Виченца: красивият център на италианската банкова криза | webcafe.bg
Webcafe

Виченца: красивият център на италианската банкова криза

Webcafe, по Guardian
27.07.2016, 08:57 (обновена 29.07.2016, 07:09)
Виченца

Снимка: © Getty Images

Сривът на "Популярната банка" остави гражданите без пари и последиците от това ще са сериозни и за Италия, и за еврозоната

Погледната от разстояние, Виченца не изглежда като град, обхванат от вълнения. На елегантната улица "Андреа Паладио", наречена на ренесансовия архитект, чиито проекти дефинират силуета на града, добре облечена жена държи ръчна чанта Chanel по време на вечерната си разходка. Местните седят и си почиват, и се наслаждават на коктейли с кампари в юлската жега. Черно мазерати бавно завива по улицата.

Това привидно спокойствие обаче крие грозна истина.

Регионите на Венето (където е разположена Виченца) и Тоскана са епицентър на италианската банкова криза, която струва на гражданите стотици милиони евро.

Дори кметът на града Акиле Вариати бе лично засегнат, когато акциите в градската банка "Популярната банка на Виченца" (Banca Popolare di Vicenza - BPV), се сринаха по-рано тази година.

Кметът е изгубил 25 000 евро - пари, които не очаква да види отново. Опасенията сега са, че проблемите, обхванали Виченца, ще имат тежки последици за цяла Италия и дори цялата еврозона. Третият по големина кредитор в страната - Monte dei Paschi di Siena (MPS), се очаква да не издържи на стрес тест, чиито резултати ще бъдат огласени в петък вечерта, и царят разгорещени спорове между Рим и Брюксел как да бъде спасена банката.

За 43-годишния сервитьор Франческо Бертолда проблемът е започнал преди две години, когато местният банков мениджър на BPV казал на него и баща му, че могат да получат финансова помощ - заеми за какво ли не, от къщи до автомобили и бизнес - ако купят акции на банката на стойност поне 6000 евро.

Сега тяхната съвместна инвестиция от 12 000 евро не струва нищо, но Бертолда - баща на три деца - се опитва да приема проблемите си в по-мащабна перспектива. "Много хора, компании, изгубиха много повече; те изгубиха милиони", коментира той. "И все пак имам три момчета. Това са пари, които можех да използвам по смислен начин."

Историята на провала на BPV е сходна с историята на банките в цяла Италия.

Финансовите институции като BPV бяха относително устойчиви веднага след финансовата криза през 2008, коментира Силвия Мерлер от европейския мозъчен тръст Bruegel. "Те обаче станаха твърде самодоволни," констатира тя.

Икономиката на страната спря растежа си и банки като BPV започнаха да се огъват под бремето на лошите кредити, десетки милиарди евро, отпуснати на малки и големи фирми, които после фалираха заради икономическите трудности. Това беше трупащ се проблем, който като цяло игнорираха. В крайна сметка италианските банки сега според някои изчисления имат около 360 млрд. евро лоши кредити. По същото време BPV и други банки имаха сходни проблеми: твърде много клонове, които не носеха доходи.

"Определено имаше проблеми с управлението и контрола на банките, които е трябвало да бъдат предотвратени, като прекаленото продаване на не-гарантирани финансови продукти на клиенти," казва Мерлер. В стремежа да се увеличат доходите на банките, на редовните клиенти на банките са се предлагали инвестиции, които те погрешно са считали за изключително надеждни.

През април банката бе спасена от новосъздадения италиански фонд Atlante, предвиден за спасяване от фалит на определени, средно големи банки.

Проблемът се превърна в голямо политическо бреме за италианския премиер Матео Ренци, който в момента води ожесточени спорове с Брюксел за потенциалното спасяване на други банки, включително Monte dei Paschi. Според новите регулации на ЕС, кризисно спасяване на MPS би довело до това хора с негарантирани и неприоритетни дългове на банката - включително десетки хиляди обикновени италианци - да изгубят инвестициите си.

Има обаче и потенциално още по-сериозен проблем за Италия: колебливото икономическо възстановяване сега е изложено на риск.

Богати северноиталиански производствени центрове като Виченца бяха финансовият двигател зад италианския следвоенен икономически бум и са критични за надеждите на страната сега. Около 30% от регистрираните във Виченца 100 000 компании имат пряка връзка с BPV, коментира Вариати, и тези компании имат нужда от кредити и финансова подкрепа.

"Това, на което се надявам като кмет, е банката да остане максимално близо до компаниите. Тези 30% не могат да бъдат изоставени, те трябва да бъдат подкрепяни, ако са финансово здрави. BPV ще може да оцелее с течение на времето, ако територията е силна. Няма бъдеще за банка, ако територията е по-бедна," констатира Вариати.

Въпреки че той признава, че някои от проблемите на банката са резултат от лоши кредитни практики - тоест банката не е била достатъчно предпазлива в спазването на стандартите си за кредитиране - според него бъдещето на града все пак е проблем, който трябва да бъде приоритет за цялата държава.

"Това е една от най-богатите територии в Италия. Ако тя спре, ще има проблеми за цяла Италия," заявява той.

Остава също така неясно засега какви ще са мащабите на икономическата криза за акционерите в BPV - обикновени клиенти на банката - които са изгубили всичко.

"Дори тук в кметството, гражданите идват да молят за помощ. Не им е останало нищо и имат нужда от пари, за да оцеляват," казва Вариати. "Пенсионери, родители на студенти, хора, които не могат да си плащат сметките за газ, родители, които са искали да платят за сватбата на детето си и вече не могат да го сторят. Житейски ситуации".

Пенсионери, които някога са разчитали на спестяванията си, за да плащат за старчески дом, сега се налага да търсят помощ от държавата, допълва той.

Въпреки че е имало само няколко фалита, Вариати твърди, че се опасява още документи за фалит да бъдат подадени до края на годината.

Финансовият ефект от почти пълната несъстоятелност на BPV - въпреки че банката сега има доста по-стабилни финансови основи след спасяването ѝ - ще бъде установен едва след няколко години, казва Джовани Боси, изпълнителен директор на Banca Ifis.

Във Виченца местните хора също така са загрижени да бъдат наказани виновниците и кметът е поискал от Рим бройката на градските представители на съдебната система - прокурори и съдии - да бъде увеличена, тъй като акционерите подават многобройни оплаквания, че са били подведени от банката. От близо 118 000 акционери на BPV, които са останали без пари, около 30% живеят във Виченца, а около 56% живеят в останалата част от региона Венето.

Миналия месец около 500 закъсали акционери на BPV присъстваха на погребението на Антонио Бедин, 67-годишен пенсионер, който се самоуби заради здравословните си проблеми и изгубените си спестявания.

В кметството Вариати казва, че градът ще оцелее. "Има ли шок? Да, но ние, хората на Виченца, сме корави хора, свикнали да запретват ръкави, да работят и да решават проблемите сами. В други части на Италия хората биха плакали и пищяли. Тук има страдание и болка, но искаме да продължим напред. Но пък искаме и очакваме правосъдие и справедливост."

Oще: банки  банкова  банкова криза  венето  виченца  еврозона  европейски съюз  италиански банки  италиански град  италия  криза  матео ренци  тоскана  финанси  финансова криза 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.