Бракът на красавица от Москва с крайнодесен расист в САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Бракът на красавица от Москва с крайнодесен расист в САЩ

Webcafe, по Daily Beast
22.12.2016, 18:06 (обновена 25.12.2016, 14:47)
Нина Купрянова

Снимка: © instagram.com/ninakouprianova/

Нина Куприянова и Ричард Спенсър са различен тип влиятелна двойка - тя е родена в Русия, а той е американски националист. И двамата обичат Кремъл

Нина Куприянова не е член на расистката крайна десница. Или поне така казва тя, когато я попитате. "Не съм член на което и да е движение", отсича родената в Съветския съюз Куприянова.

Тя казва, че "симпатизира" на движения, които "оспорват доминиращата и глобално ориентирана постлиберална идеология," но белият национализъм - според който разцепването на САЩ, водещо до бяла етническа държава, би излекувало раните на американските расисти - не е нещо, в което тя вярва.

И все пак биографията - както лична, така и професионална - на Куприянова, която се подвизава и под псевдонима Нина Бизантина - предизвиква сериозни съмнения към твърденията й.

В крайна сметка тя е избрала да сключи брак с Ричард Спенсър - дългогодишната пътеводна звезда на американския бял национализъм и прародител на понятието "алтернативна десница". Двамата в момента са разделени, защото както Спенсър коментира пред Washington Post, работата му напоследък се е "отразила" на отношенията им. В нито един момент обаче Куприянова не се е дистанцирала публично от възгледите на своя съпруг, човек, който задържа вниманието на неонацистите със своите възгледи и непрекъснато изразява възхищение към Владимир Путин.

И не само това - Куприянова, която е и майка на дъщеричката на Спенсър, написа писмо до местен вестник в Монтана, в коетосравнява "лова на вещици" около нейния съпруг със сталинистките чистки:

"Заплахите и опитите за сплашване, които членове на семейството ми продължават да получават в Уайтфиш, Монтана, ми напомнят за начина, по който дядо ми беше принуден да живее в СССР," пише Куприянова.

Ако бъдем обективни, с възхода на Спенсър и заплахите към него - завоалирани и не толкова - също са се увеличили. Но тезата, че средата около Куприянова и Спенсър по някакъв начин напомня сталинистките репресии, естествено, е абсурдна.

Ясната подкрепа от Кремъл за Доналд Тръмп и подкрепата за кампанията му от белите националисти са притеснителни тенденции сами по себе си, но връзките между двете - връзки, които едва сега стават очевидни - са причина за много по-сериозни опасения.

И именно тези връзки са се разширили и засилили благодарение на дейността на хора като Куприянова.

Все пак отношенията на Куприянова с "алтернативната десница" не се изчерпват с брака й с най-известното лице на това движение. В известен смисъл Куприянова играе огромна роля в интернационализацията на движението на Спенсър - особено що се отнася до Русия, която Спенсър странно приема за "единствената бяла сила в света." Освен видната й Twitter самоличност - предлагаща иронични подмятания в защита на машинациите на Кремъл, познати на всеки, който скоро си е имал работа с висши представители на Москва - Куприянова се е посветила на превод на писанията на руския политически философ Александър Дугин.

Ако името на Дугин звучи познато, това вероятно е заради неговите неофашистки пасквили, представяни за геополитически анализи, които започнаха да раздвижват международните трендове. Това, което е Спенсър за "алтернативната десница", Дугин представлява за модерната версия на "евразианизъм," геополитическа теория, представяща Русия като наследник на "Вечния Рим" и един от основните идеологически защитници, тласкащи Кремъл да откъсне Източна Украйна под формата на измислената "Новоросия". Голяма част от влиянието на Дугин върху Кремъл е преувеличена, но дугиновите "Основи на геополитиката" все така се връчват на всеки член на Военната академия на генералния щаб на Русия.

Въпреки твърденията на Куприянова, че "няма доказателства за комуникация между" Дугин и Путин, Чарлз Кловър в блестящата си история на евразианизма отбелязва, че Путин и Дугин са се срещали няколко месеца преди първият да достигне до президентския пост. "Скоро," пише Кловър, "се появиха поддръжници, контакти и отворени врати" за Дугин.

Тези отношения и идеята за такава близост с Кремъл бяха една от причините Дугин да се окаже в скорошния списък със санкции на американското правителство. Това обаче не попречи на философа да спечели американските бели националисти - тези, които биха разцепили САЩ в стремеж към изцяло бяла нация. Например през 2015 г. Дугин изнесе лекция чрез Skype по времена основаването на американската Традиционалистка работническа партия. Председател на партията оттогава досега е Матю Хаймбах, определял Путин като "лидер на свободния свят."

Дугин изнесе и отделна лекция, отново през Skype, в тексаския университет A&M през 2015, като си партнира с местния неонацист Престън Уигинтън, който миналия месец покани Спенсър да изнесе лекция в A&M. Нещо повече, когато Уигинтън пътува в Русия преди няколко години, той пренае апартамент в Москва от Девид Дюк - бившия лидер на Ку Клукс Клан, който не само вярва, че Русия държи "ключа към оцеляването на белите," но и който е изградил лични отношения с Дугин.

