнал с поредица от народни демонстрации, зад които са стояли сирийци, недоволни от правителството си - Асад твърди, че тя е наложена от САЩ и техните съюзници, които подкрепят бунтовническите групи. Представители на администрацията на Обама са признали, че САЩ подкрепя в сирийския конфликт не-екстремистки бунтовни групи, от рода на Свободната сирийска армия. Асад обаче настоява, че САЩ подкрепят и ИДИЛ и местния филиал на "Ал Кайда" - "Джабхат ал Нусра".

Обама публично се зарече да "унищожи" ИДИЛ, и американските военни провеждат кампания по бомбардиране на седалищата на организацията през последните две години; американски войници са загинали в боеве с ИДИЛ в Ирак. Асад обаче твърди, че всичко това е театър. "Цялата теза, че САЩ искат да се борят с ИДИЛ, е грешна," заявява той. "Това е илюзия и дезинформация. На практика всичко, което САЩ прави в Сирия, поне откакто събра международен съюз срещу ИДИЛ, е да разширява ИДИЛ."

Целта на Запада да подкрепя такива групи според Асад е да бъде унищожен неговият режим, защото той отказва да отстъпи на исканията на Америка. "Истинската причина и цел е свалянето на правителството," твърди той. "Правителството не отговаря на критериите на Запада или САЩ," допълва той, без да уточнява какви са тези критерии. "Те искат да променят Сирия, и ние няма да допуснем това."

Докато гостите се подготвят за тръгване, Асад заявява недвусмислено, че няма планове да се оттегля от поста в близко бъдеще. "Ако си капитан на един кораб, когато цари буря, не скачаш във водата," казва той. "Не, ти го отвеждаш до сигурни брегове."

Oще: алепо  америка  асад  башар ал асад  башар асад  война  гражданска война  дамаск  сащ  сирия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 04.11.201617:36

>Краят на гражданската война в Сирия ще дойде тогава, когато този кървав диктатор бъде отстранен от власт и съден за военни престъпления

Необходимо, но за съжаление не достатъчно условие.
Вече видяхме какво става обикновено в страните от Близкия изток ако бъде премахната диктатурата - вакуума бива запълнен не от прогресивни и демократично настроени факции, а от поредните религиозни фанатици. Доста очаквано, след като непренебрежимо силни прогресивни и демократично настроени факции в района просто не съществуват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 04.11.201617:33

>той е спечелил почти 90% от гласовете

Защитата "Хитлер", "Сталин", "Путин", "Ким Чен Ун" е доста изтъркана вече.

>Как мога да бъда президент, ако избивам народа си и народът ми е срещу мен?

Със сила, както го правеха гореизброените.

>Това е чуждо на реалността.

Напротив, напълно съвместимо е с реалността в Сирия. Страната е във война. Войната, по дефиниция, е упражняване на сила за получаване на власт.

>Имаме институции - имаме съдебна система

И в България през 44-45та имаше съдебна система. Викаха й "народен съд".

>Задържаните според него са били осъдени за престъпления

Абсолютно аналогично в България задържаните и екзекутирани хиляди врагове на народа са били осъдени за престъпления.

Асад дори не е добър в извиненията. Не че би било практично да очакваме повече от зъболекар, наследил от баща си управлението на цяла държава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

20 Nikkor | 04.11.201612:35

Асад е цвете за мирисане в сравнение с онези главорези които искат да го катурнат. Освен да режат глави, да унищожават исторически ценности щото не били ислямски, за нищо друго не стават. А пък бай Йух де много го е грижа за жертвите и цивилните, дрънка тия глупотевини щото хмериканската преса ги пише.
А и на още нещо са способни тия "умерени" бунтовници. Има го клипчето в нета - реже сърцето на сирийски войник и го яде. Това е един от онези за които сенатор Джон МакКейн казва "Тези хора не са такиви, Ай ноу дем интиметли."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.05.2015, 14:50

