Защо са щастливи скандинавците | webcafe.bg
Webcafe

Защо са щастливи скандинавците

Webcafe, по qz.com
30.09.2016, 17:54 (обновена 04.10.2016, 08:38)
Дания

Снимка: © Getty Images

Ами ако тайната на щастието на датчаните е в лошото време?

Романтичният ореол, с който обгръщаме скандинавския начин на живот, е популярно хоби за мнозина. Швеция има най-добрата политика за отпуск по майчинство в света. Финландската образователна система има най-малко напрежение за учениците с високи постижения.

А датчаните, най-щастливите хора на света, имат hygge.

Hygge, концепция, която означава нещо като осветена от огън комфортна интимност, бива възхвалявана в многобройни книги като нещо, от което останалият свят би трябвало да се поучи. Но какво бихте казали, ако се окаже, че тя е свързана повече с времето и климата в Дания, отколкото с някакво колективно усещане на взаимозависимост и общност?

Това е тезата, която Зои Уилямс отстоява в рецензията си за The Book of Hygge на Луиза Томсен Бритс, най-новият представител на тази мания.

"Практиките на hygge са като цяло неща, които правим, които нашите предци биха разпознали; освен палене на огън, хранене, пиене, ядене на сладкиши и пиене на горещи напитки," пише тя. "И все пак определено има датска специфичност в очевидността на пироманията, и редовно изникват принципи, които са силно специфични за скандинавския климат."

Уилямс разглежда няколко книги от списъка с анализи на hygge, включително The Little Book of Hygge на Меик Викинг, който отбелязва някои от недостатъците на hygge, а именно, че концепцията е базирана на малки групи които са до голяма степен ексклузивни. Това показва, че естеството им на носещи утеха може би е по-свързано със сплотените, познати групи от приятели и роднини, и че огънят, горещото какао и умело изплетените вълнени одеяла са повече украса на hygge, отколкото източник на свързаното с това понятие усещане.

Има също така и очевиден аргумент, че hygge не се случва много лесно в топли дни, когато може и хората да нямат желание да палят огън, да пекат сладкиши и да се крият от стихиите. Трудно е да си представим hygge например в Хавай. От което следва, че hygge може и да не е умишлен начин на живот, а по-скоро реакция на доминиращите околни условия - и е нещо, което е безполезно да се опитваме да пресъздаваме другаде.

С което не твърдим, че няма неща, които да научим от други култури.

Забележителната шведска политика по въпросите на майчинството е допринесла страната да е една от най-равнопоставените в полово отношение, и финландската образователна система си заслужава изучаването заради начина, по който е издигнала на коренно различно ниво професионализацията на преподаването.

Също така обаче си заслужава да помним, че Финландия е приблизително с размерите на някой американски щат от типа на Минесота, а Швеция и Дания са забележително мрачни през по-голямата част от годината. Също така страната има много силна социална предпазна мрежа - добри училища, достъпно и адекватно здравеопазване, грижа за старите хора и дълги почивки. Почти по закон хората там би трябвало да бъдат по-щастливи.

Вероятно тогава манията по hygge е просто проява на желанието за по-голяма връзка и комуникация с близките. Западняците живеят в по-малко сплотени общности, отколкото е имало преди няколко десетилетия, и технологиите доминират в ежедневието им, като те са едновременно изолиращи и обременяващи.

Затова общувайте повече.

Ако си търсите място за снимки на филм, датските модни домашни пейзажи с огнища, с неестествено красивите хора пред тях, вероятно биха спечелили. Но ако живеете в по-опростителен климат, малко слънце и улично парти с целия квартал вероятно биха постигнали също толкова добър резултат.

Oще: hygge  дания  датско щастие  датчани  западна европа  скандинавски държави  хъгге 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

5 Nikkor | 01.10.201619:32

Веднъж го написах и пак ще го повторя.
Тези хора просто не се карат. Даже и някакъв особено голям провал във каквото и да е, не може да ги изкара от релси. Виждал съм и съм чувал за ужасно глупави неща с големи последствия. Например колоните на моста водещ към остров Ойлан ( или Йоланд, така и не мога да разбера как го произнасят) са строени с морска вода когато са бъркали бетона. Ами естествено започнали да корозират, та пак ги построили, този път както трябва.
Безумно глупави конструктивни, инженерни решения, калпава документация, пропуснати изисквания за теометрична точност по чертежи, какво ли още не. И никой не търси виновен. Просто се хващат за работа, отстраняват грешките и продължават напред.
Два месеца съм бил там, е не видях двама души да си повишават тон. Нито са особено трудолюбиви, нито са кой знае колко по-кадърни. Сещате се от кого.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

4 e-mil | 01.10.201615:21

Ех... суша за теми. Само преди 4 месеца обяснявахте какво е хюге. Пак преразказ на книги и статии, но поне беше по-подробно. Какво толкова ново намерихте в Quartz дето да не е казано вече? Много щастлив
http://www.webcafe.bg/id_357873387
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 01.10.201612:01

Why do the Danes score so highly on international happiness surveys? Well, they do have high levels of trust and social cohesion, and do very nicely from industrial pork products, but according to the OECD they also work fewer hours per year than most of the rest of the world. As a result, productivity is worryingly sluggish. How can they afford all those expensively foraged meals and hand-knitted woollens? Simple, the Danes also have the highest level of private debt in the world (four times as much as the Italians, to put it into context; enough to warrant a warning from the IMF), while more than half of them admit to using the black market to obtain goods and services.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

2 7 | 01.10.201610:25

hygge =уют?

Лошото време и липсата на достатъчно слънчеви дни е причина за разпространената депресия /особено във Финландия/, пиянство /корабите за местен алкохолен туризъм в Балтийско море/ и масови спасителни пътувания към евтини топли дестинации.

Лошият климат, обаче, ги е направил по-задружни, пестеливи и подредени във всичко. А на юг се изхайлазваме от щедростта на природата... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 01.10.201609:25

''since Oprah Winfrey visited Denmark in 2009 and called Danes the happiest people in the world. To him, this clashed with Denmark’s historically high suicide rate. Nissen attributes more recent declines to the widespread use of antidepressants. Data from the Organization for Economic Cooperation and Development show Denmark with the highest rate of antidepressant use ''

ето отде идвал хепинеса бе-от Диазепама и КОВО-то.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.