Куприянова, която твърди, че никога не се е срещала с Дугин, все пак защитава неговите тези и творби, като отбелязва, че "Западният елит в момента е в изблик на сериозна антируска истерия" и допълва, че Дугин е "образован и просветен учен". Според нея "западните медии старателно подбират удобни цитати отпреди десетилетия, като ги вадят от контекста им и ги примесват с буквално редактирани твърдения за украинската криза, в която някои от неговите приятели бяха убити случайно, и му лепят обичайните ключови думи за обвинения към личността му." (През 2014, Дугин призова за "геноцид" над украинците.)

Куприянова, която сочи творбите на Дугин като единствените книги, които е превеждала - допълва, че е започнала работа по превода им "като доброволческа дейност," въпреки че "дори не е сигурна дали" нейните преводи в крайна сметка са били използвани.

Афинитетът на Куприянова към руския експанзионизъм обаче не се изчерпва с Дугин. Не само че тя редовно замазва вестите за руските зверства и нарушения на правата на човека - "О, божичко, Чечня е, какъв ужас, тотално под ботуша на Путин!" туитна тя наскоро, наливайки сарказъм върху вътрешната разруха в Русия - но и многократно е говорила за руската инвазия в Източна Украйна като за "освободителна война." Също така Куприянова активно говори в защита на вътрешния медиен пейзаж в Русия. Хората отвън може да критикуват Путин, че запушва устите и дори убива независими журналисти, но за Куприянова Кремъл "е избрал пътя... на здравословния дебат."

И бялото националистическо издание на Спенсър, Куприянова защитава активно водещата пропагандна медия на Русия - RT. (RT, от своя страна, определя Куприянова като "независим учен.") Въпреки че статиите й бяха премахнати наскоро, Куприянова отбелязва, че RT, която е "станала желан алтернативен източник на новини за мнозина", също така "осигурява отлично отразяване на разнообразни теми."

Интересен факт е, че присъствието на Куприянова в живота на Спенсър е предизвикало сериозно разцепление в бялата националистическа общност в САЩ. Въпреки че етническите руснаци като цяло се считат за част от по-общата "европейска идентичност", отстоявана от американските бели националисти, Спенсър е заявил пред Mother Jones, че съпругата му има и грузинска кръв.

За някои членове на расистката общност на Спенсър, това я прави недостатъчно бяла. Например видният бял националист Грег Джонсън, който не приема Грузия за част от Европа, пише през 2014 г., че "Ричард е на практика контролиран от Нина Ногудник, неговата руско-грузинска жена."

Джонсън твърди, че Куприянова не е бяла националистка. И вероятно тя не споделя открито възгледите на своя съпруг за етническо прочистване. Но като се има предвид работата на Куприянова за Дугин, фактът, че тя е писала за най-видното бяло националистическо издание в Америка противоречи на тези твърдения - и спомага за изграждането на още един мост в продължаващите отношения между Русия и американските бели националисти.

Oще: александър дугин  алтернативно дясно  владимир путин  еванианизъм  ку клукс клан  москва  нина куприянова  нина ногудник  новоросия  новорусия  ричард спенсър 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

9 deaf | 25.12.201617:18

Руският народ е под тиранията на матриархата и затова...избра комунизмът! Поне така твърди грузинският философ Мамардашвили. И по всичко личи,че е прав. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 25.12.201612:48

Дугин е антихрист и идиот!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

7 1Sion1 | 24.12.201623:53

Дугин е брилиантен ум!Само пълен невежа или човек , който не е прочел нищо може да твърди обратното.Честно казано, на пръстите на едната ми ръка се събират хората, които поне се доближават до него.Без изненада, нито един левичарски неолиберал-мултикултурист сред тях. Много щастлив
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 24.12.201613:40

Тъпа статия за един идиот от САЩ и руската му уруспия!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

5 goni | 24.12.201612:14

Айде сега!Усмивка Недейте така!Усмивка Никой не отрича че Рускините имат голямо влияние въпреки огромната конкуренция от всички останали Славянски страни!Усмивка Слава Богу! Засега Тръмп кара на Чехкини и Словенки, след кратката му авантюра с Англосаксонка!Усмивка Като гледам какъв му е вкусът нищо чудно да залитне по Рускиня!Усмивка Е, те тогава ни се ...... майката!Усмивка Не за друго, а за това че Тя по всяка вероятност ще е от ансанбала на Алина!Усмивка Ако, Путин и Трамп станат рода ще доживеем интересни времена!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

4 Dear Ivan | 23.12.201615:33

И ние патим от тях. Неженен мъж, който учил или е работил преди в СССР, а после и в Русия, и не се е върнал с рускиня, е рядко явление Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 23.12.201615:31

Голямо чудо! Има толкова много рускини, които са съгласни на всичко, за да се оженят за мъж, който да ги измъкне от Русия. А ако има и пари, още по-добре.

Майка ми казваше: "Жена, която търпи мъжа си само заради парите му, също е проститутка, но само с един мъж."
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.08.2013, 11:44

2 COMANCHY | 23.12.201612:29

Найстина, защо трябва да ни занимавате с това? Толкова задълбочен анализ за отношенията между американец и рускиня!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 23.12.201611:41

Такава дълга статия за един американски идиот и руската му гювендия... Впечатлен съм. Смее се
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.