19 Wilhelm | 04.11.201600:18

Асад проговаря....
__________________
Журналистиката ви увисва с толкова жалка аматьорщина, че вече от над година съм забравил да посещавам сайта ви и ето защо...
Първо, ПОСЛЕДНОТО си интервю, което Асад е дал като президент, беше пред швейцарска медия. Идея си нямам какви американски репортери бленуват главиците ви, соросоидни сукалчета такива.
Второ, интервюто, от което извличате изключително избирателно и редактирано с някакви будещи съжаление чак способности за манипулация, го има в оригинал навсякъде и е повече от леснодостъпно, за да може човек да сравни какво в действителност е отговарял - нямащо нищо общо с вашата интерпретация. Човек безпристрастно може да прецени интелигентната далновидност на Асад, сравнявайки я с фанатичната злоба, с която водачът на "бунтовниците" говори пред последните шахид-самоубийци за девици и момчета-прислужници... Ако имахте дори бегъл оттенък на журналистическа етика, щяхте безпристрастно да поставите и двете страни и да оставите нормалният човек сам да прецени кой в случая е "кръвожадния диктатор" и "изпраните демократични терористи"!

п.п. Башар Асад дава почти всеки месец интервюта пред западни медии... само вие май не сте в такт с нещата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

18 Бам | 03.11.201622:25

бай хуй, не се хаби, не се ядосвай, светът отива на майната си нормално и с устойчиви темпове. Днес Асад диктатор, утре пръв съюзник и опора. Вчера Хоснито Мубарак и Кадафи другари и гаранти на мира, днес - сатрапи и диктатори. Така и Путин и Ердоган.. абе realpolitik.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 03.11.201621:53

А-а-а, що се дърпаш, бе баихуи? Преди години, когато беше чеченският атентат в московския театър, в една варненска кабеларка се обади един запенен твой съмишленик, знам ли, може и ти да си бил, и изрази готовността си да се бори с чеченците за събарянето на руската империя. И аз се обадих и предложих да му платя еднопосочен билет до Чечня, да осъществи мечтата си. Не дойде да си иска парите. Що така се получава, бе баихуи, че като дойде ред да си защитите идеалите, се дърпате като кучка от онуй? Аз не ща да крепя нито Асад нито Путин, пиле не съм клал и не знам откъде се хваща калашник, щото като неблагонадежден за партията ми дадоха само карабина Манлихер. Ако се наложи да се сражавам за България, ще се науча и на калашник, иначе не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

16 Бам | 03.11.201621:13

mima | 03.11.201620:12
В такива моменти трябва да се радваме, че никой не е открил петрол в България. Ако и в Сирия не бяха открили даже нямаше да подозираме за съществуването на Асад.
===========


Миме, ми ти на кой свет живееш ?! Откриха, бе , откриха, ти да видиш. Франсетата от “Тотал” копаха, ровиха и намериха. В Черното море.
Те сега ни се еба мамата, а ? Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

15 Bai Hoi | 03.11.201620:21

Папардак аджи,

Ти явно си някакъв злобен дядка, кйто не чете какво му се пише, а гледа да се заяжда, защото няма друго занимание. Не ме интересуват диктаторите, не ме интересуват тези как живеят и каквото искат да правят, интересува ме да няма бежанска вълна (което и ти си написал) а бежанската вълна я предизвика този изрод с престъпления срещу собствения си народ. В този смисъл, нямам нищо против да му спретват революции и да го свалят със сила. На човек, който би трябвало да го съдят в Хага, думата не се дава. А на теб като са ти калашници в главите, отивай ти и се бий за Асад ли, за Путин ли, гледам че са ти мили...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

14 mima | 03.11.201620:12

В такива моменти трябва да се радваме, че никой не е открил петрол в България. Ако и в Сирия не бяха открили даже нямаше да подозираме за съществуването на Асад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 03.11.201619:12

Айде, още един, който иска да гони руснаци. Какво чакаш, върви и ти с баихуи. Само вас чакат руснаците и ще си вдигнат чуковете. Какво стана, като ги изгониха от Афганистан? Че и американците го завладяха с Шок и ужас ли беше, Кръв и мозък ли беше. Сирия ще стане като Либия, Ирак и Афганистан. Последна грижа ми е, ако щат да се изтребят всички до крак, ама ще ни нагазят още милиони скакалци.
   

оценка

+1 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.